Tematrio Norge/Sverige

Veckans tematrio från Lyran är inspirerad av Syttende mai och lördagens norska utklassning i ESC. Jag får uppmaningen att berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

Jag väljer såklart tre norska favoriter.

 1. Anne Holt! Hennes deckarserier om Hanne Wilhelmsen och den senare serien med Inger Johanne Vik är båda så oerhört spännande och välskrivna. Den senaste jag läste, Presidentens val, handlar dessutom om ett riktigt häftigt och skrämmande framtidsscenario: USA's första kvinnliga president gör sitt första officiella statsbesök i Oslo - och försvinner.

 2. Per Petterson har jag skrivit om tidigare här och här. Hans Ut och stjäla hästar var helt genialisk. Jag längtar till hans senaste Jag förbannar tidens flod kommer på pocket. Den kommer ut inbundet 1 september.

 3. Karin Fossum och hennes oerhört sympatiske polis Konrad Sejer gillar jag skarpt. Just nu går jag och längtar efter att Den som älskar något annat ska kommer på pocket 18 juni.

6 kommentarer:

 1. Per Petterson ska jag läsa under året :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, den där Ut och stjäla hästar har jag hört så mycket om. Jag vägrar ju egentligen att hålla mig med "ska läsa"-listor, men någon slags sådan finns nog ändå, och på den står denna bok.

  Annas gillade jag Fossums två första deckare (Evas öga och Se dig inte om), men tycker tyvärr inte att övriga är så bra.

  Anne Holt är väldigt ojämn, tycker jag. Välskrivna, visst, men inte så spännande. (Jag har tyvärr blivit så blasé vad gäller deckare, att man får flirta mycket med mig om jag ska bli glad). Jag läste dock Presidentens val för några månader sedan, och tyckte den gav många intressanta aktuella samhällsperspektiv.

  SvaraRadera
 3. Har beviljat administratörsrättigheter för dig på the old swich aru.

  SvaraRadera
 4. Mårten: tacktack! Då ska jag bara invänta nåt rec.ex jag inte vill läsa... :-)

  SvaraRadera
 5. Per Petterson er super. Eg såg forresten "Jeg forbanner tidens elv" til 149 her om dagen, så nå er den norske utgåva sett ned. (Eg har framleis ikkje lese ho.)

  SvaraRadera
 6. Får väl försöka läsa Per Petterson under bokresan!

  SvaraRadera