Bokfrågornas ABC: Tionde bokstaven

Jag har kommit till bokstaven J i Lilla O's bokfrågeutmaning! Lilla O, jag hoppas det är ok att mina svar alltid kommer in ett par veckor för sent.

Bokstaven J:
Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.

Den första boken jag läste av nobelpristagaren J-M G Le Clézio gillade jag inte alls. Rapport om Adam var skriven i jagform i nästan hela boken, men jag kan nog inte säga att det var det som gjorde att jag inte gillade den. Det var bara inte min grej helt enkelt, En annan bok jag däremot gillade väldigt mycket var Marian Keyes Anybody out there? (här blandas "högt" och "lågt" som ni märker) och den var helt i min smak. Undrar förresten varför jag har låtit hennes This charming man vänta i bokhyllan hela hösten och vintern?

Berätta om en bok om eller av en journalist. 
Hmm, ja jag går på den första jag kommer att tänka på och då får det bli Liza Marklunds böcker om journalisten Annika Bengzton. Marklund var nog den första svenska deckarförfattarinnan jag började läsa och hennes Sprängaren var ju verkligen något nytt. I läshögen för mars ligger den näst senaste på pocket; Livstid.

Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Oj! Det här var ju väldigt specifikt så jag måste tänka lite. Kanske det har funnits någon bok med jantelagen som underliggande tema. Kanske böckerna om Rebecka Martinsson av Åsa Larsson. Där är det svårt för Rebecka att stå ut med blickar och ord hemma i Kiruna som säger att hon inte borde tycka att hon är förmer än andra bara för att hon är advokat och bor i Stockholm. (Måste verkligen kolla in vad andra skrivit på den här frågan,)

Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Nuförtiden läser jag sällan böcker som är rent jidder. Men i Tärningsspelaren var det mycket jidder och Mons Kallentofts Fräsch, frisk och spontan var inte heller nån pärla. Den senaste boken som jag la ifrån mig direkt efter ett par sidor var Imre Kertesz Fiasko, det var så många bisatser att jag aldrig lyckades läsa huvudsatserna och förstå vad som stod. Jidder, eller ska jag kanske säga jiddisch?

Det var bokstav tio det. Jag närmar mig sakta men säkert den bästa bokstaven :-)

4 kommentarer:

 1. Har haft Keyes senaste i hyllan ett bra tag och vet inte heller riktigt varför. Allt för mycket som väntar. Idag blir det maratonläsning! Håller med om att Tärningsspelaren är jidder.

  Och du, det finns ingen sista svarsdag inte ens hos en argsint lärare som jag. ;-)

  SvaraRadera
 2. Vilken tur, då fortsätter jag med bokstäverna i sakta mak!

  SvaraRadera
 3. Gokväll Maria, nu har jag precis skrivit mitt inlägg om "Fugitive Pieces". Vad bra den är! Här är länken: http://hollyhock-therese.blogspot.com/
  /Therese

  SvaraRadera
 4. Vad härligt! Jag lägger till din länk till min recension sen!

  SvaraRadera