Juniläsning


Testar att blogga lite från min nya mobil. Har laddat ner en bekväm blogger-app. Skriver mer om (den korta) läslistan för juni imorgon.
Published with Blogger-droid

Uppdaterad 1 juni 2010:
Titlarna här ovan är:
The Front av Patricia Cornwell. Den andra delen om polisen Win Garano. Inhandlades i juni ifjol.
Edelcrantz förbindelser av Malte Persson. Ett recensionsex från Bonnier pocket som jag aldrig hann läsa i somras.
The Idea of Perfection av Kate Grenville. Månadens Orange Prize-vinnare som kommer att presenteras närmare ikväll.

Vad jag ska läsa - i framtiden

Det går i vågor men oftast så gillar jag att planera mitt läsande, just nu planeras det månader i förväg. Jag trivs med det, men börjar jag att otrivas lägger jag ner det. Inte värre än så. Mitt bokköpstopp över sommarmånaderna gör mig i viss mån begränsad. Jag har att välja på mina drygt hundra olästa titlar som står här hemma i hyllorna. Men nog ska dom räcka, ingen fara på taket.

Nu har jag dock precis insett att jag nog faktiskt behöver detaljplanera lite mer än så. I mitten av juli påbörjar jag min fyra veckor långa semester. De första tio dagarna kommer jag att vara i Frankrike. När vi (jag och Peter P) reser hem i slutet av juli, blir det direkt till svärföräldrarna i Småland för ungefär en veckas skönt sommar-Sverige-häng. (Vissa kanske redan nu förstår mitt problem, kanske de här boknördarna som firade lite igår?). Jag måste alltså ta med mig böcker för nästan tre veckors semester via Frankrike. Böcker tar plats och väger mycket (jämfört med bikinisar och shorts).
Så, idag kom jag på en lösning. Jag (o Peter P) kommer att tillbringa kommande helg i Småland hos svärföräldrarna och varför inte ta med ett gäng böcker redan nu, som kommer att vänta där på mig när jag anländer i slutet av juli.

Och här kommer då detaljplaneringen. Vilka böcker ska jag ta med mig?

Jag har bestämt mig för att läsa extra mycket deckare i sommar. Lite på grund av att jag försummat den genren på sista tiden och lite på grund av att jag har många olästa deckare stående i hyllan (det andra kanske är en följd av det första?). Det tredje skälet är helt enkelt för att jag gillar deckare. Sommarläsning ska vara lustläsning! Jag funderar lite på att ta med många, relativt tunna böcker, vilket gör att jag har mer att välja på. Ser faktiskt fram emot den här urvalsprocessen som kommer att ske från och med nu fram till avresa mot Småland på fredag förmiddag. Lovar att visa hur den slutgiltiga högen ser ut.

Snart stundar också juni och jag har självklart en junihög på gång. Men mer om det efter helgen.

Lycka är...

...när Bokcirkeln bestämmer sig för att vi ska läsa en bok som jag redan har i bokhyllan så att jag slipper bryta mitt kommande bokköpstopp innan det ens har börjat. Valet föll på:

Stopp stärn'å!*

Köpstopp schmöpstopp skrev jag en gång här på bloggen och förkastade idén om att inte köpa så mycket böcker. Jag rättfärdigade mig själv genom att försvara mina bokinköp som en del av min hobby; nämligen den att samla på böcker. Men nu har jag kommit till den punkt där jag tänker att jag börjar längta även efter andra saker, och även om ni inte tycker att de summor jag lägger ner på böcker varje år är speciellt stora, eller ens kommer upp i hälften av vad ni själva lägger på böcker, så känner jag att det nu är dags att hålla igen.

Så under en tremånadersperiod med start 1 juni blir det köpstopp på böcker. Men det slutar inte där. Jag kommer nämligen att ha köpstopp på mina topp-3 guilty pleasures som är
1. Chips
2. Böcker
3. Sneakers

”Guilty pleasure” tänker ni, det är väl sånt man skäms över att man gillar, man kan ju inte skämmas över att man gillar böcker, det är ju okej att vara intellektuell igen. Och sneakers är det ju inget fel på som sak, nåt måste man ju ha på fötterna. Skulle vara chips då, men det gillar ju alla.

Njae, fast nu tänker jag återigen på att jag nästan skäms över att jag lägger alldeles för mycket pengar på de här sakerna. Och inte så mycket pengar att jag inte har råd med hyra, mat och tandkräm (tandkräm är ett måste när man äter mycket chips, annars flyttar Karius och Baktus in) utan så mycket pengar att jag aldrig köper andra saker som jag faktiskt vill ha. Typ en laptop, en cykel, såna saker.

Om mina ”guilty pleasures” är dessa har jag inte mycket att skämmas för kanske, men sanningen är ju att dessa saker egentligen skulle hamna på plats 3 – 5 för det finns andra saker som toppar listan. Men dom har hittills varit gratis så dom behöver jag inte ha nåt köpstopp på, hihi!

Så, nu är det sagt och nu finns det ingen återvändo. Gåvor på de listade sakerna ovan mottages tacksamt under denna period. Men tanken är att jag ska klara mig utan nya böcker, nya sneakers och inte proppa så himla mycket chips i sommar.

Inspirationen till detta fick jag av Snowflake. Det är henne ni får hylla eller skylla. Och jag kommer INTE att skriva om hur det går förrän det är över. För det är så j***a tråkigt att skriva om köpstopp :-)

* "Stopp, stanna av" på ångermanländska

Edwardsons nya roman

När googlereadern är tom och man redan kommenterat alla intressanta inlägg man hittat, vad ska man då göra? Skriva ett eget inlägg kanske...?

Jo, Åke Edwardson bytte ju lite hastigt och lustigt (eller, vad vet jag om det förresten?) förlag. Han gick från stora Norstedts till fina Leopard förlag. Och Erik Winter finns inte mera. Edwardson ville inte specificera vad nästa projekt skulle handla om, men det skulle helt klart INTE bli en deckare.

I mitten av september (lagom till bokmässa, japp japp) kommer Åke Edwardson ut med sin roman Och svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem. En roman där Edwardson återvänder till de litterära miljöer han skrivit om i Genomresa och Jukebox, men den här gången i nutid.

Ann och Johan Nedergård drabbas fruktansvärt när deras tioårige son Andreas vidrör en stormfälla som legat i spänn. Nu ligger pojken i koma sedan två månader. Ann och Johan vågar inte tänka sig framtiden, men de tvingas konfrontera sitt förfl utna och sitt förhållande. Har de varandra längre, Ann och Johan? En roman om kärlekens villkor under den största påfrestning två personer kan utsättas för. Med stor medkänsla och på ett starkt och mångbottnat språk skildras hur Johan och Ann lever i chock och desperation, men också med ett förtvivlat hopp. Kommer Andreas att återvända till dem?

(text från www.soderstrom.fi)

Vad tror vi om det här då?

Läskig kväll på Södra teatern

Den som var på Södra teatern igår fick uppleva detta:

Först ett mycket märkligt möte mellan John Ajvide Lindqvist och Kristina Lugn. Lugn skulle intervjua Ajvide Lindqvist vilket kanske gick sådär bra, men mötet dem emellan var ett av de mest underhållande jag varit med om på länge. Fast jag kan inte bestämma mig för om dessa två författare är så förvirrade som de utger sig för att vara eller om det bara är för konsten? Det spelar hur som helst ingen roll, deras vindlande förklaringar till sina och den andres texter var fascinerande och uppenbarligen har de mer gemensamt än man från början kunnat tro. När Ajvide Lindqvist börjar prata om en pjäs han har skrivit tittar Lugn frågande på honom och säger: ”men den pjäsen tror jag faktiskt att jag har skrivit, jag är rätt säker på det”.

Det pratades en hel del om Lilla stjärna såklart, det var ju därför vi var där i den fullsatta teatern. För mig som ännu inte läst den var det ändå en mycket trevlig skräckupplevelse (!) att vara där, trots att jag inte förstod alla kopplingar till och funderingar kring boken kunde jag hänga med lite i diskussionerna kring hur Ajvide Lindqvists skrivande går till. Jag ska självklart läsa den, fattas bara annat.

John Ajvide Lindqvist i en för kvällen återkommande pose

Efter detta samtal fick vi gå ner i Södra baren och svalka våra torra strupar efter allt skratt (ja, det skrattades en hel del igår vill jag lova). När alla fått nåt att nibbla och sippa på (rosépremiär!) hade Ajvide Lindqvist en liten show för oss. Han reciterade texter ur en barnbok han håller på att skriva. Den handlar om barnen Bebbe och Sulky som verkar vara två rätt ensamma barn som hittar varandra i skogen när de båda är ett år minus två dagar. Ajvide Lindqvists fru hade gjort illustrationer till texterna. De var både roliga och skrämmande, jag vet inte vilken åldersgrupp han skrivit detta för ärligt talat. Efter detta kom en extremt märklig inspelad låt där Ajvide Lindqvist stod för sången. Dock var rösten uppspeedad till oigenkännlighet så för att vi skulle kunna följa med i texten (och det ville han att vi skulle göra, helst skulle vi sjunga med) så hade han ett fint häfte med texten á la Bob Dylan som han höll upp för publiken. Mest engagerad var Bob Hansson på första parkett som måste vara ett av Ajvide Lindqvists största fan.

Föreställningen avslutades med en för mig okänd artist vid namn Sidechild och hans band. Deras största fan var Ajvide Lindqvist med fru.

En fantastisk kväll som avrundades ute på Södra bars terrass med ännu ett glas rosé, det var en sån där kväll då man inte vill acceptera att det är måndag och att man snart måste gå hem och sussa.

Idag är det recensionsdag för Lilla stjärna, läs om den på DN, hos Bokhora och Fiktiviteter.

Recensioner av John Ajvide Lindqvists tidigare böcker:
Ansiktsburk av Erik Pettersson
Hanteringen av odöda
Låt den rätte komma in

Recension: Hur man botar en fanatiker

Författare: Amos Oz
Titel: Hur man botar en fanatiker - och om att skriva
Org. titel: How to cure a fanatic
Utg. År: 2009 (org. 2002)
Förlag: Månpocket

I mars läste jag Amos Oz för första gången. Lyrans jorden-runt-resa tog oss till Mellanöstern och jag styrde kosan mot Israel. Hur man botar en fanatiker är en samling essäer av en mycket intelligent författare som lyckas med konsten att fånga mitt intresse även när det inte är skrivet på prosa. Jag har tydligen odefinierbara aversioner mot faktaböcker och jobbar hårt på att ta mig igenom dom jag ger mig på. Men Oz’s korta essäsamling var oväntat underhållande att läsa.

Fanatism – enligt Oz – bottnar i en rädsla för förändring. Rädslan i sig ger dessa fanatiker en anledning att stävja förändringen hos människor runt omkring dem. Och här kan man verkligen göra bruk av uttrycket ”målen helgar medlen”. Lösningen – enligt Oz – är lika enkel som den är svår. Lösningen är att låta alla människor leva efter sina egna religiösa övertygelser, utan att försöka övertyga andra om att just deras religion är den enda rätta. Men det vet vi ju att den lösningen motsäger sig själv, då det krävs att övertyga en fanatiker om förändring för att komma närmare lösningen. Och att förändra en fanatiker, är nära nog omöjligt.

Man ska inte inbilla sig att fanatism är en fråga om ”fattiga och rika” tycker Oz. För då skulle vi behöva vänta oss terroristattacker från världens alla fattiga hörn. Och det gör vi ju inte, snarare är det dom rika som står för det. Fanatismen är gammal och finns överallt, Oz skräder inte orden när han anser att det är samma sak att spränga en abortklinik som att flyga två flygplan in i WTC. Oz talar om ”Jerusalemsyndromet”; människor kommer till Jerusalem, andas in den klara luften sedan drar de iväg och spränger en moské eller en synagoga eller så klättrar de upp på ett berg och profeterar. De kräver absolut och snabb frälsning. Så därför får Jerusalemborna stå ut med profeter i vartannat gathörn och en sprängd busskur i vartannat.

När Oz var liten fick han höra från sin egen farmor att det var lätt att se skillnaden mellan kristna och judar, alltså inte skillnaden mellan kristna och muslimer. Och därför var det också lätt att se hur de skulle kunna komma överens. De kristna tror att Messias har varit här och att han kommer att återvända. Judarna tror inte att Messias någonsin varit här, men de väntar också på honom. Och på grund av detta har många människor dött, många har blivit förföljda och torterade på grund av dessa motsättningar. Hans kloka farmor tycker att vi kan vänta och se. Om (när) Messias dyker upp här så kan vi höra om han säger ”Hej igen” eller bara ”Hej” och så får vi veta vem som har rätt och vem som behöver be om ursäkt. Fram till dess kan vi ju bara leva våra egna liv.

För att förklara detta använder Oz ett vackert, lättsamt och stundtals humoristiskt språk. Han använder historier som den om hans farmor ovan och han beskriver motsättningar mellan kristna, muslimer och judar med liknelser som de flesta kan ta till sig. Och det borde de flesta.

Paperback Lover i Frankrike, del IV

Min fjärde tripp till Frankrike, Angers och min fina Peter P!
Som vanligt protesterar vädergudarna och ger mig kallt och regnigt väder. Jag kom i lördags och fick inte se solen förrän igår när vi gav oss ut på en dagsresa till Atlantkusten vid Le Croisic och La Baule. Och idag verkar det som om jag får se lite blått på himlen också. Kallt är det dock fortfarande. Jag trodde man kunde lite på det franska vädret, att det liksom stabiliserat sig till sommar nu såhär i mitten på maj, men icke.

I tisdags åkte jag på en liten utflykt med min mamma och hennes karl som är här och hälsar på. Det blev en tripp till Saumur och troglodytgrottorna därikring. Man kanske skulle ta och köpa sig en grotta och bosätta sig där?!

Le chateau de Saumur


Le chateau de Paperback Lover?

Hetero i Hägersten = Paperback Lover

Den här bloggen är rätt anonym när det kommer till vad man får veta om mig, om Paperback Lover (om man inte är kompis med mig på FB vill säga, då vet man ju redan mycket om mig och får även veta att jag skriver den här bloggen). Jag har under bloggtiden bara outat mitt yttre i form av en ny frisyr (som nu är lite inaktuell) och även, för bara ett par månader sedan, min nuna tillsammans med Anna Gavalda. Att jag bor i Stockholmstrakten kan man nog luska ut genom ip-adresser och annat, men här kommer en mer precis geografisk plats. Jag bor i Hägersten, närmare bestämt i Midsommarkransen. Och här kommer en till nyhet(?); jag är hetero. Så vad kunde passa bättre än Sofia Olssons fantastiska seriealbum Hetero i Hägersten? Det här seriealbumet var en så på pricken bra beskrivning av Hägersten och samboförhållanden. Så passande att jag snabbt införskaffade ett till exemplar som jag och ett par vänner gav till ett nyinflyttat heteropar i Hägersten :-)

Hetero i Hägersten av Sofia Olsson

Stripparna passar säkert också dig som bor i Bandhagen, Gubbängen eller någon annan del av Stockholm och du skrattar säkert också även om du lever i ett homosexuellt samboförhållande eller "bara" är ihop med någon. Men det märks att Sofia har gjort fältstudier på plats, strippen nedan hade jag och min pojkvän mycket väl kunnat vara förlaga till.


Andra roliga saker med Kransen-bor: Jag tror inte jag är den enda som reagerat på att Kransen-borna är ena riktiga nattsuddare och gillar att åka tunnelbana. Den som är rädd för att åka hem ensam på natten kan flytta till Midsommarkransen. En lördagnatt vid tresnåret är det horder med folk som kliver av tunnelbanan, nästan som vid Gullmarsplan vid rusningstid.

Tack Ordfront/Galago för recensionsexemplar!

Månadens Orange Prize-vinnare: 2000 Linda Grant - When I lived in modern times

Linda Grant vann The Orange Prize for Fiction 2000 för romanen When I lived in modern times. På svenska heter den När jag levde i modern tid och finns faktiskt på Bokus, dock i inbundet format *ryser* ;-)

When I lived in modern times av Linda Grant

Linda Grant föddes 1951  i Liverpool. Hon kommer från en judisk familj med rötter i Ryssland och Polen. Hon studerade engelska vid universitetet i York. Hon är en brittisk romanförfattare och journalist, hon skriver bland annat för The Guardian. Hennes första roman, The cast iron stove vann The David Higham Award 1996. Hennes senaste roman, The clothes on their backs, blev nominerad till The Man Booker Prize 2008. Henner romaner handlar ofta om människor med judisk bakgrund, den judiska historien och hon har ett speciellt intresse för Israel.

Bibliografi:

Romaner:
The cast iron stove, 1995
When I lived in modern times, 2000
Still here, 2002
The clothes on their backs, 2002

Fakta:
Sexing the Millennium, 1993
Remind me who I am, again, 1998
The People on the Street, a writer's view of Israel, 2006
The Thoughtful Dresser, 2009
Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org/.

Om du redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare kan du välja att läsa någon titel från 2000 års kortlista istället. 

Judy Budnitz If I Told You Once
Eilis Ni Dhuibhne The Dancers Dancing
Zadie Smith White Teeth
Elizabeth Strout Amy and Isabelle

Annars kan jag rekommendera att läsa Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier som inte kom längre än till långlistan det här året.

Köp When I lived in modern times här!
Och här kan du köpa den svenska översättningen När jag levde i modern tid.

Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar When I lived in modern times så lämna gärna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan.

Romain Rolland

Det som inte finns på Bokus eller på Adlibris eller på Bokbörsen, det finns inte. Det finns nämligen inga bibliotek, visste ni inte det? Därför har jag inte kunnat få tag i några böcker av Sully Prudhomme eller Frédéric Mistral, de två första nobelpristagarna i litteratur från Frankrike. Dom finns inte. Det är bara att acceptera. Nu går jag glatt vidare till nästa nobelpristagare, Romain Rolland. Hoppas på bättre lycka där. Hoppas att han finns.

Bokus: Romain Rolland finns inte.

Adlibris verkar inte förstå vem det är jag letar efter. Istället blir jag föreslagen olika Roland med varierande efternamn. Romain Rolland finns inte.

Bokbörsen: Romain Rolland finns!
Det kan jag ju se här!

Romain Rolland var Frankrikes tredje nobelpristagare i litteratur. Han fick priset 1915. Romain Rolland mottog priset med motiveringen

”såsom en hyllning åt den upphöjda idealismen i hans författarskap samt åt den medkänsla och den sanning med vilka han tecknat olika människotyper”


Då är bara frågan; vilken bok av Romain Rolland ska jag läsa? Alla hans delar om Jean-Cristophe? Mahatma Gandhi eller Tolstoi eller Daggryningen och Antoinette? Nu när han finns så finns han ordentligt och jag vet varken ut eller in. Tipsa gärna i kommentarena.

Kuriosa: Året innan Rolland mottog priset hade den första kvinnliga ledamoten och nobelpristagerskan Selma Lagerlöf tagit plats på stol 7 i Akademien. Där satt hon som enda kvinna i 26 år fram till sin död 1940. Först 1944 tog nästa kvinna plats i Akademien. Elin Wägner övertog stol 15 efter Hans Larsson.

Majläsning

En extra stor hög med böcker att välja på i maj. Jag kommer antagligen inte att ta mig igenom mer än en tredjedel, men det är härligt med små minibibliotek att välja ifrån varje månad. Maj månads läsning alltså:


When I lived in modern times av Linda Grant Maj månads Orange Prize-vinnare!
Ett land i gryningen av Dennis Lehane Bokcirkelboken som jag bara hann läsa hundra av drygt sjuhundra sidor i - och dessutom gick jag inte ens på bokcirkelträffen. Men den verkar mycket lovande.
A thousand splendid suns av Khaled Hosseini Den här boken fick jag av min hemliga bokvän i förra vårens Pocket och Trix. Äntligen får jag upptäcka om den är så bra som alla säger.
Boktjuven av Markus Zusak Den här månaden går Lyrans Jorden runt-resa till Oceanien och Australien och jag har valt att läsa Boktjuven.
Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström En av förra årets nominerade deckare till Bästa svenska kriminalroman.
Människohamn av John Ajvide Lindqvist Skräckmästaren nummer 1. Den här gången handlar det om spöken. Ett recensionsexemplar från Ordfront förlag.
Himmel av Torbjörn Flygt Flygts comeback eller? Recensionsexemplar från Månpocket.
The last templar av Raymond Khoury Ett fynd på Bokus lagerrensning.
Väninnan av Eva Franchell Fick träffa intressanta Eva i maj ifjol. Är nyfiken på hennes bok om Anna Lind och arbetskulturen på regeringskansliet.
En fri röst av Ayaan Hirsi Ali Recensionsexemplar från Månpocket.

De stående böckerna till vänster är endast om jag får den minsta tid över efter den liggande högen. Detta är böcker som jag fyndat på Bonnier Pockets och Månpockets pocketmingel och Natur & Kulturs Pocktail
Spellmans arkiv av Lisa Lutz NoK
Glasdockorna av Jorun Thørring NoK
Amerikahuset av Sven Olov Karlsson NoK
Victoria Benedictsson av Birgitta Holm NoK
Rädda Felix av Helena Richardson
Konsten att leva innerligt av Ann Lagerström & Ted Harris

Och så har Bokcirkeln bestämt sig för att vi ska läsa den första delen i Carin Gerhardsens Hammarbyserien - Pepperkakshuset. Så den är på väg hem till mig nu as I write :-)

Fullspäckat med läsning i maj alltså. På lördag åker jag på min fjärde tripp till Frankrike. Vilka böcker tycker ni att jag inte får glömma att ta med mig?

Piratförlaget räddar min deckarsommar

För ett par veckor sedan fick jag erbjudandet från Piratförlaget att läsa ett förhandsexemplar av Jo Nesbøs nya Harry Hole-deckare Pansarhjärta. Hur frestad jag än var av att tacka ja till det erbjudandet så blev det ändå ett nej. Först och främst så läser och recenserar jag ju pocketböcker och går ogärna ifrån det upplägget. Sprillans nya inbundna böcker kan andra få recensera. Men så är det också så att jag bara läst den allra första delen om Harry Hole - Fladdermusmannen - och jag tycker det skulle kännas väldigt konstigt att hoppa från del 1 till del 8. Vilket jag också berättade för Piratförlaget. Men då fick jag istället erbjudandet om att få läsa de mellanliggande delarna på pocket och i slutet av förra veckan kunde jag hämta ut ett gäng med Nesbø-deckare på posten. De tre första delarna hade jag själv och nu har jag hela serien på pocket! Tack Piratförlaget! Jag kommer att läsa en hel del deckare i sommar (har försummat deckare lite det senaste året) så se fram emot en massa Harry Hole-recensioner!

Vinnare - IRL!

Grattis till Carin, Lena, Linda & Elin till bokvinster från Pocketförlaget. Ni har förhoppningsvis fått vinnarmail i era inkorgar!