Recension: Grundläggande genetik

Författare: Mikael Fant
Titel: Grundläggande genetik: en roman om blåögdhet och halva sanningar
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Pocketförlaget

Jag blev medveten om en potentiellt riktigt bra debut när jag kollade in Piratförlagets utgivning för 2008. Först tänkte jag; ska Piratförlaget börja ge ut fackböcker? Men snabbt förstod jag att så var inte fallet. I januari i år släpptes Grundläggande genetik på pocket och Pocketförlaget var snälla och gav mig ett recensionsex. Stort tack för det. Tyvärr tog det sen väldigt lång tid för mig att börja läsa den, men när jag väl tog itu med det så blev jag väldigt positivt överraskad.

I händelsernas centrum står Jakob. Eller han kanske snarare sitter i sin Eero Aarnio-stol eller ligger och sover i sin minimalistiska säng utan sängkläder. Han vaknar hur som helst abrupt upp när han får meddelandet om att hans mamma Christina har dött.

Christina växte upp på sextiotalets Östermalm, men när hon "hamnade i ett tillstånd" i ung ålder bröt hon med familjen och flyttade till Kungsholmen. Där övertog hon senare en grekisk restaurang som gick mer eller mindre bra fram till hennes död.

Jakob har inte många vänner. När han får veta att hans mamma dött, beger han sig till sin morfar med fru som bor på Djurgården. Han flyttar lite obemärkt in där, han känner inte riktigt för att vara ensam.

I och med mammans död börjar Jakob fundera på sin far, vem var han? Var det Stavros som jobbade på restaurangen med Christina i flera år eller var det någon ur mammans bekantskapskrets bland överklassen på Östermalm? Han börjar också ta kontakt med sina gamla vänner för hjälp och i viss mån stöd.

Så nystas en spännande historia upp om hur Jakob har blivit den ensamvarg han är, om hur hans mamma blev gravid och vilka val hon gjorde då. Berättelsen hoppar i tid mellan sextiotalet, Jakobs barndom, åren som föregår mammans död och nutid. Det i sig kan vara snurrigt att hänga med i, men det är det inte alls och jag gillar verkligen hur saker och ting som händer nu har sin förklaring i händelser 30 år tidigare. Språket känns otvunget och behagligt, dialogerna är vardagliga fast här och var stoppar Fant in lite mer ovanliga ord som kryddar till det hela.

En riktigt fräsch debut. Jag hoppas få läsa mer från Mikael Fant inom en snar framtid.

2 kommentarer:

  1. :D

    Nästa sommar blir det mer om allt går som det ska. Fast det är en helt annan historia.

    SvaraRadera
  2. Micke: Vad kul att höra! Och jag är bara positiv till att det blir en helt annan historia.

    SvaraRadera