Läsmaraton dag 12

Ja, jag har väl inte alls läst så mycket som jag önskat, men det känns fortfarande positivt.

Novellerna i Nobeller är lästa allihopa, till min förvåning hade jag faktiskt läst två av dem tidigare. Ej blott i juletid av Heinrich Böll, ingår i novellsamlingen Doktor Murkes samlade tystnad och andra satirer, som jag läste för säkert femton år sedan. Novellen Om regn, snö och annat av Gao Xingjian ingår i novellsamlingen När jag köpte ett spinnspö åt farfar och den läst jag sannolikt under julen samma år som Xingjian fick nobelpriset i litteraur, nämligen 2000.

Igår kväll läste jag novellen Ravioli av Klas Östergren, som ges ut på Novellix förlag. Halva novellen hade jag i och för sig redan fått uppläst av Östergren själv, men det var snabbt gjort att läsa om den. En lurig liten novell, den där Ravioli.

I början stånkade jag, nu njuter jag mera, Paradiset finns om hörnet av Mario Vargas Llosa håller mig fast. De parallella berättelserna om Paul Gauguin (fattade inte förrän efter ett par kapitel att det var honom det handlade om) och hans mormor Flora närmar sig slutet, och jag förstår hur boken kommer sluta. Tragiskt, men inte så att jag kommer gråta.

På tur ligger nu Magnetisörens femte vinter av P O Enquist.

Jag får väl se hur det går med mitt mål att minska antal olästa böcker i hyllan till 250. Fem nya böcker hamnade i hyllan i mars. Den nu i och för sig snabbt utlästa Ravioli, två nyutgåvor av Patricia Highsmiths böcker om Mr Ripley och den fantastiskt vackra nyutgåvan av Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam (påskläsningspaxad!). Sist men inte minst, Sofia Olssons uppföljare till Hetero i Hägersten, Det bästa barnet. Paret i hennes serieroman har nu blivit mogna för barn, men hur mycket dom än försöker så blir det inget. Så då får de ge sig in i IVF-karusellen med allt vad det innebär; förväntningar, besvikelser, sprutor, hormoner och känslor. Ska bli intressant att läsa om detta i ett lite annorlunda format, serieformatet. Utgiven på Galago förlag.

3 kommentarer:

 1. Ravioli vill jag gärna läsa! Håller tummarna för den magiska siffran 250 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom just på att jag ändå inte kan läsa de två Mr Ripley-böckerna. Jag har nämligen införskaffat del 2 och 3, och jag har nåt konstigt drag i mig att jag måste börja läsa del 1 i serien :-) Så dom får helt enkelt vänta. Men Det bästa barnet plöjde jag igår, det gick undan, han läsa om Hetero i Hägersten dessutom.

   Radera
  2. Det skulle vara kul att klämma in något i serieformat under utmaningen. Jag har varit inne på Elfriede - Åsa Grennvall, får se om det blir läge för den senare.

   Radera