Vatten

Sitter här i Stockholm och tänker på att det regnar mycket i Småland nu. För mycket. Jag hoppas det ger sig snart. Tänk att ens semester regnar bort och dessutom ger regnet stora skador på hus och annat så ekonomin regnar bort också.

Jag ser i min lista över kommande utgivningar (för ni förstår väl att jag har en sån, en excel med ca åtta kolumner och massor av rader, anpassad sortering) att vatten är temat för många titlar i sommar och höst. Ni får se det som boktips, även om jag hellre tipsat om titlar innehållande orden sol och värme.


Skuggor på vattnet: och elva andra berättelser (The price of love: and other stories) av Peter Robinson. En deckarnovellsamling av min favoritdeckarförfattare. Jag har läst en annan novellsamling av honom också som jag gillade starkt. Kommer på pocket den 13 juli.


Kärleken av Jonas Gardell. Den första delen i hans efterlängtade trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. Utgivningsdatum inbunden den 30 juli.


Vattenänglar av Mons Kallentoft. Den sjätte delen om polisen Malin Fors i Linköping. Kallentofts böcker är nu (efter ha skrivit fem deckare på temat årstider) inne på temat De fyra elementen. Utgivningsdatum inbunden den 6 augusti.


Springfloden av Cilla & Rolf Börjlind. Kanske en ny Sjöwall/Wahlöö-duo på gång? Rolf & Cilla Börjlind är mest kända för att ha skrivit filmmanus, bland annat till en lång rad Beck-filmer. Jag förknippar dock Rolf Börjlind mest med Jönssonligan-filmerna, som jag älskar. Cilla är hans fru och tillsammans har de också skrivit manus till miniseriena Graven och Morden som gått på TV. Nu senast har de skrivit manus för Arne Dahls filmatiseringar om A-gruppen. Springfloden är deras debut och är den första delen i en serie om mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim och polisaspiranten Olivia Rönning. Utgivningsdatum inbunden den 13 augusti.


Fallvatten av Mikael Niemi. Författaren till Populärmusik från Vittula är tillbaka med en ny roman, han lämnar nu Norstedts för Piratförlaget. Den här romanen handlar verkligen om vatten på det där hemska sättet. Fallvatten beskrivs som en katastrofroman och handlar om ett dygn i Norrland när dammarna i Lule älv brister, efter ett intensivt regnande. Utgivningsdatum inbunden den 29 augusti.

Så, för dig som semestrar på ett ställe med solgaranti kan det kanske kännas lite exotiskt med dessa vatten-titlar, vi andra kan kanske låtsas att ju mer vi läser om vatten, desto snabbare kommer solen (tänker jag och tittar ut på molnen).

Backlist vatten-titlar:
Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten
De största vatten av Arne Dahl
Springkällan av Kerstin Ekman
Islossning av Barbara Voors
Sjöjungfrun av Camilla Läckberg
Syndaflodens år av Margaret Atwood
Flod av Carolina Fredriksson

Vet du några fler bra böcker på temat vatten? Tipsa i kommentarerna!

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset om Springfloden! Har läst om boken men inte känt till författarna. Nu blev jag ännu mer sugen! Det där excelarket vore kul att se, låter som en god idé! Själv kör jag lappsystemet. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puh Fru E, så kul vet jag inte om det skulle vara. Kanske kan det bli en bild.

   Radera
 2. Jag har precis läst ut "Den vita frun" som man nog kan säga har en särskild koppling till vatten. Den var så förbaskat bra, både rolig, sorglig, spännande och gripande. Vill nästan läsa den en gång till ;D.

  Äsch, kan inte logga in med min gmx-mail. Någon som vet hur man gör?

  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna, tack för tips!
   Jag fick ett exemplar av den som jag gav till min mamma, får kanske låna den och läsa sen då! :-)

   gmx-mail känner jag inte till, är det som hotmail, en webmail?

   Radera