Nyheter och nyheter mitt i semestern

Bloggen tog lite obemärkt semester, hoppas det var obemärkt i alla fall. Jag hade inte utannonserat någon paus, men jag visste ärligt talat inte hur mycket jag skulle hinna eller ha lust med att blogga under första semesterveckan. Inget alls visade det sig. Och under den här semesterveckan hände ju något i vårt fina grannland Norge som gjorde att allt hamnade på paus. Har fortfarande inte kunnat ta in vad som skett, för mig är det nästan som en skräckfilm, inte på riktigt liksom. Fy! Jag läser några norska bokbloggar och jag vet att några av dom läser här; all min värme och mina tankar går till Norge och er.

Men så, även lite litterära nyheter kom idag, om det nu är ok att blanda nyheter med nyheter. Juryn för The Man Booker Prize for Fiction presenterade idag sin Man Booker Dozen som är en lista på (märkliga) tretton titlar som är nominerade till att vinna årets Man Booker Prize.
Listan ser ut som följer:

Julian Barnes - The Sense of an Ending
Sebastian Barry - On Canaan's Side
Carol Birch - Jamrach's Menagerie
Patrick deWitt - The Sisters Brothers
Esi Edugyan - Half Blood Blues
Yvvette Edwards - A Cupboard Full of Coats
Alan Hollinghurst - The Stranger's Child
Stephen Kelman - Pigeon English
Patrick McGuinness - The Last Hundred Days
A.D. Miller - Snowdrops
Alison Pick - Far to Go
Jane Rogers - The Testament of Jessie Lamb
D.J. Taylor - Derby Day

Kelman, Miller, Edwards och McGuinness är debutanter och de namnen har jag heller aldrig hört talas om. Men det verkar ju vara lite inne att ge litteraturpriser till debutanter nuförtiden så någon av dom blir det säkerligen som kniper priset. Hollinghurst vann 2004 för sin The Line of Beauty och Barry, Barnes och Birch har tidigare varit nominerade till priset men inte vunnit.

Så, har ni någon favorit? Eller har ni läst någon av titlarna ovan, är ju mest nyfiken på debutanterna måste jag säga.

Den 6 september kortas listan ytterligare till hälften och den 18 oktober presenteras vinnaren. Jag håller er uppdaterade as we go along.

Trevlig fortsatt sommar, nu väntar Höga Kusten och sommarstugan. Och mera läsning!

Även jag

Nu kan även jag sälla mig till dom som har läst Linwood Barclay och gillat, störtgillat!
Helt klart ett substitut till Harlan Cobens fristående thrillers och det gemensamma draget är det här med fara för livet trots minimal inblandning av poliser. Det är action thriller när det är som bäst.
Plus får storyn, karaktärerna, blandningen av goda och onda personer och de som är både och.
Minus får de ledtrådar som gör att jag flera sidor snabbare än huvudpersonerna förstår hur det ligger till, men kanske inte hur vägen dit leder.
Utan ett ord fick jag genom Bokåtervinningen förra året den här tiden. Nu blir det till att inhandla Alltför nära som kom på pocket i april. Oh yes!

De utsatta


De utsatta innehåller trilogin Huset vid Flon (1997), Sjön utan namn (2003) och Rummet under golvet (2006) och för första gången samlas de i en volym. Pocketen släpps i dagarna på Weyler förlag.

Huset vid Flon och Sjön utan namn utspelar sig i Midsommarkransen, en av Stockholms södra förorter där jag också bodde under drygt tre år. Det handlar om barnen Eva och Einar. De växer upp med en snäll men viljestark mor, en storslagen suput till far och stridslystna morföräldrar på övervåningen i den förfallna gamla kåken de hyr. Det är en barndom som kastar sin slagskugga över dem långt in i vuxen ålder. I den tredje romanen berättas mormoderns gripande historia.

Den 22 augusti ger Kjell Johansson ut en ny roman på Weylers förlag, Det var inte jag, som skall ses som en epilog till trilogin De utsatta, men den fungerar också som fristående roman.

Text delvis härifrån.

Recension: Överenskommelser

Författare: Simona Ahrnstedt
Titel: Överenskommelser
Utg.år (Utg.år pocket): 2010 (2011)
Förlag: Damm förlag

Ord som direkt dyker upp:
Förväntan. Förväntansfull. Infriade förväntningar.

Precis så var det att läsa Överenskommelser. Jag har tänkt och tänkt så mycket om den här romance-romanen och hoppats hoppats på att det skulle vara så som jag tänkt. Och det var det. Och mer därtill.

Efter att ha läst endast en sida om huvudpersonen Beatrice Löwenström och Seth Hammerstaal, som hon träffar för första gången alldeles i början av boken, vill jag konstant läsa en sida till, och en sida till, och en sida till. Att jag behövde jobba, äta och sova och att det tog tid ifrån mitt läsande gjorde mig faktiskt en smula irriterad. Det var som att jag blev infångad i Beatrices och Seths värld och jag hade svårt att ta mig därifrån. Jag förtjusades så enormt av förvecklingen i början, hur Beatrice vid ibland väntade, ibland oväntade tillfällen stötte på Seth ute i vimlet och hur hon däremellan levde hemma, isolerad i dagdrömmarnas värld. O denna bitterljuva dagdrömmarnas värld.

Och så till det romantiska, ojojoj nu snackar vi. Den här boken tycker jag att alla män borde läsa, så dom får veta hur vi kvinnor skulle vilja bli behandlade i sänghalmen. För Seth kan man verkligen inte klaga på, åh nej.

Slutet så, nej det kan jag inte berätta om. Det vore alldeles för elakt för alla er som nu precis har satt klorna i Överenskommelser och har den stora njutningen att få läsa den kvar.

Tack Simona för en fantastisk debut. Det enda negativa var att det gick alldeles för fort. Fniss.

Oates i Barclay

Läser just nu Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates.
Läser också Utan ett ord av Linwood Barclay.

Huvudpersonen i Dödgrävarens dotter, Rebecca, hon kommer från Milburn. Huvudpersonen i Utan ett ord, Cynthia, hon kommer från Milford. Ja, nu är jag ju inte dummare än att jag förstår att det både finns flera Milburn och flera Milford och att det inte är så konstigt. Men jag gillar att se samband mellan böcker jag läser. Så då gör jag det. Och på sidan 45 i Utan ett ord kommer det ett till:

"En del av dina grejer påminner lite om Oates", sa jag. "Har du läst Joyce Carol Oates?"
Hon skakade på huvudet.
"Prova Foxfire: en tjejligas bekännelser", sa jag. "Den finns förmodligen inte på vårt bibliotek. För många fula ord. Men de har den nog på stadsbiblioteket."

Vad sa ni nu då? Va? Va? Va?
Men visst gillar ni också det här med samband mellan böcker ni läser?

Ett problem mindre

Skrev igår detta som en kommentar till Enligt O's inlägg om bokpackning:

Jag är väldigt lycklig för jag har just fått klartecken att jag får packa en hel icapappkasse full med böcker inför semestens roadtrippar ner till Småland och upp till Norrland. Det betyder att jag kommer att ha ett minibiblo att välja och vraka ur, helt fantastiskt.

Den som har gett mig detta underbara klartecken är såklart Peter P, som uppenbarligen tänker på det här med packning på samma sätt som jag. Hellre packa alldeles för mycket än att upptäcka att man har glömt nåt viktigt hemma. Och med bara oss två i bilen har vi heller ingen platsbrist så det är bara att börja fylla kassen. Hur många får det plats tror ni? Vi pratar den där större varianten av pappkasse nu, som tex finns på ICA Kvantum. 15? 30? 50?

Tack Simona och Kristina för en underbar och hemsk första vecka i juli

Förra veckan parallelläste jag två böcker, båda författarna var debutanter, en var en deckare av det där riktigt hemska slaget, den andra var en romantisk historieroman som fick mig att rodna både en och två och tre gånger.



 Överenskommelser av Simona Ahrnstedt och Askungar av Kristina Ohlsson

Det blir mina främsta lästips för sommaren än så länge. 
Båda finns på pocket. Recensioner kommer också!

Pocketutgivning Juli 2011

Hej Juli!

Såhär mitt i semestern (för många, min har inte ens börjat ännu, suck) kommer ett gäng pockettips för den som vill läsa nytt. Det är alltså bara att bege sig till närmsta boklåda eller närmasta smartphone/surfplatta/whathaveyou och införskaffa lite smoking hot paperbacks. Jag har deckare, augustprisnominerade, nobelpristagare, romaner och Orange Prize-vinnare att erbjuda!

* 4 juli Lobbyisten Thomas Bodström Norstedts pocket

Bodströms tredje (och sista?) juridikdeckare. Jag har bara läst den första som var helt ok, Rymmaren, och då finns det också stor risk/chans att jag läser de efterföljande två. Just nu kan man dessutom köpa den här i kampanjen "4 för 3" på bokus. Bodström är ju också aktuell nu med boken Inifrån: Makter Myglet Politiken som handlar om hans år som minister och oppositionpolitiker.

UTKOMMEN!

* 4 juli Pillret Ingrid Carlberg Norstedts pocket nyutgåva

Carlbergs fantastiska bok som bland annat blev nominerad till Augustpriset för bästa fackbok och vann Guldspaden 2008. Nu har den återigen kommit ut på pocket.

UTKOMMEN!

* 4 juli Bockfesten Mario Vargas Llosa Norstedts pocket nyutgåva

2010 år nobelpristagare. Det här är en av de två jag läst av Vargas Llosa sedan innan och den jag tyckte bäst om. Kanske beroende på hur hemsk den var. Den 5 september kommer en ny roman av Vargas Llosa, Keltens dröm.

UTKOMMEN!

* 7 juli Great house Nicole Krauss Penguin

Krauss är en älskling inom bokbloggosfären. Hon har tidigare skrivit Kärlekens historia, och har nu kommit ut med en ny roman som också finns på svenska, Det stora huset, men än så länge bara på engelsk pocket.

UTKOMMEN!

* 8 juli Osynlig Paul Auster Bonnier Pocket

Austers Invisible, nu på svensk pocket. Hans senaste roman, Sunset Park, som har samma titel på svenska, kommer ut den 30 september.  Den självbiografiska Att uppfinna ensamheten, från 1982, kommer i början av september ut på pocket från En bok för alla.

UTKOMMEN!

* 8 juli Försvunnen Harlan Coben Månpocket

Den nionde deckaren om sportagenten Myron Bolitar nu på svenska. Jag gillar Cobens seriedeckare, och jag skulle tipsa om att läsa dom i ordning och börja med den första boken, som nyligen gavs ut som originalpocket på Pocketförlaget, Spelaren. Den andra, Rivalen, kommer också på originalpocket i slutet av augusti. Och i november kommer den tionde delen ut på engelsk pocket, Live Wire. Jag gillar produktiva deckarförfattare :-)

UTKOMMEN!

* 8 juli Den döende detektiven Leif GW Persson Bonnier Pocket

Persson tuffar vidare med gedigna och klassiska polisromaner. Den här stod sig mot fyra nykomlingar när den ifjol blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman, och vann. Den ende som vunnit priset tre gånger.

UTKOMMEN!

* 12 juli The Tiger's Wife Téa Obreht Phoenix

2011 års vinnare av The Orange Prize for Fiction. Med tanke på hur hög kvalitet de tidigare vinnarna hållit (senast 2010 The Lacuna av Barbara Kingsolver) så har jag väldigt höga förväntningar. Och då är det ju extra kul att The Tiger's Wife är en debut.

UTKOMMEN!

* 20 juli Den sjätte gudinnan Karin Alfredsson Pocketförlaget

Jag önskar jag kunde säga något om Alfredssons böcker om läkaren Ellen Elg. Jag önskar jag hade läst fler än den första. Men det har jag inte. Stackars Alfredsson är en sån där författare som jag hela tiden tänker att jag vill läsa, men så blir hon av nån märklig anledning bortprioriterad. Det här är den fjärde boken om Ellen och det beundransvärda med Alfredssons böcker är att hon alltid knyter an sina romaner till verkliga samhällsproblem som finns runt om i världen, men fokus på kvinnors och barn rättigheter, eller ska jag skriva brist därav. I augusti kommer bok nummer fem om Ellen, Pojken i hiss 54.

* 20 juli Huvudjägarna Jo Nesbø Pocketförlaget

Nesbøs fristående deckare. Handlar INTE om polisen Harry Hole om du trodde det, vill inte göra någon besviken. Handlar istället om konsttjuven Roger Brown och hans fru Diana som har ett konstgalleri. Boken har filmatiserats och har norsk premiär den 26 augusti i år.

* 20 juli Tillrättalägganden Jonathan Franzen Brombergs förlag nyutgåva

Franzens roman från 2001 i nyutgåva. Franzens stora klassiska familjedrama. Det ska firas jul i familjen Lambert och mamma Enid vill att det ska bli en föjdefull jul. Alla tre syskonen ska vara med och hennes man, som börjat bli sjuk styr inte familjen lika hårt längre, kanske kan det bli en fin jul trots allt?

Så, nu hoppas jag att ni tillsammans med junis pockettips får en härlig lässommar!

Helt apropå

Lev eller Leo?
Trotskij eller Trotsky?

Inte ens Wikipedia kan vara konsekvent så jag börjar ju fundera.

Recension: The Lacuna

Författare: Barbara Kingsolver
Titel: The Lacuna
Utg.år (Utg.år pocket): 2009 (2010)
Förlag: Faber & Faber

Vi har ju bara kommit drygt halvvägs in på 2011, men jag tror ändå att jag med visshet kan säga att jag har läst årets roman. The Lacuna av Barbara Kingsolver vann förra årets Orange Prize for Fiction och var den sista romanen ut i min Orange Prize Challenge. Jag har inte rapporterat om den läsutmaningen så bra, men jag har läst alla böcker ändå. Och så kom jag då slutligen till The Lacuna. Den inhandlades på Bokmässan ifjol och har legat till sig ordentligt i bokhyllan. Så vacker som den är har den stått med framsidan utåt, vissa av mina böcker får göra det ibland, agera skyltex, bara för att jag tycker dom är så vackra. Men det var utsidan det. Insidan så.

The Lacuna (som för den som undrar bland annat kan översättas till "textlucka") utspelar sig i Mexico och i USA under 1900-talets första hälft. Det är en krönika över en för mig okänd mans liv, men människorna han lever med är högst kända. Som en ung pojkspoling får Harrison Shepherd plats hos den berömde muralmålaren Diego Rivera och hans (senare lika eller kanske ännu mer berömda) fru Frida Kahlo. Där får han hjälpa till med allt från att blanda spackel till att blanda tortillasmet. Han är en tystlåten pojke men vinner både Riveras och Kahlos respekt. Han har dock en del små konstigheter, han måste journalföra allt som händer i hans liv. Det är helt ok för paret ända tills de bjuder in Leo Trotskij som är på flykt undan Stalin, då måste Shepherd helt plötsligt sluta med sina anteckningar, för de kan innehålla information som är viktiga för Stalins män. Istället får han börja skriva Trotskijs texter, han blir hans sekreterare.

Jag skulle kunna fortsätta skriva om handlingen här, ni som redan vet vad som hände Trotskij, Rivera och Kahlo kan också gissa sig till vad som hände Shepherd, men det är inte det intressanta här.

Det fantastiska är hur Kingsolver beskriver denna tysta, lugna man och hur allting vävs samman på slutet. Jag grät de sista tio sidorna, inte så mycket på grund av ett sorgligt slut, utan på grund av hur vackert de var skrivna.

The Lacuna handlar om familjerelationer, vänskap, kärlek och sorg. Men den handlar också om politik, konst, krig och ekonomi. Och Kingsolver får detta att fungera, även om det är mycket.

En annat underbart drag men romanen är att eftersom den är uppbyggd av journalanteckningar, samlade från dagböcker skrivna under Shepherds liv, så utvecklas också språket. Från början är det en liten pojke som skriver om sina dagar när han hänger med kocken Leandro i köket och dyker i vattnet med sina simglasögon. Mot slutet är Shepherd en erkänd författare och hans texter är väldigt mycket mer eftertänkta, och med annat fokus.

Jag var tvungen att ta reda på om denne Harrison Shepherd existerat på riktigt, i en intervju med Kingsolver kan man läsa mer om det, om man vill.

Det är en helt fantastisk läsning. Och det är mycket läsning och det är en läsning med eftersmak, för den håller fortfarande i sig. Det är den bästa litterära känslan, jag saknar fortfarande Harrison Shepherd.

Jag hade inte läst något av Kingsolver innan, men jag är nu helt övertygad om att jag måste läsa The Poisonwood Bible som kom för många år sedan.

Om man vill läsa en annan fin recension av The Lacuna, som jag verkligen tyckte satte ord på hur jag själv upplevde den, kan man läsa den på författaren Elin Boardys fina blogg Besattheten.

Och så slutligen, min allra starkaste rekommendation; läs The Lacuna. Det kommer att ta tid, men den är värd det, varenda minut.

Sommarenkät från ung bokbloggare

bokclara (som är den yngsta bokbloggaren jag känner till, man får gärna informera mig om det finns yngre) har satt ihop en fin och fantasifull sommarenkät. Här kommer mina svar.

Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?

Oj! Först tänkte jag instinktivt säga Hungerspelen, men så kom jag på att det kanske skulle bli min sista dag i livet och då kändes det genast helt fel. Hmmm, då väljer jag nog i stället att hänga med nån av karaktärerna i Marian Keyes The other side of the story.

Vilken bok ska du börja på härnäst?

Ja se, det är inte bestämt, men det lutar åt Dödgrävarens dotter av Oates.

Hur får du oftast boktips?

Bloggar, litterära utmärkelser och litteraturpris, bokus.

Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?

Då blir det Thomas Manns Bergtagen. För den innehåller många sidor och jag har redan läst första halvan, så medan den slukas av elden läser jag den andra.

Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?

Jag känner inte att jag är den som ska göra det valet och det kan bli ett val gjort i ren affekt för den senaste romanen jag läste satte såna spår hos mig. Mitt val blir The Lacuna av Barbara Kingsolver.

Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?

Då är jag med i Simonas Överenskommelser. Där frotterar jag mig med överklassen, går på baler, soaréer, rider häst, blir olyckligt kär, bortgift och sen lyckas jag rymma till den man jag älskar.

Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?

Författaren är Marian Keyes och jag frågar ”Hur mår du?”

Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?

Ptfj, som om jag skulle avslöja mina romanidéer (om jag hade några) här?

Vilken typ av böcker behövs det fler av?

Böcker med mycket eftersmak. Såna som stannar kvar länge efter att man har läst dom.

Finaste budskapet från en bok du har läst?

Budskap, det känns amerikanskt, det kan jag inte säga att jag funderat så mycket över.