Recension: Hanteringen av odöda

Författare: John Ajvide Lindqvist
Titel: Hanteringen av odöda
Utg. År (Org. år): 2006 (2005)
Förlag: Ordfront

Dånande lågtrycksvärme svävar över Stockholm. De flesta har extrem huvudvärk, ingen orkar ta sig för något. Alla väntar på regnet, men himlen är blå och solen lyser. Inget stämmer.
Så inträffar en implosion av något slag, atmosfären liksom darrar till. Sen är allt som vanligt igen. Förutom att alla människor som dött i Stockholm de senaste tre månaderna har vaknat till liv.

På sjukhusen och på kyrkogårdarna blir det kaos. De odöda är inte aggressiva, men de är ändå svåra att hantera. Stockholm befinner sig i en kris de aldrig upplevt maken till. Vad göra?

Den enskilda personerna har det ändå värre. En kvinna som dör i en bilolycka vaknar till liv på sjukhuset och hon kan på något sätt ändå kommunicera med omvärlden. Hon var den som dog sist innan alla vaknade upp. Hennes man upptäcker att sjukpersonalen ser hans fru som ett forskningsprojekt och vet inte vad han tycker om det.

En kvinna vars barn dog i en fallolycka får sin son tillbaka. Hennes pappa hämtar honom på kyrkogården i Råcksta där han är begravd.

Till slut får samhället nog och skickar alla odöda till Heden, ett övergivet område vid Järvafältet norr om Stockholm. Där får de bo i egna lägenheter och deras anhöriga kan hälsa på. Men även här händer saker som gör att det till slut blir ohållbart.

Ajvide Lindqvist har skrivit en bok om zombies i dagens Stockholm. Det är en berättelse om hur Stockholms stad och dess invånare hanterar det faktum att de som dör väcks till liv igen. Fruktansvärt intressant, spännande och medryckande. Det är den första boken jag läst om zombies och det var suveränt berättat. Jag har tidigare läst Låt den rätte komma in som handlade om vampyrer. Den var minst lika spännande, men Hanteringen av odöda var snäppet bättre. I maj i år kom Människohamn på pocket, den handlar till viss del om spöken. När kommer nästa läskiga roman från Ajvide Lindqvist och vad kommer den att handla om?

Boken fick jag från Min hemliga bokvän i vårens Pocket & Trix.

2 kommentarer:

  1. Dersom denne er betre enn La den rette komme inn, må eg verkeleg få tak i ho. Eg såg eit intervju med Lindquist på tv, og eg fekk veldig lyst til å lese denne.

    SvaraRadera