3–6, 6–2, 6–1, 5–7, 6–4

Kanske är den här kampen mellan Bokhyllan och Nykomlingarna mera en individuell tävling som en tennisturnering, där vissa av spelarna (jag menar titlarna) är seedade och vissa andra kan ramla in som ett wild card och ta hem hela skiten. För att slippa fundera mera så införde jag ett tiebreak. Det är ju ändå snart semester och jag behöver ha ett resultat.

Det kan vara så att nykomlingarna vann, eller så blev det oavgjort. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka detta. Men saken är den att sex titlar blev beställda igår, alltså sex titlar ur Nykomlingarnas lag. Det blev tre svenska pocketar skrivna av män, och tre engelska pocketar skrivna av kvinnor. En kvinna och en man har jag aldrig läst tidigare, två av titlarna är skrivna av svenska män. Ja, nu vet jag inte om allt det här är så värst intressant men, beställningen från bokus blev följande:

Tre sekunder
The Brightest Star in the Sky
Scarpetta
The Tiger's Wife
En dag
Blodläge

Och då känner jag mig tvungen att även välja sex titlar från Bokhyllelaget som också får gå vidare, och då blir det dessa:

A suitable vengeance
Människohamn
Rödhake
Dödergök
Släke
Kom och hälsa på mig om tusen år: www.finistere.se

Är det förresten någon som känner igen setsiffrorna?

Pocketutgivning Juni 2011

* 1 juni Spill Sigrid Combüchen Norstedts Pocket

Förra årets Augustpristagare i den skönlitterära klassen. En oemotståndligt vacker roman man bara inte får missa.

Utkommen!
* 8 juni En mörk välsignelse Dennis Lehane Bonnier Pocket

Dennis Lehane funkar alltid. Det här är den efterlängtade come backen och finalen på historien om agenterna Kenzie och Gennaro. Serien börjar med En drink före kriget. Jag har hunnit läst tre av de numera sex delarna, men del 4 och 5 finns i bokhyllan och det är lockande att tänka att det här skulle kunna bli en enda lång Kenzie/Gennaro-sommar. Men jag kommer nog klämma in lite annat också.

Utkommen!
* 8 juni Fantomsmärtor Barbara Voors Bonnier Pocket

Voors började jag läsa lite av en slump. Hennes Mina döttrars systrar följde med ett nummer av typ Damernas Värld nån gång för flera år sedan och ja, jag var väl utan böcker vid nåt tillfälle på den tiden (vad konstigt det känns) och började läsa. Och som jag gillade! Det är nog det där tunga och hemska i romanerna som gör det, det där som jag också känner att jag hittar i Alvtegens böcker.

Utkommen!
* 8 juni En sannolik historia Karin Alvtegen Anderson Pocket

Och på tal om Alvtegen, äntligen kommer även hon ut med en ny av sina suggestiva och kymiga (säger man så i hela Sverige? Förstår ni vad jag menar?) romaner. Alvtegen försöker jag att aldrig missa, och sommaren är bäst att läsa henne på, alternativt en sol- och badsemester mitt i vintern.

Utkommen!
* 9 juni The Fall Chuck Hogan & Guillermo del Toro Harper Collins

Den omtalande och häftiga vampyrtrilogin The Strain (Släktet) av Hogan och del Toro (mest kända som regissörerna till bland annat Pans Labyrint). Det här är nummer två i serien och, ja, jag kanske inte ska säga så mycket men det handlar mycket om människans kamp att stå emot invasionen av vampyrer.

Utkommen!
* 9 juni Miracle Cure Harlan Coben Orion

Det här är en liten pärla för Harlan Coben-fans. Det är nämligen en av de thrillers han skrev innan han blev känd för sin sportagentserie om Myron Bolitar eller de fristående thrillers som exempelvis Släpp inte taget eller Borta för alltid. Så, Cobens andra roman, tillbaka i tryck!

Utkommen!
* 10 juni Niceville Kathryn Stockett Norstedts Pocket

Den omtalade romanen The Help, nu på svenska pocket. Ni som läst den svenska; jag hoppas att den amerikanska söderslangen har blivit bra översatt.

Utkommen!
* 10 juni Paganinikontraktet Lars Kepler Månpocket

Den andra deckaren om kommissarien Joona Linna. Deckare blev nominerad till Svenska Deckarkademins pris Bästa kriminalroma ifjol, men det var någon annan som vann faktiskt, deckarveteranen Leif GW Persson. I oktober kommer Kepler ut med den tredje deckare om Linna, Eldvittnet.

Utkommen!
* 10 juni Revolt Suzanne Collins Månpocket

Ååååå, som jag längtat! Äntligen kommer den tredje och avslutande delen om Katniss Everdeen och Hungerspelen. Given sommarläsning!

Utkommen!
* 13 juni Släktet Chuck Hogan & Guillermo del Toro Bra böcker

Och här har vi den första delen i trilogin Släktet på pocket, fast på svenska! Bara att kasta sig in i kriget mellan människor och vampyrer.

Utkommen!
* 20 juni Aprilhäxan Majgull Axelsson Brombergs förlag nyutgåva

En gammal Augustprisvinnare kommer nu ut på Brombergs förlag på pocket. Axelssons klassiska Aprilhäxan som vann priset 1997.

Utkommen!
* 20 juni Långt borta från Nifelheim Majgull Axelsson Brombergs förlag nyutgåva

Ännu en nyutgåva av Axelsson på Brombergs förlag. Detta kan ha lite att göra med att Axelsson i början av augusti kommer ut med en alldeles ny roman på samma förlag, Moderspassionen. Men tills dess får nig hålla till godo med hennes tidigare alster. Inte så dumt alls det.

Utkommen!
* 20 juni Den vita tigern Aravind Adiga Brombergs förlag

Och här kommer ett till Äntligen! Den vita tigern (The white tiger) vann Man Booker-priset 2008, ett klockrent lästips. Fast jag har den visst på engelska i hyllan så jag nu, så just den här behöver jag inte köpa. Ska vara för det vackra omslaget då, den engelska är lika cool, men med andra färger.

Utkommen!
* 20 juni The island beneath the sea Isabel Allende Harper Collins

Den fantastiska berätterskan Isabel Allende kommer här med en ny roman som utspelar sig på sockerplantage och i New Orleans. Den har precis kommit ut på svenska på Norstedts förlag med titeln Zarités frihet. För den som gillar att läsa på originalspråket spanska heter den La isla bajo el mar

Utkommen!
* 22 juni Kokain Lasse Wierup & Erik de la Reguera Pocketförlaget

Intressanta fakta om den vita drogen som letade sig in i medelklasshemmen i Sverige på 2000-talet. Om man finner den intressant på annat sätt än det vanliga vill säga.

Utkommen!
* 22 juni Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem Åke Edwardson Pocketförlaget

Edwardsons första roman efter den sista om Erik Winter. Alltså ingen deckare utan en sorglig men spännande roman om ett par föräldrar som vakar vid sjukhussängen där deras son Andreas ligger i koma efter en olycka. Stormen Gudrun fällde många träd och under ett av dom hamnade Andreas. Hur ska föräldrarna överleva chocken, rädslan och sorgen, och kommer Andreas att vakna?

Utkommen!
 
* 30 juni Changing my mind; occasional essays red. Zadie Smith Penguin

En samling essäer med författaren Zadie Smith som redaktör. Essäerna behandlar frågor som Varför skrev Kafka klockan tre på morgonen? På vilket sätt liknar Barack Obama Eliza Doolittle? Kan man vara överklädd på Oscarsgalan? och Vad betyder ordet "själfull"?

Utkommen!



Nu är mitt råd detta i punktform:
1. Skriv ned listan i den ordning dom står här.
2. Gå med den till närmsta boklåda eller och inhandla samtliga.
3. Läs dom i samma ordning (med undantag för The Fall, som bör läsas EFTER Släktet med tanke på att det är delar i en trilogi).
4. NJUT av sommaren och all underbar läsning du har framför dig!

Nytt eller gammalt?

Just nu är det krig. Krig mellan 15 böcker som står i min hylla och 15 böcker som ännu inte står i min hylla. Det är dom 30 böcker som krigar om vilka som ska få bli lästa under semestern i sommar. Å ena sidan har jag en massa härlig litteratur hemma som jag ju en gång köpt för att jag varit sugen på att läsa den, å andra sidan kommer det så mycket nytt hela tiden och jag vill inte alltid vara den som läser bra romaner och deckare typ två år efter alla andra. Många av dom jag vill köpa är inte ens ny-nya, för jag har ändå inte hunnit med att tex läsa deckarserierna i den takt som författarna spottar ur sig nya böcker.
Så vilka vinner kriget tror ni?
Det är Hyllan vs. Nykomlingarna.

Hyllan Nykomlingarna
Håkan Östlundh - Släke Patricia Cornwell - Scarpetta
Elizabeth George - A suitable vengeance Harlan Coben - The final detail
Dennis Lehane - Shutter island Harlan Coben - Släpp inte taget
Bodil Malmsten - Kom och hälsa på mig om tusen år Ingrid Hedström - Flickorna i Villette
Peter Robinson - Not safe after dark: and other works Hanne-Vibeke Holst - Drottningoffret
John Ajvide Lindqvist  - Människohamn Roslund & Hellström - Tre sekunder
Camilla Läckberg - Sjöjungfrun Mons Kallentoft - Höstoffer
Jonas Karlsson - Den perfekte vännen Håkan Nesser - Maskarna på Carmine Street
Carin Gerhardsen - Mamma, pappa, barn Marian Keyes - The brightest star in the sky
Malin Persson Giolito - Bara ett barn Johan Theorin - Blodläge
Lars Kepler - Paganinikontraktet David Nicholls - En dag
Katarina Wennstam - Dödergök Téa Obreht - The tiger’s wife
Jo Nesbø - Rödhake Karin Alfredsson - Kvinnorna på 10:e våningen
Joyce Carol Oates - Dödgrävarens dotter Arne Dahl - En midsommarnattsdröm
D H Lawrence - Lady Chatterleys älskare Åke Edwardson - Låt det aldrig ta slut

IMPAC Winner 2011

The International IMPAC Dublin Literary Award har en ny vinnare, eller vad man ska säga. Den långa långlistan blev en kortare kortlista och den som mottar utmärkelsen år 2011 är Colum McCann med romanen Let the Great World Spin som kom ut redan 2009. Den kom ut på svenska på det lite anonyma förlaget Lindqvist Publishing i mars i år med titeln Världens väldighet. Det är McCanns sjätte roman. Jag har inte läst något av författaren ännu men självklart kommer det att bli ändring på det nu.
Det här året är ju mitt lustläsningsår, men undantaget av några futtiga Orange Prize-vinnare så är jag inte med i någon läsutmaning och plockar antingen nåt roligt från hyllan eller köper nytt. Eller både och.
Men nästa år har jag nog lust med nåt sånt där läsprojekt igen. Och det är här McCann kommer in i bilden. Jag funderar nämligen på att läsa alla vinnarna av det IMPAC-priset, och eftersom dom är fler än tolv till antalet (15, blev 16 idag) kommer det läsprojektet att pågå även in på år 2013. Shit, det är ju i framtiden!

Colum McCann

Let the Great World Spin - och ja, den finns på pocket


3 av vinnarna har jag redan läst
2007 Per Petterson - Out Stealing Horses (Ut och stjäla hästar)
1999 Andrew Miller - Ingenious Pain (Den sinnrika smärtan)
1998 Herta Müller - The Land of Green Plums (Hjärtdjur)

Men det finns mycket gott att hitta i kortlistorna också så dom åren får det bli någon värdig och intressant ersättare istället. Jaja, jag lägger alltså till McCann till listan med vinnare och planerar in den som läsning i framtiden, närmare bestämt i april 2013. Hmm, tjaa, jag medger att det låter jäkligt galet, men va fasiken, är det en roman som vunnit ett pris lär den väl hålla två år senare också?

Vill ni se vilka som vunnit priset tidigare år kan ni titta här.
Här skrev jag om långlistan och kortlistan.

Orange Prize-vinnare

För en dryg vecka sedan presenterades årets vinnare av Orange Prize for Fiction! Vinnaren blev debutanten Téa Obreht och hennes roman The Tiger's Wife. Det faktum att hon är debutant gör ju att det inte finns speciellt mycket att skriva om henne, det finns inga tidigare romaner att referera till och chansen att någon har läst hennes roman innan priset är liten, men kanske är det så? Har någon läst The Tiger's Wife? Berätta gärna vad du tyckte.

Söt som socker är hon - Téa Obreht

The Tiger's Wife, kommer på pocket i juli

 Jag läser just nu The Lacuna av Barbara Kingsolver, förra årets vinnare. Wow vilken roman! Jag har inte skrivit någon recension på hur länge som helst, men påminn mig gärna om att jag måste skriva en recension om denna fantastiska historia, än så länge har jag bara hunnit till drygt hälften av dess 700 sidor, så jag har en bit kvar, och jag njuter av varje sida.

Lyssna!

Hemma på grund av en skruttig sommarförkylning och lyssnar på radion. Och hepp! Helt plötsligt är jag mitt uppe i presskonferensen för Sommar i P1. I år ska SKA S K A jag lyssna mera på årets sommarvärdar! Jag planerar det alltid stort varje år, jag brukar vilja lyssna på ungefär hälften av alla sommarpratare. Men det måste vara på grund av att den första sommarvärden drar igång på midsommardagen som jag på nåt sätt missar det hela från början, jag brukar vara lite slö då, typ, och då får jag svårt att komma igång med lyssnandet sen. Men skam den som ger sig! Och här kommer mina tips på sommarpratare som bara inte FÅR missa, som alltså JAG inte FÅR missa!

25 juni Mark Levengood
26 juni Torgny Lindgren
29 juni Jason "Timbuktu" Diakité
30 juni Maria Wetterstrand
2 juli Henke Larsson
3 juli Beate Grimsrud
10 juli Freddie Wadling
15 juli Ulf Brunnberg
16 juli Ann Petrén
17 juli Carl Bildt
23 juli Babben Larsson
25 juli Lars Ohly
27 juli Kjerstin Dellert
29 juli Olof Wretling
30 juli Helena Bergström
4 augusti Owe Wikström
7 augusti Håkan Juholt
12 augusti Johan Wester
14 augusti Karl Ove Knausgård
19 augusti Petra Marklund
20 augusti Ghita Nørby
21 augusti Leif GW Persson

Och nu ska jag bara leta upp hur jag får dom allihopa som sms-påminnelser så är dagen gjord!

Uppdaterad 2011-06-15: Sommar i P1 har ingen SMS-tjänst i år som påminner oss lyssnare när det är dags att slå på radion och som berättar vem man får höra aktuell dag. Tyvärr. Men, om du har ett Google-konto kan du aktivera din Google-kalender. Där finns Sommar i P1 som en offentlig kalender man kan lägga till. Sen lägger du till ditt mobilnummer till den kalendern och slutligen aktiverar du en sms-påminnelse och TADAAA! så har du din egen SMS-tjänst. Man får vara sin egen dräng ibland!

Allt man kan önska sig

Skön skugga.
Mjuk filt.
Svalkande dryck.

Dåså, då är det dags att börja njuta av Höstens böcker.

Trevlig helg!

Böcker & Champagne

Om en vecka koras årets vinnare av Orange-priset. Vilka som är nominerade kan du läsa här! Nu har du också möjlighet att vinna hela kortlistan, plus en HTC Desire plus en flaska champagne! Johodå, visst! In och tävla med er! Nu verkar det som att man måste bo i Storbritannien för att kunna vara med och tävla, det var ju surt!

Och om nån av er vinner måste ni bjuda mig på lite champagne eftersom jag tipsade er ;-)

Tegelsten eller tunnis?

Bokmania ställde häromveckan frågan om vilken bok som är den tunnaste respektive den tjockaste som du har läst i år. Problemet för mig nu som vill svara är att den tunnaste jag läst är på ca 300 sidor och den tjockaste jag läst är på ca 300 sidor. Sen blir det ju en jäkla skillnad på 300 sidor svensk pocket och 300 sidor engelsk pocket. Förstod inte riktigt det där, är det tjockleken som räknas eller är det antal sidor?
För att slippa fundera på det mera så letade jag istället reda på den tunnaste respektive tjockaste boken i bokhyllan. Men också den med färst respektive flest sidor. Och resultatet blev detta:

Tunnaste boken i hyllan
L'estudiant italià av Rubèn Mettini (katalanska om någon undrar) 46 sidor
Mycket god tvåa är Roberto Savianos Kärleken är dödens motsats 53 sidor

Tjockaste boken i hyllan
Anna Karenina av Leo Tolstoj 879 sidor

Boken med flest sidor
Don Quijote de la Mancha av Miguel de Cervantes (spansk studentutgåva) 1068 sidor

Boken med färst sidor
Faktiskt samma som den tunnaste.


Tjockast och tunnast, ligger på det blåa balkongbordet.