Jorden runt på 8 böcker - packlista!

Lyran tar oss med på en jorden-runt-resa i år. Avresedatum 1 maj, tillbaka till nyåret 2010. 8 böcker från 8 delar av världen på 8 månader! Här är boklistan man får välja ifrån och min packlista kommer att se ut såhär:

Maj Östeuropa:
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Den här boken vann IMPAC-priset 1998 med den engelska titeln The land of green plums, långt ifrån originaltiteln, Herztier.

Juni Mellanöstern:
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar
Jag har läst Flyga drake och den var fantastisk. Det här är en av de böcker som jag undrar varför jag fortfarande inte har läst. Men jag får ju ”världens” chans här nu!

Juli Aisen:
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood
Jag kan inte direkt säga att jag någonsin varit så lockad av Murakamis böcker. Men jag vet att en kompis till mig ofta läser dom på italienska. Så jag ska ge honom en chans.

Augusti Oceanien:
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
White är en av nobelpristagarna i litteratur som jag inte läst. Nu har turen kommit. Han fick nobelpriset 1973 och skrev både fiktion och pjäser. Tant Theodora är en av hans tidigare romaner.

September Sydamerika och Västindien:
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
När en kollega till mig berättade om den här kände chilenske författaren Bolaño trodde jag först honom inte. Men det var bara för att jag blev besviken på mig själv att jag inte kände till honom. Jag som läst spanska och allt. Suck! Men, då har jag något nytt att se fram emot.

Oktober Nordamerika:
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake
Ännu en författare som legat på läslistan i flera år och jag har ändå inte kommit till skott. Vad ska krävas? Jo, Lyrans jorden-runt-resa och en nyutgivning av Oryx och CrakeNorstedts pocket.

November Afrika:
Här blir det antingen Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder eller Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid. Kan ingenting om ovanstående författare, men Husvapnet av Nadine Gordimer har jag redan läst. Mycket bra för övrigt.

December Västeuropa:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Saramago är en av mina nobelfavoriter, men varför det blir Blindheten är faktiskt för att jag läst de båda andra alternativen. Är det någon som sett filmen med Julianne Moore? Den finns på DVD.

Sådärja, då var det klart för avgång. Lite resfeber har jag allt. Jag har så mycket jag vill läsa och utmaningarna frestar mig så. Jag vet att det är Bokustoppen-utmaningen som kommer bli lidande. Jag vill ju läsa böcker jag väljer själv också!

2 kommentarer:

  1. Jag har sett filmen Blindness med Julianne Moore och jag rekommenderar dig om du inte sett den att inte se den, för det var bland det sämsta jag har sett i filmväg på länge med så bra skådisar och regissör. Men jag måste erkänna att jag blev sugen på att läsa boken och har beställt den på biblan, för jag tror däremot att boken är bra.

    SvaraRadera
  2. Det ska bli intressant att se vad du tycker om Hjärtdjur. Jag har själv inte läst den - ännu :-)

    SvaraRadera