Recension: Dubbla slag

Författare: Malin Persson Giolito
Titel: Dubbla slag
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Pocketförlaget

Juristen Hanna får drömjobbet, hon blir affärsjurist på en av Stockholms största advokatbyråer. Lite väl enkelt kan man tycka, men Hanna har ändå pluggat järnet i Uppsala och tagit examen med fina betyg, hon har suttit ting i Stockholm och nu gör hon praktik i New York. Allt detta vet de på advokatbyrån Lemmel & Davidson, så mötet med en av delägarna på firman är mest för formens skull. Hanna flyttar hem till Sverige och börjar sitt nya, spännande, kreativa jobb!

Nästa gång vi möter Hanna har det gått åtta år. Hanna har hunnit göra karriär på firman, hon har hunnit få bra kontakt med en del delägare och andra advokater, hon har också hunnit skaffa man och två barn, det tredje är på väg. Under de första två graviditeterna gick det som Hanna förväntat sig; lite mindre jobb i slutet av graviditeten, lite kortare dagar när det blev dagishämtning, en hel del VAB:ande och lite mindre fokus på karriären. Nu när tredje barnet är på väg märker hon att kollegor och delägare vet att det kommer bli likadant en gång till och räknar längre inte med henne. Jobben hon får är skitgöra, eller det man kan lägga på den nyast anställda. Samtidigt tar andra storfräsare på firman credit för jobbet, något Hanna numera accepterar. Firman tjänar ju mer pengar på att en delägare fakturerar för jobbet än att hon gör det. En dag kommer det chockerande men ändå kanske väntade beskedet; Hanna förväntas inte komma tillbaka till advokatbyrån efter sin mammaledighet.

Samtidigt har Hanna det väldigt jobbigt på hemmafronten. Hon får i princip agera mamma åt sin man Johan som fortfarande inte har greppat att det är barnen som går före allt (även sig själv måste man påpeka) och att man inte kan förvänta sig att livet är speciellt roligt, enkelt eller praktiskt när man har barn.

Så händer något väldigt tråkigt på jobbet och Hanna upptäcker något fischy med ett av firmans konton. Hon börjar snoka lite i mappar och epostkonton och stöter då på patrull hos delägarna som tycker att hon lägger sig i saker hon inte har med att göra. Hon blir väldigt besviken på sina kollegor och försöker glömma Lemmel & Davidson. När hon till slut får veta hur allt gått till känner hon ändå en viss lojalitet med firman och förstår att i den här branchen kan man inte vara mänsklig. Hanna vill vara det, mänsklig alltså, så hon passar inte på Lemmel & Davidson.

I Dubbla slag får vi alltså möta den gravida tvåbarnsmamman som försöker göra karriär inom affärsjuridiken. I början är Hanna naiv och stensäker på att det kommer gå vägen. Men med två barn på dagis och ett i magen, tvingas Hanna inse att någon delägare kommer hon inte att bli. De kvinnliga delägarna är få, de kvinnliga delägarna med barn är färre. Hanna brottas också med en man som fortfarande inte har kopplat hur mycket jobb som måste roddas, genomföras och följas upp vad det gäller barnen. När Hanna kliver upp sex på morgonen, duschar, klär och matar barnen, sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen för att sedan gå och lägga sig, ja, då blir Hannas man vansinnig för att han är den enda i familjen som tömmer diskmaskinen. Även om Johan är ett worst case scenario så är det långt ifrån ovanligt med den här uppdelningen i svenska familjer. Det är oftast en som tar på sig rollen som familjens projektledare, och i motsats till hur det ser ut i affärslivet så är det oftast kvinnan som tar den rollen.

Det händer mycket i Dubbla slag, familjelivet hemma varvas med Hannas omänskligt elaka kollegors kommentarer, med hennes tankar på jobbet (är hon ledsen över att hon är uppsagd eller inte?), med skumma affärer och klienter och (såklart) med hennes fysiska förändring i och med graviditeten. Men trots (eller tack vare?) alla olika delar i boken så tappar jag inte fokus. För Hanna lever ju i mångt och mycket ett vanligt liv, och det kan hända en hel del i ens liv ibland, på olika plan.

Det här är Malin Persson Giolitos debut. Hennes språk är träffsäkert och prickfritt, det lockar till en hel del skratt och igenkännande hummanden. Om ni läst Malin Persson Giolitos blogg så kommer ni känna igen språket, hon skriver fantastiskt medryckande och väcker intresset med hjälp av språket. Det här var verkligen en bok i min smak. Härlig titel och finfint omslag, men nästa bok av Malin Persson Giolito köper jag på författarens tidigare meriter. Heja Malin!

2 kommentarer:

  1. Det var verkligen roligt! Tack snälla du! Hälsar Malin

    SvaraRadera
  2. Och tack för länken hit :-)
    /Maria

    SvaraRadera