Pocketpartyt 2009

Igår var jag alltså på Pocketpartyt där Pocketpriset delades ut till alla författare som sålt en himla massa pocketar. Priset delades ut i fyra kategorier (svenska romaner, svenska deckare, svenska fackböcker och svenska ungdomsböcker) och tre nivåer (sivler, guld och platina). Dessutom utdelades priset för årets mest sålda översatta bok alla kategorier, årets mest sålda bok alla kategorier. Även pris för bästa omslag delades ut av Pocketshop till Mig äger ingen och formgivaren Jesper Weithz. Här kan du kolla in alla vinnarna!

Med en liten flaska bubbel som snabbt bubblade över sjönk jag och min kompis ner i varsin stol i Rivals fina salong och lyssnade på konferenciern Erik Blix (vars frisyr skulle kunna få ett eget inlägg). Det var kul att se så många kända och (för mig) okända författare där och höra dom tala om sina böcker. Jan Guillou förärade partyt med sin närvaro och lyckades vara både dryg och ödmjuk i samma mening. Han fick platina för Fienden inom oss. Camilla Läckberg var läckrast i sin hallonrosa dröm med matchande pumps och hon var riktigt rolig på scen. Hon fick platina för Tyskungen. Jag blev jätteglad över att se Roslund & Hellström på plats, de fick platina för Flickan under gatan som är en av mina favoritthrillers.
Mest rörande var att lyssna till de som vunnit priser i kategorin mest sålda fackbok. Malin Sävstam berättade om sina dagboksanteckningar efter tsunamin där hon förlorade sin man och två av sina barn. Dagboken blev boken När livet stannar och hjälpte många i samma situation att hantera sorgen.
En knallbrun Mons Kallentoft kläckte ur sig att det skulle bli 22 romaner i serien om Malin Fors, men sedan blev han allvarlig och sa att det skulle bli fem. Jag är lite förvirrad. Det står bakpå Midvinterblod att det är en planerad trilogi. Dessutom har böckernas titlar olika säsonger i namnet (vinter, sommar, höst) så jag skulle gissa på fyra böcker – men det blir fem alltså.
Det var överlag väldigt kul att se så många författare live, men några pristagare såsom Åke Edwardson, Håkan Nesser, Liza Marklund och Johan Theorin var inte där.

Lyckades också med konststycket att smälla upp toalettdörren på en gravid Camilla Läckberg som stod i toakön. Jag skämdes ögonen ur mig och hasplade ur mig något förlåt och ursäkta, men jag fick tunghäfta, visste inte vad jag skulle säga mer. Jag hoppas det räckte med ett förlåt.

Anna från I love pocket gjorde också mig och min kompis sällskap. Hon gjorde fin entré i ett klirr av glas och hade kvällens blommigaste klänning på sig. Kul att vi fick en pratstund Anna.

Efter ett glas vin och en öl kände jag och min kompis att det var dags att dra hemåt. Jag fick med mig en pocketkasse med deckare; Edvardsons Nästan död man, Kallentofts Midvinterblod, Läckbergs Tyskungen och Marklunds Livstid. En väldigt trevlig kväll med mycket författar-spotting.

6 kommentarer:

 1. Kallentoft har sagt att han blev missförstådd/felciterad om det där med trilogi. Det är nog fem som gäller, även om fyra årstider ju vore logiskt.

  SvaraRadera
 2. ja, kul att se dig där. läs mitt inlägg om "galan", har precis skrivit det! :-) kram

  SvaraRadera
 3. Kul att du också var där igår! Vill bara tipsa om en intervju med Roslund & Hellström som vi la upp på vår sajt för en liten stund sedan - den handlar om deras kommande bok "Tre sekunder" (utges 20 maj): http://is.gd/mGfu

  Hälsningar,
  Mattias B, Piratförlaget
  http://twitter.com/piratforlaget

  SvaraRadera
 4. Hahaha, kul om Blix frisyr. Fast han var duktig tycker jag!

  SvaraRadera
 5. Mattias B: ja, jag har redan hunnit läsa den. Ser verkligen fram emot deras nästa bok.

  Mats: Han är väldigt duktig. Var bara länge sen jag såg honom så jag var inte beredd på frillan :-)

  SvaraRadera
 6. Det låter som det var en kul kväll! Bortsett från missödet på toaletten, då. Men olyckor händer ju och du bad ju om ursäkt!

  SvaraRadera