Peter Englunds och min debut i Börssalen

Äntligen! ropade Gert Fylking (?) när Peter Englund öppnade dörren till Börssalen klockan 13.00 idag.


Den berömda dörren

Englund gjorde en strålande premiär när han presenterade årets nobelpristagare i litteratur, Herta Müller, och läste upp motiveringen ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap” på både svenska, engelska och Müllers eget språk, tyska.

Det var packat med folk i Börssalen och på grund av solen som lyste in genom de vackra fönstren fick jag inga bra bilder på Englund i motljuset. Den här får duga. Englund håller upp en löpsedel från Expressen som jag tyvärr inte hann se framsidan på. (Kolla länken vad det stod)Jag stötte på Gert Fylking i eftervimlet och frågade honom vad han tyckte om pristagaren.
”Ingen aning”, blev svaret.
Och så en kaxig motfråga såklart:
”Vaddå, har du läst något av henne?”
Jag sa att jag hade Hjärtdjur hemma i bokhyllan, och eftersom jag spanat lite i den och läst massa recensioner på bokbloggar, kunde jag ge ett något sånär kvalificerat svar.
Han slog då på sin diktafon och hepp! så blev jag intervjuad av Gert Fylking.

Jag försökte ta några bilder på Englund och lyssnade på när media intervjuade honom. Sedan var jag tvungen att gå då det var så varmt och syrefattigt i Börssalen.

Mitt första tillkännagivande av nobelpriset i litteratur var faktiskt mycket roligare än jag förväntat mig. Det är egentligen skam att jag inte gjort det tidigare då jag jobbat i Gamla stan i fem år nu.

Müller har också vunnit IMPAC-priset 1998 för The land of green plums och det var så jag först blev medveten om vem hon var. Jag såg sedan att den fanns på svenska med titeln Hjärtdjur och har länge tänkt läsa den. Det var först i och med Lyrans jorden-runt-resa som jag faktiskt köpte den och nu flyger den upp till toppen på läslistan!

8 kommentarer:

 1. Pter Englund var ju tyvärr mycket blek, saknade helt resningen och integriteten som Horace hade. Och Peter Englunds fria spekulationer under veckan om geografiska preferencer för Nobelpriset, var inte heller bra.

  SvaraRadera
 2. Kul! Var Fylking utklädd?

  SvaraRadera
 3. Hemlige: undrar vem av Engdahl och Englund som mäter längst i strumplästen?

  Daniel: nej, han var faktiskt väldigt propert klädd i nån tweedkavaj och chinos. Ingen rosa track suit så långt ögat nådde.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du har varit där! Jag har inte ens tänkt på att man bara kan gå dit, som allmänhet. men såklart att man ska göra det!

  och intervjuad av Fylking, det var ju extra roligt. :-)

  SvaraRadera
 5. Tack för rapporten, jättekul att läsa!

  SvaraRadera
 6. Snowflake: jag har nog tänkt likadant. Att det bara är för pressen och kultureliten. Men jag chansade i år och det gick ju vägen.

  SvaraRadera
 7. Häftigt och kul att du var där, det kommer du säkert komma ihåg länge :-)


  PS. Min ordverifiering är "tidsaker". Passar bra, tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr kom inte min intervju med på Rix Morgonzoo imorse. Suck! :-)

  Men ännu mer oväntat var att Gert meddelade att hans "Äntligen"-projekt nu är slutfört. Mission accomplished, som han uttryckte det.

  SvaraRadera