Bok blir film blir bok

Nu mer än någonsin blir det film av böcker. Eller är det bara inbillning, jag är mer intresserad av böcker än av film, så kanske jag bara märker de filmer som det pratas om i bokvärlden. I och med att filmerna har premiär får böckerna en pånyttfödelse som heter duga. Vilket några förlag såklart vinner på och utnyttjar bra. Hungerspelen gick upp på biograferna i hela världen den 23 mars och samtidigt släppte Månpocket en nyutgåva av pocketen. Det var nog behövligt med en nytryckning och i det här fallet var ju filmomslaget helt dugligt som bokomslag också.


Den 17 februari har Jonathan Safran Foers vackra roman Extremt högt och otroligt nära biopremiär. Tom Hanks spelar en av huvudrollerna. Norstedts har i samband med det gett ut en ny glansigt röd pocketutgåva av boken.


För knappt ett år sedan hade Haruki Murakamis sorgliga och nyansfulla roman Norwegian Wood biopremiär. En oerhört vacker film som jag vill tipsa alla om att gå och se. Kanske på grund av filmen, eller bara kanske på grund av att boken sålt slut, så gav Norstedts den 21 februari ut en pocketnyutgåva av boken.


Norstedts ger den 14 maj ut en nyutgåva i pocket av Jack Kerouacs roman På väg (On the road). Filmen med samma namn, med bland andra Kristen Stewart, Kirsten Dunst och Elisabeth Moss i de kvinnliga huvudrollerna, går upp på Cannesfestivalen i maj. Till de svenska biograferna kommer filmen först den 24 augusti. Fint, så alla hinner läsa boken innan, inklusive mig själv.Har ni tips på fler böcker som ska bli film?

5 kommentarer:

 1. Jag skrev nyligen om The Perks of Being a Wallflower, som kommer på bio i höst.

  SvaraRadera
 2. Maken läste den tjocka Hungerspelen, jag struntar...

  SvaraRadera
 3. Bokmoster: Intressant! Jag erkänner nu motvilligt att jag aldrig hört talas om författaren, mer än att hans efternamn låter bekant när jag säger det högt. (Kanske förknippar jag det med karaktären Robin Scherbatsky i How I met your mother?) Fint att jag fick lära mig något nytt idag :-)

  Hannele: oooh, men du missar nåt. Tror jag. Du kanske inte gillar genren eller så, men det är överraskande bra. Nu ska jag inte haussa mer.

  SvaraRadera
 4. Hade ingen aning om att "På väg" skulle bli film! Kul! Fler böcker som ska bli film? Hmm.. Bortsett från Bokmosters tips kommer jag nog inte på någon.. JO, Peter jackson har ju rättigheterna till Naomi Noviks fantasyböcker, men det dröjer ju länge.. och förstås alla sagofilmatiseringar (snacka om explosion).

  SvaraRadera
 5. Bokomaten: kolla in trailern på imdb.com, blir riktigt sugen på att se den här filmen.

  SvaraRadera