Recension: Ansiktsburk av Erik Pettersson


Författare: John Ajvide Lindqvist
Titel: Ansiktsburk av Erik Pettersson
Utg. År: 2009
Förlag: Reverb, Filmkonst nr 121

Hjälp så läskigt!

Varje år blir en författare inbjuden till Göteborgs filmfestival. Han eller hon får i uppdrag att skriva en text om sina upplevelser under filmfestivalen och de kan ta sig i uttryck lite precis som författaren själv vill; böcker, filmer, poesi eller serier. Det färdiga verket presenteras sedan på Bokmässan i Göteborg samma år.

För årets filmfestival 2009 fick John Ajvide Lindqvist uppdraget och han tog det på högsta allvar. Vi får följa honom genom filmfestivalens dagar, men det är inte han själv som skriver. Bara någon dag in på festivalen känner Ajvide Lindqvist att han inte mäktar med uppdraget, han träffar av en slump på sin gamle klasskamrat och numera dokumentärfilmare Erik Pettersson och övertalar honom att skriva klart texten. Blandat med Ajvide Lindqvists egna galna dagbokstankar blir Ansiktsburk en riktig skräckhistoria om en författare som drabbas av en psykos, som blir paranoid och tror att regissören Roy Andersson är ute efter att skada honom. Han får klaustrofobiska känslor i sitt hotellrum och känner att det enda stöd han får är från sin fru Mia som han ringer nattetid. Till slut får också hon nog. Nu kan endast youtube-videon Ansiktsburk få honom lugn. Samtidigt får vi följa Erik Pettersson och visningen av hans dokumentärfilm om fisket i Sverige.

Riktigt obehaglig läsning och en rent briljant idé av Ajvide Lindqvist att göra skräck av detta. Läs mer på Göteborgs Internationella FilmFestivals hemsida. Tack GIFF för recensionsexemplar.

5 kommentarer:

 1. Den låter riktigt spännande!

  SvaraRadera
 2. Det var nästan obehagligt spännande. Jag förstod ju att det inte var på riktigt, men ändå så var det lite som om man tänkte: "gud, är ajvide så snurrig i mössan?" :-)
  Kul att driva med sig själv sådär.

  SvaraRadera
 3. jag tror jag fortsätter vara nöjd med mina gamla ansiktsburkar (favorit: http://www.youtube.com/watch?v=7T-Xj6IAJv4), men tack ändå!

  SvaraRadera
 4. Åh wow, hur kan jag ha missat det här?
  Jag som älskar Ajvide Lindqvist, skräck, film och inte minst alla typer av metainslag!

  Det här låter fantastiskt. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Bokstävlarna: den finns på bokus!

  SvaraRadera