Krim-alfabetet: Å


Nu börjar det bli svårt tycker jag. Men bara tre ynka bokstäver kvar nu i Krim-alfabetet. Vi har kommit till bokstaven Å. Två norrlänningar blir det den här gången.

Jag kan inte komma på en enda bok på Å som jag har läst. Så än en gång ett pass här.

Åsa Larsson
Ja såklart, jag kan ju inte strunta i fenomenala Åsa Larsson. Jag gjorde ett litet undantag för henne så hon fick glida in här på sitt förnamn. Larssons böcker om advokaten Rebecka Martinsson som hela tiden av olika anledningar hamnar hemma i sitt barndoms Kiruna är fantastiskt bra. För sin debut Solstorm fick hon Svenska Deckarakademins pris Bästa debutant 2003. Året efter blev deckare nummer två Bästa svenska kriminalroman. Man kan säga att Johan Theorin har gjort en Åsa Larsson då han lyckats med samma bedrift de senaste två åren. Den fjärde deckaren i serien, Tills dess din vrede upphör, har precis kommit ut på pocket på Bonnierpocket.

Återvändarna av Bo R Holmberg
Holmberg är född och uppvuxen i mina hemtrakter, i Ådalen i Ångermanland. Han är mest känd för sina barnböcker och han satt förut på stol nr 7 i Barnboksakademien. Han är mycket påläst i historia och kriminologi och har skrivit en serie historiska kriminalromaner som utspelar sig i Ångermanland. 2002 debuterade han som deckarförfattare med den prisbelönta Liemannen. Boken tilldelades tidskriften Jurys pris Flintyxan för årets bästa kriminalroman i historisk miljö. Återvändarna är del sex i serien om familjen Morell. Den här serien vill jag verkligen läsa, av många anledningar!
Han har också skrivit en serie ungdomsdeckare om privatdetektiven Robert Parkman!

Åsa Larsson
Bo R Holmberg

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

6 kommentarer:

 1. Nu har jag skrivit jättelångt, om en triss Åsor.

  SvaraRadera
 2. Åsa Larsson är en av mina favoriter också!

  Haha, lite lustigt med Återvändarna av en författare från Ådalen i Ångermanland - många Å:n där :-D. Jag har aldrig hört talas om honom men han låter definitivt intressant, både för mej och äldsta dottern!

  Jag har gjort både Z och Å idag.

  SvaraRadera
 3. Åsa Larsson er et fint valg, men man kunne også bruge Åke Edwardson.

  SvaraRadera
 4. Det blir verkligen svårare och svårare. Men en lista fick jag trots allt till på Å.

  SvaraRadera
 5. Snowflake: fin triss!

  Boksnoken: tänkte inte på att det blev så många Å. Men annars är jag ju medveten om att jag kommer från ett landskap med många initiala Å:n :-)

  Lilla O: har kollat in hos dig nu!

  Dorte: ja, visst passar Åke in här, men jag tror jag har honom på en annan bokstav :-)

  Bokmoster: Bra jobbat!

  SvaraRadera