Tematrio Uppsamlingheat

Jag har haft semester och missat flera av Lyrans inspirerande Tematrios (heter det så i plural?) Här kommer de i kronologisk ordning:

Tematrio Spänning
Berätta om tre läsvärda thrillers/spänningsromaner!

Ockupanterna av Thomas Kanger. Den här kan jag ha nämnt i några andra sammanhang, men det beror nog bara på att jag tycker den är så bra. Kanger har en deckarserie om en Elina Wik i Västerås också, men det här är en fristående bok som handlar om hur en hel stad i Danmark blir tagen som gisslan av en terroristgrupp. Superspännande upplösning!

Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson. Det här är en äkta thriller tycker jag. Gillar verkligen när det blir så spännande så att man måste bita på naglarna och man bara inte KAN lägga ifrån sig boken.

Borta för alltid av Harlan Coben. Coben skriver så jäkla spännande, det är konstigt att inte fler av hans böcker har blivit action thrillers. De är som gjorda för det. Berätta inte för någon blev ju faktiskt film - i Frankrike.


Tematrio Barndomsskildringar
Berätta om tre barndomsskildringar!

Jane Eyre av Charlotte Brontë. Den hjärtskärande historien om kloka Jane Eyre som faktiskt mår mycket bättre på en välgörenhetsskola än hemma hos sina missunnsamma släktingar, sura som ättika. Att det som sedan följer är både romantik, drama och tragedi gör inte boken sämre.

Sång till en fjäril av Maria Küchen. En av de få ungdomsböcker jag har läst. Historien berättas av 16-åriga Elsa Marie Davidsson som går i klass 9B i en helt vanlig skola i en helt vanlig stad i Sverige. Alla tycker att 9B har bästa sammanhållningen, men i den här klassen finns - precis som i alla andra klasser - också plugghästen Riina, snygga och häftiga Pepsi och den mobbade Madeleine som aldrig gör något väsen av sig. Men ingen kan förstå att någon i klass 9B är mobbad... Det finns en fristående fortsättning som handlar om den begåvade Riina, Jag ser mig själv i en stulen spegel.

Den lille vännen av Donna Tartt. De flesta känner till Donna Tartt genom hennes berömda debut Den hemliga historien. Jag läste Den lille vännen och gillade den verkligen. Den handlar om Harriet som bor i Mississippi. Det är tidigt 70-tal och historien kretsar kring hennes liv och hennes tankar på hennes bror. Han dog mystiskt genom en hängning för ett par år sedan och det är total tabu att prata om honom i Harriets familj. Harriet och hennes äldre syster är de enda vittnena till broderns död, men de var för unga när de hände för att de ska komma ihåg något. Harriet bor med sin mormor Edie, Harriets mamma fick en depression i och med broderns död och pappa bor med sin älskarinna i en annan stad. Han kommer bara hem på jularna. Om ni gillade Den hemliga historien tror jag säkert att ni gillar Den lille vännen också, men ha inte alltför stora förväntningar.


Tematrio Outläst

Berätta om tre böcker du lämnat outlästa och fundera lite kring varför du inte läste ut dem.

Glaspärlespelet av Herman Hesse. Historien är för trög, personerna är inte tillräckligt fascinerande, texten är för liten, allt är fel med den här boken. Jag har inte kommit längre än hundra sidor någon gång. I somras fick jag höra av en tysk kompis att det här var hennes favorit. Kanske sporrar det mig att göra ett nytt försök på hundra sidor :-)

Bergtagen av Thomas Mann. Man kan ana en tysk tråd. Men nej, anledningen till varför den här boken inte lästes ut (jag har läst första delen = halva boken = 500 sidor) handlar bara om att det måste vara mer action för min del. När jag läst 500 sidor och det egentligen inte hänt något, då tappar jag intresset.

Ett antal titlar på spanska. Cabeza de cordero av Francisco Ayala, Loz de abajo av Mariano Azuela, Marianela av Benito Perez Galdós, Luces de Bohemia av Ramón del Valle-Inclán, Las lanzas coloradas av Arturo Uslar Pietri mfl. De skulle läsas inom ramen för litteraturvetenskap i kurserna Spanska A och Spanska B. Jag tror att jag läste så pass mycket jag behövde för att klara kurserna. Don Quijote läste jag på svenska istället. Är det någon som läst ovanstående titlar på svenska eller engelska och tyckte att de var bra får ni gärna hojta till. Då kanske jag ger dem ett nytt försök.


Tematrio Språk
Berätta om tre romaner/texter du tycker mycket om på grund av dess språkliga utformning.

Montecore av Jonas Hassen Khemiri. Jag är säkerligen inte den enda som har valt den här titeln här, men det tyder väl mer och mer på att Hassen Khemiris språk i Montecore är så häftigt att det måste sägas gång på gång. Jag älskar verben som kommer från franskan fast med svenska ändelser. Approchera för att närma sig är en favorit.

Baltasar och Blimunda av José Saramago. Saramago har inga talstreck eller citationstecken runt dialogen i sina romaner. Inte heller anges vem som talar i form av "sa Baltasar". Istället är det enbart kommatecken som skiljer yttranden åt i en dialog. Snurrigt i början att förstå vem som säger vad, efter ett tag flyter det bara på.

Varför dog Monika P? av Elizabeth Gilek. I den här spännande kriminal- och svindlarromanen är det mordoffret själv som har sitt medvetande kvar efter döden och jobbar sig tillbaka i livet för att hitta sin egen mördare. I många deckare får man följa offret eller mördaren genom kursiva textstycken, men här känns det som att det är en levande människa som minns tillbaka. Trots att hon ligger på bårhuset. Riktigt bra kriminalroman.

Nu ska jag kasta mig över veckan tematrio innan det hinner gå för lång tid.

2 kommentarer:


  1. /Lifterskan

    http://lifterskan.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Jeg synes Den lille Vännen begyndte godt, men sluttede som en stor skuffelse. Sikkert fordi jeg fandt den mellem en bunke krimier, og regnede med at få en krimigåde og en ordentlig løsning :(

    SvaraRadera