Recension: Varför dog Monika P?

Författare: Elisabeth Gilek
Titel: Varför dog Monika P?
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Bonnierpocket

För ett par år sedan fick jag en pocket med ett nummer av Damernas Värld, det var Elisabeth Gileks debut Jessika Jungs saknad. Det handlar om en ung kvinna som mördas och hur hennes anhöriga och närmaste försöker hitta orsaken till att hon dog. Vad hände innan mordet? En annorlunda och mycket spännande debut, även om den språkligt sett inte var så speciell.

Förra året blev hennes andra kriminalroman Varför dog Monika P? nominerad till Bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Det här är en kriminalroman där poliserna lyckligtvis är fösta åt sidan. I Varför dog Monika P? är det, förutom den döda Monika, en grupp obducenter och rättsläkare som står i centrum. Monika hittas död och eftersom de från början inte lyckas identifiera henne kallar de henne Monika P. Samtidigt som hon obduceras får man följa den döda Monikas egna tankar och funderingar om vem hon var, vad som har hänt och hur hon blev den hon blev. Historien leder ända tillbaka till hennes barndom och åter till nutiden. En högst fascinerade berättelse som rymmer en trotsig föräldralös tonåring, lycksökande män, en intelligent kvinna som jobbar med forskning inom tågindustrin, läskiga affärsmän med känningar inom maffian och en försupen men trogen manlig vän.

Språket är fortfarande enkelt, inget ont i det, Monikas tankar blir ofta väldigt filosofiska och djupa, men dialogerna kan bli lite kantiga här och där. Det är hur som helst en väldigt spännande och rafflande historia med en hel del miljöpolitik, förskingring och rån som ingredienser. En bok som skulle passa perfekt som film faktiskt! En riktig action-rulle!

Tack Bonnier Pocket för recensionsex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar