Tematrio hos Lyrans Noblesser

Lyrans Noblesser har startat sin Tematrio och temat är Nobelpristagare! Jag hoppar på direkt såklart, nobelpristagarna i litteratur ligger mig varmt om hjärtat.

Så, vilka är mina tre favoriter av nobelpristagarnas böcker:


1. Baltasar och Blimunda av José Saramago (1987)

Historien om Baltasar som ska bygga en flygande skepp är helt fantastisk. Men det mest fantastiska är kärleken mellan honom och hans älskade Blimunda. Blir fortfarande helt vemodig när jag håller i den boken. Saramago skriver också på ett väldigt speciellt sätt, han använder bara kommatecken som skiljetecken i dialoger. Lite svårt att följa i början, men sedan flyter det på. Läs!

2. De himmelska ängderna av John Steinbeck (1932)

John Steinbeck är en av mina nobelpristagarfavoriter och det här är min Steinbeck-favorit. En spansk korpral upptäcker en plats i Monterey i Kalifornien och namnger den De himmelska ängderna (Las pasturas del Cielo). Boken är uppbyggd av tolv små berättelser om människorna där, hur deras liv vävs samman genom att de gärna försöker hjälpa varandra, men ofta till ingen nytta. Äkta Steinbeck-känsla!

3. The good earth (Den goda jorden) av Pearl S. Buck (1931)

Här får vi följa Wang Lungs liv i en liten by utanför Staden. Det börjar med Wang Lungs bröllopsdag och man får sedan följa hans och hans familjs liv under flera år i Kina. Från början är Wang Lung väldigt fattig och hela familjens överlevnad hänger på årets risskörd. På grund av svält blir de tvungna att fly söderut, men efter ett par år som fattiga tiggare kan de återvända till Staden och Wang Lung lyckas bli så rik att han kan överta sin förra markägares hus. Boken vann också Pulitzerpriset för bästa roman 1932.

5 kommentarer:

 1. Nu har jag fått nya titlar på min läslista. Blev mycket intresserad av både "Baltasar och Blimunda" och "Den goda jorden". Kul att du ville vara med :-)

  SvaraRadera
 2. Åh, Den goda jorden är ju så enormt bra!
  De himmelska ängderna har jag aldrig hört talas om, kul med något helt nytt.

  SvaraRadera
 3. De himmelska ängderna, nej, den var ny för mig också. Antecknas! Håller med om Saramago, när man kommer in i hans speciella stil flyter läsningen på ett härligt sätt.

  SvaraRadera
 4. Eg oppdaga bloggen din - og mange andre spennande bloggar - gjennom denne utfordringa. Takk for gode lesetips.

  SvaraRadera
 5. Vad kul att ni fick inspirerande lästips! Jag har hämtat många tips genom din Tematrio-länklista Lyran!

  SvaraRadera