Gårdagens Pocktail...

...på Natur o Kulturs förlag var häftigt, medryckande och fullt med härliga pocketar och läskande drinkar. Temat var African Punk så drinkarna hade namn som Malaria Dream och Dr. Livingstone.

Tre killar bjöd på musik av afrikanska trummor och spontandans uppstod! Med påsarna fyllda till brädden av pocketar åkte jag och min kära pocketdragare sedan hemöver, lite tipsy efter ett par extra bubbeldrinkar.

Tack Anna för en superkväll och tack (en annan) Anna för sällis!

Man Booker International Prize winner 2009

Efter att i mars har presenterat en lista på 14 kandidater för The Man Booker International Prize 2009 har juryn nu utsett en vinnare!

Alice Munro från Kanada vinner priset på £60,000, en trofé och äran!

Munro är mest känd för sina noveller och hennes senaste novellsamling, Too Much Happiness, kommer att släppas i oktober i år.

På svenska kommer i november en ny novellsamling ut på Bokförlaget Atlas, Nära hem (någon som vet originaltiteln på den?). Dessutom kommer Kärlek vänskap hat (Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage) ut som pocket den 15 augusti på samma förlag.

Grattis Alice Munro!

Krim-alfabetet: E

Onsdag och ny bokstav i Krim-alfabetet. Vi är framme vid bokstaven E och där har jag valt ut följande titlar och författare.

En man med litet ansikte av Helene Tursten
Den här boken vann jag som påskdeckare från Piratförlaget för två år sedan. Det var mitt första möte med Tursten och jag var till en början rätt skeptisk. Jag tyckte att det var en spännande historia, men jag har ändå inte läst fler kriminalromaner av Tursten. Däremot har jag sett nästan alla hennes filmatiserade deckare om Irene Huss med Angela Kovacs i huvudrollen. Jag tycker dom är superbra!

Ekman, Kerstin
Jodå, hon är en spänningsromanförfattare av rang, Kerstin Ekman. Alla ni som har läst Händelser vid vatten håller nog med mig. I hennes böcker hittar man alltid en gnutta mystik och jag känner att det är lite av det som jag numera hittar i Johan Theorins böcker Skumtimmen och Nattfåk. Missa för allt i världen inte Ekmans nya bok Mordets praktik som utkommer på Albert Bonniers förlag den 4 september i år.

Elva av Arne Dahl
Ja, jag skrev ju rätt mycket om Arne Dahl förra gången. Ville bara poängtera att jag jättegärna vill hinna läsa alla deckare om A-gruppen inklusive Elva innan han sätter igång med nästa serie deckare. Den blev ju också nominerad till Bästa svenska kriminalroman förra året.

Länkar:
Helene Tursten
Kerstin Ekman
Arne Dahl

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Tematrio Utomämnes


En tematrio som inte handlar om böcker utan om oss som läser böckerna får vi av Lyran vecka 22. Berätta tre saker om er själva. Kanske har ni lust att prata om er familj, om era intressen eller om era arbeten. Välj fritt!


Jag väljer att berätta om tre saker jag skulle blogga om, om jag inte bloggade om pocketböcker!

  1. Sneakers!
  2. Åh, dessa underbara sneakers. De finns i alla möjliga färger och former, av massa olika märken och ibland i rent hemska utföranden. Men oftast vill jag ha många fler än jag någonsin skulle ha tid att ha på mig. Ungefär som antal olästa böcker i min bokhylla, men det är något billigare med pocketböcker.

  3. Chips!
  4. Om det inte vore för att ämnet rätt snabbt skulle bli uttömt, så skulle jag gärna blogga om chips. Kanske utvärdering av olika sorter, jämförelser mellan OLWs och Estrellas Sour cream & Onion-chips osv. Chips är min stora last, har alltid varit och kommer antagligen alltid att vara. Chips kan jag äta när som helst på dygnet och jag gillar i princip alla smaker. Jag är dock väldigt svag för de lite kraftigare och krispigare lantchipsen.

  5. Kartor!
  6. Ett nedärvt intresse då både mormor och mamma varit/är kartriterskor och min morfar var länsarkitekt. Vart jag än ska åka för första gången så vill jag gärna ha en karta så jag kan orientera mig i förväg. Självklart är en riktig bilkarta över Sicilien inhandlad inför resan dit. Jag sparar också alla kartor och försöker markera på kartan var jag varit och ibland också vad jag gjort där. Min nötta och väl använda stadskarta över Barcelona är full av fina restaurangtips och minnesanteckningar från 1998 när jag pluggade där.

Recension: The sorrows of an American

Författare: Siri Hustvedt
Titel: The sorrows of an American
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Sceptre

Andra författaren ut i vår bokcirkel blev superaktuella Siri Hustvedt. Vår plan blev att läsa The sorrows of an American till och med 19 maj. På kvällen skulle vi gå på Internationell författarscen och lyssna på Mrs. Hustvedt och efteråt diskutera boken. Tre av sex bokcirkeldeltagare hängde på hela vägen.

Calliope books skrev en väldigt fin sammanfattning av författarkvällen. Alldeles innan var jag på Pocket Shop vid Sergels torg och fick boken signerad och efteråt gick vi på Bistro Bohème och tog en stor och god öl, beställde in lite snacks och började prata. Det kan hända att min recension är lite färgad av vår diskussion men det ser jag inte som något negativt.

I centrum av persongalleriet står Erik, en medelålders frånskild norskättling som bor i Brooklyn och är psykiater. Runt omkring sig har han ett antal kvinnor: sin syster Inga (som är väldigt lik Hustvedt till sätt och egenskaper enligt hennes egen utsago), Ingas dotter Sonia, sin mamma, sin nya hyresgäst Miranda och hennes femåriga dotter Eglantine.

Erik saknar sin nyss avlidne pappa. När Erik och hans syster sorterar papper från pappans kontor hittar de gamla brev och ett mystiskt meddelande som skrevs när Eriks pappa var ung. De båda syskonen försöker hitta svaret på frågan och börjar ta kontakt med pappans gamla bekanta och människor som levde i pappans stad på den tiden.

Samtidigt försöker han etablera kontakt med sin nya hyresgäst Miranda. Hon är konstnär, bor ensam med sin dotter och vill mest ha lugn och ro omkring sig. Men dotterns pappa börjar dyka upp och beter sig minst konstigt, något som gör Erik både förbannad och avundsjuk. Han fantiserar om Miranda och vill gärna ha en relation med henne. men hennes före detta pojkvän känns svår att konkurrera med, trots sina konstigheter.

The sorrows of an American har många sidospår. Men alla känns ändå väldigt naturliga och skapar bredd till berättelsen. Det händer inte några omstörtande händelser, men samtidigt så tycker jag att historien är fullspäckad av små egna historier.

Detta varvas med situationer som uppstår mellan Erik och hans psykoanalyspatienter och texter som han läser ur sin fars memoarer. Detta är faktiskt autentiska texter från Siris pappas memoarer som han färdigställde innan han dog.

Det finns ett djup i den här berättelsen som är svårt att få ner på papper. Det är så subtilt att jag inte riktigt kan beskriva känslan. Men när jag får den här känslan av en bok eller en berättelse så brukar min slututvädering vara att det är en väldigt bra berättelse. Historien stannar kvar inom mig och jag tänker ofta tillbaka på personerna. Mest på Erik. Ett starkt persongalleri är verkligen guld värt, det är något Siri gör oerhört bra. Även om jag gillar deckare också där man knappt hinner ta huvudpersonen på pulsen innan det är över.

Jag kan verkligen rekommendera The sorrows of an American, nu ska jag försöka hitta tid att läsa boken som kom innan och tog Sverige med storm, What I loved.

Vill du recensera böcker nästan gratis?

Vi är några bokbloggare med Mårten i spetsen som startat bloggen The old switch aru. Där kan du hitta recensionsexemplar av böcker som bokbloggare fått, men som vi av någon anledning inte kan recensera.

Vill du få en sprillans ny bok att läsa och recensera? Kolla in The old switch aru, där kan du hitta recensionex som vi skickar till dig. Det enda du behöver betala är portot, dessutom önskar vi en recension på bloggen som motprestation. Självklart får du behålla boken.

Recensionen mailas till den man fått boken av, och sedan publiceras den på bloggen!

Uppdaterad 2009-11-25: Tyvärr lade vi ner den här bloggen efter tre månader då vi inte fick några intresserade att recensera böcker.

Läsutmaning Bokustoppen v.21

Nej, men vad är det här? Jättefina titlar, jovisst! Men nog kan väl Bokus ge deckarna en chans? Eller är ni rädda att det blir bara deckare på listan då? Då kanske det kan passa med en deckar-pockettopp också! Det kommer inte gå bra för mig i den här utmaningen, oj oj oj!

vecka 21
  1. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B
  2. Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens
  3. Sin ensamma kropp av Johansson, Elsie
  4. Blå Dahlia av Roberts, Nora
  5. I en annan del av Bromma av Haag, Martina

Hermans sommar!

Idag är det namngivningsceremoni och fest för min gudson Herman!
Den här boken ska han få i present!

Hermans sommar av Stian Hole från Alfabeta
Översättning Barbro Lagergren

Läs mer om Hermans sommar i DN.

Mmm...

En liten fredagsunderhållning. Hittade den här listan hos Annika som i sin tur hittat den hos Ida.

Regler:
- Kopiera detta till din blogg, utmana 5 personer och berätta det för dem.
- Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn.
- Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord.
- Om personen som utmanade dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort.
- Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar (förutom på fråga 1).

  1. Vad heter du? Maria
  2. Ett ord på fyra bokstäver: moln
  3. Flicknamn: Maja
  4. Pojknamn: Markus
  5. Yrke: Målare
  6. Färg: mullvadsbrun
  7. Klädesplagg: mammelucker :-)
  8. Mat: moussaka
  9. Sak i badrummet: matta
  10. Plats/stad: Messina
  11. En orsak att vara sen: mys i soffan
  12. Något man skriker: meh!
  13. Film: Mordet på Orientexpressen
  14. Något man dricker: Mocca (kaffe)
  15. Band: Metallica
  16. Djur: myskoxe
  17. Gatunamn: Midsommarvägen
  18. Bil: Mercedes
  19. Låt: Mareld
  20. Aktivitet med fler än en deltagare: mörda
Oj, det blev lite läskigt där på slutet. Jag utmanar alla bokbloggare som vill känna sig utmanad! Trevlig helg på er!

Krim-alfabetet: D


Fjärde bokstaven i Krim-alfabetet. Nu ska vi prata om Ann Lindell, Paul Hjelm, Andrew Dalziel & Peter Pascoe!

Den hand som skälver av Kjell Eriksson
Kjell Eriksson bor i Uppland och skriver kriminalromaner om Uppsalapolisen Ann Lindell. Ann är en kvinnlig motsvarighet till alla de manliga poliserna som exempelvis Winter och Wallander. Hon är ensamstående mamma till en liten son, envis och bångstyrig, slappnar av med billigt vin och kör ofta sitt eget race. Kjell Erikssons böcker utspelar sig i Roslagen, morden händer oftare utefter den karga kusten än inne i stan. Ofta har de en koppling till ett annat land. I Den hand som skälver hittas en avhuggen fot ute på en udde. På udden bor många ensamma män, foten tillhör en kvinna och de flesta av männen blir misstänkta. Vem hör foten till? Och var hörde kvinnan hemma? Läs hela serien om Ann Lindell, börja med Den upplysta stigen.

Dahl, Arne
Paul Hjelm, ledare för A-gruppen vid Stockholmspolisen, är en av mina många polisfavoriter. Jag gillar hela A-gruppen. Dahl är duktig på personporträtt och även om det kan vara lite stereotypt med en kvinna, en invandrare, en ung, en gammal osv, så gillar jag den här klassiska deckarformen. Jag har hunnit läsa fyra av Dahls deckare om A-gruppen, den avslutas med den elfte boken som är en novellsamling som heter Elva. Hösten 2010 påbörjar Dahl en ny deckareserie med både nya ansikten och gamla bekanta.

Dalen som dränktes av Reginald Hill
Det här är inte den första boken i serien om poliserna Dalziel & Pascoe, men den börjar på D och får representera en serie kriminalromaner som nu har hunnit bli tjugoen (21!) till antalet. Den allra första - A clubbable woman - finns inte på svenska ännu och frågan är ju hur man ska göra; börja läsa alla på engelska från början eller lita på att de blir översatta? Ni som läst Hill på engelska, vad tycker ni?

Länkar:
Kjell Eriksson
Arne Dahl
Reginald Hill


"Regler" för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Ett soligt avslut på en regnig måndag

Igårkväll efter ett styrelsemöte i vår Brf gick jag till posten. Jag hade fått inte mindre än fyra avier för stora paket som skulle hämtas ut på posten. Fyra! Jag kände mig nästan som Kenza. I det största paketet låg stövlarna som jag ropat hem på Tradera, men eftersom det här inte är en modeblogg blir det ingen bild på dem.

Jag hade fått tre bokpaket också.

I det första låg en deckarpocket från Månpocket av två danska författare jag inte hört talas om tidigare: Avgrundens rand av Christian Dorph och Simon Pasternak. I det andra låg Människohamn av John Ajvide Lindqvist från Ordfront!
Båda nya på pocket i maj. Tack så mycket!

Det tredje paketet gjorde mig mållös!

Det var det sista paketet från min hemliga bokvän och jag blev inte besviken den här gången heller. Jag blev så oerhört glad över att min hemliga bokvän lagt ner så mycket engagemang på att hitta passande böcker till mig! I det sista paketet låg A thousand splendid suns av Khaled Hosseini. Jag fick den på engelska och bara det är jag jätteglad över. Jag har tänkt läsa den här så länge, den låg på Bokustoppen ett bra tag i vintras och nu är den med i Lyrans läsresa i juni, men oavsett det så har jag verkligen sett fram emot att läsa den. Tillsammans med boken låg olika spännande téer med lakritssmak och rabarbersmak, lakrits-Kick och till sist - ett helt fantastiskt gott lakritsgodis som jag faktiskt inte har sett ännu - Malaco Truly Salty Winegums! Jag slet upp påsen direkt och mumsade!

Stort tack för bokpaketet och det fina brevet. Nu ska det bli väldigt spännande att se vem du är!

Min hemliga bokvän: för att du ska förstå hur bra du har prickat in dina bokpaket kan jag berätta att det blir dina böcker som får hänga med till Sicilien om två veckor. Det blir Fladdermusmannen av Jo Nesbø, Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist och A thousand splendid suns!
Tack tack tack!

Läsutmaning Bokustoppen v.20

Jag har inte läst någon av titlarna på förra veckans lista. Men som tur är har bara en ny titel letat sig in på topp-5. Men jag börjar undra, får inte deckarna vara kvar på listan längre? Eller är det inte poppis med deckare längre? Tycker bara att det är lite märkligt att exempelvis Camilla Läckbergs Sjöjungfrun inte finns på listan...

vecka 20
  1. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B
  2. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Shaffer, Mary Ann
  3. Hon älskade av Henschen, Helena
  4. Åse av Rudberg, Denise
  5. Katedralen vid havet av Falcones, Ildefonso

Tematrio Norge/Sverige

Veckans tematrio från Lyran är inspirerad av Syttende mai och lördagens norska utklassning i ESC. Jag får uppmaningen att berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

Jag väljer såklart tre norska favoriter.

  1. Anne Holt! Hennes deckarserier om Hanne Wilhelmsen och den senare serien med Inger Johanne Vik är båda så oerhört spännande och välskrivna. Den senaste jag läste, Presidentens val, handlar dessutom om ett riktigt häftigt och skrämmande framtidsscenario: USA's första kvinnliga president gör sitt första officiella statsbesök i Oslo - och försvinner.

  2. Per Petterson har jag skrivit om tidigare här och här. Hans Ut och stjäla hästar var helt genialisk. Jag längtar till hans senaste Jag förbannar tidens flod kommer på pocket. Den kommer ut inbundet 1 september.

  3. Karin Fossum och hennes oerhört sympatiske polis Konrad Sejer gillar jag skarpt. Just nu går jag och längtar efter att Den som älskar något annat ska kommer på pocket 18 juni.

Sacre Bleu!

Läsutmaning Bokustoppen v.18 och v.19

Så, från och med nu består Bokustoppens läsutmaning hos Paula i att läsa topp-5 av varje veckas topplista. Det kommer bli tufft kan jag säga. Men man är väl inte sämre än att man gör ett försök :-)

vecka 18
  1. Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens
  2. Dödgrävarens dotter av Oates, Joyce Carol
  3. Hon älskade av Henschen, Helena
  4. Aliide, Aliide av Kandre, Mare
  5. Brida av Coelho, Paulo
vecka 19
  1. Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens
  2. Hon älskade av Henschen, Helena
  3. Dödgrävarens dotter av Oates, Joyce Carol
  4. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Shaffer, Mary Ann
  5. Katedralen vid havet av Falcones, Ildefonso

En på listorna avklarad, yey! Hon älskade och Katedralen vid havet ligger definitivt på läslistan. Den enda jag direkt ratar är Paulo Coelho. Jag tänker inte läsa ännu en bok av honom. Tänker inte!

Veckans kulturfyra

Kulturfyran har den här veckan frågor om indiska författare efter en inspirerande artikel i DN. Jag hakar på!

1. Hur många böcker av indiska författare har du läst?

Jag har läst Kiran Desais The inheritance of loss. Oerhört vacker historia som gjorde mig lite melankolisk och fundersam. Jag har också läst Salman Rushdies Midnattsbarnen som är en av de bästa romaner jag någonsin läst!

The white tiger av Aravind Adiga ligger på läslistan. I bokhyllan står Ursinne av Rushdie och The slumdog millionaire av Vikas Swarup och väntar.

2. Från vilka länder kommer de författare som du läser mest? Vilket land har du aldrig läst någon bok från?

De flesta kommer nog från Sverige faktiskt. Jag har inte räknat frekvensen per land förut, kanske ett helgprojekt om det regnar :-) Storbritannien med sina deckarförfattare ligger nog stark tvåa och USA är kanske trea i samma genre.

Jag har aldrig läst en bok av någon från Island. Vad jag vet.

3. Hur hittar du nya böcker? Bokrecensioner? Bloggtips? Kompistips? Hyllan på biblioteket? I bokhandeln?

Jag är en listbitare. Jag kollar varje år vilka som vinner Augustpriset, Nobelpriset i litteratur, Bästa svenska kriminalroman, vinnarna av Booker-priset, Orange-priset och IMPAC-priset. Men sedan jag började blogga har jag hittat så många nya författare på alla bokbloggar jag läser. Bokhora, Snowflake, Lyrans och Paulas läsutmaningar och I love pockets bokjulkalender har gett mig många tips!

Jag köper extremt sällan en bok på ren impuls. Alla mina bokinköp är alltid genomtänkta på ett eller annat sätt.

4. Det finns en barnbok om en tiger och en björn som vandrar och vandrar för att ta sig till sina drömmars land. Vilket är dina drömmars land?

Åh, lilla Björn och lilla Tiger. Nu blev jag nostalgisk :-)

Venezuela. Dit går mina drömmars resa. Där möts regnskog, alptoppar och karibiskt hav. Där pratar man spanska, vilket är det enda andraspråk förutom engelska som jag kan konversera på. Dit vill jag åka.

Jag känner inte till någon venezuelansk författare. Någon som vet?

Läsutmaning Bokustoppen Maj

Sommaren är här och med den en ny bokustopp för maj! Jag hade lite lässtiltje i april men lyckades ändå knipa en av titlarna på aprils lista; Aldrig fucka upp. Dessutom lyckades jag äntligen läsa ut Bad behaviour som legat med på listan ett tag.

MAJ 2009
  1. Sommardöden av Kallentoft, Mons
  2. Nattfåk av Theorin, Johan
  3. Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens Recension
  4. Honungsfällan av Lindell, Unni
  5. Mord i Skärhamn av Fransson, Ramona
  6. Sonat till Miriam av Olsson, Linda
  7. Lycka och ett par blå skor av McCall Smith, Alexander
  8. Dödgrävarens dotter av Oates, Joyce Carol
  9. I en annan del av Bromma av Haag, Martina
  10. Lärarinnan i Villette av Hedström, Ingrid
Oj, så mycket nytt. Och oj så många kvinnor! Fantastiskt!

Men, nu kommer jag till något tråkigt. Jag vill inte inte läsa alla de här böckerna. Jag vill tyvärr varken läsa McCall Smith eller Fransson, Haag eller Lindell. Hur gör man då?

Fast jag har ju en del böcker som finns kvar sedan tidigare listor så det får blir min utmaning den här månaden. Och läsa Nattfåk ska jag ju. Givet! Och Ingrid Hedströms debut ska jag snart hämta ut på posten.

I och med maj månads topplista ändras Bokustopputmaningen. Bokus har numera nya listor varje vecka och Paula som startade utmaningen tycker nu att vi ska läsa topp 5 från varje veckas lista. Det kanske kommer bli lite stressigt, men många böcker ligger ju kvar länge på listorna. Vi får se hur det går.

Läs Theresans och Lilla O som också är med i utmaningen

Läser just nu...

Den 2 juni åker jag med den här reseguiden, flera andra böcker samt ett ypperligt resesällskap till Sicilien.

Bilkarta ska såklart också inhandlas. Jag älskar kartor, det finns inget härligare än att få pricka ut alla ställen man besökt på kartan. Jag är urusel på Europas geografi, men jag har många städers och länders kartor i huvudet.

Ser fram emot att cruisa runt på serpentinvägarna på Sicilien och bli illamående för att jag inte kan hålla mig från att kolla på kartan var vi är.

Rapport från pocketmingel

Igår var jag på Bonnier Pockets och Månpockets pocketmingel på Södra teatern i Stockholm. Fina lokaler, gott vitt vin, kvällsolen som lyste in över terrassen och mycket givande och bra författarpresentationer. Fyra kvinnor som alla berättade om väldigt intressanta och kontroversiella ämnen.

Först ut var Katarina Wennstam som pratade om Dödergök som kommer ut på Bonnier Pocket 21 september. Dödergök handlar om polisers så kallade ”fritidsbrott”, alltså de brott poliser utför på sin fritid. Till största delen handlar det om misshandel av sina sambos, fruar, flickvänner. Wennstam sticker inte under stol med att detta är en del av en politisk agenda. När hennes stora reportageserie om polisers våld i hemmet blev undanskuffad till förmån för rapportering från bombdåden i London, kände hon att hon var tvungen att låta detta komma ut ändå. Spänningsromanerna har blivit hennes kanal utåt. Hon var också snabb med att poängtera att detta är romaner, men att sanningen kan se ut så här och ibland är sanningen än värre. En tredje bok i trilogin är på väg.

Ann Lagerström (som också är chedredaktör på tidningen ViLÄSER) berättade sedan om sin bok Konsten att leva innerligt som hon har skrivit tillsammans med Ted Harris. Med Kirkegaards nio steg som utgångspunkt visar hon här på hur du finna meningen med livet. Meningen med livet är olika för oss alla, för vissa kanske det är att bestiga Mount Everest, för vissa kan det vara att köpa en god ost på Ica, för vissa kan det vara att få stiga upp på morgonen. Det här kändes mycket mer intressant än Paulo Coelhos böcker som på något sätt får mig att känna att har jag inte hittat den rätta meningen med livet, kommer jag aldrig att göra det. Jag ogillar Paulo Coelhos böcker starkt. Jag hoppas Konsten att leva innerligt visar mig en annan väg. Konsten att leva innerligt kommer ut på Månpocket 21 augusti.

Nästa kvinna upp på scenen var Eva Franchell som berättade om sin bok Väninnan: rapport från Rosenbad. Eva Franchell var Anna Lindhs pressekreterare och det var hon som var med Anna Lindh på NK den ödesdigra dagen för fem år sedan. I media fick hon sedan kallas ”Väninnan”, därav namnet på boken. Boken handlar inte så mycket om mordet på Anna Lindh, fokus är lagt på det ofattbara maktspel som frodas på Rosenbad och i de politiska kretsar där Eva Franchell vistades. Idag jobbar hon åter på Aftonbladet och trivs med sitt jobb. Väninnan kommer ut på Bonnier Pocket 20 juli.

Sist och mest omtumlande var Helena Richardsons berättelse om hennes och hennes mans kamp för att få ett barn som skulle kunna rädda livet på deras andra son, Felix. Rädda Felix; att skapa ett barn för att rädda livet på ett syskon kom ut i slutet på januari i år och har fått stor uppmärksamhet. Richardson berättade igår väldigt sakligt men också personligt om alla problem de stött på - praktiska, moraliska och etiska - men också om de ljusa stunderna i hela den här historien. Hennes man och deras lilla flicka var också där och gjorde att man faktiskt förstod att detta är en familj som vilken som helst. Känner jag mig själv rätt kommer det att bli mycket av både skratt och gråt när jag läser boken, men eftersom det är ett så väldigt viktigt ämne vill jag ändå läsa om det här. Rädda Felix kommer ut på Månpocket den 17 juli.


Theodor Kallifatides och Bob Hansson skulle också ha varit där igår, men jag kan inte säga att jag saknade dem speciellt mycket. De här fyra starka och häftiga kvinnorna gav mig mer än förväntat.

Fick med mig ett antal fina och signerade böcker hem också!

Tack till Bonnier Pocket och Månpocket för att jag fick komma.

Krim-alfabetet: C

Bokstaven C i mitt krim-alfabet bjuder på följande titlar och författare:

Carambole av Håkan Nesser
Det finns så mycket bra att säga om Håkan Nesser.
Hans kriminalserie om van Veeteren är genialisk och jag har med nöje kollat på TV4:s söndagsfilmer ett par veckor i rad nu. Sven Wollter är suverän. Carambole har jag både läst och sett på tv nu. En av de bättre tycker jag. Carambole är nummer sju i Håkan Nessers serie på tio romaner om kommissare Van Veeteren och hans kolleger vid polisen i Maardam.
Sedan finns ju den nya serien; Barbarotti-kvartetten. Jag går och väntar på att Berättelse om herr Roos ska komma ut på pocket, det gör den den 18 september - höstläsning alltså.
Jag tycker också att man kan passa på att läsa Nessers fristående böcker som nu kommer ut på Bonniers förlag i nya fina omslag!


Coben, Harlan
Jag har ju precis skrivit om Harlan Coben tycker ni nu, det är ju sant. Men nu tänkte jag skriva om ladlit-serien som Harlan Coben skriver. Det handlar om sportagenten Myron Bolitar som tar sig an nya idrottshopp och samtidigt hamnar i knipa hos ofta grymma människor med mycket makt. Här kan ni läsa en längre recension om One false move. Den femte boken i serien. Börja dock med den första - Deal breaker. De finns tyvärr inte översatta till svenska ännu.

Careless in red av Elizabeth George
Jag är ett stort fan av Elizabeth Georges karaktärer Barbara Havers och Thomas Lynley. Jag har aldrig tyckt att tv-filmerna har gjort dem rättvisa, de är för snygga och Havers är alldeles för ordnad och piffad för att jag ska tro på det. Careless in red är nummer femton i serien om Lynley och Havers och finns inbunden på svenska - Stråk av rött!

Länkar:
Håkan Nesser
Harlan Coben
Elizabeth George

"Regler" för krim-alfabetet och tidigare bokstäver kan du hitta här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Tematrio Omläsning

Lyrans tematrio handlar den här veckan om omläsning.

Jag läser i princip aldrig om några böcker. Har därför inga böcker att lägga i en tematrio, än mindre tre favoriter.

Visst, när jag var en liten skruttunge och inte kunde läsa själv ville jag säkert att mamma och pappa skulle läsa om vissa böcker tills de föll isär, men i vuxen ålder har jag mig veterligt aldrig läst om en bok.

Jag vill hellre skynda vidare till nästa bok, och nästa, och nästa....

Är det bara jag som fungerar såhär? Det verkar ju som att många läser om sina böcker och till och med har omläsningsfavoriter.

Jag ska faktiskt för första gången läsa om en bok i juni. I Litteraturas läsutmaning Månadens nobelpristagare ska vi läsa Elfride Jelinek i juni. Jag gillar henne inte och tänker inte lägga ut en krona på hennes böcker. Därför ska jag läsa om Pianolärarinnan som står i bokhyllan. Om ingen annan har ett bättre förslag som kan lånas på biblo?

Recension: Bad behaviour

Författare: Sheila O'Flanagan
Titel: Bad behaviour
Utg. år: 2008
Förlag: Headline review

Darcey bor i Dublin. Hon har ett bra jobb på ett företag i finansdistrikten. Hon är smart och har verkligen förtjänat sitt jobb. Hon har verkligen lyckats. På den professionella fronten.

På den personliga fronten är det värre. Darcey har - bortsett från ett par flirter hon har när hon åker på jobb i Italien och Spanien - slutat med förhållanden. Efter två misslyckade relationer (en där hennes bästa vän snodde hennes pojkvän samma dag han skulle fria och en där hon gifte sig fastän hon inte älskade mannen ifråga) så tycker Darcey att det får vara nog.

Så blir hennes företag uppköpt. På det nya företaget jobbar hennes exman och han blir hennes nya chef. Som bäddat för trubbel.

Samtidigt får hon en bröllopsinbjudan. Det är hennes före detta bästa kompis och hennes före detta pojkvän som kommer hem från USA för att gifta sig på Irland. Hon får en chock. Hon trodde att de hade gift sig så fort de flyttade till USA för tio år sedan. Precis efter att hon hade blivit dumpad. Ska hon gå på bröllopet?

Jag började läsa Bad behaviour och var lycklig. Jag skulle läsa chick lit och jag såg fram emot det. Men det började segt. Alltför mycket handlade om Darceys jobb och inte så mycket av handlingen gick framåt. Det var först när hela historien från förr berättats i tillbakablickar som det började hända saker. Då hände istället en hel massa saker. Det här var någon slags variant på Bridget Jones dagbok, men eftersom jag inte läst den boken vet jag inte om det var bättre eller sämre. Jag kan gärna tänka mig att läsa fler böcker av Sheila O'Flanagan, hon har skrivit en hel massa har jag sett, men det får inte ta så lång tid innan det spännande börjar. Jag är ju van vid kriminalromaner där någon dör redan på sidan fem (där boken ofta börjar).

Jag läste boken som en del av utmaningen Bokus pockettopp. Där fanns den under mars månad på svenska som Den jag ville ha. Min mamma köpte den och läste, undrar om hon läste ut den?

Läsutmaning Bokustoppen April sammanfattning

Summering av april månads bokustopp! Som jag önskade för en månad sedan så ville jag läsa Aldrig fucka upp och Slumdog millionaire - och Aldrig fucka upp läser jag just nu! Recension är på väg och jag uppdaterar det här inlägget senare. Denise Rudberg och Lars Rambe får hamna på väntlistan. Snömannen hamnar inte ens där, däremot ska jag ta tag i Fladdermusmannen snart.

APRIL 2009
  1. Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg
  2. Aldrig fucka upp, Lapidus, Jens
  3. Män som hatar kvinor av Larsson, Stieg
  4. Flickan som lekte med elden, Larsson, Stieg
  5. Revolutionary Road av Yates, Richard Recension
  6. Slumdog millionaire av Swarup, Vikas
  7. Åse av Rudberg, Denise
  8. Snömannen av Nesbø, Jo
  9. Spåren på bryggan av Rambe, Lars
  10. Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John Recension
Tyvärr bestämde sig Bokus för att överge sina bokustoppar per månad och nu kommer det en ny bokustopp varje vecka. Paula som startade utmaningen med att läsa titlarna på Bokus pockettopp får återkomma om hon förändrar det hela eller om utmaningen läggs ned. Lite tråkigt, men jag har ju sjukt mycket böcker att läsa ändå - såklart!

Mer Arne Dahl/Jan Arnald-info

Jag skrev här att Arne Dahl ska komma ut med en ny deckare i höst. Men nu läser jag här att det inte kommer något nytt från varken Arne Dahl eller Jan Arnald i år. Men 2010 blir desto roligare (för oss läsare)!

Våren 2010 kommer en roman av Jan Arnald med arbetsnamn Intimus och under hösten 2010 släpps den första delen i en ny Arne Dahl-deckarserie! Så håll ut kära fans!

Litteraturåret 1977 - mitt födelseår

Bokmania utmanar oss bloggare att skriva om litterära händelser från vårt födelseår.

Det här är några av händelserna som skedde 1977 - mitt födelseår:

* Deckarförfattaren John Dickson Carr avlider. En av de stora mästarna av "slutna rummet"-mysterier.

* Nobelpriset i litteratur går till Vicente Aleixandre från Spanien. Jag har fortfarande inte läst något av honom.

* Stephen King släpper romanen The shining.

* Kerstin Ekman får Litteraturfrämjandets stora romanpris.

* Det stora deckarpriset The Edgar Allen Poe Award delades ut till Robert B. Parker för Promised Land.

* Paul Scott fick Bookerpriset för Staying on (aldrig hört talas om).

* Toni Morrison släpper Song of Solomon.

Jag ger mig där. Det kanske finns fler bokbloggare födda samma år som vill skriva också, men det hände nog en hel del litteraturåret 1977.

Krim-alfabetet: B

Vi har kommit till bokstaven B i Krimvärldens alfabet! Kul att se att så många hängde på förra veckan. Här finns ”reglerna”.
När jag kom på idén att skriva om kriminalromaner och dess författare här som ett alfabet, förstod jag inte först hur svårt det skulle bli. Att hitta böcker jag ville läsa var rätt enkelt, men det funkade ändå inte på riktigt alla bokstäver (som ni kommer att märka). Dessutom har jag ju faktiskt läst en finit mängd böcker, så vissa bokstäver kunde jag inte lista lästa böcker på. Författarna var kanske enklast, där har det också fått slinka med författare som jag vill läsa eller är nyfiken på. Men nu tar vi bokstaven B.

Berätta inte för någon av Harlan Coben
För åtta år sedan försvann David Becks fru Elizabeth. Hon försvann vid en sjö under hemska och mystiska omständigheter. Varje dag sedan dess väntar han på att hans fru skall hittas död. Alla i hans närhet tycker att han ska gå vidare i livet, men det är svårt. Så plötsligt en dag får han ett anonymt chattmeddelande. Ett meddelande med information som endast han och en annan person kan känna till; hans fru. Lever Elizabeth och om så är fallet, var är hon?
Cobens fristående thrillers är helt enastående! Allihopa! Berätta inte för någon har också blivit fransk film.

Sara Blædel
Jag har faktiskt inte läst något av Sara Blædel, men jag är väldigt nyfiken på denna danska kriminalförfattare. Camilla Läckberg har tipsat om henne och jag har läst en hel del på författarens hemsida. Hennes debut Pulver kom 2004 (Grønt støv) och vann Danske Kriminalakademis Debutantpris 2005. Är det någon av er därute som läst Blædel?

Barn 44 av Tom Rob Smith
Bloggen I love pocket skrev om Child 44 tidigare i år. Jag blev väldigt nyfiken på temat och på författaren som visade sig vara halvsvensk och mycket yngre än jag (av någon anledning) trott. Kanske inte den mest klassiska deckaren, men kriminalromanen täcker många typer av spänning.


Länkar:
Harlan Coben
Sara Blædel
Tom Rob Smith

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Tematrio Hembygden

I veckans tematrio från Lyran får jag uppmaningen att berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

Så då får det bli tre författare/texter från mitt vackra Ådalen. Född på Härnösands BB, uppvuxen i Lunde och med skolgång i Kramfors. En tvättäkta ångermanlänning som kanske alltför sällan funderat på sin hembygd. Skotten i Ådalen 1931 känner många till genom Bo Widerbergs vackra film, Höga Kusten ligger där också och nu har vi en fin hängbro som får agera symbol för trakten (exempelvis i form av en poststämpel). Vackra texter från Ådalen kommer här:


1. En vacker dag - musikal om skotten i Ådalen av HansOlov Furberg, Hans Garneij, Peter Snickars och Bo R Holmberg. Musikaler är inte min grej, det är helt enkelt så att jag inte roas av det. Men när jag hörde att det skulle sättas upp en musikal om skotten i Ådalen hemma i Kramfors, då åkte jag hem och såg den. Det var så vackert, tårarna kom på slutet, helt magiskt var det. Det må vara att Petra Nielsen hade en av huvudrollerna, men många av skådespelarna var amatörer och människor från bygden, något som gjorde det mer verkligt för mig. Min gamla musiklärare HansOlov Furberg & Co hade gjort ett helt fantastiskt arbete. På bilden ser vi också minnesmonumentet i Lunde från händelsen, en skulptur som varit självklar för mig då vårt hus ligger i samma ort.

2. Nicke Sjödin. Hade varje vecka en stående punkt i Tidningen Ångermanland: Anbelangandes. Där skrev han kloka och ordvitsiga kåserier gällande samhället vi lever i. Ofta satiriskt och alltid väldigt underhållande. Han skrev också en mängd texter på dialekt, på Röå-målet. (Jodå, Röån finns på riktigt, inte bara en gång i månaden för kvinnor). Tyvärr avled han i cancer i april i år. Han bloggade faktiskt om sin sjukdom. Många kommer att sakna Nicke Sjödins texter och ord. Läs mer här.

3. Bo R Holmberg (en av medförfattarna till En vacker dag). Holmberg har skrivit ett 40-tal titlar, både fiktion om häxprocesserna i Ångermanland och en hel del ungdomsromaner, bla deckarserien om Robert Parkman. Han tilldelades Astrid Lindgren-priset 1998. Han fick också Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2005 för Eddie Bolander & jag tillsammans med Katarina Strömgård. Bo R Holmbergs hemsida.

Tack Lyran för att du fick mig att göra en neddykning i min hembygds littererära värld. Jag kan också kort nämna författarna Pelle Molin och Birger Norman. Men eftersom jag inte känner till dom så väl så får jag läsa på lite mer innan jag skriver om dom.

Nesser update

Håkan Nesser har uppdaterat sin hemsida både vad gäller texter och utseende! Läs senaste nyhetsbrevet om när han tar med sig hunden Norton på puben.

Recension: Snö

Författare: Orhan Pamuk
Titel: Snö
Org. titel: Kar
Utg. År (Org. år): 2007 (2002)
Förlag: Norstedts storpocket

Poeten Ka kommer tillbaka till Turkiet efter flera år i exil i Frankfurt. Han besöker först Istanbul men reser rätt omgående till staden Kars som ligger på gränsen till Armenien. På vägen dit överraskas bussen av ett snöoväder. Snön kommer att fortsätta falla under hela tiden Ka befinner sig i Kars. Faktum är att snön gör det omöjligt för någon att lämna staden. Väl där tar Ka in på hotell. Hotellet ägs av fadern till İpek, İpek som är en av de vackraste kvinnor Ka har träffat och nu är hon dessutom skild från sin man. Ka blir handlöst förälskad.

I Kars undersöker han orsaken till att så många flickor som bär huvudduk har begått självmord. Det visar sig att rektorn för Pedagogiska institutet har förbjudit flickor med huvudduk att gå i skolan. När flickorna vägrar att släppa huvudduken blir deras föräldrar hotade av polisen. Det är förbjudet att inte gå i skolan. Men vad är den egentliga orsaken till att flickorna så hängivet tar sina liv? En dag på ett av Kars många tehus sitter Ka och İpek och fikar. Vid bordet bredvid sitter rektorn för Pedagogiska institutet tillsammans med en annan man. Helt plötsligt är rektorn skjuten. Detta blir upptakten till en mängd händelser, den ena mer absurd än den andra. Den lokala blaskan trycker sina tidningar en dag i förväg, men de verkar vara självuppfyllande profetior för allt som står i tidningen inträffar så småningom.

Ka är trots detta lyckligare än han någonsin varit förut. Han är kär i İpek och vill att hon följer honom med tillbaka till Frankfurt när vägarna öppnas igen. Under dagarna i Kars kommer dikter till honom som på löpande band. Han försöker få dom på print så fort det bara går så de inte försvinner för honom. İpek är en stor inspirationskälla. Men kan İpek lämna sin syster Kadife? Och vem är den mystiske mannen Blå som det ryktas att Kadife har en affär med?

När jag skulle ge mig i kast med Snö hade jag en del mentala hinder. Jag hade tidigare läst Den svarta boken av Pamuk och den kändes torr, mörk och alltför satirisk för min smak. Men efter tio sidor i Snö var jag fast. Så otroligt mystisk, spännande, lurande och fantastisk. Snön finns där hela tiden, man kan nästan ta på tystnaden i staden som snön framkallar. Kylan märks dock knappt. Även Snö är mycket satirisk, men här handlar det mer om motsättningar mellan islamister och ateister, vem kan man skylla på för flickornas självmord, vem bär skulden till att Kars är så fattigt?
Vem har den riktiga makten i Kars?

Jag är i alla fall sjukt nöjd över att ha tagit mig igenom den drygt 500 sidor långa Snö, den överraskade mig och vad är härligare än böcker som är bättre än förväntat? De blir liksom extra bra. Nu finns det en hel del mer i boken som jag inte tagit upp här, många bihistorier och symboler som hela tiden gör att saker faller på plats, men det är något man får upptäcka själv tycker jag. Glöm inte bort det här boktipset!

Läslustan tillbaka!

Puh, dippen var kortvarig. Nu har jag kastat mig in i Aldrig fucka upp och det går i rasande fart. Samtidigt läser jag Harold Pinters dramer, hade glömt bort hur provocerande bra dom var. Just nu går jag mest och tänker på vilka böcker som ska få följa med till Sicilien om en månad. Jag har alla de här att välja på! Ser ni någon jag bara inte får missa som semesterlektyr?