Le Prix Goncourt 2011, urval 3

I tisdags gjorde L'Académie Goncourt sitt sista urval inför "finalen" den 2 november då vinnaren utses. De fyra författare och titlar som fortfarande har chansen att kamma hem priset 2011, är följande:

Sorj Chalandon - Retour à Killybegs
Alexis Jenni - L'Art français de la guerre
Carole Martinez - Du Domaine des Murmures
Lyonel Trouillot - La belle amour humaine

Vill du läsa mer om tidigare vinnare och vilka titlar som finns att läsa på svenska (om du som jag inte är tillräckligt haj på franska) kan du kolla här.

Det var det hela

Åhh, gäsp, nu är Paperback Lover trött minsann. Firat födelsedagen hela dagen lång. Tack alla som tittat in här och extra tack till trogna tävlande! Ni kan som sagt fortsätta att tävla hela helgen. Klockan 22.00 på söndag stänger jag tävlingen och sen börjar jag presentera vinnare så fort jag har resultaten.

Återigen tack, och godnatt!

/PBL

Fråga 30: Bonusfrågan

Och här kommer så födelsedagens sista fråga och när det nu handlat om bokstäver hela dygnet känner jag att vi måste avsluta med en fråga om siffror!

Jag vill att du skriver så många prosa-titlar du kommer på, som innehåller fyra siffror. Och här kan du ta igen en hel del poäng, för du får 10 poäng för varje godkänd titel!

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 29: Ö

Ö

OK. Sista bokstaven. Har du tagit dig ända hit så är jag för det första oerhört glad och ödmjuk för att du följt med hela dagen med i min ABC-fläta. För det andra önskar jag dig lycka till med bonusfrågan som kommer snart.

Men bokstaven Ö då. Här gäller det ett efternamn. En av mina favoritförfattare. Och ett geografiskt område förknippat med författaren. Det blir ledtrådar i form av ett antal Stockholms-referenser:
Hornsgatan
Essingeöarna
Gamla stan

Till Fråga 30 (sista frågan som är en bonusfråga)

Fråga 28: Ä

Ä

En boktitel söker jag nu. Den här deckarförfattaren gillar jag extra mycket eftersom hon skriver den typen av kriminalromaner där polisen ofta bara finns med i periferin. Det är ibland offret och väldigt ofta gärningsmannen som får vara huvudpersonen. Det här är en av hennes bästa.

Till Fråga 29

Fråga 27: Å

Å

Nu tänker jag på ett djur. Det handlar om ett parti i en bok som jag aldrig glömmer och som får mig att äcklas varje gång jag tänker på det. Det involverar också ett hästhuvud.

Till Fråga 28

Fråga 26: Z

Z

Ett namn är jag ute efter här. Författarens sista namn som har fem bokstäver, och en av romanerna författaren skrivit handlar om böcker.

Till Fråga 27

Fråga 25: Y

Y

Efternamn, återigen. På en författare som inte lever längre men som skrivit några riktigt bra men dystra romaner om hur livet kan bli. Ord som bitterhet, självbedrägeri, förfall kommer upp när jag tänker på personerna i hans böcker.

Till Fråga 26

Fråga 24: X

X

Ingen lätt bokstav, det får medges. Så det här får bli ett förnamn på en författare. Författaren har skrivit en roman som jag läst, men inte tyckt så där värst mycket om. Kommer knappt ihåg vad den handlade om ens. Jo just ja, det är en dagboksberättelse om en kinesisk kvinna som åker till London.

Till Fråga 25

Fråga 23: W

W

Här söker jag efternamnet på en jurist i en roman. Hon blir ombud för en liten kille som inte alls har det bra.

Till Fråga 24

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Kommentarsproblem?

Det verkar som om det är lite problem med att kommentera på bloggen. Om ni vill tävla kan ni självklart maila svaren också! Maila då till paperbacklover[det däringa tecknet]gmail[och så en punkt]com.

Fråga 22: V

V

Här letar jag efter en del av ett förnamn på en författare. Det är en författare som jag beundrar mycket, som har skrivit både romaner, barnböcker och politiska spänningsromaner.

Till Fråga 23

Fråga 21: U

U

Ytterligare en boktitel. Här får vi lära känna en person, både som pojke och som pensionär. Vi får också lära känna älven, som flyter vid stugan dit han som vuxen återvänder efter många år.

Till Fråga 22

Fråga 20: T

T

I den här frågan letar jag en boktitel, på engelska. Romanen är en livskrönika byggd på brev och dagboksanteckningar skrivna av en fiktiv person. I romanen kommer han väldigt nära Leo Trotskij när denne är på landsflykt bort från Stalin.

Till Fråga 21

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 19: S

S

Nu efterfrågar jag för- och efternamn på en person som är huvudpersonen i en prisad (och av mig mycket omtyckt) roman. Pojken föds den 15 augusti 1947, vilket visar sig vara ett viktigt datum i hans hemland.

Till Fråga 20

Mer än halvvägs

Både födelsedagen och ABC-flätan är mer än halvvägs nu, och det är några få som svarar på alla frågor, och andra som bara kollar in här. Säg gärna hej, då blir jag glad :-) Och glöm inte att alla som svarar rätt får poäng och att det ligger många böcker i vinstpotten!

Nu är min rätt tuffa arbetsvecka över, tidiga morgnar och resor gör att man är lite extra seg på fredagen. Men eftersom det är en födelsedag att fira idag så är det snarare nu jag vill höja stämningen här lite. Så fram med bubbel eller Champis eller vad ni nu föredrar så skålar vi in helgen!

SKÅL!

Om nån kvart eller så dyker nästa fråga upp här, be ready!

Fråga 18: R

R

Här söker jag ännu ett efternamn. Den här författaren har ett förflutet som journalist och skriver jobbigt läskiga böcker tillsammans med en annan författare.

Till Fråga 19

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 17: Q

Q

Ett latinskt ordspråk som också är en boktitel från 1800-talet. Ordspråket förknippas med legenden om när Petrus möter Jesus på Via Appia, strax utanför Roms stadsmur.

Till Fråga 18

Fråga 16: P

P

Nu vill jag ha namnet på en ö. Till den här ön kommer läraren Nicholas Urfe och får uppleva sin livs sommar. En av de bästa romaner jag läst.

Till Fråga 17

Fråga 15: O

O

Jag vill ha förnamnen i ett par i en fantastisk men hemsk roman. Kvinnan i paret har en tvillingsyster som heter Kainene.

Till Fråga 16

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 14: N

N

Jag vill ha ett efternamn. Ni får ett datum.
15 juli.

Till Fråga 15

Fråga 13: M

M

Nu vill jag ha namnet på en dansk ort som blev känd genom en fantastisk roman. Orten har sedan 1700-talet varit en av de viktigaste orterna för den danska handelsflottan.

Till Fråga 14

Fråga 12: L

L

Efternamnet på den här kända svenska deckarförfattaren delas med en annan svensk känd deckarförfattare. Ett rätt vanligt svenskt efternamn alltså. Det som skiljer denna författare från den andra är att det är en kvinna och att deckarna utspelar sig i en stad i vår norra landsände.

Till Fråga 13

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 11: K

K

Här söker jag:
förnamnet på en huvudperson i en roman.
namnet på staden som har stor roll i romanen. Förnamnet ingår i namnet på staden som ligger i nordöstra Turkiet.
boktiteln på turkiska. Även här kan man finna förnamnet.

Till Fråga 12

Fråga 10: J

J

Förnamnet på en av mina favoritförfattare. Han råkar också vara nobelpristagare i litteratur. Han har bland annat skrivit om ett älskande par som bygger en flygmaskin.

Till Fråga 11

Fråga 9: I

I

Bakom det här efternamnet döljer sig syskonen Liliane Korb och Laurence Lefèvre.

Till Fråga 10

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Spännande deckare att läsa i höst

Igår presenterade Svenska Deckarakademin de nominerade till Årets bästa kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Extra fint att få presentera dom för er på födelsedagen, deckarfantast som jag är!

Nominerade till Årets bästa svenska kriminalroman:
Karin Alfredsson - Pojken i hiss 54
Arne Dahl - Viskleken
Lars Kepler - Eldvittnet
Hans Koppel - Kommer aldrig mer igen
Kristina Ohlsson - Änglavakter

Jag måste säga att jag är nöjd med ALLA nomineringar ovan. Och lite extra lustigt att av årets fem nominerade författare är tre av dom pseudonymer. Äntligen Alfredson, hennes deckare om läkare Ellen Elg handlar ju om så mycket mer. Hennes debut om Ellen, 80 grader från Varmvattnet, fick ju faktiskt Deckarakademins debutpris 2006. Och Dahl, en av mina favoriter, helt klart. Kepler är kanske den jag är minst nöjd med här, han (dom) blev ju nominerad förra året också för Paganinikontraktet, vi får väl se. Och så Koppel, lite överraskande kul, jag har bara läst hans romaner men exempelvis i hans Vi i villa finns det något obehagligt som man även kan hitta i regelrätta kriminalromaner. Kommer aldrig mer igen kommer på pocket redan den 23 november!
Sist och störst av alla här ovan, Kristina Ohlsson, yey! Också hon var nominerad ifjol för Tusenskönor. Askungar som jag läste tidigare i år är en av de bästa deckare jag läst. Änglavakter kommer dessutom ut på pocket den 25 januari 2011. Längtar dit! Så grattis alla!

Nominerade till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman:
Belinda Bauer - Mörk jord (Blacklands, övers: Ulla Danielsson)
Deon Meyer - Tretton timmar (Thirteen hours, övers: Mia Gahne)
Denise Mina - Getingsommar (The end of the wasp season, övers: Boel Unnerstad)
Peter Temple - Sanning (Thruth, övers: Johan Nilsson)
Domingo Villar - Nattens mörka toner: Ett fall för kommissarie Leo Caldas (Ollos de auga/Ojos de agua, övers: Lena E Heyman)

Först och främst Bauers redan mycket prisbelönta deckare Mörk jord, den tror jag kommer bli läst av alla i höst. Årets bokjulklapp! Meyer är ju känd för bra deckare, hon vann ju dessutom ifjol för Devils Peak, tveksamt om det blir vinst i år igen. Även Mina levererar, nominerad som sent som 2009 för I midnattens stillhet. Temple är för mig okänd och även Villar, men Villar är tydligen en spansk författare och sådana läser jag alltför sällan även om jag är en spaniofil, så honom måste jag kolla upp.
Extra roligt bland dessa nomineringar är ju att det är lite fler små förlag som fått nomineringar; Modernista, Weyler, Minotaur (iofs ett Bonnierförlag), Kabusa och Ekholm & Tegebjer (som jag aldrig hört talas om, fy på mig). Ingen av titlarna verkar vara planerad för pocket ännu, men på engelska finns både Thirteen hours av Meyers, The end of the wasp season av Mina och Temples Truth på pocket. Villars deckare finns också på engelsk pocket med namnet Water-blue eyes.

Lördag den 19 november kl 15 har Svenska Deckarakademin sitt höstmöte i Deckarbiblioteket på Eskilstuna Stadsbibliotek och när de konfererat klart avslöjas årets bästa kriminalromaner.

Fråga 8: H

H

Den här författaren från förr skrev fantastiska berättelser om krig och fred, kärlek och otrohet, äventyr, död, hjältedåd och evigt liv.

Till Fråga 9

Fråga 7: G

G

Här söker jag ett efternamn och ett namn. Efternamnet på författaren och namnet ingår i en av författarens boktitlar. En folkkär författare och "personen" bakom namnet är rätt omtyckt av många också.

Till Fråga 8

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 6: F

F

En boktitel. Författaren har skrivit många böcker varav de flesta blivit filmer. Skådespelare som Julia Roberts, Tom Cruise och Matt Damon har spelat huvudrollerna. Titeln jag söker är på svenska.

Till Fråga 7

Fråga 5: E

E

I dalen De himmelska ängderna bor en hel del roliga typer. Bland annat en drömmare som gör våghalsiga aktiespekulationer med hjälp av en gammal kontobok. Vad heter han i förnamn?

Till Fråga 6

Fråga 4: D

D

Här letar jag efter två författares förnamn. De har samma initialer och den ene inspirerade den andre till att skriva. En kvinna och en man.

Till Fråga 5

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Fråga 3: C

C

Ett till efternamn. Nu på en kvinnlig polis som går från DS till DCI under deckarseriens gång. Hon hjälper en mera känd DCI att lösa brott i Yorkshire i England.

Till Fråga 4

Fråga 2: B

B

En författares efternamn. Författaren har skrivit ett flertal spännande böcker som ofta handlar om försvunna människor.

Till Fråga 3

Fråga 1: A

A

Här söker jag ett förnamn. Det är namnet på huvudpersonen i en bok av en fransk nobelpristagare i litteratur.

Till Fråga 2

Undrar du vad detta är? Läs mer här och var med och fira Paperback Lovers födelsedag genom att tävla!

Paperback Lovers ABC-fläta

Nu är det den 21 oktober och Paperback Lover är nu tre år gammal! Tjihoo! Jag sätter igång direkt och firar! Och ni får vara med och tävla. Priserna kommer att bli böcker (surprise, surprise) och annat. Såhär kommer det att gå till: 30 frågor, de 29 första kommer att vara litterära frågor där svaret i första frågan kommer att börja på bokstaven A, i andra frågan på bokstaven B, und so weiter. Den sista och 30:e frågan kommer att vara en bonusfråga.

Den som svarar rätt först får 5 poäng, men svarar man rätt får man 1 poäng.
Den med flest poäng kommer att få välja pris först (från en lista med priser) och sen kommer jag att utse vinnare tills prishögen är slut. Ni kan fortsätta att tävla hela helgen. Klockan 24.00 på söndag stänger jag tävlingen och sen börjar jag presentera vinnare så fort jag har resultaten. Tänk på att även om någon varit först med att svara ska man inte förutsätta att det är rätt svar :-)
En tio-femton vinnare kommer det nog att bli, så bra läge att tävla här!

Lycka till nu allihopa!

Till Fråga 1

Dan före dan

Imorgon fyller bloggen år! 3 år minsann! Det ska firas såklart. Jag har funderat lite på hur. Men det kommer att bli en tävling självklart! En fin person som jag känner kommer också snart att fylla 3 år och för honom har bokstäverna börjat bli intressanta. Så jag tänkte helt enkelt att det skulle bli en ABC-ordfläta för er i morgon. Nya frågor kommer att läggas upp under hela dygnet med start kl 01.00 och sen rullar det på ända fram till dygnets slut. Och den som kan sitt alfabet vet förstås att det kommer att bli 29 frågor, jodå! Och så kanske en bonus-fråga för att det ska bli 30 jämnt.

Så, kika in här i natt, imorgon, imorgonkväll, så firar vi Paperback Lovers 3-årsdag ihop!

Booker-priset 2011 går till...

Julian Barnes har tilldelats The Man Booker Prize for Fiction 2011 för sin roman The sense of an ending.
Och jag är på väg t Oslo på jobb och får skriva mer en annan gång.

Augustpriset 2011, de nominerade

Idag presenterade Augustprisjuryn (åååh, vad jag skulle vilja vara en del av den!) de nominerade till Augustprisets tre olika kategorier. Bråda dagar på jobbet nuförtiden så rapporteringen får komma lite senare än vad jag önskat. Och det är ju inte så att det saknas rapportering direkt :-)

Precis som ifjol tar jag de, för mig, mindre intressant kategorierna först. Om man nu kan rangordna dom.

Nominerade till Augustpriset i fackboksklassen (urvalet var 140 bidrag från 46 förlag):

Skymningssång i Kalahari. Hur människan bytte tillvaro av Lasse Berg, Ordfront
Alla monster måste dö. Gruppresa till Nordkorea. Ett reportage av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman, Albert Bonniers Förlag
Trädets tid av Christel Kvant, Norstedts
”Ni har klockorna – vi har tiden”. USA tio år efter 11 september av Lennart Pehrson, Albert Bonniers Förlag
Spektrum. Den svenska drömmen. Tidskrift och förlag i 1930-talets kultur av
Johan Svedjedal, Wahlström & Widstrand
Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

Eftersom jag är så dåligt bevandrad i den här kategorin kommer jag att gå på vilket ämne som intresserar mig mest, så jag hoppas på Alla monster måste dö, för att jag skulle vilja veta mera om Nordkorea. Det är också den enda som hittills har ett planerat datum för pocketutgivning. 9 december kommer den på pocket. Julklappstips kanske?

Nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen (urvalet var 128 bidrag från 23 förlag):

Vita streck och Öjvind av Sara Lundberg, Alfabeta
Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore, Bonnier Carlsen
Pojkarna av Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen
I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren, Kabusa böcker
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Rabén & Sjögren
Petras prick av Maria Nilsson Thore, Bonnier Carlsen

Ok, här kommer jag att vara lite partisk bara för att jag är så överförtjust i Mats Strandberg, men också för att hans och Saras bokidé är genial. Jag hoppas Cirkeln vinner detta! Och om du håller ut till den 25 januari 2012 kan du läsa den första delen i Engelsfors-trilogin på pocket.
Lite imponerade dock att Maria Nilsson Thore är dubbelt nominerad.

Nominerade till Augustpriset i den skönlitterära klassen (urvalet var 135 bidrag från 32 förlag):

Korparna av Tomas Bannerhed, Weyler förlag
En m³ jord. Diktcykel av Sören Bondeson, Bokförlaget Lejd
Flod av Carolina Fredriksson, Albert Bonniers Förlag
Lacrimosa av Eva-Marie Liffner, Natur & Kultur
Välkommen till den här världen: av Amanda Svensson, Norstedts
Rekviem för John Cummings av Bengt Ohlsson, Albert Bonniers Förlag

Vad det gäller de nominerade i den här kategorin så satsar jag mina pengar på Korparna av Bannerhed, men skulle också bli glad om Flod av Fredriksson vann priset. Ingen av titlarna är aktuell som pocket ännu, men jag lovar att meddela om och när.

Och vilka som vinner Augustpriset i sina respektive kategorier får vi veta på måndag den 21 november!


Antal nomineringar per förlag:
Albert Bonniers Förlag - 4
Bonnier Carlsen - 3
Natur & Kultur - 2
Norstedts - 2
Rabén & Sjögren - 1
Ordfront Förlag - 1
Wahlström & Widstrand - 1
Alfabeta Bokförlag - 1
Kabusa böcker - 1
Weyler bokförlag - 1
Bokförlaget Lejd - 1

Inte ok?

Det verkar som att det var en hel personer som inte alls uppskattade mina Gissa Augustpriset-inlägg. En del motsatte sig Augustpriset som sådant och många hade problem med att dissa romaner och författare. Visst, jag kan förstå det, men är det alltså inte ok att säga att en bok inte är bra? Det måste det väl ändå vara även om man trampar en författare på tårna? Eller? Jag kanske bara missförstod dessa kommentarer men det kändes verkligen som om min idé inte var ok. Jag ber om ursäkt då.

Vilken vecka!

Måndag 17 oktober: Augustprisjuryn presenterar årets nominerade titlar.
Tisdag 18 oktober: Vinnaren av The Man Booker Prize for Fiction 2011 tillkännages.
Onsdag 19 oktober: (jag misstänker att) Deckarakademin presenterar årets nomineringar till Bästa svenska Kriminalroman och Bästa till svenska översatta kriminalroman.
Torsdag 20 oktober: uppladdning
Fredag 21 oktober: Paperback Lover fyller 3 år!
Lördag 22 oktober: återhämtning
Söndag 23 oktober: vilodag, puh.

Gissa Augustpriset - Sista omgången

Imorgon, runt klockan 13, presenteras årets nominerade titlar till Augustpriset 2011. Och de här är de tio titlar som jag och ni tillsammans, medelst hissning och gissning, tror kan vara aktuella för priset. Det ska bli spännande att se hur rätt eller fel vi har. Tack för att ni var med och gissade med mig, jag tycker det var kul och gör nog om det nästa år, om inte annat för att det var ett bra sätt att uppmärksammans på vilka svenska romantitlar som getts ut de senaste året.

Uppdaterad 2011-10-17 kl 17:26:
Yey! Två titlar lyckades vi gemensamt gissa oss till skulle bli nominerad till årets Augustpris. Bra jobbat alla :-)

  1. Allan Johansson - Fritt Fall (5 hiss)
  2. Jens Liljestrand - Adonis (3 hiss)
  3. Tomas Bannerhed - Korparna (3 hiss)
  4. Kristian Lundberg - Och allt skall vara kärlek (3 hiss)
  5. Annika Thor - Om inte nu så när (2 hiss)
  6. Carolina Fredriksson - Flod (2 hiss)
  7. Per Planhammar - Efter honom, syndafloden (1 hiss)
  8. Majgull Axelsson - Moderspassion (1 hiss)
  9. Håkan Anderson - Ansatsernas bok (1 hiss)
  10. Anna Schulze - Att ringa Clara (1 hiss)
Här kan du läsa om tidigare omgångar:
Omgång I
Omgång II
Omgång III
Omgång IV
Omgång V
Omgång VI
Omgång VII
Omgång VIII

Festförberedelser

Ikväll påbörjar jag festförberedelserna för bloggens 3-årsdag som inträffar nästa fredag den 21 oktober.
Har ni några önskemål på aktiviteter för dagen (och kvällen?)

Gissa Augustpriset - Omgång VIII

Hej och hå, vad tiden går fort! På måndag är det redan dags för Augustprisjuryn att presentera de nominerade titlarna till årets Augustpris i tre klasser; skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur. Och här har nu vår omdiskuterade lista kommit till sin näst sista anhalt. På söndag gör jag en sista förändring om det finns önskemål för det.

Omgång VII:
Sedan förra veckan då jag rensade bort alla titlar som inte blivit enbart dissade har det inte kommit så många reaktioner. 31 titlar består listan av nu och det förstår vi ju att så många kommer inte att bli nominerade. Så jag kommer att föreslå en lista på tio titlar som har fått mest hiss (och även hiss av mig) och sen får de övriga tjugoen slåss om att ta sig in på topp tio till på söndag. Från och med nu kommer antal hissningar att synas.

Listan ser nu ut såhär:
  1. Allan Johansson - Fritt Fall (5 hiss)
  2. Jens Liljestrand - Adonis (3 hiss)
  3. Annika Thor - Om inte nu så när (2 hiss)
  4. Carolina Fredriksson - Flod (2 hiss)
  5. Tomas Bannerhed - Korparna (2 hiss)
  6. Kristian Lundberg - Och allt skall vara kärlek (2 hiss)
  7. Majgull Axelsson - Moderspassion (1 hiss)
  8. Håkan Anderson - Ansatsernas bok (1 hiss)
  9. Anna Schulze - Att ringa Clara (1 hiss)
  10. Johanna Nilsson - Gå din väg men stanna (1 hiss)
  11. Anton Marklund - Djurvänner (1 hiss)
  12. Malte Persson - Underjorden (1 hiss)
  13. Pamela Jaskoviak - Regnet och gräset (1 hiss)
  14. Christine Falkeland - Sfinx (1 hiss)
  15. Helena von Zweigbergk - Anna och Mats bor inte här längre (1 hiss)
  16. Magnus Dahlström - Spådom (1 hiss)
  17. Per Planhammar - Efter honom, syndafloden (1 hiss)
  18. Martin Tistedt - Världens värdslighet (1 hiss)
  19. Per Odensten - Nio sätt att beskriva regnet (1 hiss)
  20. Elisabeth Hjorth - Hängivelsen (1 hiss)
  21. Claes de Faire - Alla lyckliga familjer liknar varandra (1 hiss)
  22. Amanada Hellberg - Döden på en blek häst (1 hiss)
  23. Bengt Ohlsson - Rekviem för John Cummings (1 hiss)
  24. Britt-Marie Mattsson - Vi tolererar inga förlorare: klanen Kennedy (1 hiss)
  25. Elin Boardy - Mot ljuset (1 hiss)
  26. Elsie Johansson - Då nu är jag (1 hiss)
  27. Eva F Dahlgren - Det vita kolet (1 hiss)
  28. Eva Ström - Den flödande lyckan (1 hiss)
  29. Eva-Marie Liffner - Lacrimosa (1 hiss)
  30. Linda Olsson - Det goda inom dig (1 hiss)
  31. Sofia Nordin - Gå sönder, gå hel (1 hiss)
Nu gäller det att hissa om man vill ha in sin favorit på listan.

Här kan du läsa om tidigare omgångar
Omgång I
Omgång II
Omgång III
Omgång IV
Omgång V
Omgång VI
Omgång VII

Tänker på det jag läst

Jag har läst flera mycket bra romaner den senaste tiden. Så bra att jag väldigt gärna vill berätta för er om hur bra dom var. Synd bara att jag tycker det är så jobbigt att skriva ner det. Dom där recensionerna alltså, dom tar kål på mig.

Men, jag ska försöka, för jag vill ju att ni ska läsa också. Och få veta hur bra det är. Visst blir ni lite nyfikna ändå på vad det är jag har läst?

Tomas Tranströmer

För ett par veckor sedan tittade jag på Gokväll, det var den 16 september och Henning Mankell var middagsvärd. Det var den där programpunkten ni vet när en gäst får bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Mankell valde då att bjuda in Tomas Tranströmer, men tätt intill hans stol fanns en stol till. Mankell sa som så att "där sitter alltså fru Monica och hon är naturligtvis gäst, men framförallt kanske hennes man Tomas Tranströmer, vår allra i särklass största poet som lever idag". Mankell berättade att "han har drabbats av svårigheter att uttrycka sig, och jag vill så förfärligt gärna ha honom med" och "han är faktiskt en av dom författare i världen jag beundrar allra mest."

När jag hörde detta tänkte jag att det var då väl själva tusan om han inte får nobelpriset i år. Och så blev det. Jag är väldigt glad för det även om det för min egen litterära upplevelse inte är någon höjdare. Jag har det inte lätt när det kommer till lyrik och poesi, men jag jobbar på det.

Framför mig på bordet nu ligger Tranströmers Samlade Dikter 1954-1996, och den är inte panikshoppad idag, på pärmens insida står det 24/2-2009, vilket för de flesta bokmalar är detsamma som bokrean. Den är relativt oläst även om den legat på mitt nattygsbord i omgångar (tips från Malin). Den har stått i hyllan ett tag nu, men får nog allt hamna bredvid sängen igen.

I min bok 100 Nobelpris i Litteratur 1901-2001 av Helmer Lång från 2001, spekulerar Lång på sista sidorna om vem han tror ska få Nobelpriset 2001. Först på hans lista kommer Yasar Kemal (som bland annat skrivit Låt tistlarna brinna!), sen kommer Carlos Fuentes och hans tredje och sista kandidat är Mario Vargas Llosa. Och där fick han ju sedermera rätt.
Men så skriver han: "Sverige då? Ja, enstaka entusiaster framhäver fortfarande Astrid Lindgren och Tomas Tranströmer, båda förvisso i och för sig väl förtjänta. Men tiden har gått dem förbi."

Ack nej Lång, där hade du fel!

Men det får mig att fundera, hur länge har egentligen Tranströmer funnits med i spekulationerna? Det här var ju 10 år sedan, och då var Tranströmer redan borträknad. 1996 kom han ut med Sorgegondolen som också vann Augustpriset och Tranströmerpriset instiftades 1997. Kanske var det efter det, som svenskarna började hoppas på Nobelpriset för Tranströmer?

I Litteraturhistoria, min kursbok i litteratur från gymnasiet, från 1989, fjärde upplagan tryckt 1992, finns följande att finna om Tomas Tranströmer (på sid 446 av 455, alltså typ sist i boken):

"
Nordlig storm. Det är den tid när rönnbärs-
klasarna mognar. Vaken i mörkret hör man
stjärnbilderna stampa i sina spiltor
högt över trädet.

Det här är en dikt av Tomas Tranströmer (f 1931), som debuter-
ade 1954. Han anknyter till fyrtiotalisterna genom sin förkärlek
för bilder med ett svårfångat associationsinnehåll. Den som
läser raderna här ovan tror sig först avnjuta ett okomplicerat
stycke naturlyrik, när plötsligt stjärnbilderna stampar in och
ger dikten en ny dimension; den handlar inte bara om svensk
rönnbärstid utan också om kosmos, universum."

 Rönnbär. 2011-10-06

Jag kan inte minnas att vi läste något av Tranströmer, däremot minns jag att vi läste om den svenska kriminalromanen delar av Sjöwall/Wahlöös verk. Men det stod inte att läsa i skollitteraturen. Klart är i alla fall att jag inte tror det finns någon som inte unnar Tranströmer priset idag och jag hoppas att han kommer att läsas mer i skolorna framöver.

Om ni vill se klippet med Mankell som middagsvärd kan ni kolla här, det var verkligen vackert och bra.


(Nu läser jag om reportrarna som år efter år har väntat utanför Tranströmers dörr och i år Äntligen! får gå in genom dörren. Och då kommer tårarna, faktiskt.)

Äntligen!

Uppdaterat 16:01:
Ja, jag hade naturligtvis förberett ett  "Äntligen!", om det hade blivit någon jag inte gillade så hade det blivit ett "Meh!".

Det kommer klia i fingrarna

Kl 13.00 idag går jag in på möte och jag tror att jag på min höjd kan läsa era twitter om vem som tilldelats Nobelpriset i litteratur 2011, jag tror nog inte ens att jag kan prata om det med mötesdeltagarna, möjligtvis viska ett litet Äntligen! om det blir nån jag gillar.
Oavsett vem det blir, kommer det att klia i mina fingrar, dom vill skriva om detta, jag känner det redan nu, lite pirr i de tre mittersta fingrarna. Så kvällens träningspass får faktiskt känna sig bortprioriterat så jag får researcha och skriva ett lite längre, ett så kallat djuplodande, inlägg om den färskaste Nobelpristagaren i år.

Vi hörs senare idag!

Gissa Augustpriset - Omgång VII

Bara två veckor kvar nu till Augustprisnomineringarna presenteras så nu förändras listan ordentligt. För det här är den näst sista listan och nästa onsdag skall våra nomineringar vara klara!

Omgång VII:
Från och med nu finns bara de hissade titlarna kvar, och de skall också bli färre fram tills nästa onsdag. Tror ni att vi kommer ned till tio titlar? Då tycker jag vi gör det bra! Från förra veckan tar vi med oss Det goda inom dig (som slank med i elfte timmen) och Gå sönder, gå hel. Sara Lövestams omdiskuterade I havet finns så många stora fiskar tappade dock sin chans. Ska bli intressant om den blir nominerad eller inte. Och så slutligen kom Adonis av Liljestrand med på listan genom en sista hiss, vilket jag är glad över. Så nu är det 31 titlar kvar. Kanhända kör jag en lista nästa onsdag och en sista koll på läget på söndagen efter, jag får se.

Listan ser nu ut såhär:
  1. Allan Johansson - Fritt Fall
  2. Anton Marklund - Djurvänner
  3. Malte Persson - Underjorden
  4. Pamela Jaskoviak - Regnet och gräset
  5. Annika Thor - Om inte nu så när
  6. Christine Falkeland - Sfinx
  7. Carolina Fredriksson - Flod
  8. Helena von Zweigbergk - Anna och Mats bor inte här längre
  9. Magnus Dahlström - Spådom
  10. Per Planhammar - Efter honom, syndafloden
  11. Martin Tistedt - Världens värdslighet
  12. Per Odensten - Nio sätt att beskriva regnet
  13. Elisabeth Hjorth - Hängivelsen
  14. Claes de Faire - Alla lyckliga familjer liknar varandra
  15. Amanada Hellberg - Döden på en blek häst
  16. Majgull Axelsson - Moderspassion
  17. Håkan Anderson - Ansatsernas bok
  18. Anna Schulze - Att ringa Clara 
  19. Johanna Nilsson - Gå din väg men stanna
  20. Tomas Bannerhed - Korparna
  21. Kristian Lundberg - Och allt skall vara kärlek
  22. Bengt Ohlsson - Rekviem för John Cummings
  23. Britt-Marie Mattsson - Vi tolererar inga förlorare: klanen Kennedy
  24. Elin Boardy - Mot ljuset
  25. Elsie Johansson - Då nu är jag
  26. Eva F Dahlgren - Det vita kolet
  27. Eva Ström - Den flödande lyckan
  28. Eva-Marie Liffner - Lacrimosa
  29. Linda Olsson - Det goda inom dig
  30. Sofia Nordin - Gå sönder, gå hel
  31. Jens Liljestrand - Adonis
Om jag mot förmodan har missat nån av era kommentarer från förra omgången så låt mig veta det snarast.

Här kan du läsa om tidigare omgångar
Omgång I
Omgång II
Omgång III
Omgång IV
Omgång V
Omgång VI

Le Prix Goncourt 2011, urval 2

Vilken fantastisk litteraturmånad oktober är!

Den inleds idag med att L'Académie Goncourt nu har presenterat sitt andra urval nominerade titlar till Le prix Goncourt 2011. Efter det följer Nobelpris, Augustprisnomineringar, Man Booker-prisets vinnare, Paperback Lover har sin födelsedag (jomenvisst) och så avslutas den också med Le prix Goncourts tredje urval den 25 oktober. Så himla härligt tycker jag!

Här är de åtta författare som gått vidare till andra urvalet (i kursivt):
Sorj Chalandon - Retour à Killybegs (Grasset) 
David Foenkinos - Les souvenirs (Gallimard)
Alexis Jenni - L'Art français de la guerre (Gallimard)
Carole Martinez - Du Domaine des Murmures (Gallimard) 
Véronique Ovaldé - Des vies d'oiseaux (L'Olivier)
Morgan Sportès - Tout, tout de suite (Fayard) 
Lyonel Trouillot - La belle amour humaine (Actes Sud)
Delphine de Vigan - Rien ne s'oppose à la nuit (JC Lattès)
Stéphane Audeguy - Rom@ (Gallimard)
Emmanuel Carrère - Limonov (P.O.L)
Charles Dantzig - Dans un avion pour Caracas (Grasset)
Simon Libérati - Jayne Mansfield 1967 (Grasset)
Ali Magoudi - Un sujet français (Albin Michel)
Eric Reinhardt - Le Système Victoria (Stock)
Romain Slocombe - Monsieur le Commandant (Nil)

Fint att både Carole Martinez och Delphine de Vigan gick vidare, jag nämnde ju dom som de två enda författarna jag kände till efter första urvalet.

Följande datum kan läggas på minnet:
Urval 3 presenteras den 25 oktober.
Vinnaren presenteras den 2 november.

Vill du läsa mer om tidigare vinnare och vilka titlar som finns att läsa på svenska (om du som jag inte är tillräckligt haj på franska) kan du kolla här.

Inför torsdagen

Den här veckan är det dags för tillkännagivanden av en hel del Nobelpris. Även Nobelpriset i Litteratur, det där var ju som vanligt hemligt ända tills nu idag (måndagen innan tillkännagivandet), men på torsdag den 6 oktober kl 13.00 får vi veta.

Eftersom jag själv haft semester och varit lite allmänt off vad gäller bloggandet, så har jag inte riktigt haft tid att själv skriva och spekulera om presumptiva pristagare. Så jag surfade runt lite på bokbloggarna och kollade vad dom skrev om saken. Och till min förvåning hittade jag faktiskt inte så där översvallande mycket hos mina bloggfavoriter. Men nedan kommer lite tips på länkar, och har ni skrivit något om Nobelpriset som jag missat får ni gärna ge mig länkar i kommentarerna.

Enligt O blir rädd och Enligt O diskuterar odds.
Lyran utvärderar och Lyran kör en trio.
Bokhora fredagsfrågar.
Nobelprisprojektet recenserar.

Som vanligt kommer jag att försöka rapportera och blogga på plats i börshuset på torsdag.
DN har en blänkare om att Adonis toppar bettingsajternas oddslistor.

Vem jag tror på? Jag kopierar svaret jag just skrev på Bokhoras (tydligen provocerande) fråga om vem som vinner Nobelpriset:
Kanske det är dags för Tranströmer nu, innan det är försent? Men det är inte honom jag hoppas på, jag hoppas på dansken Carsten Jensen eller norsken Per Petterson. Författare som verkligen berört mig och jag tycker dom skriver i nobelklass även om dom inte har fler än åtta-nio verk var på sin ”meritlista”.

Pocketutgivning Oktober 2011


* 4 oktober Lasse Wireup & Matti Larsson Svensk Maffia: fortsättningen Månpocket
Utkommen!

* 4 oktober Marie Ndiaye Tre starka kvinnor Månpocket
Vinnare av Goncourt-priset 2009
Utkommen!

* 7 oktober Chimamanda Ngozi Adichie Det där som nästan kväver dig Bonnier Pocket
Nominerad till The Commonwealth Writers' Prize 2010
Utkommen!

* 7 oktober Marguerite Duras Anteckningar från kriget Modernista
Utkommen!

* 13 oktober Guillermo Del Toro & Chuck Hogan The Night Eternal Harper Collins
The Strain Trilogy: del 3/3
Utkommen!

* 14 oktober Tomas Tranströmer Samlade dikter 1954-1996 Bonnier Pocket
Nobelpriset 2011
Utkommen!

* 19 okotber Alex Schulman Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött Pocketförlaget
Utkommen!

* 19 oktober Catharina Ingelman-Sundberg Tempelbranden Pocketförlaget
Serie Släkten: del 3
Utkommen!

* 20 oktober Philip Roth Nemesis Random House
Utkommen!

* 26 oktober Arnaldur Indridason Mörka strömmar Norstedts pocket
Serie Erlendur Sveinsson del 7
Nominerad till The Martin Beck Award 2010
Utkommen!

* 27 oktober Agnès Desarthe Ät mig Sekwa Förlag
Utkommen!

* 27 oktober Delphine De Vigan Underjordiska timmar Sekwa Förlag
Utkommen!