Här och nu eller där och då?

Inspirerad av Vixxtoria om hur vi lever med våra böcker och om hur vi förhåller oss till vårt läsande var jag tvungen att skriva ett helt eget inlägg.

Jag älskar mitt pysslande med mina böcker och mitt kalkylerande kring mitt läsande. Det hör till mitt sätt att föhålla mig till mina böcker och det hör till mig som person. Jag har ibland svårt att vara här och nu när jag i januari planerar vad jag ska läsa i mars, MEN, när jag väl ligger i soffan och läser min bok är jag endast där och då boken utspelar sig. Det är ju för att få uppleva en annan verklighet som jag läser och om det inte funkade skulle läsandet inte ge mig något.

Senast häromdagen tog jag bort en massa böcker från min hylla med olästa böcker (en sån hylla har jag såklart). Det var böcker som jag vet att jag inte kommer att läsa inom en snar framtid (typ ett år). Det var impuls-reaköp, oefterfrågade recensionsex och böcker jag fått som inte intresserar mig. Jag ville först ge bort dem så de inte "smutsar ner" min hylla med lästa böcker, men nu har jag kommit tillfreds med att det faktiskt får finnas ett antal böcker i min hylla som jag antagligen aldrig kommer att läsa.

Och hur mycket jag än planerar och fixar med böcker och läsning så kommer jag aldrig att komma ifrån att det jag mest av allt vill göra är att - läsa! Fick jag inte läsa skulle det andra runt omkring inte vara vatten värt.

5 kommentarer:

 1. Det låter härligt att verkligen kunna vara i nuet när man läser en bok. Det är jag sällan, ens under de bästa omständigheter. Jag är bara glad om jag inte räknar sidor eller tänker på vilken bok jag ska läsa härnäst; alla associationer till andra böcker och livet och allting det lyckas jag nästan aldrig sortera bort numera.

  Jag fastnar annars för din tanke om att förlika sig med att det får finnas ett antal böcker som du aldrig kommer att läsa i din bokhylla. Jag måste fundera lite mer på den.

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis finns det ibland saker som distraherar mig när jag läser; andra personer och teven brukar vara farliga att ha runtomkring sig :-)

  Och jag räknar ofta hur många sidor jag har kvar, men det gör jag alltid när min lässtund är över, aldrig mitt i läsandet.

  SvaraRadera
 3. Det är lustigt, det där med att räkna och hålla koll på hur många sidor jag har kvar, gör jag ALLTID! Oavsett om det är en jättebra bok eller en usel. Jag gillar också att pyssla med saker och ting runt läsandet. När jag var liten brukade jag gå på biblioteket och låna en hög och sen tillbringade jag långa stunder att fundera över vilken ordning jag skulle läsa dem i. Men nu planerar jag nästan aldig mer än nästa bok på tur. Är det ny utgivning och sånt du håller koll på?

  SvaraRadera
 4. Tänkvärt inlägg, Maria. Det känns som att din befriande inställning kan tillämpas på förhållningssättet till andra saker i livet också, alltså sånt som inte är läsning eller bokrelaterat.

  SvaraRadera
 5. Fru E: Ja, kommande pocketutgivning och jag måste ju även ha koll på den inbundna utgivningen så jag kan avgöra när pocketen kan tänkas komma. Sen har jag ju en massa listor på bokpriser (som man kan kolla i högerkolumnen), det "måste" jag också ha koll på :-)

  Anna: det går nog att tillämpa på mycket annat också. Man får skala bort allt man kan tänka sig vara utan så får man kvar det som man verkligen inte KAN eller VILL vara utan. Man klarar sig säkert med det om det skulle krisa nån gång.

  SvaraRadera