Krim-alfabetet: B

Vi har kommit till bokstaven B i Krimvärldens alfabet! Kul att se att så många hängde på förra veckan. Här finns ”reglerna”.
När jag kom på idén att skriva om kriminalromaner och dess författare här som ett alfabet, förstod jag inte först hur svårt det skulle bli. Att hitta böcker jag ville läsa var rätt enkelt, men det funkade ändå inte på riktigt alla bokstäver (som ni kommer att märka). Dessutom har jag ju faktiskt läst en finit mängd böcker, så vissa bokstäver kunde jag inte lista lästa böcker på. Författarna var kanske enklast, där har det också fått slinka med författare som jag vill läsa eller är nyfiken på. Men nu tar vi bokstaven B.

Berätta inte för någon av Harlan Coben
För åtta år sedan försvann David Becks fru Elizabeth. Hon försvann vid en sjö under hemska och mystiska omständigheter. Varje dag sedan dess väntar han på att hans fru skall hittas död. Alla i hans närhet tycker att han ska gå vidare i livet, men det är svårt. Så plötsligt en dag får han ett anonymt chattmeddelande. Ett meddelande med information som endast han och en annan person kan känna till; hans fru. Lever Elizabeth och om så är fallet, var är hon?
Cobens fristående thrillers är helt enastående! Allihopa! Berätta inte för någon har också blivit fransk film.

Sara Blædel
Jag har faktiskt inte läst något av Sara Blædel, men jag är väldigt nyfiken på denna danska kriminalförfattare. Camilla Läckberg har tipsat om henne och jag har läst en hel del på författarens hemsida. Hennes debut Pulver kom 2004 (Grønt støv) och vann Danske Kriminalakademis Debutantpris 2005. Är det någon av er därute som läst Blædel?

Barn 44 av Tom Rob Smith
Bloggen I love pocket skrev om Child 44 tidigare i år. Jag blev väldigt nyfiken på temat och på författaren som visade sig vara halvsvensk och mycket yngre än jag (av någon anledning) trott. Kanske inte den mest klassiska deckaren, men kriminalromanen täcker många typer av spänning.


Länkar:
Harlan Coben
Sara Blædel
Tom Rob Smith

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Idag har jag länkat till din blogg på min ankanej.blogspot.com.
  Rolig idé med krimalfabetet!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag gjort ett inlägg på bokstaven B!

  SvaraRadera
 3. Jag har nu med lite fusk fått ihop tre.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag fixat mina tre B:n. http://klotho.wordpress.com/2009/05/06/krimalfabet-b/

  Jag har läst de två första böckerna av Sara Blaedel och det är helt okej deckare, som ger underhållning för stunden.

  SvaraRadera
 5. Jag är klar med bokstaven B! Ska nu kika runt hos de andra som är med och se vad de har kommit fram till :-).

  SvaraRadera
 6. Nu har jag också gjort bokstaven B.

  SvaraRadera
 7. Annika Bryn är en av mina favoriter.

  SvaraRadera