Veckans deckarförfattare: Håkan Nesser

Veckans deckarförfattare, som också får äran att vara dagens deckarförfattare såhär på Sveriges Nationaldag, är en av mina absoluta favoriter när det kommer till svenska deckarförfattare. Det är Håkan Nesser. Skulle nån säga att jag aldrig mer fick läsa en Nesser-deckare skulle jag bli ledsen.

Håkan Nesser har skrivit den fantastiska deckarserien om kommissarie Van Veeteren. Han verkar i den fiktiva staden Maardam. Jag har inte läst alla deckare med Van Veeteren i huvudrollen, men det är faktiskt lite medvetet. Jag vill nämligen ha dom kvar att läsa i framtiden. Just nu finns det ändå tillräckligt många Nesser-deckare att läsa utan att längtan efter Van Veeteren blir för stor.

De tio böckerna om Van Veeteren gavs ut under 10 års tid mellan 1993 och 2003. Däremellan skrev han också andra deckare och romaner som är väl värda att nämna, men jag hoppar faktiskt över dom nu. Jag har skrivit en väldig massa om Håkan Nesser i flera andra inlägg. Man kan läsa mer här om man är nyfiken.

2006 gav Nesser ut den första deckaren i en ny polisserie. Huvudrollen innehas av kriminalinspektör Gunnar Barbarotti. Även han arbetar i en fiktiv stad vid namn Kymlinge. Om Barbarotti har Nesser skrivit fyra deckare, den senaste heter De ensamma och gavs ut 2010. Den kom på pocket i september 2011 från Månpocket.


I höst kommer den femte deckaren om Barbarotti ut, Styckerskan från Lilla Burma ska den heta. Sedan 2006 har Nesser också givit ut två fristående kriminalromaner, Maskarna på Carmine Street och Himmel över London. Nesser har sedan länge bott stora perioder utomlands, både i New York och London, och dessa två kriminalromaner utspelar sig i respektive stad. Den senaste, Himmel över London, gavs ut 2011. Båda deckarna finns på pocket från Månpocket.
.
 I väntan på att Styckerskan från Lilla Burma gör entré lagom till bokmässan i år, får vi alltså nöja oss med Himmel över London i sommar. Eller någon gammal Van Veeteren-deckare kanske?

6 kommentarer:

 1. Aha, så den femte boken om Barbarotti kommer i höst... Tack för upplysningen! Den måste läggas till i önskelistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lika roligt att komma med nyheter! :-)

   Radera
 2. Håller med till 100%. Nesser for president!

  Agneta

  SvaraRadera
 3. Jag läste de första böckerna om Van Veeteren. Jag gillade verkligen Nessers sätt att skriva, stämningen och humorn. Däremot tyckte jag att själva mysterierna var lite svaga, jag vill så gärna ha ett ordentligt mysterium att bita i.

  Den nya serien har jag missat helt. Kanske läge att läsa en Nesser igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, men då har du massor av bra läsning framför dig. Om du gillar såna deckare vill säga. Fast det där med mysterier, Nesser skriver ju ofta om hemska människoöden, så vill man läsa typ Agatha Christie-deckare kanske man hellre ska läsa nån annan.

   Radera