Recension: Life & times of Michael K


Författare: J. M. Coetzee
Titel: Life & times of Michael K
Utg.år (Org.år): 1985 (1983)
Förlag: Viking Penguin


J. M. Coetzee var Månadens nobelpristagare i juli. Han fick nobelpriset i litteratur 2003. När han precis hade fått priset läste jag Onåd som jag inte alls kom överens med. Den nedlåtande kvinnosynen och far-dotter-relationen fick mig att rynka på näsan. Men jag ville ge honom en ny chans. Anna W gav mig ett boktips som visade sig vara mycket bra.

Michael K föds med gomspalt. Barnmorskan säger att det för lycka med sig till hushållet, men Michaels mamma Anna K har redan från början svårt att acceptera sitt barn som inte kan äta normalt, hon får mata honom med tesked.

Mamman bor i en skrubb som egentligen är avsedd för luftkonditioneringsutrustning, men hon trivs. Hon jobbar som hembetjänt hos en familj och känner sig trygg där, hon har bra arbetsförhållanden och fjorton dagars betald semester.


Michael K bor en stor del av sin barndom på ett barnhem. När han blir äldre får han jobb i en park, han arbetar också med att städa stadens toaletter. Men han har inga jobb där han träffar andra människor och på grund av sin gomspalt har han inga kvinnliga vänner. Han bor ensam. En dag får han veta att hans mamma är väldigt sjuk och även om hon försöker dölja det för honom förstår han att hon snart kommer att dö. Kriget har gjort sitt intåg i den sydafrikanska staden och de blir lämnade vind för våg av mammans arbetsgivare. Michael K bestämmer sig för att de ska ge sig av från staden hem till mammans hemby så att hon ska få träffa de sina innan hon dör. Men bara att få tillstånd att på laglig väg lämna staden är ett oöverkomligt projekt. Så Michael K och hans mamma flyr. Det är egentligen här historien börjar.

Det här är en kolossalt sorglig berättelse om en pojke som aldrig hittat sin plats i livet, men som, när hans mamma blir sjuk, ser sitt kall att åtminstone ta hand om henne tills hon dör. Mamman har alltid funnits vid hans sida och kunnat guida honom rätt. Utan henne gör han sina egna val som inte alltid anses falla inom ramen för de sociala koder som finns. Han får det extra svårt under krigstiden när det är helt andra regler som gäller. Vill ni läsa en Coetzee som handlar om en överlevare ska ni läsa Life & times of Michael K. Här får man dessutom ett väldigt ödmjukt porträtt av en mor.

Coetzee har också vunnit The Man Booker Prize två gånger, först 1983 för Life & times of Michael K och 1999 för Disgrace (Onåd). I år var han nominerad en tredje gång för romanen Summertime som avslutar den fiktiva trilogin om hans uppväxt och om hur han blev författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar