Krim-alfabetet: R


Vi är framme vid bokstaven R. Snart september och för mig börjar det bli höst på allvar. Alla är tillbaka från semestern på jobbet och man börjar ta fram skor som klarar lite svalare grader och regn. Jag får skylla mig själv som gick till jobbet i tygskor idag. Stockholm är regnigt och grått. Nu sätter vi igång!

Rovdjuret av Patricia Cornwell
Min första thriller om rättsläkaren Kay Scarpetta läste jag när jag praktiserade på kommunbiblioteket hemma i min lilla stad i Norrland för 12 år sedan. Då var det Allt som återstår jag läste och efter det var jag fast. De senaste fem åren har jag övergått till att läsa hennes böcker på engelska och Rovdjuret (Predator) läste jag för ett par år sedan. Tyvärr har Cornwell tappat stinget lite och hennes karaktärer Scarpetta, Lucy, Marino och Wesley har alla genomgått stora förändringar genom åren. Men jag kan inte göra slut med Cornwell, nästa bok i serien, Scarpetta, kommer jag självklart att läsa och jag har också börjat läsa hennes andra serie om polisen Win Garano.

Rendell, Ruth
Här kommer en deckarförfattarinna som nog är mångas favorit, och jag lovar Snowflake, jag ska börja läsa Rendell innan jag pensioneras. Hon har skrivit drygt 20 fristående romaner och lika många deckare om Kommissarie Wexford. Hon har vunnit en stor mängd priser, bland annat The Gold Dagger, The Silver Dagger och The Cartier Diamond Dagger. Hon har också vunnit The Martin Beck award 1980 för Drömmar till döds, alltså Svenska deckarakademins pris för bästa utländska deckare översatt till svenska.

Roseanna av Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Och här kommer en liten koppling till Martin Beck. En skamfläck i mitt deckarläsande. Jag har inte läst en enda av Sjöwall & Wahlöös tio polisromaner i serien Roman om en brott. Roseanna är den första och den utkom 1965, också något att lägga på läshögen.

Patricia Cornwell
Ruth Rendell
Sjöwall & Wahlöö

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

9 kommentarer:

 1. Och nu har jag fått ihop bokstaven R.

  SvaraRadera
 2. Har läst Rendell, men inte Sjöwall & Wahlöö. Jobbar med bokstaven R, kommer snart!

  SvaraRadera
 3. Cornwell var god, men jeg er blevet så træt af, at Scarpetta, Lucy og Moreno altid er personligt indblandet i hendes mysterier.

  Rendell er af langt højere kvalitet, selv om der også er forskel på hendes bøger. Og Roseanna er en fin-fin krimi, og et godt sted at begynde at læse Sjöwall og Wahlöö.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte heller läst något av Ruth Rendell. Av någon anledning har jag fått för mej att hennes böcker är lite gammalmodiga - är jag månne helt ute och cyklar eller stämmer det?

  Nu är jag också klar med R.

  SvaraRadera
 5. Lite försenat är jag nu klar med R. Med Ruth förstås!

  SvaraRadera
 6. Ni som diggar Rendell, har Boksnoken något rätt i att hon är lite gammelmodig?

  Dorte H: jag är också lite less på att Cornwell lyckas hitta en roll för alla Scarpettas närmaste i varje mord. Hon är lite paranoid nästan.

  SvaraRadera
 7. Rendell gammelmodig? Det ved jeg ikke, for jeg er lidt ´gammelmodig´ :D
  Jeg synes, hun følger godt med og er god til at tage nye emner op (miljø, kvindemisbrug og meget andet), men Rendell er jo gammel. Det ses vist især, når det gælder kønsroller. Men hun er fantastisk dygtig til at skrive.

  Og ja, Scarpetta er paranoid!

  SvaraRadera