Recension: Den som älskar något annat


Författare: Karin Fossum
Titel: Den som älskar något annat
Org. titel: Den som elsker noe annat
Utg. År (Org. år): 2009 (2007)
Förlag: Månpocket

Karin Fossum har alltid levererat tycker jag. Hennes kriminalromaner lämnar ett svårdefinierat obehag inombords. Brotten behöver inte vara de mest hemska eller äckliga, det handlar mer om personerna som utför brotten eller de som blir utsatta för dom. I Den som älskar något annat tas (det vanligtvis uttjatade) temat pedofili upp på ett lite annorlunda vis. Det är vad titeln syftar på, den som älskar något annat ...än vad samället tycker är ok. Pedofili handlar om en kärlek vi varken kan förstå eller acceptera. Just därför är det också väldigt svårt att se det som kärlek.

Det här är den åttonde boken om kriminalkommissarie Konrad Sejer. Jag gillar Sejer, men jag gillar också kriminalromaner utan alltför mycket polisarbete, så det gör inget att han inte är med så mycket i början.

Ett par är ute på sin vanliga söndagspromenad i skogen. Mannen trampar på och hans fru trippar efter, lite som det ser ut i deras äktenskap tänker frun. Men hennes tankar försvinner på ett ögonblick när de gör den sorgliga och hemska upptäckten av en naken och död pojkkropp. De hade på väg till skogen mött en endaste man och frun kan faktiskt ge ett väldigt bra, men märkligt signalement.

Konrad Sejer börjar utreda försvinnandet och mordet.

Så försvinner ännu en pojke.

Den som älskar något annat handlar om kärlek: kärleken till sitt barn, kärleken till andras barn, kärleken till pengar och avsaknad av kärlek mellan makar. Den handlar också om ondska och lämnar en eftertanke om vem man ska skylla på när en 8-årig pojke försvinner från sitt hem. Mycket läsvärd kriminalroman.

Karin Fossums nästa och nionde kriminalroman om Konrad Sejer heter Den onda viljan och kommer på Månpocket redan den 18 december i år.

Tack till Månpocket för recensionsexemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar