Läsutmaning Bokustoppen v.48

Listan ser exakt likadan ut som förra veckan så jag behöver nog inte skriva mer än så.

vecka 48
  1. Hjärtdjur av Herta Müller
  2. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
  3. Flickvännen av Ramqvist, Karolina
Paula startade den här läsutmaningen, bara fem veckor kvar nu.

Årets bästa kriminalromaner!

Svenska Deckarakademin har idag utsett årets bästa kriminalromaner! Vinnarna är:



Bästa svenska kriminalroman
Tre sekunder av Anders Roslund & Börge Hellström Piratförlaget
Motiveringen löd: ”En explosiv tegelsten till roman som tar pulsen på samtiden”. 

The Martin Beck Award
Det blödande hjärtat (Bleeding heart square) av Andrew Taylor Albert Bonniers förlag
Motiveringen löd: ”En kriminalroman om ondskans olika uttryck, fångade i en tidstrogen beskrivning av förkrigstidens England”. 

Årets debut
Det som ska sonas av Olle Lönnaeus Damm förlag

Mina egna reflektioner om vinnarna:
Tre sekunder var den jag hoppades skulle vinna eftersom jag läst alla andra kriminalromaner av Roslund & Hellström och gillat dem allihopa. De är verkligen ruskigt grymma. Andrew Taylor är en annan favorit så även där är jag nöjd med valet av vinnare! Lönnaeus har jag aldrig hört talas om, det får bli något att kolla upp. De övriga nominerade till årets kriminalroman och dess tidigare vinnare kan du kolla in här.

Pocketdatum:
Tre sekunder kommer på pocket 14 april 2010
Det blödande hjärtat finns på pocket på engelska, Bleeding heart square, men fortfarande inget pocketdatum för den svenska översättningen. Det finns heller inget angivet pocketdatum för Det som ska sonas.

Book Q&A

Ett bokinlägg vill En bok om dagen att vi skriver också, så vårt bokbyte till Juklappspåsen ska gå geschwint. Här kommer mina svar på frågorna som handlar om mitt läsande.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Kriminalromaner och alla dess subgenrer! 

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar? Alltså; är det idé att skicka något av just den författaren?)
Patricia Cornwell, Harlan Coben, Peter Robinson, Elizabeth George, Håkan Nesser, Åke Edwardson är mina favoriter. Jag har inte alla titlar, jag läser dom i kronologisk ordning och brukar införskaffa dem allt eftersom. Det är (extremt) lätt att se i min Önskelista vilka jag inte har.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Jag läser hemskt gärna på engelska om det är originalspråket. Jag föredrar att läsa kriminalromaner av brittiska författare på engelska.  

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, nej. nej. Jag kan inte lyssna på böcker. Jag måste få läsa själv. 

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Jag har precis precis färdigställt min samling av Agatha Christies Hercule Poirot-deckare. Det är gamla Zebra- och Delfinpocketar från 60- och 70-talet och jag har nu ett Hercule Poirot-maraton över vintern där jag läser alla deckare i kronologisk ordning.
Förutom det samlar jag på böcker av José Saramago och John Steinbeck, två av mina nobelpristagar-favoriter. 

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Ja. Här, här och här :-) Älskar listor!! 

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
En bra berättelse som ger mig en chans att få fly en tråkig vardag. Jag vill att själva berättandet ska vara bra. Handlingen kan ibland bli sekundär för mig. Deckare (som jag ofta läser) har såklart en viss form som är svår att frångå och jag kan tycka det är extra spännande med kriminalromaner som inte följer gängse former för polisromaner. Språket är viktigt för mig men det får inte vara så överpretentiöst att man inte får ihop meningarna i huvudet. Någon slags medelväg där, för jag gillar heller inte för korta meningar á la Arto Paasilinna. 

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Science fiction och fantasy doesn´t do it for me.
Det är ganska få författare som jag läst och inte gillat men när det blir för mycket diskbänksrealism i deckare så tappar jag läslusten lite. 

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Reginald Hill har jag länge tänkt börja läsa men inte börjat med ännu. Hans tidigaste deckare om Pascoe & Dalgliesh är ju från 70-talet men det skulle ändå vara spännande att läsa dem. 

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
De tidigare Augustprisvinnarna som jag inte läst (har en informativ lista här) skulle jag gärna vilja äga. Jag har också ett kommande läsprojekt att läsa författare från Frankrike och där känner jag mig lite lost vad som är bra, skulle gärna vilja få några bra boktips av franska författare.

Jag hoppas det här var bra information för Min Hemliga Bokvän. Utöver min favoritgenre kriminalromaner är jag väldigt förtjust i att läsa vinnare av olika litteraturpriser och i mina listor över litteraturprisvinnare kan man lätt se vad jag har läst. I det här fallet blir det nog inget problem att hitta nåt jag vill läsa, snarare kommer det bli svårt att välja nåt av allt jag önskar mig :-)

Bokfrågornas ABC: Första bokstaven

Lilla O gjorde mig stolt och glad när hon tog över Krim-alfabetets onsdagar med sina intressanta och bokrelaterade frågor på alfabetets bokstäver. Hon börjar idag med bokstaven A och vi har nöjet att få bokfrågor att svara på fram till någon gång i början av juni nästa år.

Nu börjar det!


Bokstaven A:
1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Det här får mig direkt att tänka på Illusionisten av John Fowles. Ett mästerverk. En ung engelsk lärare kommer till en grekisk ö för att undervisa och lär där känna en märklig man som lever i en lyxig villa tillsammans med andra märkliga människor och vackra kvinnor.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Hmm, här får jag väl nämna den franske nobelpristagaren J-M G Le Clézios Rapport om Adam även om det är långt ifrån min favorit. En rätt snurrig historia om en ung man som lever ensam i ett hus i en turistort. Huset har han brutit sig in i och man märker rätt snabbt att Adam inte mår så bra. (Recension)

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Jag läste och fick läst för mig massvis med böcker när jag liten. Så många att jag inte kan komma ihåg vilka som var de allra första. Jag kan tänka mig att Totte-böckerna lästes för mig, men det kan jag inte ta gift på. Jag har än så länge inte haft den ynnesten att läsa så många barnböcker för andras barn, men jag kommer ihåg en Barbafamiljen-bok som var väldigt poppis som nattsaga för en viss liten Maja.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
Här har jag en del att välja på, men jag väljer Doris Lessings serie Våldets barn som handlar om unga Martha. Hon växer upp på velden med sina brittiska konservativa föräldrar. Hon är en mästare på att frigöra sig från både dom, sin äkta man, sitt barn och den kommunistiska hemliga rörelse hon ansluter sig till. Jag har läst tre delar av fem och har äntligen lyckats köpa alla fem delarna. Det här är ett tvättäkta boktips, börja med första delen; Martha.

Jag lyckades få ett extra tema insmuget i mina svar, ungdomen. Det här var kul Lilla O!

Personal Q&A

Jag har bestämt mig för att vara med på En bok om dagens Julklappspåse! Jag var med i ett bokbyte i våras men under hösten har jag inte känt att jag haft tid till att varken engagera mig eller köpa böcker till nån annan än mig själv. Men nu så!

Och eftersom det har varit lite gruff och tråkigheter under det senaste bokbytet så har En bok om dagen den här omgången gjort det crystal clear för alla som deltar vad det är som gäller. I ett led att göra min hemliga bokvän uppmärksam på mina intressen och vad jag föredrar så ska jag svara på ett antal frågor. Och det gör jag ju så gärna.

* Vad gör du helst på fritiden?
Min fritid är förhållandevis inrutad. Veckodagarnas kvällar brukar består av träning på SATS (jag älskar alla blå klasser), bloggande, och häng med pojkvännen. Lite då och då träffar jag mina vänner över ett glas vin och god mat. Helgerna brukar jag och min pojkvän fylla med åtminstone någon typ av aktivitet, det kan enkelt nog vara en promenad runt närmaste vattendrag. Kvällarna vill jag oftast umgås med mian vänner och deras barn, äta god mat, gå på bio eller konsert. ALL övrig fritid läser jag :-D

* Samlar du på något?
Man kan väl säga att jag samlar på böcker, jag skulle aldrig kunna ge bort eller sälja böcker om jag inte hade dubletter, dessutom gillar jag boken som pryl. Jag samlar även på kvitton, lappar, kartor och biljetter från ställen jag varit på. Man kan i viss mån också säga att jag samlar på sneakers, jag vägrar kasta bort skor. Jag samlar också på damm, men det har jag inga problem att göra mig av med lite då och då.

* Favoritfärg?
Blå. Midnattsblå. Marinblå. Kungsblå. ”Grekisk dörr”-blå. Blå.

* Teve-serier som du uppskattar?
Hänger inte så där jätteofta framför teven, eller det kanske jag gör, men det finns inte riktig nån serie jag följer maniskt. Det kan vara helt ok att se samma gamla Scrubs- eller Seinfeld-avsnitt för sjuttonde gången i rad. Den enda serie som jag följt sen den startade och fortfarande kollar på är Desperate Housewives, men där har jag faktiskt ”investerat” i DVD-utgåvorna och är en säsong efter serien på tv.

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Filmer som jag sett de senaste åren och uppskattat: Hello miss Sunshine, Mellan väggarna, Coco – före Chanel. Jag föredrar nog ändå lite action och thriller framför lugn drama. Jag blir mörkrädd av skräckfilmer (typ The Village och The others) men jag är ändå väldigt fascinerad av dem. Den enda genre jag sällan väljer själv när det kommer till bio är romantiska komedier.

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Jag älskar kaffe och té.
Kaffe får gärna vara med mycket arom men inte så mörk rost.
Té skall helst vara rött. Grönt té fixar jag inte.

* Vilket slags godis tycker du bäst om?
Jag är ingen godistjej, min stora last i livet är chips. Choklad är verkligen helt och hållet bortkastat på mig. Är något godis jag gillar så är det lakrits och ibland händer det att jag köper lite sura och salta karameller på lösvikt.

* Stjärntecken?
Jungfru. Betyder det nåt?

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Prydnadssaker. Har svårt för prylar i hemmet som inte har någon funktion mer än att vara. De enda prydnadssaker jag skulle gilla är julpynt som ger en mysig stämning.

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
En god marmelad, ett schysst nagellack eller en cd med en låtlista någon annan satt ihop.

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Jag har glutenintolerans, men det finns nog inget jag inte äter (förutom lever men det är nog ingen risk att det hamnar i det här paketet).

Så, det var det, nu fick ni icke-Julklappspåsedeltagare också veta lite mer om mig än bara min boksmak. Har Min Hemliga Vän några följdfrågor är det bara att fråga på! Snart kommer ett inlägg om min boksmak också, fast jag tror att min hemliga vän rätt lätt kan skapa sig en uppfattning om vad jag gillar för böcker genom att läsa min blogg.

Sem-Sandberg fick en August!

2009 års Augustpris i den skönlitterära kategorin gick till Steve Sem-Sandberg för hans De fattiga i Łódź. Inte helt oväntat om man går efter hur förhandstippad han har varit i olika kultursammanhang sedan nomineringarna avslöjades i mitten av oktober. Jag har inte läst varken den vinnande boken eller någon av de andra nominerade men jag har ändå gjort en vana av att läsa varje års vinnare. Det får väl bli så nu också även om den inte lockar så där överdrivet mycket just nu. Jag väntar på pocketen såklart.


Priset för Årets svenska fackbok gick till fågelboken Att överleva dagen av Brutus Östling och Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg & Lilian Bäckman.



Ingen av vinnarna har kommit på pocket, men Melankoliska rum av Karin Johannisson som nominerades till Årets svenska fackbok utkommer på pocket i mitten av februari nästa år.

Läs mer om galan.

Läsutmaning Bokustoppen v.47

Bara lite omstuvning av titlar som redan legat länge på topp-3, inget nytt att tillföra till läslistan mer än att påminna sig om vilka som legat där ett tag nu.

vecka 47
  1. Hjärtdjur av Herta Müller
  2. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
  3. Flickvännen av Ramqvist, Karolina
Paula startade den här läsutmaningen som avslutas vecka 53 i år.

Angående helgen som gick och veckan som kommer

Det blev inte en rad bloggat i helgen. Fredagskvällen tillbringade jag på Pressklubben med trevligt och härligt sällskap och resterande delen av helgen var jag i Norrköping på 30-årsfest/inflyttningsfest som precis innan middagen skulle börja visade sig vara ett överraskningsbröllop (Grattis Jonas och Tina!). Så nej, det blev inget skrivet men mycket socialiserande, så kan det gå ibland.

Den här veckan bjuder på mycket spännande för ett litteraturpris-freak som jag!

Ikväll presenteras de olika vinnarna av Augustpriset 2009. I den skönlitterära klassen hoppas jag på Den sista greken av Aris Fioretos, mest för att jag tycker den låter mest spännande då jag knappt vet ett jota om någon av de nominerade.

På lördag kl 15.00 presenterar Svenska Deckarakademin 2009 års Bästa svenska kriminalroman och Bästa till svenska översatta kriminalroman (The Martin Beck Award). Dessutom kanske de också utser en titel för priset Bästa debut. Jag hoppas på att Roslund & Hellström får priset för bästa svenska kriminalroman för sin Tre sekunder!

Bokhelg v.47

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

På lördag recenserar jag Thomas Bodströms debut Rymmaren som visade sig vara en riktigt läsvärd deckare.

På söndag recenseras Katt och råtta av Günter Grass som fick nobelpriset i litteratur 1999.

Nästa vecka vet jag inte riktigt vilka recensioner det blir. Det beror på vad jag hinner läsa ut tills dess. Jag har börjat komma ikapp med mitt läsande nu, så det kanske inte alltid kommer att bli två recensioner i veckan framöver, vi får väl se.

Krim-alfabetet: Prolog

Lilla O har gjort en sån fin sammanställning av de titlar och författare som hon hade med i sitt Krim-alfabet och jag tänkte att jag kan ju inte vara sämre. Så här kommer hela den alfabetiska listan på titlar jag vill läsa. Någon enstaka har jag redan hunnit läsa under årets gång.

All the colours of darkness av Peter Robinson
Barn 44 av Tom Rob Smith
Careless in red av Elizabeth George
Dalen som dränktes av Reginald Hill
Elva av Arne Dahl
Faller fritt som i en dröm av Leif GW Persson
Gone, baby, gone av Dennis Lehane
Höstoffer av Mons Kallentoft
Idealisten av Thomas Bodström
Järngreppet av Aino Trosell
Kackerlackorna av Jo Nesbø
Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström
Människohamn av John Ajvide Lindqvist
Nattfåk av Johan Theorin
Oskulden av Jean Bolinder
Påtaglig risk för skada av Tove Klackenberg
Quick, den stora rättsskandalen av Pelle Svensson
Roseanna av Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Skugga av Karin Alvtegen
Tsarens guld av Jan Mårtensson
Uppståndelsen av John Matthews
Vägen av Cormac McCarthy
Why didn't they ask Evans av Agatha Christie
Xpd av Len Deighton
You only live twice av Ian Fleming
Zäta och sjukhusets mörka hemlighet av Elsie Petrén
Återvändarna av Bo R Holmberg
Änglar och Demoner av Dan Brown
Öppen grav av Kjell Eriksson

Vårbokskataloger

Nu har många bokförlag presenterat sin utgivning för våren 2010 på sina hemsidor. För en komplett lista på den svenska utgivningen väntar man såklart in Svensk Bokhandels vårkatalog som kommer i början av december, men jag kan ju sällan hålla mig från att kika redan nu. Här kommer länkar till några av dem:

Albert Bonniers förlag
Forum förlag
Hodder & Stoughton (Kan kräva inloggning, maila mig för inloggningsuppgifter.)
Little, Brown Book Group (Scrolla ned och kolla i högermarginalen på förstasidan, där kan man klicka på katalogerna.)
Månpocket
Natur & Kultur
Norstedts förlag
Ordfront förlag
Orion Publishing Group
Sceptre (Kan kräva inloggning, maila mig för inloggningsuppgifter.)
Wahlström & Widstrand

From all over the world

Idag kollade jag min bloggstatistik och upptäckte att det har varit besökare från extra många andra länder än Sverige de senast 100 besökarna!



Zambia, Polen, Israel och Kanada är helt nya länder i min statistik. Jag är så nyfiken på vilka ni är. Och såklart är jag extra nyfiken på vilka de 18 % ”unknown” är!

Läsutmaning Bokustoppen v.46

Dödergök är tillbaka på topp-3, något som gör mig glad. Jag har så många oläst titlar på Bokustoppen att ta mig igenom att jag nu försöker avverka i ordning efter hur många veckor de legat på topplistan. Nu är de sjunde veckan som Dödergök finns med. Annars inget nytt sen förra veckan direkt.

vecka 46
  1. Hjärtdjur av Herta Müller
  2. Dödergök av Wennstam, Katarina
  3. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
Paula startade den här läsutmaningen och snart blir det bok-bokslut.

Recension: Förnuft och känsla


Författare: Jane Austen
Titel: Förnuft och känsla
Org. Titel: Sense and sensibility
Utg. År (Org. år): 1996 (1811)
Förlag: Natur och kultur

OBS! att detta ej är rätt bokomslag. Det här är ett nyare omslag från 2005. Hittade inget elektroniskt omslag för den version jag läst, men man kan se en bild på den här.

Ja, så läste jag Jane Austens Förnuft och känsla till slut. Man kan kort läsa om mina vedermödor under läsandet här och här. Det var inte den underbara läsning som jag trodde att det skulle bli. Men det gör liksom inget. Det gör inget att komma fram till att romantiska tebjudningsklassiker inte är min genre. Jag kan ta det, utan problem.

Handlingen är ju känd för de flesta (och för er gymnasister som letar recensioner på nätet när ni inte orkar läsa boken själva, ni får leta annorstädes) så den tänker jag inte gå in på. Personerna däremot, de är ju lite intressanta. Lite intressanta säger jag, för systrarna Förnuft och Känsla, förlåt jag menar Elinor och Marianne, är ju bara för klyschiga. Det har ju inte enda motsägelsefull egenskap i sina små testinna kroppar. Den ena är förnuftig, försynt, försiktig och andra adjektiv på f. Den andra är känslosam, kreativ, komplicerad och andra dito på k. Så, det blir ju inga överraskningar direkt. De som förvånar lite (lite, ja) är herrarna i den här historien. Edward Ferrars som verkar vara hemligt förlovad med en flicka i vardera grevskap, jag vet inte om han bara har svårt att välja vem han älskar eller om han har svårt att veta vems vilja han ska lyda? Herr Willoughby drar sig inte heller för att låta bli att berätta om sin status (nej, inte den på facebook). Det är herrarna som ger lite färgklickar till Austens klassiker och hade det inte varit för dom och en rolig (och på tok för opassande) ungmö vid namn Lucy så hade jag aldrig orkat läsa ut Förnuft och känsla.

Nu vet jag ju att det finns en Förnuft och känsla med zombie-tema och även en med sjömonster-tema. Någon som läst dessa får gärna gästrecensera dom här. Kanske Köhlers yngsta är intresserad?

Recension: Well-schooled in murder


Författare: Elizabeth George
Titel: Well-schooled in murder
Utg. År (Org. år): 2003 (1990)
Förlag: Hodder & Stoughton

Thomas Lynley blir kallad till Bredgar Chambers internatskola av deras rektor. Rektorn och Lynley är gamla klasskompisar och han vill ha Lynleys hjälp. En av eleverna från skolan har hittats död på en kyrkogård en bit ifrån skolan. Lynley och Barbara Havers beger sig till skolan och upptäcker en värld full av traditioner, hederkodex och missriktad lojalitet. Den mördade eleven visar sig vara långt ifrån standardeleven på skolan, son till en välbärgad familj vars söner gått på skolan i generationer, istället har skolavgiften betalats av en skolans mecenater. Man kan undra varför då de inte har någon som helst koppling till varandra.

Den tredje delen om Thomas Lynley och Barbara Havers är spännande och intressant trots att man kan tänka att mordet och platsen för det inte känns speciellt originellt. Men det känns lite som en pusseldeckare och George lyckas snabbt presentera ett stort antal misstänkta för mordet. En tragisk och komplicerad familjesituation nystas upp och det är inte förrän på slutet som jag som läsare kan börja ana upplösningen.

Och vad är då status mellan Lynley och lady Helen? Den förra kriminalromanen, Payment in blood (Gamla synder), slutade med att Lynley för första gången förklarar sin kärlek till Helen. Hon svarar med tystnad. I Well-schooled in murder (Till minnet av Edward) är Helen bortrest. Hon reser runt i Grekland och de enda livstecken Lynley får är sakliga vykort utan några som helst kärvänliga hälsningar på slutet. Lynley är förvirrad och frustrerad.

Det är befriande att läsa de här äldre Lynley/Havers-deckarna från tidigt 90-tal utan mobiltelefoner, datorer, internet och andra tekniska prylar som dagens kriminalromaner är fulla av. Det är en hel del av Georges äldre deckare som jag inte läst och efter den här följer (självklart) nummer fyra i serien, A suitable vengeance (En högst passande hämnd).

Passande boktips till jullovet.

Bokhelg v.46

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

Imorgon lördag recenserar jag Well-schooled in murder av Elizabeth George, den tredje Lynley/Havers-deckaren som på svenska heter Till minnet av Edward. En deckare från tidigt 90-tal som håller än!

På söndag recenseras en riktig klassiker - Förnuft och känsla av Jane Austen. Frågan är om 1800-talsromantik och drama håller?

Nästa veckas recensioner:

Bodström, Thomas - Rymmaren
Grass, Günter - Katt och råtta

Nytt i min bokhylla


De här vackra pocketutgåvorna ska jag läsa nästa år. A spell of winter av Helen Dunmore och Fugitive Pieces av Anne Michaels är de två första vinnarna av The Orange Prize for Fiction. Det var dom jag la i kundvagnen när det var trippla medmera-poäng på Bokus för ett par veckor sedan.


Här har vi tre andra nyheter i min bokhylla:
Oscar Waos korta förunderliga liv ska vi läsa som nästa bok i bokcirkeln. Det ser jag fram emot.
Karolina Ramqvists Flickvännen som tilldelades Tidningen Vi:s litteraturpris i år.
Nästan helt ny på pocket är Roberto Savianos Kärlek är dödens motsats, en tunnis på ynka 53 sidor.

Krim-alfabetet: Ö


Krim-alfabetets sista bokstav är här. Tack alla ni som hängt med i denna deckarutmaning och varje vecka presenterat en massa nya kriminalromanförfattare och deckare! Det har varit både roligt och slitit och ibland lite stressande att hålla igång den här utmaningen. Vissa bokstäver har jag verkligen fått ge upp hoppet om att fixa helt och hållet. Men jag tycker att ni har klarat det suveränt, ni har kanske inte varit lika förberedd som jag (även om alfabetet är rätt känt för de flesta :-)). Men nu ger vi oss in på alfabetets sista bokstav där tre svenska krim-herrar får stå för ett värdigt slut. Upplösningen är nära, mördaren är avslöjad, bokstaven Ö är här!

Östermalmsmorden av Lars Bill Lundholm
Lundholm är kanske känd för massan som skaparen av den mycket populära serien Skärgårdsdoktorn. Men jag visste inte vem han var när jag läste den första boken Östermalmsmorden. Efter det har både Södermalmsmorden och Kungsholmsmorden följt. Vi får följa poliskommissarie Axel Hake i hans Stockholmsvardag när han löser brott i stadens olika stadsdelar. Senast utkommen är Gamla stan-morden vilken jag verkligen ser fram emot på pocket eftersom jag jobbar i Gamla Stan. Ska det månne komma en Söderortsmorden också?

Östlundh, Håkan
Östlundh blev nominerad till Bästa svenska kriminalroman för sin Blot 2008. Men innan dess har han skrivit tre tidigare kriminalromaner om Fredrik Broman vid Visbypolisen. Romanerna utspelar sig  på karga Gotland och heter (i kronologisk ordning) Släke, Dykaren och Terror. Det här är verkligen något jag vill sätta deckartänderna i. 13 januari 2010 kommer en ny kriminalroman av Östlundh ut på hans nya förlag Forum, Jag ska fånga en ängel, som utspelar sig på en ny plats och med en ny polis. Glöm inte att spana in Östlundhs läckra pocketomslag av formgivare Lotta Kühlhorn, därtill Östlundhs maka.

Öppen grav av Kjell Eriksson
Erikssons tionde och sista bok om Uppsalapolisen Ann Lindell. Jag läste den nästa sista kriminalromanen i somras, Svarta lögner, rött blod (recension) och nu är jag verkligen nyfiken på hur det kommer att sluta för Ann Lindell. Samtidigt kommer jag att sakna Erikssons suveräna kriminalromaner som utspelar sig i olika delar av Uppland, jag pluggade i Uppsala i flera år och känner så väl igen mig i miljöerna. Men kanske kan Eriksson börja på en ny kriminal-kula?

Länkar:
Lars Bill Lundholm
Håkan Östlundh
Kjell Eriksson

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Krim-alfabetet tackar för sig!

Översättarbloggen är född

Min finaste vän Anna är översättare. Nu har hon börjat blogga om sina översättningsjobb, vilket är unikt för det verkar inte finnas en enda svensk blogg som handlar om översättning. Förrän nu! Om ni är intresserade av översättning (och det är ju många av oss läsnördar) så surfa in på Översättarbloggen!

Läsutmaning Bokustoppen v.45

Flickvännen håller sig kvar på topp-3 och Herta Müllers Hjärtdjur är tillbaka igen. Antagligen mest för att den kommit in i lager igen på nätbokhandeln. Just nu läser jag en annan nobelpristagare men det blir snart dags för Herta.

vecka 45
  1. Hjärtdjur av Herta Müller
  2. Flickvännen av Karolina Ramqvist
  3. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
Paula startade den här läsutmaningen.

Recension: Ansiktsburk av Erik Pettersson


Författare: John Ajvide Lindqvist
Titel: Ansiktsburk av Erik Pettersson
Utg. År: 2009
Förlag: Reverb, Filmkonst nr 121

Hjälp så läskigt!

Varje år blir en författare inbjuden till Göteborgs filmfestival. Han eller hon får i uppdrag att skriva en text om sina upplevelser under filmfestivalen och de kan ta sig i uttryck lite precis som författaren själv vill; böcker, filmer, poesi eller serier. Det färdiga verket presenteras sedan på Bokmässan i Göteborg samma år.

För årets filmfestival 2009 fick John Ajvide Lindqvist uppdraget och han tog det på högsta allvar. Vi får följa honom genom filmfestivalens dagar, men det är inte han själv som skriver. Bara någon dag in på festivalen känner Ajvide Lindqvist att han inte mäktar med uppdraget, han träffar av en slump på sin gamle klasskamrat och numera dokumentärfilmare Erik Pettersson och övertalar honom att skriva klart texten. Blandat med Ajvide Lindqvists egna galna dagbokstankar blir Ansiktsburk en riktig skräckhistoria om en författare som drabbas av en psykos, som blir paranoid och tror att regissören Roy Andersson är ute efter att skada honom. Han får klaustrofobiska känslor i sitt hotellrum och känner att det enda stöd han får är från sin fru Mia som han ringer nattetid. Till slut får också hon nog. Nu kan endast youtube-videon Ansiktsburk få honom lugn. Samtidigt får vi följa Erik Pettersson och visningen av hans dokumentärfilm om fisket i Sverige.

Riktigt obehaglig läsning och en rent briljant idé av Ajvide Lindqvist att göra skräck av detta. Läs mer på Göteborgs Internationella FilmFestivals hemsida. Tack GIFF för recensionsexemplar.

Recension: Fyra dramer


Författare: Gao Xingjian
Titel: Fyra dramer - Nattvandraren, Mellan liv och död, Dialoger och genmälen, Fyra weekend-kvartetter
Org. titlar: Yeyoushen, Shengsijie, Duihua yu fanjie, Zhoumo sichongzou
Utg. år (Org. år): 2001 (1993, 1991, 1992, 1995)
Förlag: Atlantis

Jag har läst Fyra dramer av Gao Xingjian. Först och främst vet jag inte vilket av namnen som man ska skriva först och om det är förnamnet eller efternamnet, så jag skriver som det står på boken.

Nattvandraren börjar med en tågresa med ett antal resenärer. Tåget dunkar på och det blir natt. Scenen förflyttas snabbt till en mörk och regnig gata i en stad. En man vandrar ensam omkring men stöter på en gatflicka, en luffare och en skojare. Under natten händer en hel del. I slutet av pjäsen förflyttas fokus tillbaka till tågvagnen som nu är tom. Min tolkning av Nattvandraren är att detta är en dröm som någon av resenärerna drömmer och att de andra i tågvagnen blir till karaktärer i hans dröm. Kan nog vara rätt suggestiv att se som pjäs.

Mellan liv och död fick jag inget grepp om, bara en massa prat och det kändes som att pjäsens handling skiftade i samma takt som att kvinnans monolog blev längre och längre. Det är i princip bara kvinnan som talar genom hela pjäsen och jag behöver mer interaktion mellan flera personer för att det ska bli intressant för mig.

I Dialoger och genmälen möter vi en kvinna och en man. Mannen har mött kvinnan ute på en bar och hon har följt med honom hem. Pjäsen börjar precis efter att de har älskat och en dialog som hela tiden ligger på gränsen för att bli obehaglig tar sin början. De talar om allt möjligt mellan himmel och jord och pendlar mellan att vara älskvärda och elaka mot varandra. Till slut tar kvinnan mannens liv och hon dör också själv. De fortsätter dock sin dialog efter döden och nu är de väldigt älskvärda mot varandra. Precis som om de varit gifta i många år tillsammans inna de dog. En munk finns också på scenen under hela pjäsen men han interagerar aldrig med kvinnan eller mannen. Högst märkligt.

Den sista pjäsen Fyra weekend-kvartetter var min favorit, om man kan prata om favoriter när man knappt fattar någonting av ca 300 sidor drama. Ett medelålders par, han en åldrad konstnär och hon en trött kvinna, bjuder inte ett ungt par, han en författare och hon en yppig skådespelerska, till sin lantställe över helgen. Skådespelerskan Cissy och konstnären Berg fattar genast tycke för varandra och hon låter honom måla av henne. Kvinnan Anna och författaren David diskuterar mest, litteratur, konst och sina respektive. I pjäsen är alla fyra på scenen samtidigt även om de inte alltid befinner sig i samma rum i det stora huset på lantgården. Mycket intressanta dialoger och handlingen urartar lite på slutet, men det gör det hela bara mindre enkelt, på ett bra sätt.

Jag vet inte om det var min kopp café au lait, men Xingjians dramer ger ändå något att tänka på då han ofta gestaltar kvinnor på ett mystiskt och komplicerat sätt. Han ger dem stora djup och jag inser saker om mig själv som kvinna när jag läser hans texter. Hur mycket som jag tar för givet att andra tänker om mig för att jag är kvinna, exempelvis att det förutsätts att jag alltid ska göra mitt bästa för att se så bra ut som möjligt. Om jag ser trött och glåmig ut en dag är det bara för att jag glömt sminka mig, inte för att jag faktiskt valt att inte lägga tid på mitt utseende just den här dagen.

Dramer är häftiga, men efter Pinters dramer i somras och dessa fyra dramer nu, känns det som om det får dröja minst ett halvår innan det blir dags igen.

Xingjian här var Månadens nobelpristagare i september hos Amoroso. Den siste nobelpristagare som blev presenterad innan hon slutade blogga. Jag fortsätter dock med hennes nobel-utmaning att läsa en nobelpristagare i månaden året ut och ska nu ge mig i kast med Günter Grass och hans Katt och råtta.

Recension: Midvinterblod


Författare: Mons Kallentoft
Titel: Midvinterblod
Utg. År (Org. år): 2008 (2007)
Förlag: Pocketförlaget

Så har även jag provat på en av Mons Kallentofts kriminalromaner om polisen Malin Fors i Linköping, den första; Midvinterblod. Jag har förstått att det lite är så att antingen så älskar man Kallentofts deckare eller så gillar man dom inte alls. Men jag måste säga att jag lägger mig ändå någonstans mitt emellan. Det här var spännande, men inte så spännande att jag inte vågade släcka lampan när jag skulle sova. Det var mörkt och svart, men inte så mörkt och svart att det påverkade min egna tankar. Det var välskrivet och persongalleriet var trovärdigt, men det var inte bättre än annat jag läst. Inte sämre heller.

I Midvinterblod kastas vi rakt in i polisen Malin Fors' vardag. Hon är separerad med en tonårig dotter. Flickans pappa bor i en stuga utanför stan och även om det är länge sen de var ett par är relationen fortfarande irriterad och sårig. Det känns som om man skulle vilja ge Malin något inflammationsdämpande, för det känns inte riktigt sunt att hon ska hänga upp sig på det här så många år efter separationen. Hon har nån flört på gång med en av stadens mest känslokalla journalister, inte ett speciellt bra val det heller. Malin gör överhuvudtaget inte så många bra val på det personliga planet, hennes försmak för Tequila är särskilt framträdande.

Så till brottet. En man hittas naken, mördad och hängd i ett träd mitt i den smällkalla Linköpingsvintern. Det visar sig vara den ensamme och utstötte Bollbengan - han som alltid hämtar bollarna när de flyger för långt från planen. Varför vill någon mörda honom? Mordet är av smått rituell karaktär och flera inom polisen vill gärna att undersökningen ska utgå från det. Men Malin börjar leta i Bollbengans liv och förflutna och hittar en familj som lever för sig själva, som alla grannar är rädda för och som man inte jävlas med i onödan. Men för Malin finns inga sådana gränser.

Det som jag gillade bäst i Kallentofts deckardebut var alla de mörka tankar och funderingar som Malin ofta har. Det ger ett bra djup till historien som jag inte alltid hittar. Det gör det hela till en mer psykologisk kriminalroman och det är var jag uppskattar mest när det kommer till kriminalromanens olila sub-genrer.

Midvinterblod var en mörk men underhållande deckare och jag kommer sannolikt att läsa uppföljaren Sommardöden som väntar i bokhyllan. Höstoffer kom ut i år och nästa vår får vi läsa den fjärde (och avslutande?) säsongsdeckaren om Malin Fors; Vårlik.

Bokhelg v.45

Det här är helgens recensioner på Bokhelg @ Paperback Lover:

Ja, det blev lite mindre pannkaka förra helgen. Jag hann tyvärr inte läsa ut Fyra dramer av Gao Xingjian till i söndags.

Först ut på lördag blir en recension av Midvinterblod av Mons Kallentoft. Det är den första delen om Linköpingspolisen Malin Fors. En lite mörkare deckare än genomsnittet.

På söndag gör jag ett nytt försök med Fyra dramer av  Gao Xingjian som var Månadens nobelpristagare i oktober.

Möjligtvis slänger jag också in en liten bonusrecension av en häftig novell av John Ajvide Lindqvist som skrevs för Göteborgs filmfestival i år: Ansiktsburk av Erik Pettersson.

Nästa vecka recenserar jag både deckare och romantik: 
George, Elizabeth - Well-schooled in murder
Austen, Jane - Förnuft och känsla

Krim-alfabetet: Ä


Näst sista bokstaven. Helt plötsligt känns det som! Vi är framme vid bokstaven Ä.

Älskade Poona av Karin Fossum
Det här är än så länge den bästa kriminalromanen av Karin Fossum jag har läst och då har jag ändå läst i princip alla hennes deckare om Konrad Sejer. Den tjugosjunde juli i år blev Älskade Poona utsedd till tidernas bästa kriminalroman av Dagbladet. Läs mer om utmärkelsen på dagbladet.no.
Den 18 december kommer den senaste kriminalromanen Den onda viljan ut på pocket och den 24 mars 2010 kommer ännu en kriminalroman ut på Forum förlag, Döden skall du tåla heter den. Fossum fortsätter att leverera.

Jag hittade faktiskt ingen författare på Ä. Det här var i särklass den svåraste bokstaven när det kommer till författare. Mitt första pass på den här delen.

Änglar och demoner av Dan Brown
Jag har faktiskt bara läst Da Vinci-koden av den här mannen och jag har inte sett någon av böckerna som film. Men jag blir faktiskt lite sugen på att läsa Änglar och demoner nu. Lite för att jag ändå gillade den där bladvändarkänslan. Jag blev som uppslukad av Da Vinci-koden även om jag inte charmades varken av språket eller det stereotypa persongalleriet. Da Vinci-koden läste jag 2004, kanske kan jag pressa en ny Dan Brown så här fem år senare? Jo, det kan jag nog! Han är ju så hajpad nu i och med express-översättningen av den nya boken Den förlorade symbolen med sex olika översättare. Det kan ju bli...intressant?

Länkar:
Karin Fossum
Dan Brown

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Har du läst något på långa listan?

Jag tänkte att det kunde vara kul att se vad andra bokbloggar har för erfarenhet av titlarna på den långa listan för 2010 års IMPAC-pris! Jag börjar (och det här är INTE ett sätt att show off, det kommer ni snart att märka) och ni kan fortsätta på era bloggar eller i kommentarerna till inlägget. Men jag varnar er, det är en lååång lista!

Fet stil för titlar ni läst
Fet stil för författare ni läst (men kanske inte just titeln på listan)
Kursiv stil för de titlar ni vill läsa
*före de titlar ni aldrig hört talas om

Lägg gärna till nån kategori om ni vill.
  1. *A Girl Made of Dust - Nathalie Abi-Ezzi
  2. The White Tiger - Aravind Adiga
  3. *Machine - Peter Adolphsen
  4. *My Father's Wives - José Eduardo Agualusa
  5. Chicago - Alaa Al Aswany
  6. *The Hakawati / Storyteller - Rabih Alameddine
  7. *The Story of a Widow - Musharraf Ali Farooqi
  8. The Wasted Vigil - Nadeem Aslam
  9. When Will There Be Good News? - Kate Atkinson
  10. *The Only Son - Stéphane Audeguy
  11. Man in the Dark - Paul Auster
  12. *The Twin - Gerbrand Bakker
  13. The Elegance of the Hedgehog - Muriel Barbery
  14. Exit Lines - Joan Barfoot
  15. *A Country Called Home - Kim Barnes
  16. *The Secret Scripture - Sebastian Barry
  17. *The Black Tower - Louis Bayard
  18. City of Thieves - David Benioff
  19. Beautiful Children - Charles Bock
  20. *Blood Trail - C. J. Box
  21. *Through Black Spruce - Joseph Boyden
  22. The Angel Maker - Stefan Brijs
  23. People of the Book - Geraldine Brooks
  24. *Black Flies - Shannon Burke
  25. *The China Lover - Ian Buruma
  26. The Paper Moon - Andrea Camilleri
  27. America, America - Ethan Canin
  28. *Valfierno: the Man Who Stole the Mona Lisa - Martín Caparrós
  29. His Illegal Self - Peter Carey
  30. *The Rehearsal - Eleanor Catton
  31. *The Island of Eternal Love - Daína Chaviano
  32. *The Other Hand / Little Bee - Chris Cleave
  33. *Cosmos Incorporated Maurice G. Dantec
  34. The Gargoyle - Andrew Davidson
  35. God of Speed - Luke Davies
  36. *The 10pm Question - Kate De Goldi
  37. *The Palace of Illusions Chitra Banerjee Divakaruni
  38. *Codex 632: The Secret Identity of Christopher Columbus - José Rodrigues dos Santos
  39. The White King - György Dragomán
  40. Frida's Bed - Slavenka Drakulić
  41. *The Voyage of the Short Serpent - Bernard du Boucheron
  42. In Zodiac Light - Robert Edric
  43. *Good to a Fault - Marina Endicott
  44. So Brave, Young and Handsome - Leif Enger
  45. *The Plague of Doves - Louise Erdrich
  46. Blonde Roots - Bernardine Evaristo
  47. *The Lost Daughter - Elena Ferrante
  48. *Strange Music - Laura Fish
  49. *Wanting - Richard Flanagan
  50. *The Shadow Year - Jeffrey Ford
  51. *There Are Ants in My Sugar - Annica Foxcroft
  52. *The Cellist of Sarajevo - Steven Galloway
  53. *Blackout -  Luiz Alfredo Garcia-Roza
  54. The Spare Room - Helen Garner
  55. Sea of Poppies - Amitav Ghosh
  56. *Learning to Fly - Shehani Gomes
  57. *The Story of a Marriage - Andrew Sean Greer
  58. *The Jewish Messiah - Arnon Grunberg
  59. *The Prince - Manu Gunasena
  60. Cockroach - Rawi Hage
  61. *Blackstrap Hawco: said to be about a Newfoundland family - Kenneth J. Harvey
  62. *Ashes of the Amazon - Milton Hatoum
  63. *This Part of the World - Samuel Hazo
  64. *Settlement - Christoph Hein
  65. The Believers - Zöe Heller
  66. The Lazarus Project - Aleksandar Hemon
  67. *The Northern Clemency - Philip Hensher
  68. *People of the Whale - Linda Hogan
  69. *Show me the Sky - Nicholas Hogg
  70. The Invention of Everything Else - Samantha Hunt
  71. The Sorrows of an American - Siri Hustvedt
  72. Arctic Chill - Arnaldur Indridason
  73. *Gems in the cracks - Rowley Jeffrey
  74. *Beijing Coma - Ma Jian
  75. *Swimmers' Rope - Stephanie Johnson
  76. The Outcast - Sadie Jones
  77. *Mudbound - Hillary Jordan
  78. *Waltenberg - Hédi Kaddour
  79. *The Red Coat - Emmanuel Kariuki
  80. *Kieron Smith, Boy - James Kelman
  81. *A Time to Every Purpose Under Heaven - Karl Ove Knausgaard
  82. *Salvage - Jane F. Kotapish
  83. *Blossoms of the Savannah - Henry R Ole Kulet
  84. *World Made by Hand - James Howard Kunstler
  85. *Something to Tell You - Hanif Kureishi
  86. *Telex from Cuba - Rachel Kushner
  87. *Murisa - Feri Lainscek
  88. *Little Monsters - Charles Lambert
  89. *Red Dog, Red Dog - Patrick Lane
  90. *The Lost Colours of the Chameleon - Mandla Langa
  91. Lavinia - Ursula Le Guin
  92. The Given Day - Dennis Lehane
  93. The Voluptuous Delights of Peanut Butter and Jam - Lauren Liebenberg
  94. *Deaf Sentence - David Lodge
  95. Molly Fox's Birthday - Deirdre Madden
  96. *Human Love - Andrei Makine
  97. *The End of the Jews - Adam Mansbach
  98. *Pilcrow - Adam Mars-Jones
  99. *The Lighted Rooms - Richard Mason
  100. *We Are Now Beginning Our Descent - James Meek
  101. *The Same Earth - Kei Miller
  102. *After River - Donna Milner
  103. *Sashenka - Simon Montefiore
  104. *The Language of Others - Clare Morrall
  105. A Mercy - Toni Morrison
  106. The Forgotten Garden - Kate Morton
  107. *Diablerie - Walter Mosley
  108. *1940 - Jay Neugeboren
  109. *The Legend of Redenta Tiria - Salvatore Niffoi
  110. Sonata for Miriam - Linda Olsson
  111. *Songs for the Missing - Stewart O'Nan
  112. Netherland - Joseph O'Neill
  113. *The Truth Commissioner - David Park
  114. *Novel About My Wife - Emily Perkins
  115. *City of Refuge - Tom Piazza
  116. *Lush Life - Richard Price
  117. *God's Own Country - Ross Raisin
  118. *The Garland of Fate - Ruana Rajepakse
  119. *Serena - Ron Rash
  120. Home - Marilynne Robinson
  121. *Cost - Roxana Robinson
  122. *Hotel Crystal - Olivier Rolin
  123. *Wolf Totem - Jiang Rong
  124. *The Armies - Evelio Rosero
  125. Indignation - Philip Roth
  126. *An Atlas of Impossible Longing - Anuradha Roy
  127. The Enchantress of Florence - Salman Rushdie
  128. *Dreamers of the Day Mary - Doria Russell
  129. Death with Interruptions - José Saramago
  130. *New Lives: The Youth of Enrico Turmer in letters and prose - Ingo Schulze
  131. *Falling - Anne Simpson
  132. *Chef - Jaspreet Singh
  133. American Wife - Curtis Sittenfeld
  134. *Rainforest Tears: A Borneo Story - Paul Leslie Smith
  135. Child 44 - Tom Rob Smith
  136. *How the Soldier Repairs the Gramophone - Sasa Stanisic
  137. *The Art of Racing in the Rain - Garth Stein
  138. *The Great Karoo - Fred Stenson
  139. *Anathem - Neal Stephenson
  140. *Reading by Lightning - Joan Thomas
  141. *The Good Thief - Hannah Tinti
  142. *A Fraction of the Whole - Steve Toltz
  143. *The Collector of Worlds - Iliya Troyanov
  144. *The Slap - Christos Tsiolkas
  145. A Blessed Child - Linn Ullmann
  146. A Tuesday Like Today - Cecilia Urbina
  147. *The Reunion - Simone Van Der Vlugt
  148. This Nights Foul Work - Fred Vargas
  149. The Informers - Juan Gabriel Vásquez
  150. *Beyond Suspicion - Tanguy Viel
  151. *Fanon - John Edgar Wideman
  152. *Breath - Tim Winton
  153. *Piano Angel - Esther Woolfson
  154. *The Story of Edgar Sawtelle - David Wroblewski
  155. *Sea of Many Returns - Arnold Zable
  156. *Escher's Loops - Zoran Živković

Läsutmaning Bokustoppen v.44

Flickvännen seglade raka vägen upp till toppen efter att Karolina Ramqvist vann tidningen VI:s litteraturpris förra veckan. Jag var en av alla dom som bidrog till topplaceringen.Majgull Axelsson och jag har inte mötts förut, jag har inte ens läst hennes Augustvinnare Aprilhäxan.

vecka 44
  1. Flickvännen av Karolina Ramqvist
  2. Dödergök av Katarina Wennstam
  3. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
Paula startade den här läsutmaningen.

Tävlingen avgjord

Min födelsedagstävling är avgjord!
Grattis Lotta & Malin till Agatha Christie-böcker!
Hoppas ni får en lagom ryslig deckarläsning i vinter.

IMPAC longlist 2010


Idag släpptes listan över nominerade titlar för The International IMPAC Dublin Literary Award 2010. Listan över de nominerade är en lista av titlar nominerade från bibliotek världen över och den längsta långlistan av alla när det kommer till litteraturpriser.

Jag har bara läst en bok på långlistan, The Sorrows of an American av Siri Hustvedt, men det finns många titlar som jag vill läsa. Bland annat dessa:
Aravind Adiga - The White Tiger
Paul Auster - Man in the Dark
Arnaldur Indridson - Artic Chill
Dennis Lehane - The Given Day
Toni Morrison - A Mercy
Salman Rushdie - The Enchantress of Florence
Curtis Sittenfeld - American Wife

The Shortlist presenteras 14 april 2010.
Vinnaren koras den 17 juni 2010.

2009 års vinnare var debutanten Michael Thomas med Man gone down. Någon som har läst den? Eller några av titlarna på årets långlista?

Deckarakademins nomineringar 2009

Svenska Deckarakademin har presenterat nomineringar för Årets bästa kriminalromaner!

Nominerade till årets Bästa svenska kriminalroman är:

Ingrid Hedström: Flickorna i Villette (Alfabeta)
Tove Klackenberg: Dömd på förhand (Alfabeta)
Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street (Albert Bonniers förlag)
Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder (Piratförlaget)
Veronica von Schenck: Kretsen (Ordfront förlag)

Här hoppas jag verkligen på Roslund & Hellströms Tre sekunder, deras böcker är läskigt verkliga och jobbiga att läsa.

Nominerade till The Martin Beck Award är:

Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl (Testimone inconsapevole, översättning: Ulla Trenter, Schibsted, numera Telegram Bokförlag)
Guillermo Martínez: Lucianas långsamma död (La muerte lenta de Luciana B, översättning: Manni Kössler, Bonniers förlag)
Deon Meyer: Jägarens hjärta (Heart of the Hunter, översättning: Jesper Högström, Weyler)
Denise Mina: I midnattens stillhet (Still midnight, översättning: Boel Unnerstad, Minotaur)
Andrew Taylor: Det blödande hjärtat (Bleeding Heart Square, översättning: Jan Malmsjö, Forum förlag)

Jag är ett stort fan av Andrew Taylor men har inte läst Bleeding Heart Square, hoppas ändå på den som vinnare.

För er pocketälskare har jag följande information:
  • Flickorna i Villette Alfabeta pocket 14 december
  • Kretsen Ordfront pocket maj 2010
  • På sannolika skäl finns på pocket på engelska Reasonable doubts
  • Lucianas långsamma död finns på pocket på engelska The book of murder
  • Heart of the hunter finns på pocket
  • Still midnight kommer ut på pocket 7 januari 2010
  • Bleeding heart square finns på pocket
Årets bästa svenska kriminalromaner utses vid Svenska deckarakademins höstmöte i Eskilstuna lördagen den 28 november. Då utses även eventuell debutpristagare.

Vilka hoppas ni ska vinna?

Recension: Svarta lögner, rött blod


Författare: Kjell Eriksson
Titel: Svarta lögner, rött blod
Utg. år (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Ordfront förlag

Ann Lindell har träffat en man. Det är inget allvarligt och seriöst, men Ann vet inte om hon vill ha det så seriöst heller. Det är rätt skönt och befriande att bara umgås med en man som är enkel och okomplicerad, i motsats till hur Edward var. Anders Brandt, som han heter, får Ann att leva upp lite, han får henne att känna sig attraktiv och intressant igen.

Samtidigt påbörjas en mordutredning i Uppsala. Fyllot Bosse hittas mördad, han är en gammal byggnadsarbetare som sysslat med lite shady business, polisen tror att motivet är en affär som gått fel. De hittar en lapp med ett telefonnummer vid offret. Telefonnumret går till - Anders Brandt.

Ann brottas med tankarna på Anders. Helt plötsligt kan varken hon eller polisen få tag på Anders och hon har fortfarande inte berättat för sina kollegor att hon känner honom. Kan hon verkligen lita på Anders? Hur väl känner hon honom egentligen?

Hon försöker att koncentrera sig på sin egen utredning. Hon har satt tänderna i ett gammalt fall. För två år sedan lämnade den 16-åriga Klara Lovisa sitt hem och hon kom aldrig hem igen. Ann letar återigen upp vittnen, vänner och familj för att försöka hitta en lösning på försvinnandet. Hon blir personligt involverad i fallet Klara Lovisa och får svårt att se objektiv på bevis och motiv.

Den här nionde deckaren av Kjell Eriksson om Uppsala-polisen Ann Lindell och hennes kollegor lyckas faktiskt handla om två olika brott och ändå finns det plats över för Anns oftast miserabla privatliv. Ann lever ensam med sin son Erik. Hennes gamla kärlek Edward på Gräsö lurar fortfarande i hennes tankar. Men nu vill hon en gång för alla lämna honom bakom sig och en ny, intellektuell och karismatisk man verkar kunna ta hans plats. Ann hoppas innerligt att han inte har något med mordet att göra.

Det här var kanske inte den bästa Ann Lindell-deckaren, men jag gillar ändå Erikssons sätt att skriva om den här polisgruppen i Uppsala. De olika poliserna får verkligen utrymme att bli enskilda karaktärer med både positiva och negativa sidor. Det är exemepelvis inte en självklarhet att de två kvinnorna i gruppen, Ann och Beatrice, stöttar varandra, snarare är de varandras motsatser. Ann jobbar mycket bättre med tvåbarnspappan Sammy. Så bra att Beatrice börjar fundera på om det är något mellan dom? Ann är ju så glad nuförtiden, sån glädje kan bara en man framkalla tycker Beatrice.

Den tionde och sista kriminalromanen om Ann Lindell kom ut i september, Öppen grav heter den och det ska bli spännande att se hur historien om Ann Lindell avslutas. Förhoppningsvis kommer Kjell Eriksson inte att sluta skriva kriminalromaner för det.

Tack Ordfront förlag för recensionsex.
Missa inte att kolla in Ordfront förlags utgivning för våren 2010. Bland annat nytt från John Ajvide Lindqvist!