Krim-alfabetet: Ö


Krim-alfabetets sista bokstav är här. Tack alla ni som hängt med i denna deckarutmaning och varje vecka presenterat en massa nya kriminalromanförfattare och deckare! Det har varit både roligt och slitit och ibland lite stressande att hålla igång den här utmaningen. Vissa bokstäver har jag verkligen fått ge upp hoppet om att fixa helt och hållet. Men jag tycker att ni har klarat det suveränt, ni har kanske inte varit lika förberedd som jag (även om alfabetet är rätt känt för de flesta :-)). Men nu ger vi oss in på alfabetets sista bokstav där tre svenska krim-herrar får stå för ett värdigt slut. Upplösningen är nära, mördaren är avslöjad, bokstaven Ö är här!

Östermalmsmorden av Lars Bill Lundholm
Lundholm är kanske känd för massan som skaparen av den mycket populära serien Skärgårdsdoktorn. Men jag visste inte vem han var när jag läste den första boken Östermalmsmorden. Efter det har både Södermalmsmorden och Kungsholmsmorden följt. Vi får följa poliskommissarie Axel Hake i hans Stockholmsvardag när han löser brott i stadens olika stadsdelar. Senast utkommen är Gamla stan-morden vilken jag verkligen ser fram emot på pocket eftersom jag jobbar i Gamla Stan. Ska det månne komma en Söderortsmorden också?

Östlundh, Håkan
Östlundh blev nominerad till Bästa svenska kriminalroman för sin Blot 2008. Men innan dess har han skrivit tre tidigare kriminalromaner om Fredrik Broman vid Visbypolisen. Romanerna utspelar sig  på karga Gotland och heter (i kronologisk ordning) Släke, Dykaren och Terror. Det här är verkligen något jag vill sätta deckartänderna i. 13 januari 2010 kommer en ny kriminalroman av Östlundh ut på hans nya förlag Forum, Jag ska fånga en ängel, som utspelar sig på en ny plats och med en ny polis. Glöm inte att spana in Östlundhs läckra pocketomslag av formgivare Lotta Kühlhorn, därtill Östlundhs maka.

Öppen grav av Kjell Eriksson
Erikssons tionde och sista bok om Uppsalapolisen Ann Lindell. Jag läste den nästa sista kriminalromanen i somras, Svarta lögner, rött blod (recension) och nu är jag verkligen nyfiken på hur det kommer att sluta för Ann Lindell. Samtidigt kommer jag att sakna Erikssons suveräna kriminalromaner som utspelar sig i olika delar av Uppland, jag pluggade i Uppsala i flera år och känner så väl igen mig i miljöerna. Men kanske kan Eriksson börja på en ny kriminal-kula?

Länkar:
Lars Bill Lundholm
Håkan Östlundh
Kjell Eriksson

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Krim-alfabetet tackar för sig!

5 kommentarer:

 1. Redan Ö, och jag inser att jag missat Ä. Svårt här på slutet, jag får fuska igen.

  SvaraRadera
 2. Ja, det gick snabbt på slutet, visst? Och nu är Krim-alfabetssagan all.

  SvaraRadera
 3. Ö finns hos mig! Svårt att hitta en bok jag vill läsa dock.

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt att utmaningen är slut nu! Jag har också gjort sista bokstaven.

  SvaraRadera
 5. Lilla O: jag tyckte du hittade en bra bok att läsa på Ö.

  Boksnoken: ja, lite tråkigt är det allt.

  SvaraRadera