Recension: A crime in the neighborhood

Författare: Suzanne Berne
Titel: A crime in the neighborhood
Utg. År: 1998 (org. 1997)
Förlag: Penguin

Jag har nu läst den fjärde romanen i min Orange Prize ChallengeA crime in the neighborhood av Suzanne Berne. Hon vann The Orange Prize for Fiction 1999.

Den här romanen var något helt annat än vad jag hade förväntat mig och ändå inte. Jag trodde att det här skulle handla om ett hemskt brott, om hur invånarna på en gata i en förort till en amerikansk stad totalt förändras efter brottet. Jag trodde den skulle kritisera det amerikanska 70-talssamhället för hur det hanterar domestic violence och jag trodde att jag skulle få läsa om människor i sorg, skuld och skam. Men så blev det inte alls.

Det handlar om ett hemskt brott ja, en ung pojke blir skändad och mördad nära parkeringsplatsen till en galleria. Grannarna till pojkens föräldrar reagerar starkt på brottet, ja. Kvinnorna skvallrar och stänger inne sina barn, männen går nattvakt på gatorna och barnen tycker nästan att det är lite spännande. Men där slutar mina förväntningar att infrias. Fast det gör verkligen ingenting.

Den som berättar historien för oss är 10-åriga Marsha. Hon bor med sin mamma, pappa och sina äldre tvillingsyskon (en syster och en bror) på samma gata som offret. Strax innan mordet avslöjas det att Marshas pappa har haft en affär med mammans syster och han lämnar familjen. Mamman blir såklart både ledsen och förödmjukad men klarar sig ändå hyfsat. Hon börjar jobba hemma med att sälja tidningsprenumerationer över telefon. Marshas tvillingsyskon tycker att Marsha är liten och töntig och vill gärna inte leka med henne. När Marsha dessutom lyckas vricka sin vrist så illa att hon blir tvungen att gipsa foten blir hon tvungen att vara ensam hemma med mamman över sommaren. Så hon sitter där på verandan till huset, blickar ut över gatan och börjar föra anteckningar över grannarna. Polisen har sagt att pojkens mördare mycket sannolikt kan vara någon som bott i hans närhet och Marsha skriver ned sina observationer och "bevisföring" i sin anteckningsbok.

Strax innan mordet har Marshas familj fått en ny granne, en ensam man vid namn Mr. Green flyttar in och Marsha både gillar och ogillar honom. Att hon ogillar honom kan bero på att han försöker uppvakta hennes mamma lite. Det är också ovanligt att han lever ensam utan fru och barn, han är den enda på gatan som inte är gift. Hon börjar misstänka Mr. Green för mordet, mest på grund av att hon är uttråkad och brottet fortfarande verkar olöst. Snart har hon satt igång rykten hon kanske får ångra.

Berne skriver på ett rätt humoristiskt sätt trots dessa hemska teman. Marsha är lillgammal men har också en enorm fantasi, hon ser saker ur ett barns ögon men börjar så smått bli vuxen. När hennes syskon reser bort ett par veckor över sommaren går hon systematiskt igenom deras rum på jakt efter spännande saker. Vad hon letar vet hon inte, men när hon hittar en "konstig genomskinlig ballong" tar hon den med sig fastän hon inte riktigt förstår varför hennes bror har gömt den. Hon börjar också att umgås med den 8-åriga granntjejen Luann som verkar helt galen men som hon också utnyttjar i sina spionerier på grannarna, i synnerhet Mr. Green.

Berne lyckas beskriva stämningen i området på ett suggestivt och lite obehagligt sätt. Grannarna blir mer försiktiga, låter inte sina barn leka för långt från hemmet och skvallret blir till rena fantasier. Men det känns som om alla begränsar sig lite av pliktskyldighet, inte på grund av ren rädsla för att ett brott ska drabba också dom.

Det här var den första romanen jag läste av Suzanne Berne, men jag läser gärna flera om de är skrivna med samma känsla för trovärdighet.

Andra som läst och recenserat A crime in the neighborhood
MariaH
Holly Hock

Om du har läst och recenserat A crime in the neighborhood får du gärna lämna länken i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till recensionen här.

3 kommentarer:

 1. Den här verkar jättebra. Jag blir sugen.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag skrivit om den. Vilken tur att du startat utmaningen så jag inte fortsätter att missa alla pärlor!
  http://mariasbokliv.wordpress.com/2010/05/25/a-crime-in-the…-suzanne-berne/

  SvaraRadera
 3. MariaH: vad glad jag blir att du känner så. A crime in the neighborhood var verkligen en pärla. Nu ska jag läsa din recension.

  SvaraRadera