Krim-alfabetet: F

Jag kan ju inte strunta i Krim-alfabetet bara för att jag tar semester. Idag kollar vi in bokstaven F. Och vilka hittar vi där?

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Som en blixt från klar himmel kom Stieg Larsson och gav oss Lisbeth Salander. Kommer ni iåg hur deckarvärlden var innan henne? Jag var faktiskt en av alla dom som inte riktigt ville läsa den här trilogin bara för att alla andra gjorde det. Men så fick den första delen följa med på Italien-semester för ganska exakt två år sedan - och jag var fast. Det är ledsamt att Larsson aldrig fick uppleva hur prisade hans böcker blev. Flickan som lekte med elden blev vald till Sveriges bästa kriminalroman 2006.

Frimansson, Inger
Frimansson har skrivit många fristående böcker, här vill jag särskilt tipsa om Godnatt, min älskade och uppföljaren Skuggan i vattnet. Dessa böcker har den obehagliga Justine Dalvik som huvudperson och här har Frimansson verkligen lyckats framkalla den där läskiga känslan av att din närmsta granne kan vara galnare än du någonsin kan tänka dig. Skuggan i vattnet blev vald till Sveriges bästa kriminalroman 2005. I augusti kommer det en ny bok av författarinnan, Råttfångerskan.

Faller fritt som i en dröm av Leif GW Persson
Igår röstade jag på herr PerssonCosy Crimes tävling om Sveriges bästa deckarförfattare. Jag tycker faktiskt att han är bäst. Den här boken är nummer tre i trilogin Välfärdsstatens fall där jag läst de båda första titlarna; Mellan sommarens längtan och vinterns köld och En annan tid, ett annat liv. Den senare blev vald till Sveriges bästa kriminalroman 2003. Här får man också följa den rent ut sagt idiotiske men harmlöse Ewert Bäckström som figurerar i Linda - som i Lindamordet. Också den helt genialisk.

Länkar:
Stieg Larsson
Inger Frimansson
Leif GW Persson

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

6 kommentarer:

 1. Puh, vilken tur att vi fortsätter med krimi-alfabetet även denna vecka! ;-) F finns hos mig nu.

  Får nog peta dit Leif på min läslista. Om han är Sveriges bäste deckarförfattare blir jag nyfiken.

  SvaraRadera
 2. Jag måste verkligen läsa nåt av Inger Frimansson. Jag vet inte varför jag har "undvikit" henne.

  F är klar hos mej också!

  SvaraRadera
 3. Blir också nyfiken! Har undvikit både GW och Frimansson.

  Har gjort en lista på F!

  SvaraRadera
 4. Jag har fått ihop två i alla fall. :-)

  SvaraRadera
 5. Har faktiskt aldrig läst vare sig Frimansson eller Leif GW. Får fundera på att göra det tror jag. Här kommer min lista:http://klotho.wordpress.com/2009/06/06/krimalfabet-f/

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det har varit så spännande att se att även om jag läser många kriminalförfattare så har jag redan genom era alfabet stött på nya författare. Kul om jag kan tipsa er också!

  Ska läsa igenom era alfabet idag och kommentera. Men först ska jag försöka knåpa ihop listan för bokstaven G.

  SvaraRadera