Bokhelg v.44

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

Ja, det blev ju lite pannkaka av förra helgens planerade recensioner. På lördagen blev det ingen recension alls och söndagens blev en bubblare, nämligen Carsten Jensens Vi, de drunknade som vi läste ut i bokcirkeln förra vecka. En riktig pärla värd sina många sidor.

Den här lördagens recension blir Svarta lögner, rött blod av Kjell Eriksson. Det var den nionde och näst sista kriminalromanen om polisen Ann Lindell från Uppsala. Den tionde och sista delen, Öppen grav, har precis kommit ut.

På söndag recenserar jag dramasamlingen Fyra dramer av  Gao Xingjian som var Månadens nobelpristagare i oktober. Det här var den sista nobelpristagaren som Amoroso presenterade innan hon la sin blogg i ide (för evigt?), men jag kommer ändå att fortsätta hennes utmaning året ut.

Nästa vecka gör vi ett nytt försök med:
Kallentoft, Mons - Midvinterblod
George, Elizabeth - Well-schooled in murder

VI:s litteraturpris för Flickvännen

Karolina Ramqvist har vunnit Tidningen VI:s litteraturpris 2009 för sin bok Flickvännen utgiven på Wahlström och Widstrands förlag i mars i år. Läs mer på DN.

Utdelningen av priset kommer att ske ikväll på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan kl 19.
Jag har inte läst något av Karolina Ramqvist förut, men eftersom Flickvännen precis kommit ut på pocket ska jag genast slå klorna i den!

Förra årets vinnare Jens Liljestrand och hans novellsamling Paris-Dakar visade sig vara en riktig höjdare, så jag har stort förtroende för Tidningen VI:s vinnare.

Grattis Karolina!


Foto: Anna-Lena Ahlström

Per Petterson

Ikväll, om ganska exakt fem timmar, ska jag lyssna på Per Petterson som är kvällens gäst på Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm. Jag kände knappt till den norske författaren innan jag upptäckte att han hade vunnit IMPAC-priset (2007) för sin roman Ut och stjäla hästar (recension). Jag läste den i mars i åroch blev både rörd och hänförd. En helt fantastisk bok. I höst kom Per Petterson ut med sin roman Jag förbannar tidens flod på svenska. Den vann han Nordiska Rådets litteraturpris för i år, den blir säkert en stor succé i Sverige också. Han har också skrivit ett antal titlar som inte har blivit översatta till svenska, bland annat Til Sibir som han blev nominerad till både Nordiska rådets litteraturpris och IMPAC-piset för redan 1997.


Foto: Finn Stale Felberg

Om du inte har något annat för dig ikväll, kom till Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm kl 19.00. Här kan ni köpa biljetter online!

Krim-alfabetet: Å


Nu börjar det bli svårt tycker jag. Men bara tre ynka bokstäver kvar nu i Krim-alfabetet. Vi har kommit till bokstaven Å. Två norrlänningar blir det den här gången.

Jag kan inte komma på en enda bok på Å som jag har läst. Så än en gång ett pass här.

Åsa Larsson
Ja såklart, jag kan ju inte strunta i fenomenala Åsa Larsson. Jag gjorde ett litet undantag för henne så hon fick glida in här på sitt förnamn. Larssons böcker om advokaten Rebecka Martinsson som hela tiden av olika anledningar hamnar hemma i sitt barndoms Kiruna är fantastiskt bra. För sin debut Solstorm fick hon Svenska Deckarakademins pris Bästa debutant 2003. Året efter blev deckare nummer två Bästa svenska kriminalroman. Man kan säga att Johan Theorin har gjort en Åsa Larsson då han lyckats med samma bedrift de senaste två åren. Den fjärde deckaren i serien, Tills dess din vrede upphör, har precis kommit ut på pocket på Bonnierpocket.

Återvändarna av Bo R Holmberg
Holmberg är född och uppvuxen i mina hemtrakter, i Ådalen i Ångermanland. Han är mest känd för sina barnböcker och han satt förut på stol nr 7 i Barnboksakademien. Han är mycket påläst i historia och kriminologi och har skrivit en serie historiska kriminalromaner som utspelar sig i Ångermanland. 2002 debuterade han som deckarförfattare med den prisbelönta Liemannen. Boken tilldelades tidskriften Jurys pris Flintyxan för årets bästa kriminalroman i historisk miljö. Återvändarna är del sex i serien om familjen Morell. Den här serien vill jag verkligen läsa, av många anledningar!
Han har också skrivit en serie ungdomsdeckare om privatdetektiven Robert Parkman!

Åsa Larsson
Bo R Holmberg

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Nygammalt i vitt

Såhär i Augustpristider blir jag påmind om tidigare Augustprisvinnare, och då talar jag om vinnarna i den skönlitterära kategorin. Jag har inte läst riktigt alla vinnare, så jag sökte runt lite på Bokbörsen och hittade två av de allra tidigaste vinnarna. Dessutom tänkte jag läsa Günter Grass i november eftersom jag antar att Amoroso skulle ha fortsatt med sin utmaning Månadens nobelpristagare om hon haft kvar sin blogg. Så jag hittade också en fin gammal Delfinpocket av honom också där Grass själv har gjort omslaget.


De sotarna! De sotarna! av Lars Ahlin. Augustprisvinnare 1990. Månpocket 1991.
Livets ax av Sven Delblanc. Augustprisvinnare 1991. Bonniers förlag 1991.
Katt och råtta av Günter Grass. Nobelpristagare i litteratur 1999. Delfinpocket 1967.

Läsutmaning Bokustoppen v.43

Dödergök hänger kvar på förstaplatsen men annars var det två helt nya titlar på topp-3 den här veckan. Eller ja, de här låg ju på topp-3 förra veckan, men det blir ju alltid en vecka i efterskott. Jag vet att många gillar Anna Gavaldas böcker och även filmerna som bygger på dem, men det har liksom inte lockat mig. Är rädd att det blir för mycket relationer. Hur är hennes böcker, ni som vet?

vecka 43
  1. Dödergök av Wennstam, Katarina
  2. Rätt åt dig av Jane Fallon
  3. Jag älskade honom av Anna Gavalda
Paula startade den här läsutmaningen.

Recension: Vi, de drunknade


Författare: Carsten Jensen
Titel: Vi, de drunknade
Org. titel: Vi, de drunknede
Utg. År (Org. år): 2009 (2006)
Förlag: Månpocket

I tisdags hade vi bokcirkelträff, vi diskuterade den senast lästa boken i bokcirkeln, Vi, de drunknade av Carsten Jensen. Vi var inte så många som hade läst ut den 700 sidor långa krönikan över sjömännen från skeppstaden Marstal i Danmark. Marstal som under 1800-talet var väldigt betydande för den danska sjöfarten. Men vi få som hade gjort det var väldigt glada över att vi hade tagit oss igenom historien som börjar med det dansk-tyska kriget 1848 och slutar med andra världskrigets slut.

Det är svårt att sammanfatta 700 sidor, men jag ska göra ett försök. Staden Marstal har i alla år fostrat och utbildat sjömän. Pojkarna växer upp under sin mors stränga översyn och på ett sätt blir det som en befrielse när de runt 15 års ålder för första gången får mönstra på ett segelskepp och ge sig ut i världen. Många pojkar blir män på skeppen, de är hemma ett par månader åt gången för att göra sin fru med barn, men sina barn ser de inte mycket av. Deras söner växer upp med sin far sjömannen som sin största förebild och längtar till de själva blir gamla nog att börja segla.

Många av kvinnorna finner sig i sitt ensamma liv. Marstal är egentligen kvinnornas stad, flera månader per år finns det nästan inga män alls i Marstal. Men några av dem kan inte acceptera att deras liv bara går ut på att vänta och oroa sig. Förbereda sig på att den här gången kanske skeppet aldrig återvänder. En av dem vill förbjuda sin son att överhuvudtaget bli sjöman, men i hennes önskan och iver att avveckla sjöfarten i Marstal så förvärrar hon situationen för alla. Hennes son blir såklart sjöman och hon dödförklarar honom för att slippa förbereda sig för att han ska försvinna på havet.

Det här är en av alla fantastiska historier i Vi, de drunknade. Vi får följa några av Marstalborna mer än andra. Personligen gillade jag historierna som utspelar sig på haven mer än det som händer i staden. Men samtidigt blir det viktigt för balansen att man förstår hur de som blir kvar i Marstal ser på sjöfarten och hur den utvecklas under århundraden. Man får följa träskeppen blir avlösta av stålskeppen, som i sin tur blir ersatta av ångfartygen och senare dieselbåtarna.

De sista hundra sidorna är fantastiska, de sidorna gör det klart värt att slutföra Vi, de drunknade, om man av någon anledning inte föredrar böcker på mer än 500 sidor.

Bokhelg v.43

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

Lördagens recension blir Well-schooled in murder av Elizabeth George. Det är nummer tre i serien om Lynley och Havers. Den kom ut på engelsk pocket 1991.

På söndag recenserar jag Midvinterblod av Mons Kallentoft, den första delen om Linköpingspolisen Malin Fors.

Nästa veckas recensioner:
Eriksson, Kjell - Svarta lögner, rött blod
Jensen, Carsten - Vi, de drunknade

Kulturfyra om Augustpris och religion

Kulturfyran handlar den här veckan om Augustpriset, Koranen och annat bokrelaterat.

1. Har du läst någon av de böcker som nominerades i den skönlitterära klassen till Augustpriset?
Nej, och jag hade knappt ens hört talas om någon av dom. Suck

2. Åkesson säger att muslimer är den största faran för Sverige. Har du läst Koranen?
Jag tycker att Åkesson är en fara för Sverige. Jag har inte läst Koranen men jag har heller inte läst Bibeln.

3. Har du läst några religioners heliga skrifter?
Njae, kan man räkna Barnens bibel?

4. Vilken är den bok du läst i år som känts viktigast att läsa eller som betytt mest för dig?
Den viktigaste måste vara Chimanda Ngozi Adichies En halv gul sol som lärde mig allt jag vet om Biafrakriget.
Den bok som har betytt mest är nog Snö av Orhan Pamuk, som också kan kopplas till fråga två. Den handlar om författare Ka som kommer till staden Kars i Turkiet för att skriva. På grund av ihållande snöfall blir hela staden isolerad. Flera självmord har inträffat i staden. De flickor som begått självmord har burit slöja, hur kan dom ha tagit sina liv, det är ju den yttersta synden enligt Koranen? Pamuk kritiserar här islam, och måhända tycker han att islam är en fara för Turkiet, men inte muslimerna i sig. De utövar bara sin tro, precis som alla andra religiösa människor världen över. Något för Åkesson att betänka.

Födelsedags-tävling!

Jag måste ju även uppvakta er bloggläsare idag, vissa av er har hängt med sen första början (Snowflake och Bokmoster, ni kommenterade på mitt tredje och fjärde inlägg. FINT!).

Här kommer en liten utlottning! Två Agatha Christie-böcker finns i potten. De är två svenska Delfin-pocketar från 1980 resp. 1979, deckare nr. 25 resp. 13 i serien om Hercule Poirot. Naturligtvis får du vara med i utlottningen av båda böckerna.

Skriv ett mail till mig (epostadressen ser ni i högra kolumnen direkt under min presentation) och berätta vilken/vilka böcker ni vill vinna. Skriv "Agatha Christie" i ämnesraden. Skriv en rad på er egen blogg (om ni har en) och tipsa andra om tävlingen. Avsluta med en kommentar här så jag hittar till er blogg. Ni har till nästa onsdag den 28 oktober kl 17.00 på er.


Begravningar är farliga (After the Funeral) - Delfinpocket nr 304, 1980
Korten på bordet (Cards on the Table) - Delfinpocket nr 620, 1979


Lycka till!

Happy birthday to you

Idag fyller min fina blogg 1 år. För exakt ett år sen (på minuten) så skrevs det första inlägget. Grattis Bloggen!

I det inlägget skrev jag så här:
Bloggen kommer mest vara till för mig själv; här listar jag lästa böcker, böcker jag köpt och fått (ofta identisk med läst-listan), kommande pocketutgivning från många förlag och diverse listor över litteraturpriser.


Kanske kan den inspirera ditt läsande?

Det känns som att bloggen fortfarande handlar om det jag tänkte mig för ett år sedan och även om bloggen även nu mest är till för mig själv så hoppas jag att den har inspirerat ditt läsande åtminstone en gnutta.

Efter ett år så har både jag och Bloggen lärt oss en hel del om allt möjligt, jag kanske har lärt mig mest, Bloggen har utvecklats på ett annat sätt. Jag har åter fått stifta bekantskap med de grundläggande html-taggarna för att Bloggen ska se fin ut. Jag har också hittat en himla massa nyttig information på nätet som handlar om bloggar men också om böcker. Böcker böcker böcker!

Dessutom har jag lärt känna en massa trevliga människor som har egna bloggar, deras nätvänskap har varit ovärdelig för att min lust att ta hand om Bloggen inte skulle försvinna, tvärtom har den ökat de senaste månaderna. Tack till Snowflake, Lyran, Lilla O, Vixxtoria, Malin, Mats och Bokhororna för era inspirerande bloggar och engagemang i min och andras bloggar.

Nu när Bloggen hunnit bli 1 år gammal tänkte jag kolla upp vad som är en naturlig utveckling för en 12-månadersblogg:

De första stegen

Den där stora stunden är nästan här -- denna månad kanske din blogg tar de första stegen utan stöd. Det kan också ta flera veckor eller månader innan det sker, så var inte orolig om din blogg tar det lite lugnt med den delen av sin utveckling (jag hoppas verkligen att min blogg ligger efter i utvecklingen här, tänk om Bloggen bara försvinner från Blogger då och då, utan att jag hänger med?). Det kan vara värt att ha kameran redo, så att du inte missar detta viktiga tillfälle. Ungefär vid denna tid kanske Bloggen börjar äta själv med sked -- men kommer förmodligen att missa munnen då och då. (Sked? Njae, även här tror jag bestämt Bloggen ligger lite efter.)

Fasta rutiner

En av dagens vilostunder för Bloggägaren är sovstunden mitt på dagen (Ursäkta?). Men det kan bli svårare att få din Blogg att sova på dagen framemot första födelsedagen och ett växande oberoende kan göra nattandet mer komplicerat. Bra och fasta godnattrutiner kan vara till stor hjälp. (Snarare är det jag som behöver rutiner, Krim-alfabet på onsdagar och recensioner på helgerna. Och då får jag till och med sovmorgon.)

Det kan vara svårt att säga hejdå

Av och till har förmodligen din Blogg visat tecken på separationsångest under de sista månaderna. Det är helt normalt -- din Blogg är helt beroende av dig och kan känna sig ledsen och upprörd när du går någonstans (Eh, vem är det som är beroende av vem här egentligen?). Du kan be din Bloggvakt att komma lite tidigare, så att Bloggen får tid att vänja sig (Jag hade en gästbloggare på gång, men han har fortfarande inte bidragit med någon hjälp). Du kan hjälpa din Blogg till ett större oberoende genom att inte alltid hänga över den. Om Bloggen befinner sig i ett annat rum, kan du låta det gå en eller två minuter innan du följer efter. Om du går in i rummet bredvid, kan du ropa så Bloggen hör dig - men kom inte nödvändigtvis rusande vid varje pip. Totalt oberoende är varken önskvärt eller lämpligt hos en Blogg, så idén är att din Blogg ska kunna känna tillit till dig och vara medveten om att du kommer och går -- och kommer tillbaks.
(Ja, men det här låter ju bra. Tack vare mitt mobila bredband är jag inte bunden av att vara i ett visst rum för att kunna vara i samma rum som Bloggen. Men ibland låter jag Bloggen vara ifred, fast det är nog mera för att avhjälpa min egen separationsångest.)

Mer språkkunskap

Vokabuläret består förmodligen bara av ett par ord förutom ”bok” och ”läsa”, men många ettåringar säger ”meningar” som låter som om de pratar ett främmande språk.
(Här måste jag säga att min Blogg ligger eoner före sin utveckling. Vilket språk alltså, jag menar, Bloggen har ju redan gett förslag på egna motiveringar till nobelpriset i litteratur.)

Utvecklas min Blogg normalt?

Kom ihåg att alla Bloggar är unika och når olika stadier av fysisk utveckling i sin egen takt. De milstolpar vi ger är bara en generell guide till vad din Blogg har potential att upptäcka och utveckla -- om inte redan nu, så förmodligen inom kort. (Så mina Bloggvänner, var inte ledsen för om just din Blogg inte har utvecklats i samma takt som min, din Blogg kanske är mycket mer komplicerad i sin uppbyggnad, eller så är intresset för böcker inte detsamma.)

Källa: Babycenter Sverige :-)

Jag kommer också att fira mina bloggläsare lite extra med en utlottning. Om ni gillar Agatha Christie kan ni kika in här lite senare idag!

Krim-alfabetet: Z


Kanske kan man tro att vi nu är framme vid den sista riktigt svåra bokstaven i Krim-alfabetet, bokstaven Z. Men jag skulle inte vara så säker på det.

Någon bok på Z har jag inte läst, jag tror inte vi kan räkna in Zorro här, dessutom har jag bara sett den på film :-)

von Zweigbergk, Helena
Jag är lite splittrad i valet av författare den här gången, jag skulle nog kunna säga att von Zweigberk har kvalat in i alfabetet enbart på grund av begynnelsebokstaven i hennes efternamn. Jag läste den första boken om hennes fängelsepräst Ingrid Carlberg, Det Gud inte såg, och blev inte alls sugen att läsa mer. Men hon kanske blev bättre sen, eller har skrivit annat som är bättre? Hennes romaner verkar ju vara populära.

Zäta och sjukhusets mörka hemlighet av Elsie Petrén
Här presenteras nu lite ungdomskrim! Petrén har skrivit fyra ungdomsdeckare om flickan Zäta som hamnar i olika mysterier. Jag läste Fem-böckerna och Kitty-böckerna när jag var yngre och var även med i en spänninsbokklubb. Började alltså digga deckare redan i tidig ålder. Har ni några tips på bra ungdomsdeckare?

Länkar:
Helena von Zweigbergk
Elsie Petrén

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Kommentarer till föregående inlägg

Hmm...jag måste säga att jag inte alls kände mig så hemma som jag trodde att jag skulle göra i någon av de skönlitterära nomineringarna till Augustpriset i år. Faktiskt så blev det fler igenkännande nickar åt de nominerade i fackboksklassen, både Johannissons och Sundströms böcker verkar bra. Men varför blev inte Kerstin Ekman nominerad? Jag menar, man kanske inte får göra ett hat trick i det här priset och vinna tre gånger, men nominerad måste man väl få bli många gånger om? Blev lite besviken nu och hoppas på en nominering till Årets bästa kriminalroman för hennes del istället.
Enligt DN var Steve Sem-Sandberg förhandstippad med sin De fattiga i Łódź. Jag kan ärligt säga att jag inte hört talas om varken bok eller författare. Jag funderar starkt på att de inhyrt Nobelkommittéen att avgöra nomineringarna istället. Närå, det är nog bara jag som är alldeles för folklig, men faktum är jag många gånger haft riktigt bra koll på de nominerade till Augustpriset och ofta läst vinnaren (alternativt väntat in pocketen). Det var väl bara min litterära stolthet som fick sig en törn i år.

Augustprisets nomineringar 2009


På Augustprisets presskonferens på Postmuséet kl 12.15 idag presenterades de nominerade titlarna och dess författare till Augustprisets tre olika kategorier. Följande böcker har nominerats:

Årets svenska skönlitterära bok
De fattiga i Łódź av Steve Sem Sandberg Albert Bonniers förlag
Hotel Galicja av Per Agne Erkelius Norstedts förlag
Vad hjälper det om en människa häller rent vatten över sig i alla sina dagar av Ann Jäderlund Albert Bonniers förlag
Städerna inuti Hall av Johannes Anyurus Norstedts förlag
Den sista greken av Aris Fioretos Norstedts förlag
En liten historia av Eva Adolfsson Albert Bonniers förlag

Årets svenska fackbok
Melankoliska rum av Karin Johannisson Albert Bonniers Förlag
Så byggdes villan av Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen Forskningsrådet Formas
Världens lyckligaste folk av Lena Sundström Leopard förlag
Frihetens rena sak av Johan Svedjedal Wahlström & Widstrand
Smärtpunkten av Elisabeth Åsbrink Natur & Kultur
Att överleva dagen Brutus Östling och Susanne Åkesson, Östlings Bokförlag Symposion

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Svenhammads journaler av Zulmir Bečević Alfabeta Bokförlag
Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm Bonnier Carlsen
Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman XPublishing
Siv sover vilse av Pija Lindenbaum Rabén & Sjögren
Kulor i hjärtat av Cilla Naumann Alfabeta Bokförlag
Natthimmel av Sofia Nordin Rabén & Sjögren

Här kan ni kolla vilka jag trodde skulle nomineras i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Den 23 november får vi veta vilka som har vunnit!

Källa: Augustpriset.se

Läsutmaning Bokustoppen v.42

Hmm, ja, Herta Müller fick inte ligga på topplistans topp-3 mer än vecka. Det var ju lite synd. Hon ramlade ur listan helt och hållet. Men Wennstams Dödergök håller sig kvar och så hittar vi en helt ny titel på topp-3 den här veckan.

vecka 42
  1. Dödergök av Wennstam, Katarina
  2. De modigas rike av McKinley, Tamara
  3. 39-årskrisen av Green, Jane
Paula startade den här läsutmaningen.

Visst kan man..?

När Bokus ger trippla medmera-poäng på beställningar är det väl helt ok att beställa lite böcker? Jag vill ju exempelvis säkra mina böcker för läsutmaningarna som börjar i januari nästa år. Visst kan man...?

Återkommer med vad jag beställde ;-)

Recension: Visa mig min fiende


Författare: V S Naipaul
Titel: Visa mig min fiende
Org. titel: In a free state
Utg. År (Org. år): 1973 (1971)
Förlag: Berghs förlag

V. S. Naipaul var Månadens nobelpristagare i september. Han fick nobelpriset i litteratur 2001. Jag har tidigare läst Ett halvt liv och funderade ett tag på vilken bok jag skulle läsa mer av den här nobelpristagaren. Till sist valde jag Visa mig min fiende (In  a free state) som Naipaul vann Bookerpriset för 1971. In a free state är tre noveller där den sista och längsta har samma titel som boken. Den blev flera år senare utgiven som en fristående novell med ett extra förord av Naipaul. Novellerna handlar om främlingskap och motsättningar i olika länder och livssituationer.

Den första novellen, En av många, handlar om den indiske Santosh som får möjligheten att följa med sin sahib (herre) från Indien till USA. Från början trivs han med att bara sköta hem och hushåll åt sin arbetsgivare men efter ett tag blir han uttråkad och till slut rymmer han för att ta jobb som kock på en indisk restaurang.

I den andra novellen, Tala om vem jag ska döda, får vi möta en afrikansk (gissar jag) man i England som är på väg till sin yngre bror Dayos bröllop. Under broderns resa på väg till bröllopet får man lära känna de båda bröderna. Dayo får möjlighet att flytta till England och London för att studera och den äldre brodern reser efter för att ta hand om honom. Väl där upptäcker han att Dayo gör allt annat än att studera.

I novellen Visa mig min fiende kretsar historien kring Bobby och Linda, en man och en kvinna från England som delar bil under en resa från en större afrikansk stad ut till kollektoratet där de bor i skyddade compounds. Bobby är tjänsteman och Linda är gift med en inflytelserik man. Deras åsikter och syn på Afrika under kolonialismen står långt ifrån varandra och det blir en jobbig resa, både på grund av meningsskiljaktigheter och på grund av vädret och de dåligt underhållna vägarna.

Jag fattade mest tyckte för den första novellen En av många, då den på ett så tydligt sätt visar på de motsättningar och problem en indier kan stöta på när han lämnar Indien. Santoush tror att flytten innebär ett nytt liv i frihet. Men det är endast under korta perioder han verkligen känner sig fri. I början är han låst till lägenheten då han, trots tio gånger så hög lön, inte har råd att sysselsätta sig under dagarna på samma sätt som i Indien. När han rymmer lär han känna många fler indier och då återetableras också kastsystemet i hans liv. Det blir inte så enkelt som han trott att skapa sig ett nytt liv i detta nya land, trots hans positiva intentioner. Det är också så jag tolkar de följande novellerna, de problem man får med sig själv när man upptäcker att det nya landet inte accepterar en fastän man själv försöker se bortom kulturkrockar och rasism. Hur andra landsmän i det nya landet sätter käppar i hjulet för att man skall kunna leva ett nytt liv och anamma ett nytt levnadssätt. Jag fick många gånger påminna mig själv om att den här boken skrevs för närmare fyrtio år sedan för förhållandena och situationerna ser många gånger ut så fortfarande. Men det gäller nya länder, både de man flyr från och till.

Recension: Sol och skugga


Författare: Åke Edwardson
Titel: Sol och skugga
Utg. År (Org. år): 2004 (1999)
Förlag: Norstedts pocket

Ett bestialiskt dubbelmord skakar om Göteborgspolisens höstvardag. En man och en kvinna hittas mördade hemma i sin egen soffa, nakna och stympade. Polisen försöker förstå varför detta händer. Så inträffar ett till dubbelmord, identiskt med det första, och nu försöker polisen desperat hitta ett samband mellan de båda paren. Ett samband som kanske leder ända in i polishuset?

Dessutom händer det mycket i Erik Winters liv just nu, roligt som sorgligt. Hans flickvän Angela väntar barn och de ska flytta ihop, även om Winter är oklar över om han är redo för det eller inte. Samtidigt ligger hans pappa svårt sjuk på ett sjukhus i Marbella i Spanien och Winter bestämmer sig för att åka dit och vara där för honom. Relationen mellan Winter och hans far har inte varit bra på länge, i princip har de inte talat med varann på flera år.

Det här är den tredje boken om poliskommissarie Erik Winter och den handlar mycket om hans privata liv och tankar om familjen. Jag är vanligtvis inte så road av att läsa om polisernas privatliv, men Winters vardag är väldigt långt bort ifrån den diskbänksrealism som man kan hitta i många andra deckare. Winter har djupa, om än ibland väldigt egoistiska, tankar om sitt liv och tar sällan ett överilat beslut. Varken privat eller professionellt. Det är en av de bästa Winter-deckare jag läst, just för att den blandar Winters liv och en riktigt spännande mordhistoria på ett sånt fenomenalt sätt. Den fick högsta betyg av mig!

Bokhelg v.42

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

På lördag recenserar jag Sol och skugga av Åke Edwardson. Nummer tre i serien om poliskommissarie Erik Winter. Den blev nominerad till Bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien 1999.

På söndag recenseras Visa mig min fiende av V. S. Naipaul som var Månadens nobelpristagare i  september. Naipaul vann dessutom Booker-priset 1971 för denna titel (In a free state).

Nästa veckas recensioner:
George, Elizabeth - Well-schooled in murder
Kallentoft, Mons - Midvinterblod

I all sin enkelhet




Jag hade en sån härlig kväll igår. Jag åkte hem till Peter P efter mitt träningspass. Vi bara satt bredvid varann i soffan, jag läsandes En dos stryknin av Agatha Christie och han servade mig med fina bitar från Spotify. Just när det här fotot togs spelades den otroligt fina One of these things first med Nick Drake från soundtracket till filmen Garden state. Då var jag tvungen att lägga ner boken och lyssna lite. Tack för en fin kväll, Peter P.

Funderingar på nomineringar

Uppdaterad 2009-10-16: Kolla in Augustprisets nya sida, med fokuser (kan man skriva fokus i plural? Och blir det verkligen fokus på nåt om det gäller flera saker?) på på sökbarhet, tydlighet och social delning.

Det börjar närma sig nya litteraturpriser. Bookerpriset och Nobelpriset i litteratur klarade vi av förra veckan, men snart presenteras nomineringar för både Augustpriset (måndag den 19 oktober kl 13.00) och Svenska deckarakademins pris för Bästa Kriminalroman (månadskiftet oktober/november). Här känner jag mig lite mer hemma bland författarna och tänkte komma med lite lagom kompetenta gissningar på vilka som blir nominerade. Här kommer dom (helt utan inbördes ordning):

Augustpriset, skönlitteratur
Mordets praktik av Kerstin Ekman Albert Bonniers förlag (som nog kan passa som nominerad till Bästa kriminalroman också)
Glitterscenen av Monika Fagerholm Albert Bonniers förlag
Den perfekte vännen av Jonas Karlsson Wahlström & Widstrand
Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren Albert Bonniers förlag
Syster av Bengt Ohlsson Albert Bonniers förlag
Gå inte ensam ut i natten av Kjell Westö Albert Bonniers förlag
Nattfjäril av Jessica Kolterjahn Forum förlag

Bästa svenska kriminalroman
Öppen grav av Kjell Eriksson Ordfront förlag
Mordets praktik av Kerstin Ekman Albert Bonniers förlag
Den orolige mannen av Henning Mankell Leopard förlag
Fyrvaktaren av Camilla Läckberg Forum förlag
Tre sekunder av Roslund & Hellström Piratförlaget
Den vita döden av Björn Hellberg Lind & Co förlag

Deckarakademin brukar också utse Bästa svenska debutant. Här har jag två kandidater:
Hypnotisören av Lars Kepler Albert Bonniers förlag
Familjehemligheter av Niclas Ericsson Norstedts förlag

Vad säger ni? Har ni också några funderingar på vilka som kan bli nominerade? Eller kan ni rentav gissa på en vinnare redan?

(Uppdaterad: La till förlagen. Upptäckte då att Bonniers var överrepresenterad, som vanligt i dessa sammanhang.)

Vinterns första dag

Jag har ju tidigare bestämt att jag ska börja läsa mina Poirot-deckare på Vinterns första dag. Eftersom jag inte är någon meteorolog så har jag ingen koll på hur man definierar vintern. Därför bestämde jag att Vinterns första dag skulle vara den första dag det snöade i min stad (Stockholm).

Igår när jag satt på Tre Indier med min kompis Katrin och åt Mixed Tandoori så tittade vi ut och såg stooora snöflingor! Vintern var här! Tyckte dock lite synd om Katrin som var tvungen att cykla hem i snöyran sen. Imorse kom det också lite snö när jag åkte till jobbet, så nu kan jag inte bortse från faktum längre - ikväll efter träningen så ska jag kasta mig över den första deckaren om Hercule Poirot - En dos stryknin! Vi får väl se hur lång tid det här kommer att ta.

Någon fler som kommer att köra någon typ av tema eller marathon i vinter?

Krim-alfabetet: Y


Här har vi en tredjedels svår bokstav, åtminstone för mig. Veckans bokstav i Krim-alfabetet är Y.

Jag har inte läst någon bok som börjar på Y, så jag får för andra gången i alfabetet passa här. Men jag litar på att ni andra hittar någon bra titel.

Yorke, Margaret
Det här är pseudonymen för Margaret Beda Larminie Nicholson som mest är känd för sina kriminalromaner, även om hon debuterade med en roman. Jag har inte läst ett ord av Yorke och hoppas härmed att andra krim-läsare kan ge mig tips på var jag ska börja. Hon blev tilldelad The Martin Beck Award 1982 för En känsla av fruktan. Det kanske kunde vara nåt? Den senast utgivna kriminalromanen på svenska heter Onda gärningar och kom 2002.

You only live twice av Ian Fleming
Det här är den tolfte i agentromanserien om agent 007, James Bond. Filmad 1967 med Sean Connery i rollen som Bond. Dessa agentromaner har jag sedan en tid tänkt att jag ska läsa, men det har aldrig blivit mer än en tanke. Är det någon som tycker att dom håller, eller ska jag fortsätta att bara kolla på filmerna istället? Nu när Daniel Craig spelar Bond kollar jag mer än gärna på dom. Men man kan ju läsa också.

Margaret Yorke
Ian Fleming

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Kulturfyra om Nobelpris

Förra veckans kulturfyra handlade såklart om Nobelpriset. Jag hann inte med mig mig då, men här kommer mina svar.

1. Har du läst något av Herta Müller som fick Nobelpriset i litteratur?

Nej, men nästa bok i min bokcirkel blir Hjärtdjur. Den står redan i bokhyllan, jag tänkte läsa den i en läsutmaning, men det blev aldrig tid eller lust till det då.

2. Hur många Nobelpristagare i litteratur har du läst böcker av?

43 av 109. 32 stycken är pristagare efter 1950 så fördelningen är lite sned över åren. De senaste 20 årens nobelpristagare har jag läst allihopa.

3. Har du någon favorit som du skulle vilja fick Nobelpriset?

P O Enquist. Jag har generellt svårt att tipsa om någon jag skulle önska nobelpriset då det är få författare som jag läst många verk av. Eller, vissa kriminalromanförfattare har jag ju läst 10-15 böcker av, men de kommer aldrig att få något nobelpris.

4. Och varför inte: en favorit i repris: Vilken bok läser du just nu?

Vi, de drunknade av Carsten Jensen. Igår läste jag ut Visa mig min fiende av V. S. Naipaul som fick nobelpriset i litteratur 2001.

Ma collection est complète

Min Hercule Poirot-samling är komplett och nu är det bara för mig att vänta in vinterns första dag (första dagen det snöar i staden där jag bor) så kan jag påbörja mitt Poirot-marathon. Det har varit väldigt spännande, roligt och inte fullt så dyrt som jag trodde att samla på mig dessa gamla Delfin- och Zebra-pocketar från 60- och 70-talet. Någon enstaka har jag i ett större format då den faktiskt inte getts ut på pocket på svenska. Här har ni dom:


1. En dos stryknin 2. Vem var den skyldige? 3. Dolken från Tunis


4. De fyra stora 5. Mysteriet på Blå tåget 6. Badortsmysteriet
7. Tretton vid bordet 8. Mordet på Orientexpressen 9. Tragedi i tre akter


10. Den flygande döden 11. ABC-morden 12. Mord i Mesopotamien
13. Korten på bordet 14. Döden på Nilen 15. Det stumma vittnet


16. Gropen 17. Högt vatten 18. Mrs McGinty är död
19. Begravningar är farliga 20. Mord klockan fem? 21. Död mans fåfänga


22. Döden till mötes 23. Hercule Poirots jul 24. Skospännet
25. Samvetskval 26. Mord på ljusa dagen 27. Fem små grisar


28. Katt bland duvor 29. Klockorna 30. Tredje flickan
31. Mord på allhelgonadagen 32. Långa skuggor 33 Ridå - Hercule Poirots sista fall


Novellsamlingar: 
Herkules nya storverk (kommer efter Herkules första storverk)
Poirots små grå celler

De som var svårast att få tag på var Den flygande döden, Klockorna och Mord på allhelgonadagen. Det var också dom som blev dyrast. Flera av de andra köpte jag för runt 10-20 kr styck! Nu ska jag lämna Bokbörsen och Tradera för den här gången!

Läsutmaning Bokustoppen v.41

Yes! Herta Müller hade en schysst språngbräda förra veckan i och med att hon tilldelades nobelpriset i litteratur och gick upp med två titlar på topp-3! Hjärtdjur har vi i bokcirkeln precis bestämt att vi ska läsa som nästa bok, Redan då räven var jägare kanske jag läser om jag tycker att Hjärtdjur är bra! Dödergök, fortfarande tidsfråga!

vecka 41
  1. Hjärtdjur av Müller, Herta
  2. Redan då räven var jägare av Müller, Herta
  3. Dödergök av Wennstam, Katarina
Paula startade den här läsutmaningen.

Recension: Varför dog Monika P?

Författare: Elisabeth Gilek
Titel: Varför dog Monika P?
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Bonnierpocket

För ett par år sedan fick jag en pocket med ett nummer av Damernas Värld, det var Elisabeth Gileks debut Jessika Jungs saknad. Det handlar om en ung kvinna som mördas och hur hennes anhöriga och närmaste försöker hitta orsaken till att hon dog. Vad hände innan mordet? En annorlunda och mycket spännande debut, även om den språkligt sett inte var så speciell.

Förra året blev hennes andra kriminalroman Varför dog Monika P? nominerad till Bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Det här är en kriminalroman där poliserna lyckligtvis är fösta åt sidan. I Varför dog Monika P? är det, förutom den döda Monika, en grupp obducenter och rättsläkare som står i centrum. Monika hittas död och eftersom de från början inte lyckas identifiera henne kallar de henne Monika P. Samtidigt som hon obduceras får man följa den döda Monikas egna tankar och funderingar om vem hon var, vad som har hänt och hur hon blev den hon blev. Historien leder ända tillbaka till hennes barndom och åter till nutiden. En högst fascinerade berättelse som rymmer en trotsig föräldralös tonåring, lycksökande män, en intelligent kvinna som jobbar med forskning inom tågindustrin, läskiga affärsmän med känningar inom maffian och en försupen men trogen manlig vän.

Språket är fortfarande enkelt, inget ont i det, Monikas tankar blir ofta väldigt filosofiska och djupa, men dialogerna kan bli lite kantiga här och där. Det är hur som helst en väldigt spännande och rafflande historia med en hel del miljöpolitik, förskingring och rån som ingredienser. En bok som skulle passa perfekt som film faktiskt! En riktig action-rulle!

Tack Bonnier Pocket för recensionsex.

Recension: Life & times of Michael K


Författare: J. M. Coetzee
Titel: Life & times of Michael K
Utg.år (Org.år): 1985 (1983)
Förlag: Viking Penguin


J. M. Coetzee var Månadens nobelpristagare i juli. Han fick nobelpriset i litteratur 2003. När han precis hade fått priset läste jag Onåd som jag inte alls kom överens med. Den nedlåtande kvinnosynen och far-dotter-relationen fick mig att rynka på näsan. Men jag ville ge honom en ny chans. Anna W gav mig ett boktips som visade sig vara mycket bra.

Michael K föds med gomspalt. Barnmorskan säger att det för lycka med sig till hushållet, men Michaels mamma Anna K har redan från början svårt att acceptera sitt barn som inte kan äta normalt, hon får mata honom med tesked.

Mamman bor i en skrubb som egentligen är avsedd för luftkonditioneringsutrustning, men hon trivs. Hon jobbar som hembetjänt hos en familj och känner sig trygg där, hon har bra arbetsförhållanden och fjorton dagars betald semester.


Michael K bor en stor del av sin barndom på ett barnhem. När han blir äldre får han jobb i en park, han arbetar också med att städa stadens toaletter. Men han har inga jobb där han träffar andra människor och på grund av sin gomspalt har han inga kvinnliga vänner. Han bor ensam. En dag får han veta att hans mamma är väldigt sjuk och även om hon försöker dölja det för honom förstår han att hon snart kommer att dö. Kriget har gjort sitt intåg i den sydafrikanska staden och de blir lämnade vind för våg av mammans arbetsgivare. Michael K bestämmer sig för att de ska ge sig av från staden hem till mammans hemby så att hon ska få träffa de sina innan hon dör. Men bara att få tillstånd att på laglig väg lämna staden är ett oöverkomligt projekt. Så Michael K och hans mamma flyr. Det är egentligen här historien börjar.

Det här är en kolossalt sorglig berättelse om en pojke som aldrig hittat sin plats i livet, men som, när hans mamma blir sjuk, ser sitt kall att åtminstone ta hand om henne tills hon dör. Mamman har alltid funnits vid hans sida och kunnat guida honom rätt. Utan henne gör han sina egna val som inte alltid anses falla inom ramen för de sociala koder som finns. Han får det extra svårt under krigstiden när det är helt andra regler som gäller. Vill ni läsa en Coetzee som handlar om en överlevare ska ni läsa Life & times of Michael K. Här får man dessutom ett väldigt ödmjukt porträtt av en mor.

Coetzee har också vunnit The Man Booker Prize två gånger, först 1983 för Life & times of Michael K och 1999 för Disgrace (Onåd). I år var han nominerad en tredje gång för romanen Summertime som avslutar den fiktiva trilogin om hans uppväxt och om hur han blev författare.

Nobel-alfabetet: T


Nobel-Lyrans alfabet. Förra veckans alfabet var T.

Theodor Mommsen fick priset 1902. Motiveringen löd: "nutidens största levande mästare i den historiska framställningens konst, med särskilt fäst avseende på hans monumentala verk Römische Geschichte".

Mommsen gav ju på sätt och vis ett litteraturpris till Danmark, eftersom Slesvig där Mommsen bodde under sin uppväxt, hörde till Danmark ända till 1864 och då hade Mommsen redan hunnit ge ut flera verk. Han kämpade dock hårt för Slesvig-Holsteins frigörelse från Danmark och skrev sina verk på tyska. 1848 utnämndes han till juris professor, endast 30 år gammal. Tyskpatriot och liberal som han var, stötte han sig dock med det konservativa kollegiet och blev avskedad. Romersk historia (Römische Geschichte) är det verk som tog längst tid att skapa och också det som ligger till grund för nobelpriset. Det kan bli svårt att hitta något lättsmält att läsa av Mommsen.

Thomas Keneally skrev boken Schindler's ark som ligger bakom den prisbelönade filmen Schindler's list. Han belönades med Booker-priset 1982. Han har skrivit romaner, manus, biografier och facklitteratur med historisk anknytning.

Motiveringen lyder: "som en skugga bakom vår axel kräver han vår uppmärksamhet på den himmelskriande skövlingen av mänskligheten".

Bokhelg v.41

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

På lördag recenseras Life & times of Michael K av J M Coetzee. Coetzee var Månadens nobelpristagare i juli.

På söndag recenserar jag Varför dog Monika P? av Elizabeth Gilek. Den blev nominerad till Bästa svenska kriminalroman 2008 av Svenska Deckarakademien och kom ut på Bonnier Pocket i mars i år.

Nästa veckas recensioner:
Edwardson, Åke - Sol och skugga
Naipaul, V S - Visa mig min fiende

Album-party!

Såhär vackra och fint matchade var Bokhororna igår på sin releasefest av sitt och Norstedts Album! Jag sprang runt som en bokhora-groupie (jobbigt ord) och fick deras autografer i Albumet, bredvid de fina illustrationerna av dem själva! Gott vin, trevligt sällskap och mysig stämning gjorde kvällen till en hit!



Peter Englunds och min debut i Börssalen

Äntligen! ropade Gert Fylking (?) när Peter Englund öppnade dörren till Börssalen klockan 13.00 idag.


Den berömda dörren

Englund gjorde en strålande premiär när han presenterade årets nobelpristagare i litteratur, Herta Müller, och läste upp motiveringen ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap” på både svenska, engelska och Müllers eget språk, tyska.

Det var packat med folk i Börssalen och på grund av solen som lyste in genom de vackra fönstren fick jag inga bra bilder på Englund i motljuset. Den här får duga. Englund håller upp en löpsedel från Expressen som jag tyvärr inte hann se framsidan på. (Kolla länken vad det stod)



Jag stötte på Gert Fylking i eftervimlet och frågade honom vad han tyckte om pristagaren.
”Ingen aning”, blev svaret.
Och så en kaxig motfråga såklart:
”Vaddå, har du läst något av henne?”
Jag sa att jag hade Hjärtdjur hemma i bokhyllan, och eftersom jag spanat lite i den och läst massa recensioner på bokbloggar, kunde jag ge ett något sånär kvalificerat svar.
Han slog då på sin diktafon och hepp! så blev jag intervjuad av Gert Fylking.

Jag försökte ta några bilder på Englund och lyssnade på när media intervjuade honom. Sedan var jag tvungen att gå då det var så varmt och syrefattigt i Börssalen.

Mitt första tillkännagivande av nobelpriset i litteratur var faktiskt mycket roligare än jag förväntat mig. Det är egentligen skam att jag inte gjort det tidigare då jag jobbat i Gamla stan i fem år nu.

Müller har också vunnit IMPAC-priset 1998 för The land of green plums och det var så jag först blev medveten om vem hon var. Jag såg sedan att den fanns på svenska med titeln Hjärtdjur och har länge tänkt läsa den. Det var först i och med Lyrans jorden-runt-resa som jag faktiskt köpte den och nu flyger den upp till toppen på läslistan!

Herta Müller

Kl 12.51 På plats i Börssalen, man känner spänningen och det är inte mycket syre kvar. Hoppas det räcker till Englund när han ska prata.

Kl 13.00 Herta Müller har fått Nobelpriset i litteratur 2009!

Toppen-torsdag!

Den här dagen har jag sett fram emot hela veckan! Kultur, lite friskvård och så kultur igen!

Strax innan kl. 13.00 idag knatar jag 400 meter från jobbet till Börssalen. Där ska jag få se när Peter Englund gör premiär med det ångestfyllda handtaget! Jag har mobilen med mig så förhoppningsvis hinner jag kasta iväg ett snabbt blogginlägg om vilket namn Svenska Akademiens nye ständige sekreterare läser upp. Hoppas det är någon jag åtminstone känner till så jag kan stava namnet!

Sedan blir det rask promenad tillbaka till jobbet för idag har vi en kiropraktor på besök. Han ska få mjuka upp min stela nacke, kolla in min stukade fot och ge lite tips för mitt knäppande knä. Ojojoj, sju svåra år och jämna plågor! Mycket efterlängtat.

Senare i eftermiddag möter jag upp med några av mina bokcirkelvänner. Vi ska gå på Norstedts och Bokhoras release-fest för deras Album! Det ska blir supermysigt och roligt. Extra kul också att få se bokhororna irl.

En toppen-torsdag helt enkelt!

Crispy!

Nu är faktiskt hösten här på riktigt och då är det helt ok att köpa sig ett par fräscha höst-sneakers! Som vanligt har jag under lång tid spanat på vad jag kan tänkas vilja ha, men det har liksom inte dykt upp något superintressant. Men så förra veckan hade SNSs rea och där hittade jag ett par helvita Stan Smith av modellen Vintage Tournament Edition. Jag har länge velat ha ett par Stan Smith och den här modellen är ju inte klassikern, men åh så fin. Att jag dessutom fick 800kr rabatt och att de bara fanns kvar i min storlek gjorde ju inte saken sämre. Nu kan jag skutta runt i min crispy white sneakers och andas in den krispiga höstluften!


Stan Smith Vintage Tournament Edition

Krim-alfabetet: X

Ja, nu har vi nog kommit fram till en av de allra svåraste bokstäverna på alfabetet, åtminstone när det kommer till krim-titlar och krim-författare! Bokstaven X!

Jag har inte läst någon bok som börjar på X, så det här får bli mitt första ”pass”.

Xiaolong, Qui
är en kinesisk krim-författare. Sitt genombrott fick han med sin poesiskrivande poliskommissarie Chen Cao. Xiaolong säger själv att han inspirerats av Sjöwall och Wahlöö i sina försök att fånga Kina av idag. Först ut som jag tänker läsa är En röd hjältinnas död, 2003 (Death of a red heroine).

Xpd av Len Deighton
Boken som handlar om det påstådda mötet mellan Winston Churchill och Adolf Hitler 1940 där en engelsk kapitulation diskuterades. 40 år senare försöker MI6 fortfarande dölja vad om hände. Deighton har skrivit ett stort antal spiondeckare och med ett förflutet som inom RAF passande han så klart för det. Ändå hade han problem med att ge ut sin debutroman. Det finns ett stort antal titlar utgivna på svenska och 1984 vann han The Martin Beck Award för Byte i Berlin (Berlin Game).


Qui Xiaolong
Len Deighton

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Man Booker Prize for Fiction 2009


Hilary Mantel från Storbritannien har vunnit årets Man Booker Prize for Fiction! Hon vinner priset för sin roman Wolf Hall. Priset räknas som världens mest prestigefyllda pris och är enligt The Observer ett pris i tiden. Romanen som vinner speglar ofta samtiden och får en enorm genomslagskraft i egenskap av prisvinnare. Läs mer om priset här och på DN.

Mantel vinner priset på £50,000 och den stora äran!

2006 hamnade hon på kortlistan för The Orange Prize med romanen Beyond black.
På svenska finns det tyvärr inga titlar av Mantel, men här kan du köpa Wolf Hall.

Grattis Hilary Mantel!                                                         Photo: John Haynes

Läsutmaning Bokustoppen v.40

Åh, listan har äntligen helt ändrat karaktär. Borta är de somriga chick lit-böckerna, här är de höstliga kriminalromanerna! Dessutom har Monika Fagerholms Augustpris-vinnare Den amerikanska flickan fått en revival. Antagligen på grund av att hennes nya bok Glitterscenen just släppts. Den amerikanska flickan läste jag för några år sedan och den var väldigt speciell, och bra. Lehane kommer jag att läsa, det är bara en tidsfråga!

vecka 40
  1. Dödergök av Wennstam, Katarina
  2. Ett land i gryningen av Lehane, Dennis
  3. Den amerikanska flickan av Fagerholm, Monika
Paula startade den här läsutmaningen.

Recension: Den som dödar draken


Författare: Leif GW Persson
Titel: Den som dödar draken
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Bonnierpocket

Perssons senaste kriminalroman, eller roman om ett brott som han själv kallar det, har den extremt osympatiske och brölige Evert Bäckström som huvudperson. Han har tidigare figuererat i bland annat Linda - som i Lindamordet. Han är rasistisk, diskriminerande så fort han får tillfälle och har en lätt vriden uppfattning om hans egen inverkan på det kvinnliga könet. Evert Bäckström är enligt sig själv Guds gåva till kvinnorna och man ska vara enbart tacksam om man får chansen att smaka på den Bäckströmska supersalamin (hans egna ord).
Men i Den som dödar draken händer något med Bäckström. Han har precis fått reda på att den stora starka kroppshyddan inte bara är av godo. Tvärtom måste Bäckström snabbt som attan minimera sitt omfång för att ha en chans att leva tills han blir gammal.

Bäckström blir ansvarig utredare av ett mord på ett vanligt gammalt fyllo. Enligt Bäckström och alla andra på Västerortspolisen är det antagligen också ett gammalt fyllo som har mördat honom. Och så ser det ut ett tag, men helt plötsligt visar det sig att fyllot inte är så vanligt och att hans vänner inte är så vanliga heller. Bäckström satsar på att lösa brottet själv, det vill säga han frångår sina principer att låta andra göra grovgörat. Bäckström ser nämligen potentialen till att bli en hjälte hos polisen, en chans han inte vill missa för några principer i världen.

Polismästare Anna Holt vet inte vad hon ska göra med Bäckström, men även hon inser till slut att mordet inte är något dussinmord. När hon upptäcker att Bäckström, mot alla odds, är på väg att lösa mordet, låter hon honom hållas. Men hon inser att det kommer få konsekvenser, hon vet bara inte vilka.

Perssons kriminalromaner hör till mina favoriter. Allt från de tidigare 70-talsdeckare, till trilogin Välfärdsstatens fall, till de senare fristående romanerna. Jag sträckläser dem, men det tar ändå sin tid, språket kräver eftertanke, det är många detaljer man vill hålla i huvudet. Trots det så blir jag nästan alltid överraskad när mördaren avslöjas eller twisten löses upp. Det är vad jag kallar en bra deckare, det finns inget värre än när man redan efter att ett helt persongalleri räknats upp, kan säga vem som är mördaren. I Perssons böcker går inte det. Förutom det är det alltid riktigt jäkla spännande, bitvis satiriskt och ibland också skrattframkallande. Allra helst när det handlar om Bäckström. Han är verkligen i en klass för sig. Allvarligt talat.

Tack till Bonnier Pocket för recensionsex.

Recension: Gängkrig 145


Författare: Lapidus, Jens & Bergting, Peter
Titel: Gängkrig 145
Utg. År: 2009
Förlag: Wahlström & Widstrand

Gängkrig 145 lästes enbart på Lapidus tidigare meriter. Jag har sträckläst båda Snabba cash och Aldrig fucka upp. Jag kände att även om jag aldrig har varit ens ett litet fan av seriealbum ville jag ge Lapidus serieroman en chans. Med Bergtings bilder blir den här historien helt enkelt suverän. Ni som läst Lapidus tidigare böcker i hans egen genre Stockholm Noir kommer att känna igen en hel del karaktärer.

I Gängkrig 145 möter vi Mahmuds syster Jivan. Hon är ute med sina tjejkompisar och festar. Den här kvällen blir det dock en och annan drink för mycket och hon hamnar hemma hos sin kompis brorsa Simon. Han och hans polare Fredrik beter sig som svin mot Jivan och dagen efter ringer hon Mahmud och berättar vad som hänt, trots att hon skäms så hon vill dö, hon var ju oskuld innan. För Mahmud är det startskottet på en hämnd, problemet är bara att Fredrik har en halvbror som heter Eddie Ljublic. Han muckar man inte med i onödan, men det skiter Mahmud i, han ska hämnas sin systers heder. Kriget är igång!

Det här hade antagligen varit en sjukt bra fortsättning på Aldrig fucka upp, även i vanlig romanform. Men på något sätt blir det ännu lite mer speciellt att läsa den i serieform. Jag har på något sett redan sett Mahmud och hans polare framför mig och det var lite såhär jag tänkte mig dem. Personligen tycker jag att serietecknaren Peter Bergting gjort ett fenomenalt jobb med att illustrera personer och omgivningar, känslor och stämning.



Illustrationer: Peter Bergting

 Något jag dock fick jobba på var att inte läsa för fort. När det bara är dialog och korta förklarande rutor (skulle vilja veta de kallas på serietecknarspråk) så bara rasar historien fram. Det positiva är att jag faktiskt känner pulsen, det blir verkligen nästan som på riktigt. Men risken är att man missar de otroligt vackra (ja, faktiskt vackra) bilderna. Jag fick flera gånger lov att stanna upp och gå tillbaka för att på allvar betrakta bilderna med dess verklighetstrogna detaljer.

Om ni gillade karaktärerna i Aldrig fucka upp kan jag verkligen tipsa om att läsa Gängkrig 145 - ett krig med ingredienser som makt, heder, lojalitet, stolthet, hämnd och cash, såklart!

Bokhelg v.40

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

På lördag recenseras seriealbumet Gängkrig 145 av Jens Lapidus & Peter Bergting. Den svepte jag en söndagseftermiddag för ett par veckor sedan. Den kom ut på Wahlström & Widstrands förlag i maj i år.

På söndag recenserar jag Den som dödar draken av Leif GW Persson. Den kom ut på Bonnier Pocket i juni.

Nästa veckas recensioner:
Coetzee, J M - Life & times of Michael K
Gilek, Elizabeth - Varför dog Monika P?

Tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2009

Svenska Akademien har beslutat tillkännage namnet på årets Nobelpristagare i litteratur torsdagen den 8 oktober kl. 13.00 i Börssalen.

Pocketnyheter



Idag inleds sista kvartalet på 2009, hösten är här och så länge solen lyser, himlen är blå och höstlöven brinner är jag nöjd. Här kan ni kolla in ett urval av pocketnyheterna som snart släpps. Listan publicerades för någon månad sen så jag tänkte att jag ger den en ny skjuts här i bloggen. Den ligger också som länk i min sidokolumn för den som undrar (Pocketnyheter Okt-dec 2009)!

Tillägg:
Boktjuven av Markus Zusak som finns i listan har faktiskt redan kommit ut på pocket!

27 oktober The price of butcher's meat Reginald Hill Harper Collins förlag
1 november Long lost Harlan Coben Orion Förlag
10 november Infiltratören Lasse Wierup Norstedts förlag
15 december Supernova Marika King Norstedts förlag

I början av december kommer tips på pocketnyheter för första kvartalet av 2010.

Nobel-alfabetet: I


Lyrans Nobel-alfabet. Veckans bokstav är I.

Isaac Bashevis Singer fick priset 1978. Moteriveringen löd: "för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor"

Jag har läst Ung man söker kärleken och Fiender – en berättelse om kärlek. Jag kommer tyvärr inte ihåg handlingen i dessa böcker, men jag minns att jag tyckte om hur kärleken gestaltades och att de utspelade sig bland den judiska populationen i New York.

Isabel Allende. Jag har läst några verk av Allende. Ödets dotter som handlar om den föräldralösa Eliza under Chiles guldfeber. En helt fantastisk historia. Porträtt i Sepia fortsätter ett par generationer senare då Eliza har en dotterdotter, Aurora del Valle. Hon har inget minne från sina första fem år och lider av svåra mardrömmar. I Inéz, min själs älskade berättas den spännande resan om Inéz Suarez som är med om att erövra Chile tillsammans med sin älskade, Pedro de Valdivia.

Motiveringen lyder: "för hennes berättande"

Något kortfattad kan tyckas men efter att han hört henne bli intervjuad av Daniel Sjölin på bokmässan blev jag så otroligt uppmärksammad på att hon sätter berättandet före allting annat. En bra berättelse är det som jag vill läsa.