En grupp om tolv

Samma dag som jag reste hem från Frankrike för sista gången (mer om det en annan gång), närmare bestämt den 27 juli, så läste jag att The Man Booker Dozen hade tillkännagivits. Ett dussin titlar som still are in the running for the America's Next Top.... NEJ!...som alla har chansen att vinna The Man Booker Prize for Fiction 2010. Dock har domarna svårt att hålla sig till dussinet titlar, även i år har det blivit ett bagardussin.

Peter Carey - Parrot and Olivier in America
Australisk författare. Har vunnit Booker-priset 2 gånger, den enda författaren förutom J M Coetzee som gjort det. Han har vunnit med titlarna Oscar and Lucinda 1988 och True History of the Kelly Gang 2001.
Emma Donoghue - Room
Född på Irland, bor i Kanada, skriver pjäser och romaner. Har ofta homosexuella kvinnor i fokus.
Helen Dunmore - The Betrayal
Vann det första Orange Prize for Fiction 1996 med A spell of winter. Läs mer här. The Betrayal är hennes senaste roman.
Damon Galgut - In a Strange Room
Sydafrikansk författare som fått fina litterära priser i hemlandet. Blev en av The Man Booker Dozen 2003 med romanen The Good doctor.
Howard Jacobson - The Finkler Question
Brittisk författare och journalist. Är mest känd för komiska romaner om brittisk-judiska karaktärer. Hans roman Kalooki Nights hamnade på långlistan till Booker-priset 2006. Sägs vara Storbritanniens Philip Roth.
Andrea Levy - The Long Song
Vann 2004 Orange Prize for Fiction 2004 med Small island (som jag ska läsa i september). Romanen vann även Whitbread Book of the Year och Commonwealth Writers Prize 2005.
Tom McCarthy - C
Vet jag inte så mycket om. Haha. Kortaste titeln in the bunch i alla fall.
David Mitchell - The Thousand Autumns of Jacob de Zoet
Har skrivit fem romaner, två av de tidigare har också blivit nominerad till Booker-dussinet, number9dream 2001 och Cloud Atlas 2004.
Lisa Moore - February
Författare från Kanada. Hennes debutroman Alligator har blivit nominerad både för The Giller Prize och det prestigefyllda IMPAC-priset.
Paul Murray - Skippy Dies
Det här är den irländske författarens andra roman. Den första, An evening of long goodbyes, har också blivit nominerad för många fina litteraturpriser.
Rose Tremain - Trespass
Vann Orange-priset förra året för sin roman The road home. Hon har också varit suttit i juryn för Booker-priset två gånger.
Christos Tsiolkas - The Slap
Detta är hans fjärde roman som också vann Commonwealth Prize 2009.
Alan Warner - The Stars in the Bright Sky
Är en romanförfattare från Skottland. Han skrivit sammanlagt sex romaner varav två har blivit filmatiserade, Morvern Callar och The Sopranos.

Har ni läst någon av dessa titlar eller någon författare innan?
Jag har  läst Helen Dunmore tidigare och hennes A spell of winter tyckte jag väldigt mycket om. Det ska bli spännande att läsa Andrea Levy snart också. Peter Carey är jag sugen på att läsa, men han har ju redan vunnit priset två gånger, så det kan gärna få bli någon annan som vinner nu. Kanske Howard Jacobson? Har ni någon favorit eller gissning?

Kortlistan (behövs den verkligen?) presenteras den 7 september och den 12 oktober får vi veta vem som har vunnit.

Här kan du läsa om tidigare vinnare och nominerade. Läs ännu mer här och här!

5 kommentarer:

 1. Carey är ju en av favoriterna, tillsammans med David Mitchell som också är min favorit. Fast då har jag än så länge bara läst en bok från listan, Alan Warner. Den var bra, men jag skulle bli mycket förvånad om den vinner. /Therese

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon men är väldigt nyfiken på Room, den verkar obehaglig och intressant!

  SvaraRadera
 3. Vad fint att jag fick lära mig ordet bagardussin. :-)
  Älskar nya ord med historia.

  SvaraRadera
 4. Holly: Mitchell blev jag lite nyfiken på när jag läste om honom. Men Carey gillar du alltså, måste snart ge mig på honom. Vilken roman gillar du bäst av honom?

  Bokbabbel: Mycket obehaglig.

  Snowflake: ja, visst var det en fint ord! Finare på svenska faktiskt, men jag hittade ingen wikisida om det på svenska. Nåt du får använda när du går till bageriet nästa gång :-)

  SvaraRadera
 5. Oj, nu uttryckte jag mig oklart. Carey är inte en av mina favoriter, inte än iallafall. Jag har inte läst någonting av honom, men en del om honom. Men han har lågt odds hos spelbolagen. Jag har precis börjat på Room förresten. Jag var också väldigt nyfiken på den och samtidigt lite rädd. Jag tycker det kan vara jättejobbigt att läsa om barn som far illa osv. Än så länge är det dock okej. Spännande språk bland annat! /Therese

  SvaraRadera