Sammanfattning av första halvåret med Bokustoppen

Så är första halvåret till ända i utmaningen att läsa alla pocketböcker som legat på Bokustoppens tio-i-topp-lista i år. En ny lista har kommit varje månad och jag har försökt att hänga på. Tyvärr gick Bokus och stuvade om sina listor i maj så efter det är det veckolistor som gäller. Paula som initierade utmaningen kom då fram till att vi nu läser tre-i-topp från varje veckolista. Det hade nog varit en baggis om det inte samtidigt blev så att Bokus plockade bort alla rena deckarpocketar. Men men, nu ska vi se hur det har gått för mig:

Dessa är de böcker som legat på tio-i-topp-listan fram till maj och som jag läst!

Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John Recension
Tröstaren av Wahlberg, Karin Recension
Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg
Flyga drake av Hosseini, Khaled
Innan jag dör av Downham, Jenny Recension
Innan döden kom av George, Elizabeth (What came before he shot her)
I djävulens sällskap av Robinson, Peter (Friend of the devil) Recension
Den jag ville ha av O'Flanagan, Shiela (Bad behaviour) Recension
Flickan som lekte med elden av Larsson, Stieg
Revolutionary Road av Yates, Richard Recension
Män som hatar kvinnor av Larsson, Stieg
Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens
Nattfåk av Theorin, Johan Recension

De 18 böcker som jag har kvar att läsa är dessa (inom parentes visar hur många gånger titeln legat på listan):

Snömannen av Nesbø, Jo (3)
Vi, de drunknade av Jensen, Carsten (2)
Tusen strålande solar av Hosseini, Khaled (1)
Livstid av Marklund, Liza (1)
Nästan död man av Edwardson, Åke (1)
Hedersmord av Hellberg, Björn (1)
Lipstick jungle av Bushnell, Candace (1)
Slumdog millionaire av Swarup, Vikas (1)
Åse av Rudberg, Denise (1)
Spåren på bryggan av Rambe, Lars (1)
Sommardöden av Kallentoft, Mons (1)
Honungsfällan av Lindell, Unni (1)
Mord i Skärhamn av Fransson, Ramona (1)
Sonat till Miriam av Olsson, Linda (1)
Lycka och ett par blå skor av McCall Smith, Alexander (1)
Dödgrävarens dotter av Oates, Joyce Carol (1)
I en annan del av Bromma av Haag, Martina(1)
Lärarinnan i Villette av Hedström, Ingrid (1)

Här kommer de lästa böckerna som legat på tre-i-topp-listan sedan vecka 18.

Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens

Ooops, det vara bara en det, hihi.

De som jag har kvar är följande 6 böcker (eftersom en finns med på andra listan också):

Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B (7)
Men inte om det gäller din dotter av Guillou, Jan (4)
Hon älskade av Henschen, Helena (3)
Dödgrävarens dotter av Oates, Joyce Carol (3)
Människoham av Ajvide Lindqvist, John (3)
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Shaffer, Mary Ann (1)
Sin ensamma kropp av Johansson, Elsie (1)

Så, 13 av 37 böcker lästa. Hmm, det var ju kanske inte så bra. Men 9 av de olästa titlarna står och väntar i bokhyllan hemma, så kanske kan jag avverka några under sommaren - och hoppas på att veckolistorna inte ändras nämnvärt under sommaren.

Läsutmaning Bokustoppen v.26

Topp-3 från Bokus Pockettopp vecka 26 har samma ingredienser som veckan innan, men i en lite annan ordning. Utmaningen Bokustoppen rullar på och jag gör en halvårssammanfattning senare idag.

vecka 26
  1. Människohamn av Ajvide Lindqvist, John
  2. Men inte om det gäller din dotter av Guillou, Jan
  3. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B

Tematrio Resor

Berätta om tre böcker som ni förknippar med resor.

Man fick tolka det här temat fritt enligt Lyran så då gör jag det!


1. När jag varit på resor har jag alltid haft böcker med mig. Såklart. Gärna laddat med en eller två extra, har jag själv inte behövt dom har kanske någon i resesällskapet velat läsa dom. På resan till Neapel för fyra år sedan låg Åsa Larssons Solstorm och Det blod som spillts i resväskan. Eller, Solstorm hade jag med mig på planet. Där blev den kvar. Attans! Men jag hade ju en till tänkte jag, vilken tur. När jag samma kväll öppnar Det blod som spillts och läser de första raderna märker jag att jag precis just läst slutet på den förra boken. Suck. Så var det med den spänningen. Istället gick jag nästa dag in på första bästa bokhandel och köpte Another side of the story av Marian Keyes. Istället för ruskiga mord i kalla Kiruna blev det skratt (långa och ljudliga), drinkar och relationssnack i Dublin och London. Det är nog min favorit av Keyes böcker.

2. När jag pendlade mellan Uppsala och Stockholm för fem år sedan så läste jag en faslig massa böcker. Jag kommer dock mest ihåg Da Vinci-koden av Dan Brown som var så spännande att jag gärna inte ville kliva av tåget. Få böcker har kunnat kallats bladvändare med en sådan självklarhet som den.

3. Ines, min själs älskade av Isabel Allende handlar om conquistadoran Inés de Suárez, som lämnar sin man i Spanien för att leta upp sin älskare i Sydamerika. Till slut hittar hon honom, men hon hittar också många andra män och hon blir den första spanjorskan som deltar i striderna för att överta Chile. Hennes resa är helt enorm och jag blir alltid så imponerad av oss kvinnor när jag läser sådana här historier.

Tematrio Presenter

Berätta om tre bra bokpresenter du fått eller gett till någon!
Den här tematrion tog lite tid på sig då jag inte varit hemma så mycket och inte hunnit kolla upp mina bokpresenter. Men nu har jag tre punkter. Upptäcker nu att de alla kommer att handla om julklappar.

1. Varje jul får jag årets nobelpristagare i litteratur i julklapp. Det är en stående klapp på önskelistan och också en garanterad klapp. Det brukar vara någon i den närmaste släkten som köper den till mig och förra julen fick jag Rapport om Adam av J-M G Le Clézio av min fine bror.

2. En juldag för ett par år sedan hade jag några barndomsvänner hemma på middag. Jag kommer från en liten ort där nästan alla kommer hem för julfirandet så vi brukar passa på att ses då. Den här gången hade de med sig en julklapp till mig och det var boken Skam av Katarina Wennstam. Jag tyckte den var riktigt bra och det var en klockren julklapp till mig! Nu väntar jag in den fristående fortsättningen Dödergök som kommer på pocket i höst och sen den tredje delen Alfahannen som kommer inbundet någon gång i början av nästa år.

3. Julen 1994 (jag kommer inte ihåg året, det står i boken) fick jag min första upplaga av SAOL. Den fick jag av mina kusiner. För bara något år sedan så köpte jag en ny upplaga och tyckte då det kändes ledsamt att slänga en sån fin bok. Så jag gav den vidare till min pojkvän. Numera har jag även Norstedts svenska ordbok+uppslagsbok och Bonniers uppslagsbok hemma. Jag älskar att slå upp saker i böcker. Nationalencyklopedien lyser dock med sin frånvaro, men det är kanske tur, jag har ingen aning om var den skulle få plats.

Lila är....?

Igår vid middagsbordet kom jag på att jag även skulle fota mina lila böcker såsom Snowflake har gjort. Jag satt och finurlade på en titel på blogginlägget och tänkte att det skulle vara på formen Rött är sött, Blått är flott, Grönt är skönt, Gult är fult och lila är....? Ja, vad sjutton är lila? tänkte jag och sa sedan frågan högt till Peter P som satt mitt emot mig.

Det heter Gredelint är fint kom det då. Han är ju så jäkla bra så man tappar andan. Och jag är inte ironisk nu. Jag älskar när jag får sådana där säkra och raka svar på något som jag själv inte har en aning om. Som att han satt och läste mina tankar (vad säger man på lila, vad säger man på lila) och bara väntade på att få svara på min fråga som skulle komma.

Här kommer i alla fall mina gredelina fina böcker!

Ett par deckare var visst gredelina också. Det blir väl lätt så när en serie innehåller många titlar, då går man igenom regnbågens alla färger. Yacobians hus är sommarens bokcirkelbok.

Här samsas Kipling och Lessing med Enquist och Kjærstad. Evanovich kommer jag knappt ihåg. Malmstens bok var fin.

Litteratur till utlottning!

Ett antal böcker har av någon anledning inte hittat in i min bokhylla. De ligger lite överallt i min lya och häromdagen bestämde jag mig för att samla ihop dom och det blev en liten hög. Hastigt och lustigt tog jag beslutet att lotta ut dom till mina bloggläsare!

Titlarna är:
Avgrundens rand av Christian Dorph & Simon Pasternak. Månpocket
Svinhugg av Marianne Cedervall. Läsex från Natur & Kultur som följde med ett nr av Svensk Bokhandel. (Tyvärr är baksidan lite nött på grund av att jag var tvungen att gnugga bort klistret som satt mellan boken och dess reklam)
Amerikahuset av Sven Olov Karlsson. Natur & Kultur
Smuts av Katarina Wennstam. Bonnierpocket som följde med ett nr av Damernas Värld
Sonja Åkesson av Amelie Björck. Natur & Kultur
Hungerspelen av Suzanne Collins. Månpocket


Reglerna är enkla:
Skriv vilken eller vilka böcker du vill vinna i ett mail och skicka till paperbacklover[at]gmail[dot]com Skriv "Sommarläsning" i ämnesraden. Skriv ett litet inlägg på din blogg om utlottningen och kommentera mitt inlägg så jag hittar dit.

Jag lottar ut en vinnare för varje bok nästa fredag den 3 juli och kontaktar sedan dessa via mail. Skriver du ditt namn och adress i mailet kommer boken lite snabbare!

Lycka till!

Ten thousand...

...och DÄR gick jag över 10 000 besökare och har numera femsiffrigt belopp i besöksräknaren. Det var lite kul. Ännu roligare blir det om man jämför med Kenza som har 50 000 besökare om dagen, mina tiotusen har jag samlat ihop på åtta månader :-)

Grönt Grøn Green Grün Verde Verd

Snowflake visade sina gröna sköna böcker under midsommarhelgen. Jag är lite sen i starten, men igår lyckades jag fota alla mina gröna böcker. Det var en hel del, verkligen en poppis bokfärg måste jag säga. Glömde säkert någon men här kommer dom!

Först kommer alla gröna framsidor, vad vackert det blev! Albert Engströms Rospiggar har jag faktiskt glömt bort att läsa. Marian Keyes, Karin Fossum, Inger Frimansson och Harlan Coben verkar gilla grönt.

Här kommer ryggarna, nu blev det nog lite överlapp, men många gröna ryggar hittade jag bland Kjell Erikssons böcker.

Krim-alfabetet: I

Solen och sommaren är här igen, det är underbart att leva och bloggandet kanske blir lite lidande av att jag vill sitta ute i solen på uteserveringar efter jobbet. Men sånt är livet, jag hoppas ni ger er ut i solen också istället för att läsa alla inlägg i er rss-läsare. Men krim-alfabetet får ni ju gärna kasta ett getöga på. Vi har kommit fram till bokstaven I.

Iskällaren av Minette Walters
Visst var de där åren på mitten av 90-talet häftiga när det kom en ny deckarförfattarinna som skrev så läskigt att mamma och pappa drog efter andan? Iskällaren, Skulptrisen och Blomsterkronan gav också mig kalla kårar. Nuförtiden skriver Walters lite mer om människans inre, både Ett förvridet sinne och Kameleontens skugga (recension) handlar mer om olyckliga människors öden än om läskiga mord. Men det är fortfarande lika bra.

Indriðason, Arnaldur
Här har jag valt att skriva om en författare som jag inte läst ännu. Och det beror på att jag faktiskt inte läst någon författare på bokstaven I förut. Men jag har sett i andra krim-alfabet att ni skrivit om honom så jag förstår att det är bra. Om jag inte minns fel så har han väl också vunnit Glasnyckeln två gånger för sina kriminalromaner Glasbruket och Kvinna i grönt. I höst kommer han ut med en ny deckare som heter Frostnätter, kul för er Indridason-fans. Själv ska jag som vanligt börja från början, vilken är den första boken om polisen Erlendur?

Idealisten av Thomas Bodström
Jag vet att Bodström fick ett svalt mottagande när han debuterade med sin kriminalroman Rymmaren, men jag blir nyfiken på författarskap där författaren har en lång bakgrund inom ämnen som ofta förekommer i kriminalromaner. Det behöver absolut inte betyda att det är en bra författare, men det får läsandet utvisa.


Länkar:
Minette Walters
Arnaldur Indriðason
Thomas Bodström

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Bokbibeln har förlorat sin funktion

Jag älskar att bläddra i kataloger. Jag slukar allt från H&M Rowells till Sandberg tapeter. Och de viktigaste katalogerna för mig har sedan länge varit Svensk Bokhandels kataloger för bokutgivning. För någon dryg vecka sedan hämtade jag ut den tjockaste katalogen någonsin, jag kände att lyckan var gjord. Vaddå packa inför midsommar? När man kan läsa Bokbibeln? Bokutgivning generellt och pocketutgivning i synnerhet är som världsnyheter för mig.

Men, mitt idoga spanande, surfande och klickande på bokförlagens hemsidor och nätbokhandlarnas utgivningslistor hade redan gett mig nästan allt jag ville ha. Knappt tjugo av katalogens 1900 titlar var överraskningar, och då var ändå hälften av dom debutanter som jag fick upp ögonen för.

ETT nytt pocketsläpp som jag inte redan visste om läste jag mig till, heja! 1222 över havet av Anne Holt kommer i november på Pocketförlaget.

Så, ska jag sluta att surfa runt och kolla upp allting så jag kan njuta av bokkatalogerna när de kommer istället? Eller ska jag se dom som referenslitteratur när mamma ringer och frågar när nästa Kerstin Ekman-bok kommer ut (Jo, ser jag här, Mordets praktik kommer ut på Albert Bonniers förlag den 4 september).

Lyxproblem så det skvätter om det, jag vet. Men det är ju det här med överraskningsmoment som försvinner när man har sett fram emot det så. Himla ledsamt. Suck.

Men, vilka var då de cirka tjugo inbundna titlar som gjorde att jag faktiskt vek ett hundöra i katalogen? Jo,

* Släktet av Guillermo del Toro & Chuck Hogan kommer ut på Bra Böckers förlag den 5 augusti
* I en familj finns inga fiender av debutanten Veronika Myrén kommer ut på Ordfront den 10 augusti
* Någon sorts frid av de debuterande deckarsystrarna Camilla Grebe & Åsa Träff kommer ut på Wahlström & Widstrand den 13 augusti.
* De oförglömliga av debutanten Gabriella Ahlström kommer ut på Norstedts förlag den 24 augusti
* De ska ändå dö; tio år i svensk underrättelsetjänst av Gunnar Ekberg kommer ut på Thomas Fischer förlag den 28 augusti
* Att umgås med spöken av debutanten Göran Dahlberg kommer ut på Ruin förlag den 1 september
* Frostnätter av Arnaldur Indridason kommer ut på Norstedts förlag den 7 september
* Hungerns visa av J M G Le Clézio kommer ut på Elizabeth Grate förlag den 15 september
* Bunker av Andrea Maria Schenkel kommer ut på Ersatz förlag den 16 september
* 112 sånger av Lars Winnerbäck kommer ut på Frank förlag den 21 september
* Jag är bröderna Walker av Jan Kjærstad kommer ut på Atlantis förlag den 30 oktober
* Matthandlare Olssons död av Karin Wahlberg kommer ut på Wahlström & Widstrand den 5 november
* Jag ska fånga en ängel av Håkan Östlundh kommer ut på Forum förlag den 13 januari 2010
* Här av Wisława Szymborska kommer ut i höst på ett förlag jag inte kommer ihåg nu.

Ja, det var allt. Spännande pocketutgivning kan ni spana in här!

Boklista från Lyran

Här kommer Lyrans svenska lista också, inte så kul läsning för dom som inte är listbitare som jag, men jag har något roligare på G. Nämligen en bokutlottning - så håll utkik här senare i veckan!

Så här gör du:
Fetstila de titlar du har läst
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ framför boken betyder att du äger den
x framför de du påbörjat men inte avslutat den

1. *Lars Ahlin - Jungfrun i det gröna
2. *Marianne Ahrne - Äppelblom och ruiner
3. +John Ajvide Lindqvist – Låt den rätte komma in
4. Inger Alfvén – s/y Glädjen
5. Carl Jonas Love Almqvist – Det går an
6. +Karin Alvtegen - Skam
7. Dan Andersson – Kolvaktarens visor
8. *Gerda Antti - Livet skriver kapitel
9. *Stina Aronson – Hitom himlen
10. Majgull Axelsson - Aprilhäxan
11. *Victoria Benedictssson - Pengar
12. Frans G. Bengtsson – Röde Orm
13. Hjalmar Bergman – Markurells i Wadköping
14. Louise Boije af Gennäs - Stjärnor utan svindel
15. Karin Boye - Kallocain
16. Fredrika Bremer - Hertha
17. Arne Dahl - Dödsmässa
18. *Stig Dagerman – Vårt behov av tröst
19. *Sven Delblanc – Samuels bok
20. Unni Drougge - Boven i mitt drama kallas kärlek
21. *Inger Edelfeldt – Kamalas bok
22. Cordelia Edvardson – Bränt barn söker sig till elden
23. +Åke Edwardson – Dans med en ängel
24. *Gunnar Ekelöf - Färjesång
25. Kerstin Ekman – Händelser vid vatten
26. Peter Englund - Stridens skönhet och sorg
27. +P.O. Enquist – Livläkarens besök
28. Per Gunnar Evander – Himmelriket är nära
29. Christine Falkenland - Vinterträdgården
30. Nils Ferlin - Barfotabarn
31. Emilie Flygare-Carlén – Rosen på Tistelön
32. Per Anders Fogelström – Mina drömmars stad
33. *Lars Forssell – Snurra min jord
34. Marianne Fredriksson – Simon och ekarna
35. *Jan Fridegård – Trägudars land
36. +Inger Frimansson – God natt min älskade
37. *Gustav Fröding – Stänk och flikar
38. Jonas Gardell – Om Gud
39. Jan Guillou – Coq Rouge
40. *Hjalmar Gullberg - Dödsmask och lustgård
41. Martina Haag - I en annan del av Bromma
42. Verner von Heidenstam - Karolinerna
43. +Helena Henschen – I skuggan av ett brott
44. Johanne Hildebrandt – Freja: Sagan om Valhalla
45. Kajsa IngemarssonSmå citroner gula
46. *Ulla Isaksson – De två saliga
47. Katerina Janouch - Sommarbarn
48. Anna Jansson – Främmande fågel
49. *P.C. Jersild – Barnens ö
50. +Eyvind Johnson– Strändernas svall
51. +Mons Kallentoft - Sommardöden
52. Mare Kandre - Aliide, Aliide
53. +Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött
54. *Sofie von Knorring - Illusionerna
55. *Agnes von Krusenstjerna – Porten vid Johannes
56. *Olof Lagercrantz – Min första krets
57. Pär Lagerkvist - Dvärgen
58. Selma Lagerlöf - Jerusalem
59. +Jens Lapidus – Aldrig fucka upp
60. +Stieg Larsson – Män som hatar kvinnor
61. +Åsa Larsson - Solstorm
62. *Sara Lidman – Din tjänare hör
63. +Torgny Lindgren – Hummelhonung
64. Herman Lindqvist – Historien om Sverige
65. *Ivar Lo-Johansson - Kungsgatan
66. Lotta Lotass – skymning:gryning
67. Martina Lowden - Allt
68. *Alice Lyttkens – Fader: okänd
69. +Camilla Läckberg - Isprinsessan
70. Viveca Lärn – Vi ses vid röda sten
71. *Mathilda Malling/Stella Kleve – Berta Funcke
72. Bodil Malmsten – Nästa som rör mig
73. Henning Mankell- Kinesen
74. +Liza Marklund - Sprängaren
75. Harry Martinson – Nässlorna blomma
76. Moa Martinson – Mor gifter sig
77. Katarina Mazetti – Grabben i graven bredvid
78. Vilhelm Moberg - Utvandrarna
79. *Jan Myrdal - Barndom
80. *Fritiof Nilsson Piraten – Bokhandlaren som slutade bada
81. +Bengt Ohlsson - Gregorius
82. Linda Olsson – Nu vill jag sjunga dig milda sånger
83. Vibeke Olsson – Molnfri bombnatt
84. *Anna-Karin Palm – Målarens döttrar
85. Björn Ranelid - Mästaren
86. Denise Rudberg - Åse
87. Viktor Rydberg - Singoalla
88. *Birgitta Stenberg – Alla Vilda
89. Sara Stridsberg - Drömfakulteten
90. August Strindberg – Röda rummet
91. +Hjalmar Söderberg – Doktor Glas
92. +Johan Theorin - Nattfåk
93. Kerstin Thorvall – När man skjuter arbetare
94. *Tomas Tranströmer – För levande och döda
95. Göran Tunström - Juloratoriet
96. +Carl-Johan Vallgren – Den vidunderliga kärlekens historia
97. *Elin Wägner - Pennskaftet
98. *Tore Zetterholm – Gudarnas tystnad
99. Helena von Zweigbergk - Kärleken skär djupa sår
100. +Klas Östergren - Gangsters

Booklist from Lyran

Böckerna i listan kommer från Lyran och markeras på följande sätt:

Märk med fetstil dem du läst eller håller på att läsa
Märk dem du vill läsa med kursiv stil
* betyder att du aldrig hört talats om boken
+ betyder att du äger boken
De du inte vet om du vill läsa lämnas blanka.
Markera med rött (eller stryk över) de böcker som du inte önskar läsa alls.
Och om du läser det här – då är det din tur att fylla i listan!

1. +The DaVinci Code (Dan Brown)
2. +Pride and Prejudice (Jane Austen)
3. To Kill A Mockingbird (Harper Lee)
4. Gone With The Wind (Margaret Mitchell)
5. The Return of the King (Tolkien)
6. The Fellowship of the Ring (Tolkien)
7. The Lord of the Rings: The Two Towers (Tolkien)
8. Anne of Green Gables (L.M. Montgomery)
9. *Outlander (Diana Gabaldon)
10. *A Fine Balance (Rohinton Mistry)
11. Harry Potter and the Goblet of Fire (Rowling)
12. Angels and Demons (Dan Brown)
13. Harry Potter and the Order of the Phoenix (Rowling)
14. *A Prayer for Owen Meany (John Irving)
15. Memoirs of a Geisha (Arthur Golden)
16. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Rowling)
17. *Fall on Your Knees (Ann-Marie MacDonald)
18. The Stand (Stephen King)
19. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Rowling)
20. +Jane Eyre (Charlotte Bronte)
21 The Hobbit (Tolkien)
22. +The Catcher in the Rye (J.D. Salinger)
23. Little Women (Louisa May Alcott)
24. *The Lovely Bones (Alice Sebold)
25. +Life of Pi (Yann Martel)
26. +The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)
27. +Wuthering Heights (Emily Bronte)
28. The Lion, the Witch and the Wardrobe (C. S. Lewis)
29. East of Eden (John Steinbeck)
30. Tuesdays with Morrie (Mitch Albom)
31. *Dune (Frank Herbert)
32. The Notebook (Nicholas Sparks)
33. *Atlas Shrugged (Ayn Rand)
34. 1984 (Orwell)
35. *The Mists Of Avalon (Marion Zimmer Bradley)
36. *The Pillars of the Earth (Ken Follett)
37. *The Power of One (Bryce Courtenay)
38. I Know This Much is True (Wally Lamb)
39. *The Red Tent (Anita Diamant)
40. +The Alchemist (Paulo Coelho)
41. The Clan of the Cave Bear (Jean M. Auel)
42. +The Kite Runner (Khaled Hosseini)
43. Confessions of a Shopaholic (Sophie Kinsella)
44. *The Five People You Meet In Heaven (Mitch Albom)
45. +The Bible
46. Anna Karenina (Tolstoy)
47. The Count of Monte Cristo (Alexandre Dumas)
48. *Angela’s Ashes (Frank McCourt)
49. The Grapes of Wrath (John Steinbeck)
50. *She’s Come Undone (Wally Lamb)
51. *The Poisonwood Bible (Barbara Kingsolver)
52. *A Tale of Two Cities (Dickens)
53. *Ender’s Game (Orson Scott Card)
54. Great Expectations (Dickens)
55. The Great Gatsby (Fitzgerald)
56. *The Stone Angel (Margaret Laurence)
57. Harry Potter and the Chamber of Secrets (Rowling)
58. The Thorn Birds (Colleen McCullough)
59. The Handmaid’s Tale (Margaret Atwood)
60. *The Time Traveller’s Wife (Audrey Niffenegger)
61. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevsky)
62. *The Fountainhead (Ayn Rand)
63. War and Peace (Tolstoy)
64. Interview With The Vampire (Anne Rice)
65. *Fifth Business (Robertson Davis)
66. One Hundred Years Of Solitude (Gabriel Garcia Marquez)
67. *The Sisterhood of the Traveling Pants (Ann Brashares)
68. Catch-22 (Joseph Heller)
69. Les Miserables (Hugo)
70. *The Little Prince (Antoine de Saint-Exupery)
71. Bridget Jones’ Diary (Fielding)
72. Love in the Time of Cholera (Gabriel Garcia Marquez)
73. Shogun (James Clavell)
74. The English Patient (Michael Ondaatje)
75. *The Secret Garden (Frances Hodgson Burnett)
76. *The Summer Tree (Guy Gavriel Kay)
77. *A Tree Grows in Brooklyn (Betty Smith)
78. The World According to Garp (John Irving)
79. *The Diviners (Margaret Laurence)
80. *Charlotte’s Web (E.B. White)
81. *Not Wanted On The Voyage (Timothy Findley)
82. Of Mice and Men (Steinbeck)
83. *Rebecca (Daphne DuMaurier)
84. *Wizard’s First Rule (Terry Goodkind)
85. Emma (Jane Austen)
86. *Watership Down (Richard Adams)
87. *Brave New World (Aldous Huxley)
88. *The Stone Diaries (Carol Shields)
89. Blindness (Jose Saramago)
90. *Kane and Abel (Jeffrey Archer)
91. *In The Skin Of A Lion (Ondaatje)
92. Lord of the Flies (Golding)
93. +The Good Earth (Pearl S. Buck)
94. *The Secret Life of Bees (Sue Monk Kidd)
95. The Bourne Identity (Robert Ludlum)
96. *The Outsiders (S.E. Hinton)
97. White Oleander (Janet Fitch)
98. *A Woman of Substance (Barbara Taylor Bradford)
99. *The Celestine Prophecy (James Redfield)
100. Ulysses (James Joyce)

Vackra Vintage


Förlaget Vintage släpper i augusti nio titlar som vunnit Man Booker Prize. Titlarna är:

Amsterdam av Ian McEwan (1998)

Disgrace av J. M. Coetzee (1999)

How Late It Was, How Late av James Kelman (1994)

Midnight's Children av Salman Rushdie (1981)

Paddy Clarke Ha Ha Ha av Roddy Doyle (1993)

Possession av A.S. Byatt (1990)

The Famished Road av Ben Okri (1991)

The Gathering av Anne Enright (2007)

The Sea, The Sea av Iris Murdoch (1978)

Här kan ni kolla utgivningsdatum. Lär mer här och checka in de vackra omslagen!

Läsutmaning Bokustoppen v.25

Topp-3 från Bokus Pockettopp vecka 25 ser likadan ut som veckan innan. Alltså ser min utmaning likadan ut också :-)

vecka 25
  1. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B
  2. Människohamn av Ajvide Lindqvist, John
  3. Men inte om det gäller din dotter av Guillou, Jan

I slutet av juni kommer jag att göra en halvårssammanfattning av läsutmaningen Bokustoppen!

Krim-alfabetet: H


Igår skrev jag att jag helst läser kriminalromaner på sommaren, så Krim-alfabetet borde vara extra roligt nu. Men det är ju knappt sommar, suck. Jag hoppas de varma graderna och solen återkommer, åtminstone till den 20 juli då jag får semester igen. Bokstaven H är det dags för nu.

Himlen är en plats på jorden av Åke Edwardson
Deckarserien om Erik Winter är en av mina favoriter. Edwardsons språk är härligt, hans karaktärer är tunga och fulla av komplexitet. Brotten är rätt konventionella, men har många vinklar och vrår och det är en hel del omänskliga människor som porträtteras. Himlen är en plats på jorden vann Svenska deckarakademins pris för bästa kriminalroman 2001. Den här serien har jag dessvärre inte läst helt och hållet kronologiskt. Fråga mig inte varför. Jag försöker fylla i luckorna nu och nästa bok att läsa är Sol och skugga. Edwardson har nyligen bytt förlag till Leopard, det ska bli spännande att se om det kommer någon ny deckareserie nu efter Winter, eller om det kommer något helt annat.

Holt, Anne
Här har vi en bland mina norska favoriter. Holt skriver två olika serier, både den om Hanne Wilhelmsen och nu den nyare om Inger Johanne Vik. Jag har läst alla böcker i båda serierna och längtar hela tiden efter nytt nytt. Nu väntar jag på att slutna-rummet-mysteriet 1222 över havet, där Wilhelmsen gör comeback, ska komma på pocket.

Höstoffer av Mons Kallentoft
Har ni läst den här serien om Malin Forss? Jag har inte läst en enda, så innan jag sätter tänderna i Höstoffer (som förresten måste komma på pocket först) ska jag läsa både Midvinterblod och Sommardöden. Jag har hört varierande kommentarer om Kallentoft och jag har läst annat av honom, både bra (Food Noir) och dåligt (Fräsch, frisk och spontan), så jag vet inte. Men jag kommer att skaffa mig en uppfattning under sommaren, var så säker.

Länkar:
Åke Edwardson
Anne Holt
Mons Kallentoft

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Recension. En dag i Ivan Denisovitjs liv

Författare: Aleksandr Solzjenitsyn
Titel: En dag i Ivan Denisovitjs liv
Org. titel: Odin den Ivana Denisovitja
Utg. År (Org. år): 2008 (1970)
Förlag: Bonnier Pocket Klassiker

Ivan Denisovitj, vanligen kallad Sjuchov, sitter i ett sovjetiskt arbetsläger. Där har han suttit i åtta år och där kommer han att sitta länge till. En dag i Ivan Denisovitjs liv följer hans liv i arbetslägret under en vanlig dag mitt i vintern. Fast i slutändan visar det sig vara en bra dag, förhållandevis. När en bok på 200 sidor utspelar sig under endast en dag så förstår man att det är ganska detaljerat skrivet. Jag har såklart ingen aning om hur verklighetstroget det är, men dialogerna som uppstår med jämna mellanrum känns väldigt naturliga. Jag har dock stora problem med att förstå vem som är vem eftersom varje person verkar ha två förnamn och efternamn. Snurrigt, men ni som läst Tolstoj har antagligen stött på detta också.

När Sjuchov vaknar den här dagen känner han sig lite krasslig. Han vill tillbringa dagen i sjukstugan, men kommer för sent för att anmäla sig. Han får följa med de andra genom alla grindar och kontroller till själva arbetslägret. Den här dagen får Sjuchov och hans brigad nr 104 mura en mur. Fort ska det gå, mest för att det finns risk att murbruket fryser, så kallt är det. Man tar varje chans att få jobba inomhus eller åtminstone få en paus i närheten av kaminerna.

Tillbaka i lägret har hans brigadkollega Caesar fått ett paket hemifrån. Eftersom Ivan ställt sig i kö för att hämta ut det blir han belönad för sin tjänst. Allt i lägret handlar om tjänster, gentjänster och mat. Och cigaretter.

Det här var väldigt annorlunda jämfört med vad jag brukar läsa. Jag hade inte läst något av nobelpristagaren Solzjenitsyn förut. Lyran fick upp ögon på mig genom sin litterära resa till Östeuropa och när jag hittade den här pocketen från Bonnier på deras pocketmingel i maj så snappade jag åt mig den. En läsvärd bok.

Glöm heller inte att se tv-serien Den första kretsen som bygger på Solzjenitsyns bok med (nästan) samma namn. Han har dessutom skrivit manus till tv-serien. Den går på lördagar på SVT2 klockan 19 med repris på söndagar klockan 12.10.

Persson & Persson

Jag hade fått ett paket när jag var borta på semester som jag hämtade ut igår! Det var två fina recensionsex som jag väntat länge på!


Den som dödar draken av Leif GW Persson och Edelcrantz förbindelser av Malte Persson

Tack Bonnier Pocket!


Tematrio Sommarläsning


Berätta om tre böcker/författare ni gärna läser i hängmattan (eller varhelst ni föredrar) under sommaren! säger Lyran idag i sin tematrio.

1. Marian Keyes är ett måste på sommaren. I år har turen kommit till This charming man. Jag sparar alltid den senaste av hennes böcker till sommaren. Med hennes karaktärer kan man ligga ensam på stranden en hel dag utan att känna sig uttråkad. Lisa Jewell och Sheila O'Flanagan som hör till samma genre kan funka som substitut.

2. Håkan Nesser gör helt makalösa kriminalromaner. Jag får hålla med Lyran där. Men eftersom Berättelse om herr Roos kommer på pocket först i september får jag leta efter en ersättare. Den här sommaren får det istället bli Liza Marklunds En plats i solen och Åsa Larssons Tills dess din vrede upphör. Back-up-deckare har jag i form av Camilla Läckberg (som jag börjat gilla sen Olycksfågeln) och Mons Kallentoft.

3. En lååång roman, som räcker lääänge. Eftersom jag har så många böcker som står och väntar i hyllorna ska jag försöka att inte köpa så mycket nytt i sommar. Det står mellan Vi, de drunknade av Carsten Jensen eller Requiem for an angel (Roth-trilogin) av Andrew Taylor.

Recension: Nattfåk


Författare: Johan Theorin
Titel: Nattfåk
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Månpocket

Theorins andra kriminalroman. Jag läste Skumtimmen i höstas och kände för första gången på länge att jag hade läst något nytt i genren. Så Nattfåk hade stora förväntningar på sig, om inte annat för att den ju också gick vann Svenska Deckarakademins pris för Bästa kriminalroman 2008.

Ute på Åludden på Öland ligger två fyrar och en stor och gammal byggnad där fyrvaktarna har bott genom århundranden med sina familjer. Många år med mycket historia som finns inristat i väggarna, bokstavligt talat. Till Åludden flyttar Katrine och Joakim med två barn från Stockholm. De är renoveringslystna och ska fräscha upp och förvandla Åludden till deras hem. Men bara några veckor efter att hela familjen slutligen har flyttat in sker ett dödsfall i familjen.

I Nattfåk får vi också träffa Gerlof Davidson som spelade en stor roll i Skumtimmen. Här har han en bifigursroll men är ändå väldigt närvarande och viktig. Han blir intervjuad om sitt liv av sin brors barnbarn Tilda, som precis har flyttat till Borgholm för att arbeta där, som polis.

På ön finns också Henrik, han har det inte så lätt, flickvännen har gjort slut och kompisarna är få. Kanske inte så konstigt att han bestämmer sig för att bryta mot lagen när två bekanta bröder dyker upp och vill ha hans hjälp.

Mitt i allt detta blir det vinter på Öland och med vintern kommer risken för fåken. Fåken är den hemska vinterstorm som ibland härjar på ön och när den drar fram, gör man bäst i att sitta inne i värmen. Fåken har tagit många liv och det verkar som om det finns risk för det även den här vintern.

Nattfåk levde upp till förväntningarna och mer. När jag läser så här bra böcker vill jag nästan inte skriva för mycket om dom. Jag vill att man ska bli sugen på att läsa och få upptäcka själv.

Läs recension av Skumtimmen. Nu är det bara att börja vänta på nästa kriminalroman av Johan Theorin. Tack till Månpocket för recensionsex.

Läsutmaning Bokustoppen v.24

Här kommer förra veckans topp-3 från Bokus Pockettopp. En liten förändring i och med att Ajvide Lindqvists Människohamn seglat in på listan. Den står hemma i bokhyllan och väntar, men jag har precis läst Hanteringen av odöda, så nu väntar jag lite innan jag läser mera läskiga böcker av honom.

vecka 24
  1. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B
  2. Människohamn av Ajvide Lindqvist, John
  3. Men inte om det gäller din dotter av Guillou, Jan

I slutet av juni kommer jag att göra en halvårssammanfattning av läsutmaningen Bokustoppen!

IMPAC Winner 2009


Igår presenterades vinnaren av det prestigefyllda International IMPAC Dublin Literary Award! Vinnaren blev Michael Thomas med sin Man Gone Down. Grattis Mr. Thomas!

Vill ni veta vilka som var nominerade kan ni kolla in longlist och shortlist.
Man Gone Down hittar ni på bokus, tyvärr har den inte översatts till svenska ännu.

Bokkonsumentfrågor

Jag hittade den här enkäten hos Bokhora, tack för det Helena!

Senast köpta inbundna bok: Tolv gånger Pinter. Ett urval av Harold Pinters dramer från Ersatz förlag. Köper endast inbundet om pocket inte finns och vanligtvis väntar jag till pocketen kommer.
Senast köpta pocketbok: Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany som ska läsas i min bokcirkel i sommar.
Favoritgenre: Kriminalromaner och allt som den genren står för.
Ultimata längden på en bok: Jag gillar långa böcker och föredrar dom som är på 500-700 sidor.
Favoritbokhandel: Om det är ok att räkna nätbokhandlar så är det helt klart Bokus som har fått majoriteten av mina bokpengar genom åren.
Favoritbibliotek: Det var hundra år sedan jag lånade en bok på bibliotek. Men jag var inne på bibblan på Medborgarplatsen i Stockholm när jag skulle förtidsrösta för EU-parlamentsvalet. Faktiskt så blev jag väldigt sugen på att strosa runt och kolla vad de hade, men jag hade tyvärr inte tid då. Ett nytt besök är inplanerat.
Favoritplats att läsa (i hemmet): I soffan.
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Efter veckan på Sicilien vill jag bara säga; inget går upp mot att ligga på en solsäng och läsa. Inte bara har de där solsängarna schysst lutning för rygg och nacke, man kan också välja om man vill vara i solen eller inte genom att krypa in under parasollet. Oslagbart!
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Oj. När jag var tonåring köpte jag (eller fick) alla Dean R. Koontz böcker inbundet. Men nuförtiden vill jag helst ha alla böcker i pocket.
Bästa lässnackset: Chips!
Bästa läsdrycken: Farmors hemgjorda saft.
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Tystnad. Eller möjligtvis om mitt sällskap samtidigt tittar på något på tv som inte intresserar mig så är det också ok. Annars har jag svårt att koncentrera mig. Jag brukar dock alltid läsa i reklampauserna om jag har en sådan kanal på.
När på dygnet läser du helst? Alla tider på dygnet.
Bästa bakfylleläsningen: Om jag läser en riktigt spännande deckare kan jag nog ha koncentration för den på en bakisdag. Annars är italienska ligamatcher och naturprogram mina favoriter, de kan man somna ifrån utan att missa alltför mycket :-)
Bästa kollektivtrafikläsningen: Helt klart den pocket jag för tillfället har i väskan. Det är därför den ligger där.

Läsutmaning Bokustoppen v.22 och v.23

Paula som håller i läsutmaningen Bokustoppen har nu redigerat utmaningen ytterligare en gång. Nu är det topp-3 från varje veckas lista som gäller. Detta gör att Bokus av någon anledning har struntat i att ge pocketdeckarna en chans och vi som följer läsutmaningen saknar dom.

vecka 22
  1. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B
  2. Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens
  3. Dödgrävarens dotter av Oates, Joyce Carol

vecka 23
  1. Vila på gröna ängar av Ragde, Anne B
  2. Men inte om det gäller din dotterav Guillou, Jan
  3. Aldrig fucka upp av Lapidus, Jens


Jag har fortfarande inte läst fler av böckerna på topplistan än Aldrig fucka upp. Det verkar som om Bokustoppen och jag håller på att gå skilda vägar såhär efter ett halvår. Lite tråkigt, men jag har ändå ett halvår på mig att komma ikapp :-) Oates kommer jag ju att läsa vad det lider ändå.

Tematrio Danmark

Under tiden jag var på semester hade Lyran en tematrio som handlade om Danmark. Kopplingen var såklart den danska nationaldagen den 5 juni.

Berätta om tre danska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. säger Lyran.

1. Hanne-Vibeke Holst är en av mina favoritförfattare trots att jag inte läst allt hon har skrivit. Det jag har gillat är hennes spänningsromaner i den danska politikens värld; Kronprinsessan och Kungamordet. Nu i dagarna kom den tredje fristående delen ut, Drottningoffret. Den ser jag verkligen fram emot.

2. Søren Kirkegaard. Jag läste hans texter flitigt när jag tog en kurs i språkfilosofi på Institutionen för lingvistik i Uppsala. Jag gillade hans tankar om vad som är sant och falskt och att något kan vara fler än en sak. Exempelvis pratade han om Morgonstjärnan, som är den stjärna som slocknar senast på morgonen. På kvällen heter den Aftonstjärnan eftersom det är den stjärna som tänds först på kvällen. Men egentligen är stjärnan en planet som heter Venus. I antiken trodde man att det var två olika himlakroppar. Morgonstjärnan Venus kallades för Phosphorus, och aftonstjärnan Venus kallades för Hesperus. Så vad är egentligen det sanna namnet på stjärnan som egentligen är en planet?

3. Tatuerad torso av Helene Tursten utspelar sig bitvis i Köpenhamn och jag har sett de flesta filmatiseringarna av böckerna om Irene Huss. Jag tycker att de har något som jag länge saknat i svenska kriminalserier och filmatiseringar av svenska deckare, men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Kanske är det helt enkelt Angela Kovacs gestaltning av en väldigt häftig och bångstyrig polis?

Roliga sommar-scheman

Finns det scheman som kan vara roliga? Och som gäller för sommaren? Svårt att tro, men jag har hittat två stycken! Kolla in dessa!

Stockholms stadsteaters fina och avgiftsfria Parkteater har kommit med ett nytt program för sommaren. Tema i år är turné, vilket betyder att det kommer att finnas extra många spelplatser för allting. Här kan du hämta fina program att skriva ut.

P1's sommarpratare blev presenterade när jag var på semester. Jag fick ett fint sms om det och nu har jag även ordnat så att jag får ett sms varje dag en stund innan dagens sommarpratare sätter igång. Den påminnelsen hade jag även förra sommaren och jag uppskattade det verkligen. Det är så lätt att glömma bort att sätta på radion så där mitt på dagen när solen skiner. Här kan du själv fixa påminnelse-sms, för bara några av sommarpratarna, eller för alla. Du kan också ladda ner en fin kalender i färg (eller svart-vitt) att skriva ut. Författarnas program står högt i kurs hos mig.

Krim-alfabetet: G

Tillbaka från Sicilien och här kommer bokstaven G! Bokstaven G bjuder på:

Guds fruktansvärda frånvaro av Sven Westerberg
Westerberg bjuder på en del kusliga kriminalromaner. Det här är den enda av honom jag har läst, men jag har länge tänkt återkomma till honom igen och fortsätta läsa serien som handlar om rättspsykiatern Hanna Skogholm. Psykologiska sjukdomar och tankar om rätt och fel i samhället är ämnen i dessa böcker.
Det finns även en tidigare serie deckare med Lennart Brask som huvudperson. Han arbetar inom den militära underrättelsetjänsten och den sviten om fem deckare börjar med romanen Onsalaaffären. Guds fruktansvärda frånvaro blev utsedd till Sveriges bästa kriminalroman 1999.

George, Elizabeth
Jag upptäckte att jag redan skrivit om Mrs. George. Men hennes författarskap kräver lite extra uppmärksamhet. Hur tycker ni som följt hela serien om utvecklingen? Kan ni ge några analyser utan att avslöja för mycket för de som inte hängt med hela vägen. Personligen gillar jag de tidigare Lynley/Havers-deckarna mer. Där fick samspelet och relationen mellan Lynley och Havers mer plats, något jag har uppskattat mycket.

Gone, baby, gone av Dennis Lehane
Jag såg Mystic River på bio och blev helt tagen. Långt senare förstod jag att den var baserad på Lehanes kriminalroman Rött regn. Jag har nu börjat läsa serien om privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro. Den första, En drink före kriget, var suverän. Jag tänker fortsätta med Mörker, ta min hand som kom ut i nyutgåva för ett litet tag sedan. Senare blir det dags för Gone, baby, gone. Jag har sett filmen som var bra med Casey Affleck i huvudrollen. Dock vet jag inte om han gör en så bra gestaltning av just Kenzie, förutom att han har den rätta Boston-accenten. Michelle Monaghan som Gennaro är genialisk. Hon fick ju även spela hårdkokt flickvän till Tom Cruise i Mission: Impossible III.

Länkar:
Sven Westerberg
Elizabeth George
Dennis Lehane

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Pink Blast & Three Stripes

Såklart undrar ni vad jag studsar runt i för sneakers här på Sicilien! Jag gick bananas på CaliRoots förra veckan och införskaffade dessa två härliga sommar-sneakers!

Nike Elite Pink Blast! Får mig att tänka på hallonsorbet! (699kr)

Adidas P-Sole. Tygsko med Adidas berömda ränder (499kr)

Orange Prize winner!

Igår presenterades vinnaren av The Orange Prize for Fiction 2009. Det blev Marilynn Robinson! Stort grattis! När jag kommer hem ska jag kolla upp om hennes roman finns på svenska och vad som mer finns att läsa av henne! Någon som har koll?

Här finns vinnare från tidigare år!

Krim-alfabetet: F

Jag kan ju inte strunta i Krim-alfabetet bara för att jag tar semester. Idag kollar vi in bokstaven F. Och vilka hittar vi där?

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Som en blixt från klar himmel kom Stieg Larsson och gav oss Lisbeth Salander. Kommer ni iåg hur deckarvärlden var innan henne? Jag var faktiskt en av alla dom som inte riktigt ville läsa den här trilogin bara för att alla andra gjorde det. Men så fick den första delen följa med på Italien-semester för ganska exakt två år sedan - och jag var fast. Det är ledsamt att Larsson aldrig fick uppleva hur prisade hans böcker blev. Flickan som lekte med elden blev vald till Sveriges bästa kriminalroman 2006.

Frimansson, Inger
Frimansson har skrivit många fristående böcker, här vill jag särskilt tipsa om Godnatt, min älskade och uppföljaren Skuggan i vattnet. Dessa böcker har den obehagliga Justine Dalvik som huvudperson och här har Frimansson verkligen lyckats framkalla den där läskiga känslan av att din närmsta granne kan vara galnare än du någonsin kan tänka dig. Skuggan i vattnet blev vald till Sveriges bästa kriminalroman 2005. I augusti kommer det en ny bok av författarinnan, Råttfångerskan.

Faller fritt som i en dröm av Leif GW Persson
Igår röstade jag på herr PerssonCosy Crimes tävling om Sveriges bästa deckarförfattare. Jag tycker faktiskt att han är bäst. Den här boken är nummer tre i trilogin Välfärdsstatens fall där jag läst de båda första titlarna; Mellan sommarens längtan och vinterns köld och En annan tid, ett annat liv. Den senare blev vald till Sveriges bästa kriminalroman 2003. Här får man också följa den rent ut sagt idiotiske men harmlöse Ewert Bäckström som figurerar i Linda - som i Lindamordet. Också den helt genialisk.

Länkar:
Stieg Larsson
Inger Frimansson
Leif GW Persson

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Arrivederci!

Nu drar jag till Sicilien! Ett antal inlägg kommer att ramla in här under veckan jag är borta, men jag kommer tyvärr inte att ha möjlighet att svara på era eventuella kommentarer! Jag ska semestra och läääsa!


Taormina

Etna

Tematrio Mammor


Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!
säger Lyrans i veckans tematrio som fortsätter att fira gårdagens Mors dag. Jag har lite svårt att minnas karaktärer i böcker så jag får se vad jag kan komma ihåg här av vad jag läst.

1. Hanna i Malin Persson Giolitos Dubbla slag. Recension
Advokaten som faktiskt vill tro på att det går att kombinera ett jobb i juristvärlden med ett föräldraskap. Men hon får sig några törnar och när tredje barnet är på väg är hon långt ifrån så attraktiv på jobbmarknaden som hon var innan första barnet kom. Bra vardagsskildringar och tankar om hur mammor känner för sina barn, hur svårt det är att både vilja stanna hemma när minstingen har öroninflammation och att vilja vara med på ett viktigt möte på jobbet.

2. April Wheeler i Richard Yates Revolutionary Road. Recension
Hemmafrun som är allergisk mot tristess och vardag. Som inte vill förknippa sig själv med det hon faktiskt är; en hemmafru i 50-talets USA som köper ett fint hus där hon tar hand om sina två barn medan maken arbetar. Så får April idéen att de ska sticka till Frankrike och bli kreativa. Men det blir inte riktigt som hon hade tänkt sig.

3. Sethe i Toni Morrisons Älskade.
En av de första nobelpristagare jag läste - och älskade. Sethes förhållande med Paul D hamnade lite i minnets periferi, för det jag kommer ihåg är hennes relationer med Denver, spöket och den unga flickan Älskade.

Pocketutgivning juli-september 2009

Nu blickar vi framåt och kollar in pocketutgivningen för tredje kvartalet 2009. Som vanligt har jag försökt hitta pocketar på både svenska och engelska och i olika genrer. Dock är det en tendens till att jag överrepresenterar kriminalromaner. Men det är ju också mina favoriter.

Då kör vi!

* 13 juli Oryx och Crake Margaret Atwood Norsteds pocket nyutgåva
Atwood har länge legat på min läslista (oj, det är i och för sig många författare som legat länge på min läslista). Men jag har insett det smarta i dessa nyutgåvor som förlagen ger ut, istället för att bara trycka en ny upplaga av existerande utgåva. Folk (läs: jag) får upp ögonen för boken och nu när den också finns med i Lyrans jorden-runt-resa så har ni ju ett ypperligt tillfälle här att läsa häftiga Oryx och Crake.

* 13 juli Sputnikälskling Haruki Murakami Norstedts pocket
Ny författare för mig sen jag började blogga. När Bokhora hajpar blir jag intresserad. Nu kommer den kritikerrosade Sputnikälskling på pocket.




* 15 juli Kvinnorna på 10:e våningen Karin Alfredsson Pocketförlaget
Den första av tre pangtitlar som Pocketförlaget ger ut i juli. Heja Pocketförlaget! Den här har jag längtat efter ända sen jag läste ut den första kriminalromanen om läkaren Ellen Elg (och det var i januari 2008). 80 grader från Varmvattnet var helt suveränt bra och en frisk debutfläkt bland många halvmediokra kriminalromaner. Nu ska jag äntligen få läsa uppföljaren!

* 15 juli Kom och hälsa på mig om tusen år Bodil Malmsten Pocketförlaget (Antagligen med annat omslag)
Detta är en fristående fortsättning på Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Bodils loggbok om hennes liv; tankar, texter, fyndiga funderingar och allmänt snack. Otroligt underhållande. Läs recension av Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig.


* 15 juli Kinesen Henning Mankell Pocketförlaget
Mankells senaste ges ut i pocket på Pocketförlaget. Jag har en liten bakläxa att ta mig an, jag har fortfarande inte läst Italienska skor, så jag får nog vackert vänta med den här. Inte för att man måste läsa Mankells böcker i kronologisk ordning längre, den här hör inte till Wallander-serien, men om jag har möjlighet att göra det så vill jag. Är det kanske någon fler därute som resonerar som jag?

* 17 juli Rädda Felix Helena Richardson Månpocket
Fallet om att rädda Felix liv genom att skapa ett syskon har jag sett, hört och läst om under de senaste årets gång. Men det var först på Bonnier Pockets pocketmingel som Helena Richardson blev en människa för mig. Det kommer att bli en svår bok att läsa, men hon berättade att den blandar svåra och glada stunder omvartannat.

* 20 juli Väninnan: rapport från Rosenbad Eva Franchell Bonnier Pocket
Anna Lindhs väninna Eva Franchell skriver om vad som hände när hon var med Anna Lindh på NK den ödesdigra dagen i september 2003. Det känns konstigt att det redan är över fem år sedan. Hon skriver också om hur det är att ha Rosenbad som sin arbetsplats, en plats där makten utövas på många olika sätt, och långt ifrån de bra sätten.

* 20 juli Sista boken från Finistère Bodil Malmsten Bonnierpocket
Ännu en pocket från Bodil Malmsten men den här på annat förlag. Nu har Bodil fått nog av sitt underbara, vackra hus i Frankrike. Nu är det inte roligt längre. Men Bodil skriver på ett sådant sätt att även jämna plågor och sju svåra år kan vara underhållande att läsa om. Om inte annat för att känna att man inte har det fullt så jobbigt själv.

* 20 juli En dramatikers dagbok, vol 1 och vol 2 Lars Norén Bonnierpocket
Allas vår solstråle och spelevink Lars Norén ger ut sina memoarer i form av en dagbok. På pocket kommer den i två volymer, inte så konstigt kanske med tanke på att det handlar om över 1500 sidor. Jag har varken sett någon pjäs eller läst något av herr Norén, men den här dagboken intresserar mig ändå. Någon som har tagit sig igenom hans tankar och funderingar?

* 11 augusti Andarnas hus Isabel Allende Norstedts pocket nyutgåva
Allendes debut som lästes av hela världen och blev film av Bille August, kommer nu ut igen på Norstedts.




* 11 augusti Eva Luna Isabel Allende Norstedts pocket nyutgåva
Eva Luna är dotter till ett hittebarn från djungeln och en indianhövding. Vid sex års ålder står hon ensam i världen. Men hennes järnhälsa och upprorsanda hjälper henne att överleva. Hon har också en ovanlig förmåga: hon kan berätta sagor, en förmåga som hon delvis ärvt av sin mor. Hon byter sagorna mot bröd och så småningom förstår hon att använda dem i frihetskampen (text från bokus).

* 11 augusti Rymmaren Thomas Bodström Norstedts pocket
Bodströms debut äntligen på pocket. Jag vet att den här fick rätt ljumma recensioner när den kom ut, men jag är ändå lockad av att läsa den. Sen att det beror på att författaren är känd sedan innan så må det vara, jag bara hoppas på att det är bra eftersom han kommer ut med sin nästa bok den 18 maj, Idealisten.


* 15 augusti Emma, Mias dotter Mia Eriksson Lind & Co.
Den här skrev jag om i förra pocketutgivningen, men eftersom den har fått ett nytt utgivningsdatum får ni läsa om den igen. Ja, den som har undgått Gömdagate göre sig icke besvär med att läsa den här boken. Efter Gömda och Asyl tog Mia själv tag i gåspennan och plitade ner Mias hemlighet, som såklart var hemsk och bet sig fast, men gav mig noll (0) i behållning. Jag kände heller inte längre sympati för Mia, hon framställer inte sig själv i så god dager direkt. Kör över alla i sin väg för egen vinnings skull. I den här boken har Mias dotter fått komma till tals (man får hoppas det i alla fall) och efter alla rundor i Monica Antonssons blogg och med Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda, kan det ju vara intressant att höra vad Emma har att säga om det hela (om det nu är sant och om man nu bryr sig om det).

* 20 augusti Till dess din vrede upphör Åsa Larsson Bonnier Pocket
Åsa Larsson är en av de svenska deckardrottningarna jag aldrig blir besviken på. Dessutom gillar jag att de utspelar sig väldigt långt uppe i norr. Möjligtvis kan jag ibland reta mig på Rebecka Martinsson, men vem har sagt att man måste älska karaktärerna i en bok för att gilla historien? Har du inte läst något av Åsa Larsson tidigare har du ett ypperligt tillfälle nu att samla på dig alla fyra böckerna på pocket. De tre tidigare kommer nämligen ut samma dag i nyutgåva.

* 20 augusti Att våga hoppas Barack Obama Bonnier Pocket
Dåvarande senatorn Barack Obama skriver om de amerikanska värderingarna och USA:s roll i världen. Obama vågar hoppas på att avståndet mellan makten och folket skall minska.



* 21 augusti Den sista vintern Åke Edwardson Månpocket
Jag gillar den dubbeltydiga titeln. Den sista vintern är också den sista boken om Winter. Eftersom jag än så länge bara läst sex böcker om Erik Winter har jag ett antal kvar innan jag får avsluta med den sista boken. Det ska bli spännande att se vad Edwardson ger ut sen på sitt nya förlag Leopard.


* 21 augusti Konsten att leva innerligt Ted Harris & Ann Lagerström Månpocket
Här får vi veta att det inte finns en mening med livet, med betoning på en. Det finns lika många meningar med livet som det finns människor på jorden, säkert finns det till och med flera. Det viktiga anser Harris och Lagerström är att leva innerligt och vara sann mot sig själv. Till hjälp tar dom Kirkegaards nio steg.


* 1 september Främlingars hus Reginald Hill Minotaur
En fristående thrillerroman av författaren till Pascoe/Dalgliesh-serien. Främlingar passerar ofta genom Illthwaite i norra England. När det kommer en präststuderande från Spanien och en matematiker från Australien till byn börjar det hända hemska saker.


* 10 september Infiltratören Lasse Wierup Norstedts
Wierup skrev tillsammans med Matti Larsson Svensk maffia - en kartläggning av de kriminella gängen i Sverige. Nu är han tillbaka med Infiltratören - den smutsigaste härvan inom svensk polis. Det här är som Aldrig fucka upp - fast på riktigt!


* 18 september Berättelse om herr Roos Håkan Nesser Månpocket
Tredje delen i Barbarotti-kvartetten och som ni tidigare kanske märkt är jag ett stort fan av Nessers kriminalromaner. Liksom Edwardson har han ett språk som kräver sin läsare. Det tar därför något längre tid att ta sig igenom men det är så jag vill ha det.


* 21 september Ett land i gryningen Dennis Lehane Bonnier pocket
Lehane har skrivit ännu ett mästerverk. Var det här årets bokjulklapp 2008 kanske? Äntligen kommer den historiska krigsromanen på pocket.




* 21 september Dödergök Katarina Wennstam Bonnier pocket
Jag läste Smuts och blev cynisk, tappade tron på männen för en kort stund. Dödergök är Wennstams andra bok av tre i ett politiskt projekt att uppmärksamma oss på mäns våld mot kvinnor. Här får vi bekanta oss med poliserna, de poliserna som slåss - när de kommer hem från jobbet.


Det var alltså 22 fantastiska pockettips för sensommaren och hösten 2009. Hoppas ni hittar något intressant här! Jag längtar mest efter Kvinnorna på 10:e våningen, Till dess din vrede upphör och Berättelse om herr Roos.

Vill ni se tidigare utgivning finns det listor för första och andra kvartalet 2009 också!