Krim-alfabetet: A

Så, nu är det dags för första bokstaven i Krimvärldens alfabet! Se tidigare inlägg här!

Här kommer jag att lista en kriminalroman jag gillar, en krim-författare jag gillar och en kriminalroman jag vill läsa på varje (förhoppningsvis) bokstav i alfabetet. Det kanske inte kommer vara den bästa jag läst, eller min favoritförfatttare heller. Tanken är att jag ska kunna täcka så många krimförfattare som möjligt. Du kan själv lista dina tre favoriter här i kommentarerna. Eller så skriver du på din egen blogg och lämnar en kommentar om var jag kan hitta dina svar. Då börjar vi!

Asyl av Lisa Marklund
När jag läste den här boken minns jag att jag tänkte många gånger: ”Hur mycket ska en kvinna behöva utstå? Hur mycket ska en människa behöva uppleva?”. Jag läste den i ett streck och var helt slutkörd när den var slut. Minns att jag grät också. Idag tänker jag att: ”Hmm, det kanske inte var fullt så hemskt som det stod i boken”.
Känner jag mig lurad?
Nej, inte det minsta.
Den bokupplevelsen kan varken en undersökande Monica Antonsson eller en ljugande Liza Marklund ta ifrån mig. Dessutom har jag ju utan att tveka satt den i krim-genren, inte i den där genren med självupplevda sorgliga liv, den genren ogillar jag starkt. Nu var det ju Gömda som startade hela den här soppan, men eftersom Asyl är fortsättningen på historien kan man ju fundera på hur mycket av det som hände också - om man vill.

Karin Alfredsson
Hennes debut 80 grader från Varmvattnet vann Svenska Deckarakademins pris för bästa debut 2006. Den handlar om läkaren Ellen Elg som åker till Zambia. Väl där måste hon tampas med problem på både lokal som global nivå och hon råkar själv i klistret också. Alfredsson skrev en kriminalroman som var lite närmare en thriller, helt enkelt rasande bra. En till bok om Ellen Elg finns också, Kvinnorna på 10:e våningen. Kommer på pocket 15 juli.

All the colours of darkness av Peter Robinson
Senaste boken om kriminalkommissarie Alan Banks. Honom följer jag utan tvekan fortfarande. Här är det ingen risk för några Patricia Cornwell-fasoner med destruktiva karaktärer och sjunkande skepp till historier. Deckarna om Alan Banks blir bara bättre och bättre. När jag började läsa serien (om numera 18 böcker) så tyckte jag att de första delarna var lite mesiga. Någon bok handlade om en kille som hade blivit misshandlad till döds i en gränd efter ett pubbesök. Men med tanke på att de första böckerna skrevs i slutet av 80-talet var det säkert läskiga deckare då. Och det håller i sig.

Länkar:
Liza Marklund
Monica Antonssons blogg
Karin Alfredsson Karin kommer snart att få en egen hemsida, bakom den står Pocketförlaget.
Peter Robinson
Svenska Deckarakademin

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

10 kommentarer:

 1. Fixat! Och tack för tipset om Karin Alfredsson, hon hamnar på min läslista nu.

  SvaraRadera
 2. Ska fundera! Återkommer när jag skrivit i min blogg!

  SvaraRadera
 3. Nu är jag klar! Ser fram emot de närmaste veckorn eftersom jag hittade massor på B och C.

  SvaraRadera
 4. Det var inte helt lätt att hitta något bra på bokstaven A, en väldig massa deckare verkar börja på DEN :), men jag fick ihop min lista till slut.

  SvaraRadera
 5. Jag är med, kul utmaning!

  SvaraRadera
 6. Jag är lite sen i starten pga nattpigga tvillingar och what-have-you, men nu så!

  Jättekul initiativ!

  SvaraRadera
 7. Vad glad jag blir att så många hängde på!

  SvaraRadera