Recension: The idea of perfection

Författare: Kate Grenville
Titel: The idea of perfection
Utg. År (Org. år): 2000 (1999)
Förlag: Picador

Jag har ju helt glömt bort att recensera förra månadens Orange Prize-vinnare, The idea of perfection av Kate Grenville. En otroligt vacker roman som återigen får mig säker på att det här med att läsa Orange Prize-vinnarna var ett mycket bra beslut.

Till Karakarook, en liten by i New South Wales i Australien, population 1374, kommer två människor med helt olika syften. Det är ingenjören Douglas Cheeseman och Harley Savage, en kvinna som jobbar på att känna sig bekväm med sig själv och andra.

Byn är delad i två läger och anledningen till detta är en bro. En bro som det ena lägret anser vara uttjänt, på gränsen till att rasa. Det är därför Douglas är där, för att planera bygget av en ny bro. Det andra lägret anser att bron skall K-märkas (eller vad det motsvarande kan heta i Australien) och det är det lägret som Harley omedvetet hamnar i. Hon är nämligen där för att hjälpa den lokala byföreningen att öppna ett museum för att visa upp byns historia, och till historien hör såklart denna bro.

Harley och Douglas möts. Men deras möten är allt annat än behagliga och trevliga, mycket beroende på att varken Harley eller Douglas till naturen är sociala nog att umgås avslappnat med andra människor.

Man kan säga att det inte händer speciellt mycket i den här romanen. Men det är en schimär, för när romanen har kommit till sitt slut har mycket hänt. Man får även följa ett antal andra människor i Karakarook, alla känner ju såklart varandra, ändå är det möjligt att osanna rykten sprids och att vänsterprassel går att dölja, ett tag åtminstone.

En fantastisk roman och det mest överraskande av allt, bron på bokomslaget är i allra högsta grad närvarande igenom hela romanen och den ser i det närmaste ut precis som på omslaget. Jag som bara tänkte att det var ett vackert omslag.

Om du vill läsa nåt som är långt från bladvändare och deckare i sommar, så läs The idea of perfection. Du kommer att må ganska bra när den är utläst.

Om du har läst och recenserat The idea of perfection får du gärna lämna länken i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till recensionen här.

1 kommentar:

  1. jag skall göra ett nytt försök med den senare när jag orkar med långsamheten

    SvaraRadera