Bokintresserad + Trädgårdsnovis = ?

Ja, ni förstår ju själva vartåt det här kommer att barka.



En stor terrass har vi nu, Peter P och jag, med fyra gigantiska lådor med perenner som sakta med säkert börjar ge sig till känna (några har tacksamt nog små plaststickor bredvid sig i jorden som avslöjar vad dom heter) och så har jag ju en duktig mor som hjälpt mig att identifiera både Blåbärsbuskar och Turkiska julrosor.

Och så på det ska vi nu ut i ettårsdjungeln, vi pratar annueller nu, ett nytt ord jag lärt mig. Har fått tipsat att om vi ska ha enkla, fina och matchande blommor till våra perenner borde vi satsa på Ringblommor, och det ska vi göra.

Men vad mer börja vi tänka på? Jag vet ju inte ens om nån av oss har ett endaste grönt finger. Blommorna inomhus överlever då och då, men det är ju inte samma sak. När ska man så, gödsla, skörda och tröska undrar jag?

Svaren finns naturligtvis i nån bok. Men vilken? Den frågan återstår fortfarande och här kommer ni in kära läsare och interaktiverar bloggen, den är ju fin på det sättet. Har ni tips på nån bra trädgårdsbok, med inriktning på blommor - perenner som annueller - som hjälper nybörjare att sköta det gröna? Tipsa gärna!

Jag lovar att det inte ska bli en trädgårdsblogg, men det kan tänkas bli både blommiga bokinlägg och bokiga blominlägg. Kan bli.

Löpning

Peter P är väldigt intresserad av löpning. Alltså av att springa. Både själva springandet i sig som filosofin kring springandet och dess utrustning. Han gillar också att läsa om löpning. Han läser just nu Born to run av Christopher McDougall, men jag vet inte hur inspirerande den är. Hittills har han inte sagt nåt om den.
Igår fick jag hem ett bokpaket från Norstedts pocket med bland annat Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Jag har tänkt att den kanske kunde passa Peter P även om jag hört att den är nästan bara filosofi och väldigt lite springande. Så lite halvhjärtat visar jag honom boken (i vanliga fall höjs det inte på många ögonbryn när jag visar upp vad som finns i mina bokpaket kan jag meddela), han tar den, utbrister ett ”Ahaaa!” (när det slår honom att detta är samme författare som till den bioaktuella Norweigan Wood) och öppnar den direkt. Sen blir han tyst, börjar skratta, läser högt ur boken, blir tyst igen, börjar skratta igen, fortsätter läsa högt och så blir han tyst. Tyst. Tyst. Han är fast. Murakami har fångat honom. Häftigt.

Tack Norstedts för recex.

Orange Prize Longlist 2011


Idag tillkännagavs "långlistan" för The Orange Prize for Fiction 2011!
Här är alla nominerade!

Lyrics Alley av Leila Aboulela
Jamrach's Menagerie av Carol Birch
Room av Emma Donoghue
The Pleasure Seekers av Tishani Doshi
Whatever You Love av Louise Doughty
A Visit from the Goon Squad av Jennifer Egan
The Memory of Love av Aminatta Forna
The London Train av Tessa Hadley
Grace Williams Says it Loud av Emma Henderson
The Seas av Samantha Hunt
The Birth of Love av Joanna Kavenna
Great House av Nicole Krauss
The Road to Wanting av Wendy Law-Yone
The Tiger's Wife av Téa Obreht
The Invisible Bridge av Julie Orringer
Repeat it Today with Tears av Anne Peile
Swamplandia! av Karen Russell
The Secret Lives of Baba Segi's Wives av Lola Shoneyin
The Swimmer av Roma Tearne
Annabel av Kathleen Winter

Priset fyller 16 år i år och firar med att tillsammans med Vintage Classics ge ut några av de tidigare vinnarna i fina nyutgåvor. Dom kommer att vara tillgängliga först från den 7 april, men det är helt tillåtet att redan nu börja dregla, jodå visst. Jag är nästan lite arg över att jag redan har alla vinnarna.

Jag har nu hunnit läsa alla förutom de två senaste vinnarna (även om man inte kan tro det, så lite som jag har skrivit om det på bloggen) och mina tre favoriter hittills är:
1. 2007 Adichie, Chimamanda Ngozi - Half of a yellow sun (En halv gul sol)
2. 2002 Patchett, Ann - Bel canto (Bel canto)
3. 1997 Michaels, Anne - Fugitive Pieces (Minnen av flykt)

Min Orange Prize Challenge pågår alltså fortfarande och kommer att avslutas i juni när årets vinnare tillkännages. Det blir således en överraskning vilken den sista boken i utmaningen blir att läsa.
Här har jag en lista över alla pristagarna hittills.

Här skrev jag lite kort om vilka jag trodde skulle bli nominerad i år men jag prickade inte in en endaste en av dom. Snopet.
Bland årets nomineringar hittar vi bland annat Emma Donoghues Room som jag tror har blivit nominerad till vartenda pris som hon teoretiskt skulle kunna bli nominerad till. Men förutom Room känner jag överraskande nog inte till så många andra alls av de nominerade. Trodde jag hade koll, men icke. Jo, Samantha Hunt har blivit nominerad förut, 2008 för The Invention of Everything Else, hon hamnade till och med på kortlistan då. Och Nicole Krauss med sin Great house känns också självskriven. Men sen då?

Känner du till några av de nominerade och vilka är dina favoriter?

Själv hoppas jag väldigt mycket på att det blir en helt okänd författare eller Samantha Hunt.

"Kortlistan" presenteras den 12 april och vinnaren tillkännages den 8 juni!

Bloody mental

Jag har en enorm läsglädje just nu. Jag läser Peter Robinson. Det handlar om mord såklart, men det är inte så där extremt hemskt och läskigt ännu. Jag har inte läst någon så hemsk Alan Banks-deckare sedan den allra första jag läste för 10 (?) år sedan, I ondskans spår. Usch och fy så ohyggligt läskig den var.
Och med denna läsglädje inom mig kan jag inte låta bli att börja fnissa när jag läser All the colours of darkness. För jag gissar (med min egen referensram som utgångspunkt) att Robinson är ett stort fan av serien The office.

Se nedan två misstänkta exempel på detta:


Dectective Superintendent Catherine Gervaise har fått (nästan exakt) samma efternamn som Ricky Gervais, som spelar huvudrollen David Brent i serien.


Och Swindon nämns också, det förhatliga Swindon där företaget i serien har en konkurrerande säljavdelning, men också en (av mig inbillad?) referens till Slough där The office utspelar sig (som är så tråkigt att man kan ju faktiskt inte vara där).

Nu kan det ju hända att Gervais(e) är ett av Englands vanligaste efternamn och det kan också hända att Swindon är en oerhört stor industristad, men ändå, kom igen liksom.

Jag ska försöka att fortsätta läsa med fokus på detta murder-suicide-crime som deckaren handlar om, men om jag upptäcker fler The Office-referenser lovar jag att rapportera om dom.
Vaknar och äter frukost.
Säger God Morgon till min mamma Författaren som kinesar på vår soffa den här veckan.
Saknar DN. Den förra prenumerationen gick ut igår och från och med nu (det vill säga rent effektivt från och med fredag) har vi bara DN på helgerna. För att spara skog och pengar.
Åker till jobbet.
Tänker att klockan elva när Friends of Adam öppnar ska jag åka dit och köpa två glutenfria semlor. En till fika på jobbet och en till fika ikväll hemma.
Tänker också att jag borde uppmärksamma Internationella Kvinnodagen och skriver det här inlägget.
Snart är jag framme på jobbet.

Till ordinarie pris

Ungefär en vecka innan bokrean beställde jag dessa vackra skapelser. Jag hade inte en tanke på att boklådorna inom kort skulle översvämmas av billiga titlar. Jag har också upptäckt att jag faktiskt gjorde precis likadant förra året. Märkligt beteende verkligen. Men, det spelar faktiskt ingen roll för så här vackra böcker skulle jag vilja kunna köpa varje månad, året runt, för resten av mitt liv. Fyra titlar från Vintage, varav två är från deras Man Booker Prize-serie. Och så ännu en i Harper Perennial Metallic Collection.

The Great Gatsby

Paddy Clarke Ha Ha Ha

Possession

The Gathering

How late it was, how late

We were the Mulvaneys

Och titta så vackert den passar ihop med Bel Canto! Så fint så dom får stå med framsidan utåt i bokhyllan från och med nu!