Krim på gång!

Bra utdelning på fredagskvällens bokussurfning!

Denise Mina kommer ut med en ny deckare om kriminalinspektör Alex Morrow, Gods and Beasts släpps den 5 juli.

Andrew Taylor ska enligt bokus publicera thrillern A token of Affection den 5 juli, men enligt Amazon kommer den inte förrän 2013. Då ska det även komma en bok med titeln The Loyal American av Taylor.

Tana French släpper Broken Harbour den 19 juli.

Chuck Hogans & Guillermo del Toros tredje och sista del i trilogin Släktet, Evig natt, kommer ut på svenska den 8 augusti.

Min husgud Peter Robinson släpper sin 20:e deckare om Alan Banks, Watching the Dark, den 18 augusti.

Linwood Barclays Trust your eyes kommer ut den 27 september och slutligen;

Dennis Lehane släpper en ny fristående deckare den 9 oktober, Live by night.

Trevlig helg!

Sneglar lite mot Young Adult

Vissa typer av webbplatser saknar jag på svenska (eller, om dom finns och jag har missat dom, tipsa gärna!). Det är webbplatser som har rubriker som "Nu har jag läst ut Hungerspeltrilogin, och nu då?" eller "Nu har jag läst alla Åsa Larsson-deckare, och sen då?". Mina bokbloggarvänner är ju en fantastisk bra källa egentligen och det är lite så jag läser andra bokbloggar. Jag har lärt mig vad var och en har för favoritlitteratur och om den stämmer överens med min är jag inte sen med att läsa vad de tipsar om i bloggen. Vissa boktips kan verkligen gå som en litterär löpeld genom bokbloggosfären, snabbare än djungeltrumman.

Men om vi återgår till de där webplatserna jag saknar då så har jag hittat en variant på engelska. Jag googlade runt lite och hittade sidan squidoo.com. Jag vet inte hur populär den är, men den består av samlingar av olika kategorier som dess medlemmar skapar. En av kategorierna är Books, Poetry & Writing och den har i sig en hel del underkategorier. Där kan man bland annat hitta samlingar som Six Books to Read After The Hunger Games. Japp, helt sant, känns nästan som en födelsedagspresent! Eller Six Adult Novelists Writing Young Adult Books. Även om det kanske är den första länken som känns mest spännande så var det den andra jag tänkte prata lite mer om nu.

Jag har självklart noterat att två av mina favoritförfattare (jag har många favoritförfattare, häng inte upp er på det nu) John Grisham och Harlan Coben har gett sig in i Young Adult-genren. Eller Ungdomslitteratu som det heter på svenska, eller Ung vuxen, det funkar lika bra. Det började väl nästan med Harry Potter, men i och med Hungerspelstrilogin har fler och fler författare snappat upp att de unga vuxna är en trendig och pr-mässigt väldigt bra målgrupp som läsare. Ungdomar för vidare, haussar, baissar och har mycket åsikter om vad dom läser. Det är antingen "sjukt bra" eller "jävligt dåligt". Hamnar du dock där emellan har du misslyckats för om det som är mainstream säger de unga vuxna inte särskilt mycket, det måste sticka ut åt nåt håll.

Grisham och Coben, som alltid skrivit thrillers och deckare för vuxna, har nu alltså gett sig in i kampen om de unga vuxna läsarna och det här är deras bidrag.

John Grisham har i skrivande stund publicerat två böcker och har en tredje på väg om den 13-årige advokaten Theodore Boone. De är tänkta att passa barn från 8 år och uppåt och är riktiga bladvändare. Tyvärr finns ingen av dom på svenska, men jag hoppas att något förlag snarast nappar på att få dom översatta.

 John Grisham - Theodore Boone: Kid Lawyer (finns på pocket)

 John Grisham - Theodore Boone: The Abduction (kom ut på pocket den 15 mars)

John Grisham - Theodore Boone: The Accused (kommer ut inbunden 24 maj 2012)

Harlan Coben har skrivit 10 deckare om sportagenten Myron Bolitar. I en av dessa deckare får vi träffa Myrons okända brorsson, Mickey Bolitar. Det är Mickey som har huvudrollen i Cobens nya deckare Shelter. Det är tänkt att bli en hel serie böcker om Mickey Bolitar som förhoppningsvis kommer att vara lika spännande och komiska som Cobens vuxenthrillers. Serien passar för ungdomar från 12 år och uppåt. Inte heller här kan jag glädja er med att de finns på svenska. Hallå alla barn- och ungdomsförlag, här har ni er chans!

 Harlan Coben - Shelter (kom ut på pocket den 1 mars)

På svenska har vi däremot fantastiska Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren som skrivit Cirkeln, den första delen i Engelsforstrilogin som finns på pocket . Del 2, Eld, kommer ut i slutet på april. Den tredje och sista delen, Nyckeln, kommer ut 2013.

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - Cirkeln (kom ut på pocket den 19 mars)

Tre nya från Bonnier Pocket

Det går som vanligt att diskutera hur "ny" en pocket är, om den gavs ut i början av februari, men jo, relativt ny får jag lov att säga.


Först ut är Fatimas hand av Ildefonso Falcones, författaren till Katedralen till havet. Den kom ut på pocket den 8 februari. En tegelsten på över 900 sidor (för den som gillar sånt) som utspelar sig i Andalusien i Spanien på 1500-talet. Den handlar om muslimernas krig mot den spanska kungamakten. Mitt i kriget finns Hernando, son till en muslimsk kvinna och en kristen präst. Han får uppleva det hemska kriget men möter också kärleken i modiga Fatima.

Näst på tur är John Grishams Bekännelsen (The Confession) som kom ut på pocket den 8 mars. En klassisk juridisk thriller från genrens mästare. Har man läst den och undrar vad som är näst på tur av Grisham finns The Litigators som precis kommit ut på engelsk pocket och Calico Joe som också precis kommit ut inbunden.


Det tredje tipset är en nyutgåva av vår senaste nobelpristagare i litteratur, Tomas Tranströmers diktsamling Dikter och prosa 1954-2004, en näst intill komplett samling av Tranströmers lyrik. den kom ut den 20 mars. Min favoritdikt har kommit att bli C-dur som finns i samlingen Den halvfärdiga himlen från 1962. Jag är inte ensam om att ha den som favorit, jag vet, men det upptäckte jag faktiskt inte förrän jag början söka på den. Har hört att den blivit tonsatt också av Loney Dear, under namnet D Major, dock med texten översatt till engelska.

Sunday Review

OBS! Har du INTE läst Hungerspelstrilogin, planerar att göra det och inte vill få handlingen avslöjad: sluta läs nu! Du har blivit varnad.

Jag läste ut Revolt igårkväll. Jag undrade lite innan vad som höll mig ifrån den sista Hungerspelsdelen så länge, men nu förstår jag. Nu är den utläst och allt är liksom över, slut, borta. Jag saknar Katniss, Haymitch, Gale, Snow & Finnick. Peeta, not so much. Kunde ibland inte låta bli att skämmas, när mina egna genusfördomar poppade upp. Katniss har ju minst sagt lite svårt att bestämma sig för vem av killarna hon vill ha. Det pendlar lite kan vi säga, it’s complicated skulle det stått i hennes Facebook-status. Och Peeta och Gale, dom är ju så sotis på varann som det bara går att bli, och hanterar det på killars vis; ”Katniss väljer den hon behöver för att överleva”. Exakt så enkelt och så krasst. Och jag tänker att Katniss är bra osympatisk (för att uttrycka mig politiskt korrekt) som pussar på båda killarna samtidigt utan dåligt samvete, så uppför man sig väl inte. Men varför inte? Egentligen så befriande att en kvinnlig huvudperson inte behöver vara en förebild inom det området och att hon fortfarande är mer än ok. Nu vill jag se Hungerspelen på bio och så hoppas jag att Fatta eld kommer fortare än kvickt som film, för arenan dom byggde upp i den boken var ju spektakulär.

Jag tog fram en Peter Robinson ur hyllan nu. Hoppas den ska få mig att sluta sakna Katniss. En lite mer okänd deckarnovellsamling på engelska, Not safe after dark and other works. Den rymmer fyra Banks-noveller, bland annat den allra första som skrevs, och så ett gäng andra deckarnoveller. Den skrevs 1998, året innan han skrev En ovanligt torr sommar (In a dry season), som blev Robinsons genombrottsdeckare här i Sverige. Jag tänkte att jag skulle rassla igenom de här novellerna för att få en liten påminnelse om Alan Banks liv, hur det var förr. Jag har ju följt honom nu, genom giftermål, skilsmässor och förälskelser, kan vara intressant att se hur det hela började. Passande nog kan jag tipsa om att Robinsons senaste deckare, som är hans första (vad jag vet) fristående deckare, Before the Poison, från och med ett par månader sen finns på engelsk pocket.


Jag skulle nu kolla om det finns nåt utgivningsdatum för den på svenska, jag hittar inget, men däremot upptäcker jag till min stora glädje att det kommer en ny Alan Banks-deckare redan i augusti! Watching the Dark heter den! Nu snackar vi alltså del 20 i serien, wow! Och jag ligger lite efter måste jag erkänna. Därför känns det som att jag kommer en liten bit på vägen med novellerna nu.

Ja, det var väl mina söndagsfunderingar, nu ska jag ge min litteraturkurs en sista match, så får jag se om det blir några poäng. Det är fortfarande tveksamt hur det kommer gå, deadline på onsdag!

Made in the UK

Made in the UK är ett samarbete mellan Victoria and Albert Museum och Vintage Classics, skapat för att fira Storbritanniens kreativa talanger. Vid sidan av den prestigefyllda utställningen ‘British Design 1948 – 2012: Innovation in the Modern Age’ kommer Vintage Classics att återutge några ikoniska brittiska böcker från samma period. De har bjudit in sju av Storbritanniens finaste designers för att skapa nya omslag för det mesta oförglömliga och livsförändrande böckerna.


I Capture the Castle av Dodie Smith. Designad av Celia Birtwell

The End of the Affair av Graham Greene. Designad av Sue Timney

The French Lieutenant’s Woman av John Fowles. Designad av Philip Treacy

The Sea, The Sea av Iris Murdoch. Designad av Zandra Rhodes

Money av Martin Amis. Designed av Saatchi&Saatchi

Enduring Love av Ian McEwan. Designad av Wilkinson Eyre Architects

A Spot of Bother av Mark Haddon. Designad av Michael Horsham

Utställningen kommer att löpa från mars till augusti 2012. Den kommer att visa 60 år av Storbritanniens kreativitet med inriktning mot produktdesign, mode och textil, möbler, keramik och glas, teaterdesign, grafik, fotografi, arkitektur, bildkonst och skulptur. Följ länken till förlagets hemsida längst upp i inlägget, så hittar du en tävling där du kan vinna alla titlarna. Sista datum för att tävla är 20 mars!

Källa: Vintage Classics utgivningskatalog Januari - Juni 2012

Ännu ett Hungerspels-fan är fött

Peter Ps systerdotter var på besök förrförra veckan. Ifjol vår fick hon den första delen i Hungerspelstrilogin, Hungerspelen, av mig i födelsedagspresent. Bara för att jag själv gillade den så mycket. Det första hon sa när hon kom in genom dörren hos oss förrförra lördan var att hon hade läst ut boken och att det var "det värsta slutet någonsin". Hon hade läst boken i skolan och hennes lärare hade berättat för henne att det finns två delar till i serien, men att det nog var enormt lång kö till dom på biblan. Så gissa hur nöjd hon såg ut (och jag blev) när jag kunde gå och hämta Fatta eld från bokhyllan och ge till henne. Hon började läsa direkt. Yes! Min prao-present till henne blev självklart att hon fick med sig de två andra delarna hem, Fatta eld och Revolt, så hon kunde fortsätta läsa om Katniss och Peeta! Såklart!


Om knappt en vecka har filmen baserad 
på boken Hungerspelen premiär. 
Jag tror det kan bli en riktigt häftig film.

Aravind Adiga

Ända sedan hans debutroman The White Tiger vann Booker-priset 2008 har jag varit sugen på att läsa Aravind Adiga. Sedan dess har han kommit ut med två romaner till, Between the Assassinations och Last Man in Tower. De två första finns översatta på svenska och är utgivna på pocket på Brombergs förlag, Den vita tigern och Mellan attentaten. Den senaste, Last Man in Tower, har precis kommit ut på engelsk pocket och här kommer en av de simpla förklaringarna till att jag redan älskar böckerna (olästa) - omslagen! Jag blir så grymt lässugen!




Orange Prize Longlist 2012


Idag på självaste Internationella Kvinnodagen presenterade The Orange Prize for Fiction 2012 års långlista! Orange Prize finns numera både på Twitter och Facebook så där finns massa roligt extramaterial.

Här kommer de nominerade:

Karin Altenberg - Island of Wings Debutant och svensk!
Aifric Campbell - On the Floor
Leah Hager Cohen - The Grief of Others
Emma Donoghue - The Sealed Letter Tidigare nominerad till kortlistan en gång
Esi Edugyan - Half Blood Blues
Anne Enright - The Forgotten Waltz Tidigare nominerad till långlistan en gång
Roopa Farooki - The Flying Man Tidigare nominerad till långlistan en gång
Jaimy Gordon - Lord of Misrule
Georgina Harding - Painter of Silence
Jane Harris - Gillespie & I Tidigare nominerad till kortlistan en gång
Francesca Kay - The Translation of the Bones
A.L. Kennedy - The Blue Book Tidigare nominerad till långlistan två gånger
Erin Morgenstern - The Night Circus
Madeline Miller - The Song of Achilles
Cynthia Ozick - Foreign Bodies
Ann Patchett - State of Wonder Tidigare vinnare av The Orange Prize, 2006 för Bel Canto och tidigare nominerad till kortlistan en gång
Ali Smith - There but for the Tidigare nominerad till kortlistan två gånger
Anna Stothard - The Pink Hotel
Stella Tillyard - Tides of War
Amy Waldman - The Submission

Roligt med en svensk författare på listan, dock är boken skriven på engelska och utgiven på engelskt förlag. Jag har inte läst någon av titlarna på listan, men Ann Patchetts Orange Prize-belönade roman Bel Canto från 2001 har jag läst, det är en helt fantastisk roman.

Kortlistan presenteras den 17 april och vinnaren koras den 30 maj!

Julian Barnes

Den 18 oktober ifol (jaa, jag är extremt efter men so what) offentliggjordes Julian Barnes som årets vinnare av The Man Booker Prize for Fiction för titeln The Sense of an Ending.

Jag har inte läst något av honom tidigare och blev lite nyfiken, så jag tänkte att jag gör en djupdykning så får jag se om det dyker upp nåt intressant.

Barnes (som inte bara är författare, utan också journalist och tv-kritiker) har skrivit ett tjugotal titlar, cirka hälften av dom är romaner, de flesta finns utgivna på svenska. Fyra kriminalromaner har han dessutom skrivit under pseudonymen Dan Kavanagh, men dom är tyvärr inte översatta till svenska.

Det här var fjärde gången som Barnes blev nominerad till Booker-priset, så bara av den anledningen kan jag tycka att det var välförtjänt att han vann nu, men jag vet väldigt lite om de andra romanerna som var nominerade. Alla tre tidigare nomineringar höll ända till kortlistan och de var Flaubert's Parrot (Flauberts papegoja) 1984, England, England (England, England) 1998 och Arthur & George (Arthur & George) 2005. För England, England och Arthur & George blev han också nominerad till IMPAC-priset och den senare gick också till IMPACS kortlista 2007.

Barnes är också väldigt uppskattad i Frankrike där han har vunnit en hel rad litteraturpriser.

Bibliografi, svenska titlar inom parentes:

Romaner
Metroland, 1980
Before She Met Me, 1982
Flaubert's Parrot, 1984 (Flauberts papegoja, 1986)
Staring at the Sun, 1986 (Se in i solen, 1988)
A History of the World in 10½ Chapters, 1989 (En världshistoria i 10 1/2 kapitel, 1992)
Talking It Over, 1991 (Tala ut, 1992)
The Porcupine, 1992 (Piggsvinet, 1993)
England, England, 1998 (England, England, 1999)
Love, etc., 2000 (Kärlek etc., 2002)
Arthur & George, 2005 (Arthur & George, 2006)
The Sense of an Ending, 2011 (Känslan av ett slut, 2012-03-28)

Essäsamlingar och fakta
Letters from London, 1995
Cross Channel, 1996
Something to Declare, 2002
The Pedant in the Kitchen, 2003
The Lemon Table, 2004
Nothing to Be Frightened Of, 2008
Pulse, 2011

Under pseudonymen Dan Kavanagh
Duffy, 1980
Fiddle City, 1981
Putting the Boot In, 1985
Going to the Dogs, 1987

Som ni ser kommer alltså The sense of an ending ut på svenska i slutet av mars. Det blir på Forum förlag som har gett ut hans tidigare titlar också. Jag uppskattar mycket att hans böcker ges ut på svenska, men inte en enda av dom tidigare titlarna finns tillgängliga på ex Bokus, så frågan är om dom går att få tag på? Kanske på Bokbörsen?

August på pocket

Den ståtliga vinnaren av 2011 års Augustpris i den skönlitterära klassen, Korparna av Tomas Bannerhed, har kommit ut på pocket. Spring och köp!


Den nominerade romanen Lacrimosa av Eva-Marie Leffner har också kommit ut. Spring och köp den också!