Tematrio Djur

Lyran ger oss en ny tematrio idag eftersom det är måndag. Man ska berätta om tre böcker där djur spelar en framträdande roll. Om det inte var för att Lyran själv hade skrivit om Berättelsen om Pi, så hade den varit självklar på min lista. Men nu försöker jag hitta någon annan så det blir lite variation.

1. Tigertämjerskans bekännelser av Robert Hough.
Den sanna historien om tigertämjerskan Mabel Stark som på 20-talet reser runt med gigantiska cirkusar i USA och röner stor framgång. Men livet med tigrarna tar på krafterna, både fysiskt såväl som psykiskt. Dessutom har Mabel en märklig smak vad gäller karlar och hinner gifta sig och skilja sig flera gånger. Men tigrarna kommer alltid i första hand för Mabel. Läs recension.

2. Djungelboken av Rudyard Kipling
En klassiker såklart där det faktiskt är en människa som har huvudrollen, men med tanke på hur många djur som formar honom som varelse så är det ju mera dom som har de viktiga rollerna. Kan läsas om och om igen, jag läser gärna barnversionen med illustrationer.

3. Black Beauty av Anna Sewell
Den underbara historien om hästen Black Beauty, om hans uppväxt och om hans mammas hopp om att han ska få ett bra liv hos en bra ägare. Black Beauty byter ägare många gånger och behandlas inte alltid så respektfullt. Men hans goda temperament räddar honom ofta. En självbiografi av en häst! Lästes flera gånger när jag var liten.

1 kommentar:

  1. Boken om tigertämjerskan lockar mig, den ska jag skriva upp.

    SvaraRadera