Recension: Well-schooled in murder


Författare: Elizabeth George
Titel: Well-schooled in murder
Utg. År (Org. år): 2003 (1990)
Förlag: Hodder & Stoughton

Thomas Lynley blir kallad till Bredgar Chambers internatskola av deras rektor. Rektorn och Lynley är gamla klasskompisar och han vill ha Lynleys hjälp. En av eleverna från skolan har hittats död på en kyrkogård en bit ifrån skolan. Lynley och Barbara Havers beger sig till skolan och upptäcker en värld full av traditioner, hederkodex och missriktad lojalitet. Den mördade eleven visar sig vara långt ifrån standardeleven på skolan, son till en välbärgad familj vars söner gått på skolan i generationer, istället har skolavgiften betalats av en skolans mecenater. Man kan undra varför då de inte har någon som helst koppling till varandra.

Den tredje delen om Thomas Lynley och Barbara Havers är spännande och intressant trots att man kan tänka att mordet och platsen för det inte känns speciellt originellt. Men det känns lite som en pusseldeckare och George lyckas snabbt presentera ett stort antal misstänkta för mordet. En tragisk och komplicerad familjesituation nystas upp och det är inte förrän på slutet som jag som läsare kan börja ana upplösningen.

Och vad är då status mellan Lynley och lady Helen? Den förra kriminalromanen, Payment in blood (Gamla synder), slutade med att Lynley för första gången förklarar sin kärlek till Helen. Hon svarar med tystnad. I Well-schooled in murder (Till minnet av Edward) är Helen bortrest. Hon reser runt i Grekland och de enda livstecken Lynley får är sakliga vykort utan några som helst kärvänliga hälsningar på slutet. Lynley är förvirrad och frustrerad.

Det är befriande att läsa de här äldre Lynley/Havers-deckarna från tidigt 90-tal utan mobiltelefoner, datorer, internet och andra tekniska prylar som dagens kriminalromaner är fulla av. Det är en hel del av Georges äldre deckare som jag inte läst och efter den här följer (självklart) nummer fyra i serien, A suitable vengeance (En högst passande hämnd).

Passande boktips till jullovet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar