Omslagssnobberi?

Såhär ser boken Scarpetta av Patricia Cornwell ut som jag köpte i juli förra året.



Ovanligt fult omslag kände jag, trots att blodfläckarna "kändes" och såg väldigt naturtrogna ut i verkligheten. Den hade inte samma typ av omslag heller som de andra fyra tidigare titlarna jag hade på engelska (exempelvis Book of the Dead), dessutom var det en pocket modell större.


Så kom det sig att jag för nån vecka sedan köpte de tre efterkommande titlarna som finns på pocket. De anlände i förrgår. Alla tre (exempelvis The Scarpetta factor) hade samma format och följde samma utseende och font på omslaget. Inte som de fyra tidigare, men åtminstone lika varandra.


Så jag kollade upp Scarpetta på nätbokhandlarna och såg att det fanns ju en pocketutgåva med samma typ av omslag som de tre efterföljande. Konstigt nog hade den samma ISBN som den jag beställde förra året. Med risk för att beställa hem en exakt kopia av den bok jag redan hade, slog jag till. Den bok som kom hem till mig igår såg ut såhär :-) Upplaga nummer tre som fått nytt omslag along the way.



Jag började faktiskt att läsa Scarpetta redan i söndags. Igår bläddrade jag fram till den sida jag befann mig på och flyttade bokmärket från sidan 120 i den gamla boken till sidan 120 i den nya. Lycka och glädje!

Den gamla boken då? Ja, men den ger jag såklart bort till den första som säger "Scarpetta" i kommentarerna!

Veckans deckarförfattare: Patricia Cornwell


Veckans läsning får också bli Veckans deckarförfattare. Det är av en favoritförfattare som ger mig tudelade känslor. Jag är inte ensam om att känna så, läs bland annat Helenas komplexa relation med författaren. Sammanfattningsvis kan jag säga som såhär: Patricia Cornwell skrev elva helt rasande bra deckare om rättsläkaren Kay Scarpetta. Sen hände något, hon upptäckte att hon hade råkat ta död på en populär karaktär och hur skulle det då gå? Jo, de kvarvarande karaktärerna utvecklades till det sämre, eller snarare degenererades, allt föll ihop. Jag märkte det inte till den en början, jag började läsa Cornwell på engelska i och med Blow Fly och trodde nog att jag inte greppade språket helt och fullt. Men vid den femtonde boken i serien, The Book of the Dead (De dödas bok) som var den senaste jag läste, då var jag allvarligt på väg att göra slut, men det gick inte. Så började det komma relativt positiva rapporter från andra Cornwell-fans och jag tänkte, det här kanske går vägen?

Nu är jag alltså inne på den 16 boken i serien, Scarpetta (Scarpetta) och jag känner ändå läsglädje med en viss tillförsikt. Det finns i dagsläget 19 böcker om Kay Scarpetta (varav 17 finns översatta till svenska) och jag har i dagarna beställt hem de tre återstående; The Scarpetta factor (Mord i Central Park), Port Mortuary och Red Mist.

Mord i Central Park kom på svenska den 20 augusti i år. 

Den 25 oktober kommer den 20 delen i serien om Kay Scarpetta, The Bone Bed.

Serien om Kay Scarpetta
1. Postmortem, 1990 (Den osynlige, 1997)
2. Body of Evidence, 1991 (Indicier, 1997)
3. All That Remains, 1992 (Allt som återstår, 1996)
4. Cruel and Unusual, 1993 (Kuslig likhet, 1997)
5. The Body Farm, 1994 (Kroppsspråk, 1995)
6. From Potter's Field, 1995 (Offer utan namn, 1997)
7. Cause of Death, 1996 (Dunkla vatten, 1998)
8. Unnatural Exposure, 1997 (Dödlig smitta, 1999)
9. Point of Origin, 1998 (Eldens öga, 2000)
10. Black Notice, 1999 (Mörkrets makt, 2001)
11. The Last Precinct, 2000 (Sista utvägen, 2002)
12. Blow Fly, 2003 (Flyg fula fluga, 2005)
13. Trace, 2004 (Dödligt spår, 2006)
14. Predator, 2005 (Rovdjuret, 2007)
15. Book of the Dead, 2007 (De dödas bok, 2009)
16. Scarpetta, 2008 (Scarpetta, 2010)
17. The Scarpetta Factor, 2009 (Mord i Central Park, 2012)
18. Port Mortuary, 2010
19. Red Mist, 2011
20. The Bone Bed, 2012

Uppdaterad 2012-10-02: Roligt att jag på 15 inlägg har låtit Patricia Cornwell varit Veckans deckarförfattare två gånger. Fanatism eller bara snurrig i huvudet?

Veckans deckarförfattare: Anders de la Motte

Anders de la Motte är före detta säkerhetschef på ett stort internationellt IT-företag och före detta polis. Han har skrivit en trilogi om "småfifflaren" HP, där den första delen, [geim] (Alfabeta förlag), vann Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska deckardebut 2010.

Den andra delen, [buzz] kom ut på pocket på Pocketförlaget den 23 maj i år.



Den tredje delen, [bubble] släpptes den 20 augustiAlfabeta förlag.


Dagens pocketsläpp 17 september

Kerstin Ekman fortsätter att leverera härliga men också lite jobbiga romaner. Nu finns Grand Final i skojarbranschen på på pocket från Bonnier Pocket!


Dagens pocketsläpp 15 september

Nu finns Eldvittnet av pseudonymen Lars Kepler på pocket. Den tredje delen om polisen Joona Linna. Sprängfylld actiothriller! Eldvittnet blev nominerad till Bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2011. Den första delen, Hypnotisören, är nu filmaktuell med bland annat Mikael Persbrandt i en av huvudrollerna.


Veckans deckarförfattare: Jens Lapidus

2012 känns som Jens Lapidus år. Hans tredje bok i serien Stockholm Noir, Livet Deluxe, kom ut på pocket den 11 maj. Filmen Snabba cash II, uppföljaren till Snabba cash, hade premiär den 17 augusti. Filmen är andra delen i en planerad trilogi.


Stockholm Noir-serien
  1. Snabba cash
  2. Aldrig fucka upp
  3. Livet deluxe
Lapidus har också skrivit en novellsamling, Mamma försökte, som gavs ut den 30 augusti. I novellsamlingen träffar man på både gamla och nya karaktärer som gamla och nya miljöer.


The Man Booker Prize Shortlist 2012

De dussinet titlar som nominerades till årets Booker-pris presenterades i somras mitt under min semester och jag kan säga att jag på min höjd registrerade nyheten, men inte mer än så.
Antagligen berodde det på att jag var helt frånkopplad bloggen i somras, men också på att de nominerade titlarna kändes väldigt obekanta, även om jag kände till författarna.

Hemsidan för The Man Booker Prize of Fiction har uppdaterats och snyggats till och här kan ni läsa liter mer om dessa tolv titlar.

The Man Booker Dozen
Nicola Barker - The Yips
Ned Beauman - The Teleportation Accident
André Brink - Philida
Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists
Michael Frayn - Skios
Rachel Joyce - The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Deborah Levy - Swimming Home
Hilary Mantel - Bring up the Bodies
Alison Moore - The Lighthouse
Will Self - Umbrella
Jeet Thayil - Narcopolis
Sam Thompson - Communion Town

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry av Rachel Joyce är den enda som finns utgiven på svenska; Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd gavs ut på Norstedts förlag i början av augusti.

Men idag blev The Man Booker Dozen reducerat till The Man Booker Shortlist 2012.

De nominerade är:


Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists


Deborah Levy - Swimming Home


Hilary Mantel - Bring up the Bodies


Alison Moore - The Lighthouse


Will Self - Umbrella


Jeet Thayil - Narcopolis

Det är en del välkända namn ändå som gått vidare.
Hilary Mantel får väl anses vara veteranen i sammanhanget. Hon har varit nominerad två gånger till IMPAC-priset, hon har hamnat på Orange-prisets kortlista vid två tillfällen och 2009 vann hon Booker-priset med Wolf Hall.
Jeet Thayil är en indisk poet som, vad jag vet, inte gett ut någon skönlitterär prosa tidigare.
Will Self var nominerad till Booker-priset för exakt 10 år sedan för romanen Dorian.
Deborah Levy är nominerad för första gången för sin nionde roman.
Tan Twan Eng är också nominerad till Booker-priset för andra gången, sist var det 2007 för The Gift of Rain.

Vinnaren presenteras den 16 oktober.

Le Prix Goncourt 2012, urval 1

L'Académie Goncourt presenterade den 4 september det första urvalet nominerade titlar till Le prix Goncourt 2012.

Vassilis Alexakis - L’enfant grec
Gwenaëlle Aubry - Partages
Thierry Beinstingel - Ils désertent
Serge Bramly - Orchidée fixe
Patrick Deville - Peste et choléra
Joël Dicker - La vérité sur l’affaire Harry Québert
Mathias Enard - Rue des voleurs
Jérôme Ferrari - Le sermon sur la chute de Rome
Gaspard-Marie Janvier - Quel trésor!
Linda Lê - Lame de fond
Tierno Monénembo - Le terroriste noir
Joy Sorman - Comme une bête

Jag känner inte igen en enda av författarna. Tråkigt men sant.
För att nämna nåt om några av dom kan jag säga att Alexakis är en grekisk-fransk författare som givit ut romaner sedan 70-talet och också regisserat några filmer. Bramly från Tunisien är förutom författare också fotograf. Deville har redan vunnit Prix du roman Fnac för sin nominerade roman Peste et choléra. är född i Vietnam och har mottagit ett flertal priser för sina romaner. Ingen av författarna finns, (förutom en biografi av Bramly om Leonardo da Vinci från 2005), vad jag kan se, översatta till svenska.

För 2012 års pris kan ni lägga följande datum på minnet:
Urval nummer 2 presenteras den 2 oktober.
Urval nummer 3 presenteras den 30 oktober.
Vinnaren presenteras den 7 november.

Förra året vann Alexis Jenni med L'Art français de la guerre. Tyvärr finns den fortfarande inte översatt till svenska.

Tilläggas kan dock att Maylis de Kerangals roman Naissance d’un pont, som 2010 nominerades ända till urval 3, nu finns på svenska, utgiven på Sekwa förlag med titeln Drömmen om en bro.

Vill du läsa mer om tidigare vinnare och vilka titlar som finns att läsa på svenska (om du som jag inte är tillräckligt haj på franska) kan du kolla här.

Veckans deckarförfattare: Mons Kallentoft

När Mons Kallentoft hade skrivit sin fjärde deckare om polisen Malin Fors i Linköping trodde alla att det var over and out. Titlarna hade namn efter årstider och vi har ju som bekant bara fyra årstider i Sverige, även om det internationellt sett ändå är relativt många. Men så kom Den femte årstiden (Natur & Kultur, 2011) och vi pustade ut. Den femte årstiden gavs ut på pocket den 19 april i år på Pocketförlaget.


Men nu då? Jo, deckarserien om Fors fortsätter, nu med titlar på temat De fyra elementen och i början av augusti kom Vattenänglar ut på Forum förlag.



Serien om Malin Fors
  1. Midvinterblod, 2007 
  2. Sommardöden, 2008 
  3. Höstoffer, 2009 
  4. Vårlik, 2010 
  5. Den femte årstiden, 2011 
  6. Vattenänglar, 2012

Kallentofts matintresse försvinner inte heller. Jag har läst hans matkrönikesamling Food Noir: Mat, mord och myter (Månpocket, 2005) som jag tyckte var småputtrigt bra. I januari nästa år kommer Foodjunkie: En gastroknarkares trippar och hemligheter ut på Forum förlag.

Dagens pocketsläpp 3 september

Torbjörn Flygts fristående uppföljare till Underdog, som vann Augustpriset 2001. Outsider kom ut 2011 och släpptes i dagarna på pocket från Norstedts pocket.

Dagens pocketsläpp 1 september

Senaste deckaren från Arnaldur Indriðason på pocket! Den tionde deckaren om polisen Erlendur!