Krim-alfabetet: V


Nu är i framme vid bokstaven V!

Vit som marmor av Carina Burman
Ni som gillar Agatha Christie och Dorothy Sayers, har ni läst Burmans mysläskiga deckare om Euthanasia Bondeson som åker världen runt och dyker på mordgåtor var hon än vänder sig? Vad tyckte ni i så fall? Jag har läst Babylons gator som utspelar sig under en av världsutställningarna i London på 1800-talet (i nuläget kommer jag inte ihåg vilken av de tre det är). I Vit som marmor befinner hon sig i Rom. Den tredje, Hästen från porten, utspelar sig i den syrianska öknen. Den har jag inte läst ännu men ser verkligen fram emot det. Det fina med hennes böcker om Bondeson är att de inbundna är i pocketformat så de passar i pockethyllan.


Vargas, Fred
En fransk deckarförfattare som jag inte läst ett ord av, men det ska det bli ändring på. Ska för övrigt läsa många fler franska författare nästa år, men mer om det en annan gång. Vargas har skrivit ett tiotal titlar, men vad jag vet finns bara tre utgivna på svenska; Budbäraren, Mannen som vände insidan ut och I de eviga skogarna. Någon som läst Vargas?

Vägen av Cormac McCarthy
McCarthy blev känd i Sverige i och med filmen No country for old men som bygger på boken med samma namn. Nu har boken The road också blivit film med Viggo Mortensen i huvudrollen. Vägen är inte så mycket en deckare som en dystopi, men jag skulle nog tro att den känns rätt thriller-aktig på film så då kvalar den in i mitt alfabet. Nu har jag chansen att läsa boken innan jag ser filmen så det ska jag göra!

Carina Burman
Fred Vargas
Cormac McCarthy

 ”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

8 kommentarer:

 1. Hej, jag ligger i startgroparna men måste fråga en sak: kommer du att köra W separat eller är det V+W som gäller nu?

  SvaraRadera
 2. Nu finns V hos mig. Skulle gärna läsa Vargas och Vägen ligger i min växande läshög.

  SvaraRadera
 3. Det visste jeg, men jeg hadde nok kanskje ikke visst det hadde det ikke vært fordi jeg har en engelsk bokblogg og følger en del engelsk språklige bloggere. Mange av bloggerne jeg har blitt kjent med har deltatt i BBAW :) Det har vært konkurranser og spørsmålsrunder i den sammenhengen blant annet.

  Utrolig mange flotte blogger som har blitt nominert.

  SvaraRadera
 4. No country for old men lånade jag alldeles nyligen från biblioteket men orkade inte läsa ut den. Filmen har jag inte sett. Är inte så sugen på att läsa fler böcker av Cormac McCarthy...

  Jag är också klar med V!

  SvaraRadera
 5. Vad kul att du tog med Cormac McCarthy, det hade jag inte kommit på själv. En jättebra bok, som du absolut ska läsa! Vargas har jag läst de två första översatta böcker av, verkligen en annorlunda författare. Rekommenderas också. Och så har jag också fixat V, bättre sent än aldrig.

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har läst "Vägen" av Cormac McCarthy och jag älskar den! Jag rekommenderar den verkligen. Jag har skrivit en massa om boken och filmen i min blogg. Ta gärna en titt.

  SvaraRadera