Krim-alfabetet: D


Fjärde bokstaven i Krim-alfabetet. Nu ska vi prata om Ann Lindell, Paul Hjelm, Andrew Dalziel & Peter Pascoe!

Den hand som skälver av Kjell Eriksson
Kjell Eriksson bor i Uppland och skriver kriminalromaner om Uppsalapolisen Ann Lindell. Ann är en kvinnlig motsvarighet till alla de manliga poliserna som exempelvis Winter och Wallander. Hon är ensamstående mamma till en liten son, envis och bångstyrig, slappnar av med billigt vin och kör ofta sitt eget race. Kjell Erikssons böcker utspelar sig i Roslagen, morden händer oftare utefter den karga kusten än inne i stan. Ofta har de en koppling till ett annat land. I Den hand som skälver hittas en avhuggen fot ute på en udde. På udden bor många ensamma män, foten tillhör en kvinna och de flesta av männen blir misstänkta. Vem hör foten till? Och var hörde kvinnan hemma? Läs hela serien om Ann Lindell, börja med Den upplysta stigen.

Dahl, Arne
Paul Hjelm, ledare för A-gruppen vid Stockholmspolisen, är en av mina många polisfavoriter. Jag gillar hela A-gruppen. Dahl är duktig på personporträtt och även om det kan vara lite stereotypt med en kvinna, en invandrare, en ung, en gammal osv, så gillar jag den här klassiska deckarformen. Jag har hunnit läsa fyra av Dahls deckare om A-gruppen, den avslutas med den elfte boken som är en novellsamling som heter Elva. Hösten 2010 påbörjar Dahl en ny deckareserie med både nya ansikten och gamla bekanta.

Dalen som dränktes av Reginald Hill
Det här är inte den första boken i serien om poliserna Dalziel & Pascoe, men den börjar på D och får representera en serie kriminalromaner som nu har hunnit bli tjugoen (21!) till antalet. Den allra första - A clubbable woman - finns inte på svenska ännu och frågan är ju hur man ska göra; börja läsa alla på engelska från början eller lita på att de blir översatta? Ni som läst Hill på engelska, vad tycker ni?

Länkar:
Kjell Eriksson
Arne Dahl
Reginald Hill


"Regler" för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

8 kommentarer:

 1. När det gäller Reginald Hill skulle jag absolut börja läsa från början i serien, på engelska alltså. Har blivit väldigt irriterad över att böckerna översatts lite hipp som happ, fram och tillbaka i kronologin. Funkar inte när det är en serie, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Kjell Eriksson har jag inte läst, men det låter intressant.

  Dahl däremot är en av mina favoriter, men eftersom du redan tagit med honom valde jag en annan författare till min egen lista, som nu ligger uppe på min blogg.

  SvaraRadera
 3. Har inte heller läst Kjell Eriksson, låter spännande dock! Mitt D-inlägg är klart!

  SvaraRadera
 4. Här kommer mina förslag:http://klotho.wordpress.com/2009/05/21/krimalfabet-d/

  Jag har blandade känslor inför Kjell Eriksson, vissa böcker har varit väldigt bra som Mannen från bergen som jag tyckte var lysande, och andra har varit mer sisådär.

  SvaraRadera
 5. Tack för alla era härliga tips på bokstaven D!

  SvaraRadera