Recension: En sekund i taget

Författare: Sofia Nordin
Titel: En sekund i taget
Utg.år: 2012
Förlag: Rabén & Sjögren

I december fick jag ett okorrigerat läsex i min hand av Sofia Nordins En sekund i taget. Sofia Nordin har tidigare varit nominerad till Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för Natthimmel (2009) och Det händer nu (2010).

Jag läser att recensionsdatum är den 8 februari 2013 och tänker att jag har gott om tid.

Ändå blev det försenat nu. Men, den som väntar på nåt gott.

I En sekund i taget får vi möta trettonåriga Hedvig. När boken börjar är hon just på väg att rymma hemifrån. Men hon rymmer inte från en arg pappa, en konstigt mamma och en jobbig lillebror. Hon rymmer från döden. Alla är döda. Hela familjen är död. Hela staden är död. Alla har dött i en hemsk febersjukdom. Alla utom Hedvig.

Hedvig är en tjej med dåligt självförtroende och låg självkänsla. Hon tror inte att hon klarar av något. Kompisen Lydia däremot, hon är bra på allt. Hedvig är liksom Lydias skugga. Men inte nu längre, för Lydia är också död.

Hedvig flyr till en lantgård utanför stan, hon upptäcker till sin lycka att djuren lever och hon lär sig till slut att mjölka kossorna och sköta om hönsen och hästarna på gården. Hon läser på hur man lagar mat och klarar sig faktiskt alldeles utmärkt. Alldeles själv och alldeles ensam.

Men hur ser hennes framtid ut? Alla i hela världen har dött och Hedvig som är okysst och aldrig har varit kär, känner att livet kommer bli rätt trist.

Är det verkligen ingen annan som har överlevt?

En sekund i taget är spännande, intressant, lärorik, sorglig, humoristisk och väldigt verklig, trots den dystopiska inramningen. Jag blir tretton år igen när jag läser, jag blir osäker, fundersam, grubblande, glad och ledsen om vartannat. Läs den!

 

Läsningsenkät i februari

Julia Skotts läsningsenkät som jag hittade hos Bokbabbel.

1. Ljudbok eller bok i handen? Bok i handen, ljudbok funkar inte, slutar lyssna efter nån minut.

2. Pocket eller inbunden? Eh, pocket! Läs bloggnamnet, hallåe!

3. Påhittat eller verklighetsbaserat? (fiction/nonfiction) Hittepå tack. Är ej så förtjust i BOATS-böcker överhuvudtaget. Men kommer jag över någon så ger jag dom till min vän som älskar BOATS, så det är inga böcker som förfars här inte.

4. Harry Potter eller Twilight? Oj, om jag måste välja så blir det Twilight. Bara för att Twilight-boken (den första) är den enda av dom som jag har läst.

5. Fantasyvärld eller vår värld? Gärna vår värld, men med ett och annat studiebesök i fantasivärlden. Fler besök nu än förr.

6. Kindle, iPad eller annat? Nej.

7. Låna eller köpa böcker? Köper bara. Få böcker är också ok.

8. Bokhandlar eller online? Mest online. På grund av priset. Och utbudet. När jag är utomlands besöker jag dock ofta bokhandlar för att jag gillar stämningen och miljön.

9. Ensamstående bok eller trilogi? Om den första boken är dålig så önskar man ju att det hade varit en ensamstående bok. Man kan ju vara lite nyfiken på hur det går i nästa bok bara för att man vet att det finns fler. Fast man ändå inte vill läsa (se fråga 4, tur att det kom massa filmer som löste det problemet).

10. Tjock bok eller tunn bok? Tjock om den är bra, 700 sidor på ett ungefär. 200 om den suger, för jag envisas alltid med att läsa ut böckerna oavsett vad jag tycker. Jag vet, får skylla mig själv.

11. Romans eller action? Jag läser mest deckare, antar det är "action".

12. Mysa under filt eller steka i solen? Steka i solen, åååååh ge mig sol!

13. Varm choklad eller latte? Varm choklad nu när det är vinter. Men annars sörplar jag inte så mycket varma drycker när jag läser. Hellre de alkoholhaltiga då.

14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning? Läser hellre själv. Kan läsa recensioner i efterhand och se om de överensstämde med mina egna uppfattningar, men antalet recensioner på den här bloggen sjönk drastiskt efter ett tag. Orkar liksom inte. Vill hellre lägga tiden på att läsa en ny jättebra bok än att skriva om den halvbraiga jag läste innan.

Dagens pocketsläpp 20 februari

Inte mindre än tre pangböcker kom häromdagen ut på pocket från Pocketförlaget.  
Kristina Ohlssons fjärde deckare om Alex Recht och Fredrika Bergman, Paradisoffer.
Linwood Barclays Vilseledd.
Karl Ove Knausgårds fjärde självbiografi, Min kamp 4.
Vilken sportlovsläsning! (För dom som har sportlov alltså).




Oldies read and gone

Lyssna på den här då!

Jag har inte köpt en enda bok sen i december.

Istället har jag börjat beta av de gamla dammsamlarna i bokhyllan, känner mig rätt stolt faktiskt.

Bokus bokrea 2009 köpte jag ett antal böcker. Dessutom köpte jag en gammal Harry Martinson-bok på antikvariat samma månad. Vi pratar alltså om mars för fyra år sedan. Sen fick bloggläsarna tycka till lite om vilka böcker jag skulle läsa. Men ingen av er tyckte jag skulle läsa nån av de där reafynden så de fick ligga ett år. Men då var dom redan ointressanta och sen gick tiden bara.

Men nu, har jag avverkat två av reafynden i rask takt (Änglarnas stad av Heidi von Born och Paradiset finns om hörnet av Mario Vargas Llosa) och Harry Martinson-boken (Vägen till Klockrike) var den första bok jag läste i år. Snart har jag inga olästa böcker från mars 2009 längre. April-böckerna däremot är fortfarande många, men dom ska jag snart ta tag i också.

Det var förresten roliga inlägg det där att visa hela högen med läsning för en viss månad och fråga er vad jag skulle fokusera på. Måste jag nog göra om.

Vilken är den bok som stått längst tid i hyllan och fortfarande är oläst? Och hur länge har den stått där?

Hej då Site Meter!

Jag har sedan jag startade bloggen för drygt fyra år sedan använt mig att den kostnadsfria tjänsten Site Meter (jag tänker inte länka, ni får googla om ni vill hitta) för att räkna antalet besökare på bloggen och se statistik. För ett par veckor sedan kontaktade jag dom i ett serviceärende och har fått noll i gensvar. Trots påtryckningar. Dessutom går det inte att skapa nya konton, jag får inga aktiveringskoder. Jag hittar heller inget sätt att säga upp kontot. Det är ju mitt eget fel, borde ha kollat detta. Oavsett det, från och med idag finns det inte längre någon länk till Site Meter från min blogg, räknaren är borttagen och jag använder Bloggers egna inbyggda räknare. Jag vill dessutom starkt rekommedera er som eventuellt använder Sitemeter att hitta nya statistiktjänster.

Hej då Site Meter, du kommer inte att vara saknad.

The Women's Prize for Fiction 2013

Bakom den här anonyma länken gömmer sig den nya hemsidan för The Women's Prize for Fiction 2013, tidigare år känd som The Orange Prize for Fiction.

Jag har uppdaterat min sida om priset, men nyckeldatum för årets pris.

Väntar på att hemsidan ska bli officiell men tycker det är kul att mitt googlande äntligen gav frukt i form av lite roliga litteraturnyheter!

Just nu

Hittade en enkät hos Enligt O och blev sugen på att svara.

Vid sängen: Där ligger typ fem olästa Sköna hem. Tecknade en ettårsprenumeration för nästan ett år sen. Har knappt funnit tid att läsa nån av dom riktigt ordentligt. Blädrar lite bara. En ligger fortfarande i plasten. Det kom en ny igår. Älskar idén med glossiga magasin, men när det kommer till kritan läser jag inte. Precis tvärtemot Peter P, som bokstavligen "läser ut" sin tidningar, från början till slut.

I handväskan: Tunnelbanelektyren just nu är Änglarnas stad av Heidi von Born. Första delen i serien om Stockholmsfamiljen von Morian. Stockholm Läser-boken 2004. Lite trög i början men nu fladdrar sidorna förbi.

Vid soffan: En Mat & Vin-tidning jag köpte i söndags och dreglar över. Har vikt hörnen på långkok och citrusspecial. Den tidningen läser jag minsann.

På jobbet: Läser jag om ITIL Change Management och andra roliga processbeskrivningar.

Bokklubbsböcker: Nej.

Utmaningsbok: Kör ju mitt Poirot-marathon vintertid. Men det ligger lite i bakgrunden och puttrar just nu. Har en annan utmaning jag knappt nämnt på bloggen som heter "En gammal - En ny". Jag läser den bok som stått längst i hyllan. Och så den nyaste. Sen den näst äldsta. Sen den näst nyaste. Och så vidare. Därav Änglarnas stad. Har stått i hyllan sen mars 2009.

På läsplattan: Har ingen.

På surfplattan: kollar jag bara på tv.nu och spelar Angry Birds. Inget läsande där inte.

Borde börja med: Ingenting.

Läser emellanåt: En sekund i taget av Sofia Nordin. Som jag hade tänkt hinna klart till recensionsdatumet i måndags, men det får bli senare i veckan. Mycket spännande so far.

På is: Facklitteraturen från kursen Nobelpriset i Litteratur från förra våren ligger med lappar här och var i hyllorna.

Längtar efter att få läsa: Jennifer Egan - Huliganerna kommer på besök.

Bevismaterial

Jag ska inte köpa nåt på bokrean i år.

Dagens pocketsläpp 12 februari

Elizabeth George har debuterat i young adult fantasy-genren och idag släpps den första delen i serien Saratoga Woods; The Edge of Nowhere, på pocket. The Edge of Nowhere är nominerad till en Edgar Award i klassen Best Young Adult 2013.


Orange Bokus

Oj! Loggade in på Bokus idag. Nu i orange!
Måste surfa runt lite och fundera på om jag gillar't eller inte.
Vad tycker ni?

Recension: Sonjas sista vilja

Författare: Åsa Hellberg
Titel: Sonjas sista vilja
Utg.år (Utg.år pocket): 2012
Förlag: Bra Böcker

Sonjas sista vilja är Åsa Hellbergs andra roman, eller kanske första, beroende på hur man räknar. (Hur vill du att man ska räkna Åsa?) Hennes debut, Casanovas kvinna, är en i mångt och mycket självupplevd roman som handlar om en kvinna som lever med en sexuellt dysberoende man.

Sonjas sista vilja däremot, är en livfull, energifylld, känslosam och härlig roman om fyra bästa vänner i femtioårsåldern. Eller egentligen handlar det bara om tre av dem, för den fjärde, Sonja, dör alldeles i början av romanen (det är ingen spoiler om jag säger så). Hon har skrivit ett testamente som sätter de tre andra vännerna, Susanne, Rebecka och Maggan, på prov. Helt plötsligt har de lämnat sina relativt trygga liv i Stockholm för lägenheter i London, Las Palmas och Paris. Det är den delen av storyn jag älskar mest, att berättelsen pendlar mellan de härliga städerna och vad väninnorna gör när de träffas hos varandra. Jag skulle kunna rekommendera den här mysiga romanen för de flesta som uppskttar att läsa om fin vänskap, känslor, lycka och sorg, kärlek och besvikelse. Att kvinnorna var 10-20 år äldre än mig var inget som störde igenkänningsfaktorn.

Däremot reflekterade jag ofta över att jag inte hade läst något liknande förut. En rätt unik historia får jag säga. I höstas kom fortsättningen ut på Bra Böcker förlag, Sonjas hemlighet. Den kommer på pocket i början av maj i år. Missa inte!