Krim-alfabetet: T

Bokstaven T är här!

Tröstaren av Karin Wahlberg
Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar Wahlbergs diskbänksdeckare om läkaren Veronica Lundborg och hennes sambo, polisen Claes Claesson. Brotten är spektakulära och har oftast en koppling till sjukhuset där Veronica jobbar, men det är alldeles för mycket dagishämtning och sambotjafs för att det ska bli superbra. Tröstaren gillade jag ändå väldigt mycket. 5 november kommer nästa kriminalroman om Veronica och Claes, Matthandlare Olssons död. Hon har också skrivit en historisk roman, Sigrids hemlighet, som kommer ut på pocket i januari 2010.

Taylor, Andrew
Taylor har skrivit så mycket bra böcker. I år blev han tilldelad det prestigefulla Cartier Dagger Award. Jag har hans Roth-trilogi i en och samma volym på engelska som väntar i bokhyllan. Jag läste den första delen för länge sen, De fyra yttersta tingen, men tänkte läsa alla delar i ett svep nu. Han har också skrivit ett antal fristående kriminalromaner, bland annat Bleeding Heart Square som jag är väldigt nyfiken på.

Tsarens guld av Jan Mårtensson
Jag har endast läst en enda kriminalroman av Mårtenson, Ostindiefararen. Den var spännande på ett lite annorlunda sätt. Det var mera av en roman med lite spännande inslag. Lite som Carina Burmans deckare om Euthanasia Bondeson. Mårtenson skriver historiska deckare om antikhandlaren Johan Kristian Homan. I nuläget finns det 37(!) böcker om Homan, Tsarens guld ligger någonstans mitt i ordningen. Vill du börja från början är det Helgeandsmordet du ska läsa.

Karin Wahlberg
Andrew Taylor
Jan Mårtensson

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

4 kommentarer:

 1. Har inte heller läst Mårtensson, men jag valde en annan oläst gubbe.

  SvaraRadera
 2. Glömde jag back-tracka? Jag gjorde krimalfabetet igår i alla fall. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar Karin Wahlberg, fast jag kan hålla med om att det blir lite mycket dagishämtning o.dyl blaha blaha. Men de är lättlästa och trevliga :-).
  Andrew Taylor tror jag inte ens att jag har hört talas om... Kul med nya namn!

  Nu har jag också gjort bokstaven T.

  SvaraRadera
 4. Roth-trilogien er rigtig fin.

  Første gang læste jeg den i rigtig rækkefølge (nutiden og tilbage). Anden gang læste jeg 50erne først, og derefter 70erne og nutiden. Det virkede også rigtig fint.

  SvaraRadera