Veckans deckarförfattare: Johan Theorin

Veckans deckarförfattare är Johan Theorin. Hans debut, Skumtimmen, belönades med Svenska Deckarakademins debutpris 2007. Bok nummer två, Nattfåk, tilldelades priset Bästa svenska kriminalroman året därpå. En ny starkt lysande stjärna på deckarhimlen måntro? Theorins deckare utspelar sig på Öland och i de tre första finns den pensionerade skutskepparen Gerlof Davidsson med. Mer eller mindre.

Det mystiska finns också med på olika sätt och det är också Theorins signum. Just nu är jag inne på de sista femtio sidorna av Blodläge, som handlar lite om älvor och troll, men också om mer verkliga problem, sjukdomar har en central roll. Hemma i ett ännu ouppackat paket ligger Sankta Psyko, den senaste i raden som kom på pocket den 8 juni. Har väl tänkt tanken att jag skulle läsa dom i ett svep, men det blir nog inte så. Den utpelar sig inte på Öland som de första tre, jag väntar lite med den tror jag.

I maj i år kom det också ut en novellsamling av Johan Theorin som heter På stort alvar: 15 öländska berättelser. I den ryms både spökhistorier och kriminalgåtor, skräckberättelser och vilda skrönor. Även här återfinns Gerlof Davidsson i några huvudroller.


På stort alvar: 15 öländska berättelser är utgiven på Wahlström & Widstrand förlag.
De fyra deckarna finns alla utgivna på pocket på Månpocket.

8 kommentarer:

 1. Har läst Theorins tre första böcker och tycker mycket om honom som författare. Sankta psyko har jag utlånad och den skall läsas så fort jag får hem den...har däremot inte köpt novellsamlingen, men det kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att gillar man Theorins mystiska teman, kommer man att gilla hans novellsamling också. Eller, jag hoppas det, för jag är alltid lite skeptisk till noveller, de är så...korta. :-)

   Radera
 2. Gillar att du har matchat böckerna i din header till resten av färgerna på bloggen (eller kanske tvärt om?) Snyggt iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag skulle säga att det var en medveten matchning från början. Ett tag var bloggen mer blå, för att matcha de blå ryggarna. Men nu kör jag "teal" i bakgrunden, Windows 95:s standardfärg. Älskar den.

   Radera
 3. Har läst "Nattfåk" av honom och den var ju riktigt bra! Är väldigt sugen på att läsa resten av hans böcker också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carro. Jag har nu också läst Blodläge som kanske inte höll riktigt lika hög standard som Skumtimmen och Nattfåk, men den var ändå väldigt bra.

   Radera
 4. Jag har läst Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge och gillade dem. Speciellt Nattfåk. Beställde precis Sankta Psyko. Det ska bli spännande att se hur den är... Har hört mycket delade åsikter. All in all tycker jag att han är jävligt bra. Jag gillar egentligen inte ens deckare, men han skriver ju inte sånna i traditionell bemärkelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Nattfåk är nog bäst hittills. Det kanske är det mystiska i hans böcker du gillar, och det faktum att det inte är traditionella kriminalromaner med poliser i fokus, knappt ens i periferin.

   Radera