Månadens Orange Prize-vinnare: 2005 Lionel Shriver - We need to talk about Kevin

Oktober månads Orange Prize-vinnare var Lionel Shriver. Jag skriver "var" för idag är det oktobers sista dag och inte bara har jag slarvat med recensionerna de senaste två månaderna (Property och Small Island), jag har inte ens börjat läsa på månadens vinnare förrän nu. Shriver vann The Orange Prize for Fiction 2005 med den numera oerhört kända romanen We need to talk about Kevin. När folk började prata om den här romanen runt 2006 uppfattade jag det som att det var en BOATS-bok liknande Pojken som kallades det och blev väldigt anti. Det är inte förrän på senare tid som jag förstått att det är en fiktiv roman, om än med verklig bakgrundshistoria. På svenska heter romanen Vi måste prata om Kevin.

Lionel Shriver We need to talk about Kevin

Lionel Shriver föddes 1957 och är en amerikansk författare. Vid 15 års ålder bytte hon namn från Margaret Ann till Lionel. Hon var en pojkflicka som hellre ville ha en konventionellt manligt namn. Hon har bott i Nairobi, Bangkok och Belfast och bor för tillfället i London. Hon har skrivit i en kolumn för The Guardian där hon bland annat har delat med sig om sina åsikter om mödraskapet i det västerländska samhället.

Hon vann The Orange Prize 2005 för We need to talk about Kevin, sin åttonde roman. Det är en spänningsroman och psykologisk studie av en moders ambivalenta känslor gentemot ett barn som begår fruktansvärda saker. Romanen blev väldigt omdebatterad både i USA och världen på grund av sitt tabubelagda tema.

Shrivers senaste bok, So much for that, släpptes 2010 och ger en bitande kritik mot den amerikanska sjukvården och Obamas sjukvårdsplan.

Bibliografi:

Romaner:
The Female of the Species, 1986
Checker and the Derailleurs, 1987
The Bleeding Heart, 1990
Ordinary Decent Criminals, 1992
Game Control, 1994
A Perfectly Good Family, 1996
Double Fault, 1997 (Dubbelfel, 2009)
We Need to Talk About Kevin, 2003 (Vi måste prata om Kevin, 2006)
The Post-Birthday World, 2007 (Dagen efter, 2008)
So Much for That, 2010

Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org/.

Om du redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare (vilket jag tror är fallet för många) kan du välja att läsa någon titel från 2005 års kortlista istället. Jag känner dock inte igen många titlar från den här kortlistan förutom den sista. Är det någon som har läst någon av dessa romaner här nedan?

Jools Denby - Billy Morgan
Jane Gardam - Old Filth
Sheri Holman - The Mammoth Cheese
Maile Meloy - Liars and Saints
Marina Lewycka - A Short History of Tractors in Ukrainian

Köp We need to talk about Kevin! Vill du läsa den på svenska hittar du den här.

Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar We need to talk about Kevin så kan du lämna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan.

Bokcirkeln tyckte...

...att Hungerspelen var så bra och spännande att vi (nåja, vi fyra av sju närvarande) bestämde oss för att läsa uppföljaren Fatta eld som nästa bok. Det var lite anmärkningsvärt tyckte vi.

Deckarna man bör läsa i höst

Svenska Deckarakademin presenterade förra veckan de nominerade kriminalromanerna i två av deras tre priser, Årets bästa svenska kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman, The Martin Beck Award. Det tredje priset, Bästa debut, har inga nominerade. Om Deckarakademin utser en vinnare får vi veta det först den 20 november när de övriga två vinnarna också avslöjas.

Nominerade till Årets bästa svenska kriminalroman:
Camilla Grebe & Åsa Träff: - Bittrare än döden
Lars Kepler - Paganinikontraktet
Olle Lönnaeus - Mike Larssons rymliga hjärta
Kristina Ohlsson - Tusenskönor
Leif GW Persson - Den döende detektiven

Fyra gröna och en gammal rödräv således, även om författarna bakom pseudonymen Lars Kepler inte direkt är debutanter som författare. Har vi så duktiga nya deckarförfattare i Sverige nuförtiden eller börjar dom gamla att såsa till sig? Coolt med lite nytt blod! Jag hoppas på nån av de nya då Leif GW Persson redan erhållit priset en gång två gånger (1982 för Samhällsbärarna och 2003 för En annan tid, ett annat liv). Jag är väldigt nyfiken på Olle Lönnaeus och gissa om jag blev glad när jag fick hans nominerade deckare i posten häromdagen! Ingen av dessa har ännu kommit på pocket och till dags dato känner jag heller inte till kommande utgivning för våren 2011.

Nominerade till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman:
Faïsa Guène - Sista Beställningen på Balto (Les gens du Balto, övers: Lotta Riad)
Reginald Hill - Dödsmässa (Midnight Fugue, övers: Ulf Gyllenhak)
Arnaldur Indridason - Mörka strömmar (Myrká, övers: Ylva Hellerud)
Deon Meyer - Devils Peak (Devil's Peak, övers: Mia Gahne)
Iain Pears - John Stones fall (Stone's Fall, övers: Nils Larsson)

Här var inte nykomlingarna lika många. Alla utom Faïsa Guène och Reginald Hill är tidigare nominerade och Iain Pears och Arnaldur Indridason har också vunnit priset tidigare (Pears för Den fjärde sanningen 1999 och Indridason för Änglarösten 2005). Att Hill inte nominerats tidigare är i sig märkligt med tanke på hur många deckare han har skrivit och hur länge han har hållit på. Jag hoppas faktiskt på Dödsmässa som vinnare (icke att förväxla med Arne Dahls deckare med samma namn som kom 2004). Hills Dödsmässa kommer ut på pocket 11 februari 2011. Originalet Midnight Fugue finns redan på pocket. Pears Stone's Fall finns också på pocket men den svenska översättningen kom precis ut så vi får nog vänta ett bra tag på den i pocket. Devil's Peak finns också i pocket på engelska. Är du duktig på franska och vill läsa Guènes Les gens du Balto så finns även den på pocket på Bokus. Isländska då? Någon som kan det? Tyvärr hittar jag den inte på bokus med Indridasons tidigare Frostnätter har precis kommit ut på pocket på svenska.

Klockan 15 den 20 november har Svenska Deckarakademin sitt höstmöte i Deckarbiblioteket på Eskilstuna Stadsbibliotek och när de konfererat klart avslöjas årets bästa kriminalromaner.

Hardback temptations

Ja, det är ju verkligen att spela högt när man skickar inbundna böcker till en Paperback Lover. Men jisses så många vackra underbara hardbacks jag mottagit den senaste veckan.

Jag vann böcker i Skånskans nobeltävling.
Nu har jag äntligen hämtat ut dom på posten.
Jag var mycket nyfiken på vad det skulle bli.
I vinstinformationen stod det bara "Ett bokpaket med fyra av höstens nyutkomna svenska romaner".
Och snacka om att Skånskan har hittat rätt! (betänk att böckerna postades innan nomineringarna till både Augustpriset och Deckarakademins priser presenterades)
Det blev:
Mike Larssons rymliga hjärta av Olle Lönnaeus. Nominerad till Bästa svenska kriminalroman 2010!
Skulle jag dö under andra himlar av Johannes Anyuru. Hans romandebut. Han nominerades till Augustpriset för sin Städerna inuti Hall 2009.
Spill av Sigrid Combüchen! Yes! Augustprisnominerad 2010 och hon var ju även nominerad till Vi's litteraturpris i år (priset knep dock Stridsberg häromdagen)
Samtal med djävulen av Inger Edelfeldt. Recenserad av Bokhora-Helena och gillad.

Brombergs har varit fina och skickat mig två recensionsex. Först ut är tegelstenen I den första kretsen av Alexander Solzjenitsyn. Jag fingrade mycket på den boken på Bokmässan men den gick ju bara inte att bära omkring på där. Jag älskade serien när den gick på teve, i den mån man kan älska såna tragiska förhållanden.
Härjat och bränt av Wells Tower. Helt ny författare för mig. En debutsamling noveller om dagens Amerika.

Och så de finaste överraskningarna. På det häftiga och märkliga genrepet av Alexander Ekmans Triptych fick vi som var där med oss den bästa av goodiebags. Den innehöll ett nummer av Vi, en CD-singel med Hello Saferide, choklad, två fribiljetter till en föreställning på Dansens hus och ännu mera. Och däri låg också två böcker!
Synder - Pom pom parlour. Erotiska noveller utvalda av Pom pom parlours ägare Katerina Janouch och Robert Bohman. Novellerna är de vinnande bidragen i Pom pom parlours novelltävling.
Niceville av Kathryn Stockett. Den här romanen har man kunnat läsa lite om bland annat på Bokhora. Bokhora-Jessica har dock läst den på originalspråk (The Help) och den är skriven på Black English. Men jag hoppas den svenska översättningen är minst lika bra.


Så, när ska nu dessa tungviktare läsas? På jullovet kanske?

Snö & Poirot

Helt slut efter torsdagens firande av företagets 10-årsdag hade jag inte ork att blogga om snön som föll i fredags. Det var Stockholms första snö för den här vintern och i och med blev det nypremiär på mitt Poirot-marathon som jag påbörjade förra årets på vinterns första dag. Jag läste Poirot-deckare hela vintern ända fram till sista april då jag bestämde mig för att den sista snön hade smält bort i Stockholm. Den sista jag läste var Korten på bordet.

Så jag fortsätter där jag slutade och har nu lyckligt (ja, jag är verkligen jättelycklig över att få läsa Christie igen) kastat mig över Döden på Nilen. Min marathonläsning kommer att uppdateras under Läsutmaningar 2010 längst upp i bloggen. Holly Hock har också hängt med på att läsa Christie-deckare under vintern och så även i år.

Paperback Lover 2 år!

Idag fyller bloggen två år, heja heja! Exakt på minuten för två år sedan skrev jag Mitt första inlägg.
Sen dess har det rullat på fint och jag är glad att jag två år senare fortfarande håller mig till bloggens (och således mina) favoritämnen; pocketböcker och litteraturpriser. Och att den fortfarande lever. Tjihoo!

Hur skall då detta firas? Jo!
Här och nu serveras det cyber-tårta på bloggen. Alla är bjudna på födelsedagsfika. Det finns något för alla, allergier inräknade. Det är bara att hugga in på kaffe, té eller saft och det bakverk man för tillfället är sugen på. Kommentera gärna vad ni väljer :-)

Jag skulle hemskt gärna vilja fortsätta detta ikväll med en födelsedagsgfest, men företaget jag jobbar på fyller tydligen jämnt i år och jubilerar ikväll så jag bör vara med och fira. Så kanske kan det bli en spontan efterfest här på bloggen efter att jag varit på supé och show, men jag lovar inget.

Men nu, till nuet:
Jag har lagt för mig en stoooor bit Budapestbakelse med både hallon, blåbär och konserverade clementinklyftor, och till det dricker jag en stor kopp cappuccino med kardemummatopping. Mmmm, vad gott förstås.
Jag lägger mig här i soffan och läser sista novellen i Munros Kärlek, vänskap, hat sålänge tills den första gästen tittar in.
(Egentligen är jag på jobbet, men ni får låtsas lite ok?)

Vixxtoria har också kommit på den helt fantasiska idén att jag ska dela ut Paperback Lover-priset. Men vad det innebär och vem det går till har jag ännu inte klart för mig. Kanske får det första priset gå till Vixxtoria som kom på idén.

Paperback Lover bjuder på fika kl 13 idag!

Kom och hälsa på här kl ett idag så bjuder jag på fika!


Noveller - eller?

Jag trodde inte jag gillade noveller.

Därför att de romaner och deckare jag läser gärna få ha fler sidor än genomsnittet så dom inte tar slut innan dom har hunnit börja. Agatha Christies deckare är undantaget men så började jag faktiskt inte läsa dom förrän jag hade provat på en och annan novellsamling heller.

För det var jag ju tvungen att göra. Jag kunde ju inte bara förkasta en prosaform utan att först undersöka vad det var. (Joho,
det kan jag visst för jag gillar varken sci-fi eller fantasy och där är min erfarenhet nästan lika med noll).

Jag har läst Jonas Hassen-Khemiris Invasion! och den älskar jag. Det är både noveller och drama. Underbart! Så i och med att Jens Liljestrand vann Tidningen Vi’s litteraturpris och hans novellsamling Paris-Dakar kom ut på pocket gav jag honom en chans. Och tokgillade.

Och så tänkte jag då att Munro, henne måste jag ju bara läsa. Och jag har verkligen längtat efter att läsa henne ända sedan hon vann The Man Booker International Prize 2009. Läser hennes Kärlek, vänskap, hat nu. Och hennes Nära hem har precis kommit ut på pocket så den hade jag tänkt kasta mig över efter den här. Och hennes senaste på svenska, För mycket lycka, kom ut i våras. Så det finns mer att hämta. Underbart tänkte jag.

Men, näe. Jag tycker inte om.

Jag gillar noveller där man blir inkastad i en situation och så kanske något händer eller så händer inget och så blir man utkastad igen.
Jag gillar också noveller som är som korta romaner, med en början och en mitten och ett slut.

Men, och det här är anledningen till varför jag tyvärr tyvärr inte är så förtjust i Munros noveller, jag gillar inte när novellen är som början på en roman och så - inget mer. Ingenting.

Alla noveller jag läst hittills i Kärlek, vänskap, hat är ypperliga romanintron. Jag skulle vilja läsa varenda en av de romaner som börjar så.

Men så - inget mer. Jättetråkigt.

Så jag slipper märklig rekvisita, kodord och konstiga attribut ikväll

Jo, häromsistens så var det ju tre bokbloggare jag ofta läser som missade varandra (njae vissa av dom kanske till och med nuddade vid varandra utan att veta om det) när de alla tre var på samma genrep av Stormen på Dramaten. Och jag tänkte lite naivt att hade ni bara outat era planer på bloggen innan så hade ni kunnat se det hos varann och kunnat säga hej sen. Nu är det ju inte alltid så enkelt så Snowflake föreslog att vi skulle ha något på oss eller någon kod av nåt slag eller gå på nåt roligt sätt för att kunna identifiera varandra i dylika sammanhang. Enligt O tipsade också om vilka låtar hon ofta nynnar på för att man ska kunna höra att det är hon.

Men, jag är ju inte så mycket för prydnadssaker, inte heller kodord av typen ”plastpåse”. Och nynnar på mina favoritlåtar gör jag sällan, jag lär mig aldrig texterna. Så jag bara säger det, rätt ut!

Ikväll ska jag på Dansens hus och se genrepet av Alexander Ekmans Triptych med Cullbergbaletten. Innan är det mingel och ett samtal med Ekman om föreställningen. Något jag ser väldigt mycket fram emot att lyssna på. Jag är inte så ofta på dansföreställningar så det är något helt nytt för mig. Mycket spännande.

Så, där kommer jag att vara i svart kjol, lila och vitt upptill. Hur jag ser ut kan man kolla här på bloggen om man är duktig på att klicka runt. Ses vi?

August-nomineringarna 2010

Så har nomineringarna till årets Augustpris tre olika kategorier presenterats. Jag funderade ett tag på om jag skulle traska ner till Postmuséet och lyssna på presskonferensen live, att jobba i Gamla stan kan onekligen ha sina geografiska fördelar, men jag tyckte det tog sån tid på Nobelmuséet sist så nu har jag hållit mig till nätets information som funkar väldigt bra det också.

Så, jag tar de lite mindre intressanta (för mig!) kategorierna först.

Nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen (urvalet var 103 bidrag från 17 förlag):

Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring, Bonnier Carlsen
Jag finns av Maja-Maria Henriksson, Natur & Kultur
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, Gilla Böcker
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag
Det händer nu av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren
Tänk om… av Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren

Här har jag som vanligt ytterst lite att komma med i åsiktsväg. Dock tycker jag att handligen i Sofia Nordins Det händer nu verkar väldigt spännande.

Nominerade till Augustpriset i fackboksklassen (urvalet var 139 bidrag från 43 förlag):

Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman, Norstedts
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman, Ordfront Förlag
Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer, Pequod Press
Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton, Bokförlaget Atlas
Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis, Albert Bonniers Förlag
Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander, Leopard Förlag

Här hoppas jag på Hirdmans Den röda grevinnan eller Thunanders reportagebok om kvinnor i Saudiarabien.

Och så den klassen som ligger mig varmast om hjärtat.

Nominerade till Augustpriset i den skönlitterära klassen (urvalet var 125 bidrag från 30 förlag):

Spill. En damroman av Sigrid Combüchen, Norstedts
Ränderna av Magnus Florin, Albert Bonniers Förlag
Livdikt av Johan Jönson, Albert Bonniers Förlag
Darling River av Sara Stridsberg, Albert Bonniers Förlag
Kioskvridning 140 grader – En wästern av Peter Törnqvist, Norstedts
Ingersonetterna av Magnus William-Olsson, Wahlström & Widstrand

Har inte läst någon av de nominerade men håller på Spill. Håkan Nesser har rekommenderat den och det tycker jag är ett boktips att ta på allvar. Darling River har en fin tajming på pocketutgåvan som kommer den 8 december.

Antal nomineringar per förlag:
Albert Bonniers Förlag - 4
Norstedts - 3
Rabén & Sjögren - 2
Ordfront Förlag - 1
Leopard Förlag - 1
Pequod Press - 1
Wahlström & Widstrand - 1
Bokförlaget Atlas - 1
Bonnier Carlsen - 1
Natur & Kultur - 1
Gilla Böcker - 1
Alfabeta Bokförlag - 1

Spottat i DN förra helgen


Det här med bokklubbar. När jag fick det här erbjudandet med posten tidigare i år så tyckte jag först att det var ett himla bra initiativ, det kändes lite som Bonniers motsvarighet till Böckernas Klubb (som jag gissar hänger ihop med Norstedts). Så började jag kolla lite på deras utbud och det är ju som vanligt mest inbundna böcker i sådana här bokklubbar så jag tackade nej. Efter att jag såg den här reklamen i söndags surfade jag runt lite och hittade tyvärr mycket ris och bara lite ros till denna bokklubb. Tråkigt.


Ja, nu är alltså Gabriel García Márquez och Mario Vargas Llosa kvitt. Nu har båda två erhållit nobelpriset i litteratur och deras fejd är inte värt en skvatt. Men, finns det några gamla fejder kvar nu? Eller är det dom nya författargrälen vi får hoppas på håller i sig ett par decennier?


Och här är notisen som fick mig att få upp ögonen för Goncourt-priset och skriva inlägget som jag publicerade igår. Marie NDiaye (många vokaler på rad där) och hennes Tre starka kvinnor kommer jag att hålla utkik efter när den kommer på pocket.

Le Prix Goncourt

Jag är ju som ni vet väldigt intresserad av litteraturpriser.
Jag försöker att läsa nobelpristagare nån gång sådär då och då, även om det just i år har varit dåligt med det. Årets nobelpristagare är faktiskt den första någonsin som jag har läst innan denne fick priset och jag har till och med läst fler än en titel.

I år läser jag dock väldigt många av pristagarna till The Orange Prize for Fiction, i min egen läsutmaning The Orange Prize Challenge. Mycket bra läsning för övrigt. Pristagarna håller hög standard. Andra internationella priser som jag är intresserad av är The Man Booker Prize for Fiction, där årets vinnare, Howard Jacobson, precis har fått priset för sin The Finkler Question. Just nu läser jag också Alice Munro, som tilldelades The Man Booker International Prize 2009. Och så har vi IMPAC-priset som i mitten av november ska leverera den utan konkurrens längsta långlistan bland alla pris, den brukar vara på uppåt 150 titlar. Svenska litteraturpriser kan ju också nämnas, exempelvis Augustpriset och Svenska Deckarakademins tre olika priser.

Och nu, nu ska jag även läsa in mig på det franska Goncourt-priset, eller Le Prix Goncourt som det heter på franska. Det är det mest prestigefyllda priset inom litteratur i Frankrike. Det instiftades 1903 och fick sitt namn efter bröderna Goncourt. En akademi av 10 ledamöter, l'Académie Goncourt, instiftades redan 1896, som en motvikt till Franska Akademien. En av uppgifterna var att årligen dela ut ett pris för ett franskt prosaverk. Prissumman ligger på en symbolisk nivå, 10 euro, men å andra sidan innebär priset nästan alltid att boken säljs i massupplaga. Juryn gör tre urval innan prisvinnaren presenteras i början av november varje år. I år har de redan hunnit göra två urval, det tredje görs den 4 november och vinnaren presenteras den 8 november.

I högerspalten här på min blogg kan ni alltid läsa lite kort om priserna och där listar jag också pristagare, nominerade på lång- och kortlistor och annat intressant. Jag har precis lagt till dokumentet om Le Prix Goncourt och jobbar just nu på att försöka fylla i de svenska titlar på de verk som finns översatta. Ni får gärna hjälpa mig där om ni ser att jag missat någon. Jag har i dagsläget inte läst en enda av pristagarna, men ämnar i framtiden att ändra på det. Hur står det förresten till bland mina bloggläsare och andra bokbloggare? Har ni läst några av dessa vinnare?

Förra årets vinnare av Le Prix Goncourt var Marie NDiaye med sin Trois femmes pussiantes, som nu har översatts till svenska på Natur & Kultur förlag till Tre starka kvinnor. Om den kan du läsa mera om hos Lyrans noblesser.

Årets Booker-pris går till...

Nu drar det ihop sig.

Howard Jacobson har tilldelats The Man Booker Prize for Fiction 2010 för sin roman The Finkler Question.


Uppdaterad 10-10-13:

Den Londonbaserade författaren och kolumnisten Howard Jacobson har varit långlistad två gånger förut för priset. 2006 för Kalooki Nights och 2002 för Who's sorry now men han har aldrig tidigare gått vidare till kortlistan.

The Finkler Question är en roman om kärlek, förlust och manlig vänskap, och tankar om vad det innebär att vara jude idag.

Sir Andrew Motion, juryordföranden som gjorde tillkännagivandet, kommenterade The Finkler Question "The Finkler Question is a marvellous book: very funny, of course, but also very clever, very sad and very subtle. It is all that it seems to be and much more than it seems to be. A completely worthy winner of this great prize."

Utöver sitt pris på £ 50.000, kan Howard Jacobson förvänta sig en enorm ökning av försäljningen och ett erkännande världen över. Var och en av de sex nominerade författarna, däribland vinnaren, får 2.500 £ och en inbunden designer-utgåva av sin bok.

Texten är delvis hämtad här.

Inför tillkännagivandet av årets Booker-vinnare

Sitter och kollar på direktsändningen av utnämningen av årets vinnare av The Man Booker Prize fpor Fiction på BBC World. En tv-kanal jag verkligen inte nöter så mycket på. Den har nummer 33 i min kanallista haha. Men i vissa fall, som dessa, var den ju bra att ha.

Det är antagligen ett par kända och kompetenta litteraturkritiker som intervjuas nu, men jag vet inte vilka de är. Gamla jurymedlemmar antar jag. De kallar Peter Careys Parrot and Olivier in America "an extraordinary work of imagnination, a saga". De nämner Damon Galgots In a strange room som "kind of a travel book" och "he's the new Coetzee". Wow! The Finkler Question av Howard Jacobson "makes me sad", "is nothing for younger readers" och "a comic novel". Spännande kombo. Och så Andrea Levys The long song "with a fantastic heroine". Lite spännande skulle det ju vara om hon vann, då jag just läst ut hennes fina Small island. Och så favoriten Tom McCarthy med C, som jag tror är ganska häftig. Vilken missade jag? Jo Emma Donoghues Room, som jag vet nåt om alls.


Här kan du läsa mera om kortlistan.

Simpsons behind the scenes

Jag måste bara snabbt tipsa om det här klippet som Mats Strandberg precis lagt ut på sin blogg.
Och snabba er att kolla in det plockas bort :-)

Just for the cover

Jag har köpt alla fyra delarna av Stepenie Meyers Twilight-serie i nyutgivna pocket-utgåvor. På engelska.
Om man känner mig och min litteratursmak kan man undra varför.
Argumenten kommer här i punktform.

  1. Jag har läst den första delen och även om det inte var fantastisk litteratur för mig, så är jag så pass tvångsmässig i mitt läsande, att har jag läst del ett och ändå gillat litegrann, kommer jag att vilja läsa de kommande delarna också.
  2. Jag förstår att denna vampyr-serie är så pass stor att det kan hända att folk talar om den om säg, 15-20 år. Om det finns barn i tonåren i mitt hushåll vill jag gärna kunna erbjuda dom denna läsning. Och säga att "mamma läste dom på 2010-talet".
  3. Jag samlar på böcker.
  4. Jag har redan den första delen i engelsk pocket, utgiven av ATOM, och har tänkt köpa de resterande delarna som matchar. Men den fjärde delen, Breaking dawn, kom aldrig ut på samma format, så jag har struntat i det helt. Vill ju inte har omatchande böcker i hyllan. Såklart.
  5. ATOM har nu givit ut alla fyra delarna på nytt. De kostar en knapp hunka stycket.
  6. Jag är svag för vackra och häftiga bokomslag. Och när ni ser dessa vackra tingestar i papper och kartong förstår ni varför. Det här kan egentligen räcka som enda argument.



    Flax

    Nåt annat kan det inte vara tal om när det visar sig att jag har vunnit här!
    Tack Fyll bokhylla för tips om tävlingen och Vixxtoria, tack för att du gissade på mig!

    Post Börssalen

    Mario Vargas LLosa tilldelades Nobelpriset i litteratur 2010 med motiveringen

    ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”

    Av Marios Vargas Llosa har jag läst
    Bockfesten 2002, (La fiesta del chivo, 2000)
    Den stygga flickans rackartyg, 2007 (Travesuras de la niña mala, 2006)

    Hemma i bokhyllan väntar

    Paradiset finns om hörnet, 2003 (El paraíso en la otra esquina, 2003)

    Fantastiskt roligt att det blev en författare jag både läst fler än ett verk av och som jag dessutom har ett oläst verk av hemma. Jag gissar att många av mina bokbloggarvännar har läst nobelpristagaren också. Nu ska jag surfa runt och se vad ni har skrivit.

    Läs mer på DN och SVD.

    Marios Vargas Llosa


    12.32 På plats i Börssalen. Rätt lugnt just nu, men hur kunde jag glömma min bok? Får ägna halvtimmen till att spana på folk istället.

    12.38 Stöter på Bokhora-Jessica och blir live-intervjuad. Häpp, nu har jag visst gissat på Cormac McCarthy.

    12.42 Möter två killar som inte vet varför dom är där. Dom skulle gå på muséet. Jag förklarar men det känns inte som om dom fattar. Dom har inte hört talas om Herta Müller.

    12.47 Färre människor än ifjol känns det som. Men det börjar bli varmt. Snart kommer Peter Englund, i grått som utlovat?


    13.00
    2010 års Nobelpris i litteratur har tilldelats den peruanske författaren Mario Vargas Llosa.

    Nobelpristänk trots allt

    Äh jag kan inte hålla mig. Så här tror jag:
    (Svar i efterhand i kursivt)

    (Ja i %/Nej i %)

    Känner jag till nobelpristagaren?

    (100/0)

    Ja.

    Kommer jag att bli glatt överraskad när jag får veta vem nobelpristagaren är?

    (30/70)

    Ja.

    Är nobelpristagaren en kvinna?

    (10/90)

    Nej.

    Har jag läst något av nobelpristagaren?

    (20/80)

    Ja.

    Har jag något oläst verk av nobelpristagaren hemma i bokhyllan?

    (40/60)

    Ja.

    Kommer jag att kunna läsa nobelpristagaren på originalspråk och förstå texten?

    (80/20)

    Tveksamt. Men jag spanska bättre än nåt annat språk i allafall (exklusive sv och eng).

    Kommer jag att direkt kunna räkna upp något verk som nobelpristagaren har skrivit?

    (60/40)

    Ja.

    Rätt så bra gissat alltså :-)

    Alla pratar om...

    ...vem de tror ska få Nobelpriset i litteratur imorgon.
    Så jag håller snattran tills det är klart.

    Bok & Bibliotek gillar min blogg...

    ...och fyra andra bloggar. Jag är i finfint sällskap på Bok & Biblioteks "Månadens 5 bokbloggar".

    Hösten=Litteraturprisorgie

    Den svenska hösten är inte bara vacker, den är också full av litteraturprisvinnare. Jag har sammanställt några datum för er så ni har koll på när vinnarna koras.

    Nobelpriset i litteratur 2010
    Torsdag 7 oktober
    Peter Englund kliver för andra gången ut genom den vita dörren och meddelar oss årets mottagare av Nobelpriset i litteratur. Som alltid i Börssalen kl 13.00.




    Man Booker Prize for Fiction 2010
    Tisdag 12 oktober
    I samband med en fin bankett presenteras årets vinnare.
    Det är någon av dessa som kan komma ifråga
    Peter Carey - Parrot and Olivier in America
    Emma Donoghue - Room
    Damon Galgut - In a Strange Room
    Howard Jacobson - The Finkler Question
    Andrea Levy - The Long Song
    Tom McCarthy - C

    Tidningen Vi's litteraturpris 2010
    Tidningen Vi har utsett tre kandidater som presenterades i det senaste numret av tidningen.
    Priset delas ut till en lovande skönlitterär författare.
    De nominerade är
    Ola Nilsson - Hundarna
    Sara Stridsberg - Darling River
    Peter Törnqvist - Kioskvridning 140 grader

    Pristagaren avslöjas i nästa nummer av Vi (nr 11), vilket kommer någon gång i oktober/november.

    Svenska Deckarakademins priser
    Lördag 20 november
    Svenska Deckarakademin kommer i månadsskiftet oktober/november att presentera årets nominerade till kategorierna Årets bästa kriminalroman, Årets bästa översatta kriminalroman och Årets debut.

    Vilka som blir de ärade vinnarna får vi så veta efter Deckarakademins höstmöste den 20 november.

    Augustpriset
    Måndag 22 november
    Redan den 18 oktober kommer de nominerade till Augustprisets olika kategorier att tillkännages. Detta sker i enlighet med traditionen på en presskonferens på Postmuséet i Gamla Stan i Stockholm kl 13.00.
    Vinnaren avslöjas dock inte förrän på Augustgalan som brukar hållas kvällstid på en måndag i november. I år den 22.

    Och så några priser att se fram emot

    IMPAC-priset 2011
    Den längsta långlistan av dom alla presenteras den 15 november. Kortlistan kommer någon gång under våren 2011.




    The Man Booker International Prize som delas ut udda år (hittills 2005, 2007 och 2009) har åtminstone kommit så långt att de utsett en jury. Priset skiljer sig från The Man Booker Prize for Fiction genom att det uppmärksammar ett helt författarskap istället för en enskild roman. 2009 års pris gick till Alice Munro.


    Om du vill bli uppdaterad allteftersom nya intressanta datum presenteras, kan du följa min Litteraturkalender, som du också alltid finner i högerspalten.

    Oktoberläsning


    Published with Blogger-droid v1.6.0

    Uppdatering 10.43:
    Lite bildtext kan vara på sin plats.

    Hungerspelen, YES! Är vår bokcirkelbok för tillfället. Den blev omkörd förra månaden av Vi i Villa av "en pseudonym". Men nu så!
    Auster, Munro och Tyler är för Lyrans Jorden-runt-resa som i oktober gör stopp i Nordamerika. Eftersom alla tre titlar tilltalar mig på olika sätt så ska jag försöka mig på att hinna med alla tre.
    Av Auster har jag bara läst Dårskaper i Brooklyn och den gillade jag mycket. Den fick också en liten återkomst i mitt medvetande när jag läste Siri Hustvedts The Sorrow of an American. Och det här var innan jag visste att dom två var ett par.
    Munro har jag läst så mycket om de sista två åren och nu när hon nu vann The Man Booker International Prize 2009 och jag dessutom har en generellt bättre inställning till novellsamlingar gissar jag att jag kommer gilla detta mycket.
    Tyler blev nominerad till The Orange Prize for Fiction 2007 med denna roman så den har funnits på läslistan ett bra tag.
    Och så Shriver, det är lite "Äntligen!" över den känner jag. Mest för att jag i flera år gick och trodde att det var en BOATS-bok liknande Pojken som kallades Det och det gav mig bara extremt dåliga vibbar. We need to talk about Kevin vann The Orange Prize for Fiction 2005 och det är alltså Månadens Orange Prize-vinnare.
    Längst ned. Också två gamla prisvinnare. Av Augustpriset. De näst två första. Ahlin vann priset 1990 och Delblanc mottog detsamma 1991. Jag köpte dom förra året i oktober för att läsa lite Augustprisvinnare sådär i litteraturpristider, men det blev aldrig av. Jag hoppas kunna ge dom båda en ny chans nu.