Recension: Tröstaren

Författare: Karin Wahlberg
Titel: Tröstaren
Utg. År: 2008
Förlag: Månpocket

Lite spoilervarning!
Kriminalromanerna om läkaren Veronika Lundborg och hennes polis till man Claes Claesson har varit av varierande kvalitet, men Tröstaren var verkligen värd att läsas. Egentligen kan relationen mellan Veronika och Claes liknas lite vid relationen mellan Läckbergs Erika och Patrik, men några skillnader finns såklart. Bland annat befinner de sig på motsatta kusten, Wahlbergs mord utspelar sig i Oskarshamn med omnejder. Veronika har redan en vuxen dotter sedan innan och dottern Klara som hon får med Claes kommer på äldre dar. I Tröstaren är Veronika återigen gravid och funderar mycket på hur det kommer att gå eftersom hon närmar sig de femtio.
I Tröstaren upptäcks en kvinna vid en kyrkogård. Hon är skjuten i magen, men Veronika och en av hennes kollegor, Daniel Skotte, opererar henne akut och hon överlever. Hennes tillstånd blir bättre och hon flyttas från intensiven. Två dagar senare är hon död. En nyanställd undersköterska vid namn Sara-Ida råkar bli den som hittar henne och hon chockas svårt. Den döda kvinnans äkta man anmäler Veronika för sin frus död och Veronika mår väldigt dåligt. Claes som från början utredde brottet får nu lämna över allt till sin kollega Lousie Jasinski eftersom det är risk för jäv. Samtidigt upptäcker en annan poliskollega ett övergivet nyfött barn utanför polishuset i Oskarshamn. Kan barnets okända mamma veta något om skottet mot kvinnan? Och vem är Sara-Idas äldre älskare som hon överger för sin nya förälskelse, läkaren Daniel Skotte som tröstar henne efter den hemska upptäckten.
Wahlberg blandar, precis som Läckberg, vardagsrelationer med brott. Ibland kan jag tycka att det blir för mycket detaljer om vem av Veronika eller Claes som ska hämta Klara på dagis, vem som jobbar mest och vem som är tröttast. Mer intressant är att läsa om kulturen bland de anställda på ett sjukhus; den outtalade hierarkin som råder mellan undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och överläkare. Dessutom får man i den här romanen en liten minikurs i hur HSAN fungerar; Hälso- och sjukvårdsnämnden som utreder anmälningar mot sjukvårdspersonal. Mycket intressant i dessa tider när man läser i nyheterna om läkare som misstänks vara ansvarig för ett barns eller en kvinnas död.
I nästa bok kommer antagligen Veronikas och Claes andra barn vara fött, äldsta dottern Cecilia har säkert helt återhämtat sig från sin allvarliga hjärnskada hon fått i samband med en misshandel (som man kan läsa om i kriminalromanen Blocket). Jag hoppas att historien då fokuserar mer på brottet än situationen som 47-årig mamma med två små barn.

Tidigare böcker av Wahlberg om Veronika och Claes är Sista jouren, Hon som tittade in, Ett fruset liv, Flickan med majblommorna och Blocket.

Karin Wahlbergs hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar