Gissa Augustpriset - Omgång IV

Det blev ett nästan två veckor långt hopp nu mellan listorna, men så himla mycket har heller inte förändrats sedan den senaste listan.

Omgång IV:
Lövestam byter plats från hissad till dissad, hennes I havet finns så många stora fiskar är helt klart den det har tyckts mest om. Men jag dissar några fler titlar nu, så det blir lite omrörning i grytan.

Listan ser nu ut såhär:
  1. Allan Johansson - Fritt Fall
  2. Anton Marklund - Djurvänner
  3. Malte Persson - Underjorden
  4. Pamela Jaskoviak - Regnet och gräset
  5. Annika Thor - Om inte nu så när
  6. Christine Falkeland - Sfinx
  7. Carolina Fredriksson - Flod
  8. Helena von Zweigbergk - Anna och Mats bor inte här längre
  9. Magnus Dahlström - Spådom
  10. Per Planhammar - Efter honom, syndafloden
  11. Martin Tistedt - Världens värdslighet
  12. Per Odensten - Nio sätt att beskriva regnet
  13. Elisabeth Hjorth - Hängivelsen
  14. Claes de Faire - Alla lyckliga familjer liknar varandra
  15. Amanada Hellberg - Döden på en blek häst
  16. Majgull Axelsson - Moderspassion
  17. Håkan Anderson - Ansatsernas bok
  18. Anna Schulze - Att ringa Clara 
  19. Johanna Nilsson - Gå din väg men stanna
  20. Sara Lövestam - I havet finns så många stora fiskar
  21. Anna Fredriksson - Sommarhuset
  22. Anna-Karin Palm - Snöängel
  23. Anneli Jordahl - Augustenbad en sommar
  24. Bengt Ohlsson - Rekviem för John Cummings
  25. Birgitta Lindqvist - Grymhet
  26. Britt-Marie Mattsson - Vi tolererar inga förlorare: klanen Kennedy
  27. Claes Andersson - Ottos liv
  28. Elin Boardy - Mot ljuset
  29. Elsie Johansson - Då nu är jag
  30. Eva F Dahlgren - Det vita kolet
  31. Eva Ström - Den flödande lyckan
  32. Eva-Marie Liffner - Lacrimosa
  33. Hanna Nordenhök - Promenaderna i Dalby Hage
  34. Hanna Von Corswant - Barnflickan
  35. Henning Mankell - Minnet av en smutsig ängel
  36. Jan Guillou - Brobyggarna
  37. Jens Liljestrand - Adonis
  38. Jesper Högström - Drömmar av plåt
  39. Jonas Karlsson - Spelreglerna
  40. Jonas Modig - Vinter i sommarhuset
  41. Karin Brunk Holmqvist - Kaffe med musik
  42. Katarina Frostenson - Flodtid
  43. Kerstin Ekman - Grand final i skojarbranschen
  44. Kjell Johansson - Det var inte jag
  45. Kristian Lundberg - Och allt skall vara kärlek
  46. Leif Gw Persson - Gustavs grabb
  47. Lena Einhorn - Siri
  48. Linda Boström Knausgård - Grand Mal
  49. Lukas Moodysson - Döden & Co.
  50. Mara Lee - Salome
  51. Mia Ajvide - Mannen som föll i glömska
  52. Måns Wadensjö - ABC-staden
  53. Sara Mannheimer - Handlingen
  54. Sofia Nordin - Gå sönder, gå hel
  55. Staffan Malmberg - Världens ensammaste plats
  56. Torbjörn Flygt - Outsider
  57. Åsa Moberg - Kärleken i Julia Anderssons liv
  58. Zinat Pirzadeh - Fjäril i koppel
  59. Vibeke Olsson - Sågspån och eld
  60. Reidar Jönsson - Till dessa tempelsalar
  61. Ulf Lundell - Allt är i rörelse
  62. Amanda Svensson - Välkommen till den här världen:
  63. Kristofer Flensmarck - Navigation
  64. Bodil Mårtensson - Barkhes döttrar
  65. Linda Olsson - Det goda inom dig
Om jag mot förmodan har missat nån av era kommentarer från förra omgången så låt mig veta det snarast.
Här kan du läsa om tidigare omgångar
Omgång I
Omgång II
Omgång III

12 kommentarer:

  1. Åsa Moberg känns inte heller så sannolik. Inte minst med tanke på att det var typ 35 år sedan den skrevs. Och som rent litterär upplevelse är den ju inte så mycket att hänga en August på; det är själva tidsfärgen som är lite kul. Dissning på den.

    SvaraRadera
  2. Grönberg: mycket bra argument för dissning. Håller med.

    SvaraRadera
  3. Ulf Lundells roman har inte getts ut än, men med Per Olov Enquist ord ifrån 2005 ringande i bakhuvudet så kan jag förstå ifall han inte komma ifråga i år heller.

    "Jag ser att sex förtjänstfulla, kanske lysande, författare blivit nominerade till det skönlitterära Augustpriset; jag skriver "kanske" eftersom jag än inte läst någon av dem. Därför kan jag lugnt protestera mot nomineringen, där jag saknar ett namn. Det är Ulf Lundell. Han kunde gott få priset också. Med honom är det så, att jag aldrig träffat honom, och aldrig läst en rad av hans prosa. På en semestervecka beslöt jag mig att ta itu med hans senaste, mycket tjocka, roman Värmen. Den blev ju inte nominerad. Jag blev föga förvånad över detta, jag återkommer till det. Inte på grund av boken - den är långa stycken mästerlig, kanske borde ha trimmats ner en smula. Men jag tror mig efter 45 års yrkesverksamhet kunna urskilja en riktig författares viktiga verk. Jag brukar själv tänka, att när en mycket bra kollega avger ett omdöme om mig, då lyssnar jag alltid med speciell uppmärksamhet, vad än omdömet blir. Kan man skriva själv, kan man nog skilja kvalitet från bluff. Och Värmen är en djupt gripande kärleksroman om en man från två världar (den ena känner jag, den andra, rockmusikens, är för mig som att lyssna till en man från Mars). Den är dessutom en desperat rolig roman om en känslig kvinnoälskare som kommer på kant med dels sina kvinnor, dels delar av den feministiska världen, obegripligt hur. Han är helt vansinnigt olycklig över detta, och sällan läser man ett mer tankeväckande roman om den typiske svenske mannen. Varför då, i Guds namn, var det då så självklart att Värmen inte skulle bli ens nominerad? Jag har frågat runt lite bland mina oerhört bildade och omdömesgilla vänner vad de tycker om boken. De säger då att de inte skulle drömma om att läsa den, samt uttrycker storögd förvåning när jag säger att den är mycket bra. Men varför denna självklarhet i att Lundell inte är med i racet? Det tycks vara så att en svärm av unga begåvade feministiska kolumnister, angripna på ett antal fradgetuggande och desperat roliga sidor i boken, har utsett Lundell till något slags samtida Strindberg, från den tid Strindberg var besatt av Lombrosos studier över kvinnans och förbrytarens likartade skallformer. De har med säkerhet bara läst förprickade sidor i Värmen. Sårbarheten, och tonfallet från den Lundell som är ett övergivet barn på 55 år, det kan de inte ha tagit del av. För att försäkra mig om att jag (trots de 45 årens expertis och så vidare) inte fått hjärnsläpp lät jag min hustru, feminist av en äldre årgång, läsa boken. Hon började motvilligt, men, tror jag, med ett slags stigande och häpen respekt. "Det är en hederlig roman", fick jag sen ur henne. Det var allt. Jo, det är en bra sammanfattning. I den i dag oerhört inflammerade debatten kring feminismen i Sverige är det precis den typen av rasande, men sårbart hederliga vittnesmål om den svenske mannen vi behöver."

    SvaraRadera
  4. Hej anonym. Så det var en diss av Lundells bok av dig alltså? Eller?

    SvaraRadera
  5. Kan varken hissa eller dissa en roman jag inte läst.
    Kan däremot dissa augustpris-juryn och slentriandissat av böcker i största allmänhet, inklusive Lundells romaner.

    SvaraRadera
  6. Hej,

    Det här med "hissa och dissa" känns inte riktigt bra. Som jag förstår det gäller din lista hur pass troligt det är att en bok passar in i "kriterierna" för de böcker som är sannolika att nomineras till Augustpriset - och inte en värdering i sig. Då är min poäng att värdeorden "hissa och dissa" lätt blir missvisande. En "dissad" bok enligt din lista, kan egentligen vara mycket läsvärd i sin egen rätt, eller hur?

    SvaraRadera
  7. Anonym: ok, antecknat.

    HubbaBubba: då har du nog förstått fel. Alla titlar på listan ovan passar in i kriterierna för att kunna nomineras till Augustpriset.

    Tanken med listan är att de som läst någon av titlarna får tycka till om de gillade eller inte gillade vad det läste, därav "hissa och dissa".

    Det är definitivt en värdering, av dom som vill tycka nåt. Eller en gissning vad man tänker och tror om den titeln.

    Och en bok som är dissad av tre personer men hissad av fyra blir såklart i slutändan hissad.

    Huruvida titlarna är läsvärda eller inte ligger inte inom ramen för denna gissning :-)

    SvaraRadera
  8. Tack för svar -

    Ok, men tycker ändå att det känns lite obekvämt, nu i så fall att man ska dissa (eller hissa) en bok ibland bara utifrån gissningar.

    Du säger att alla är kvalificerade för priset - så pass mycket inser jag att t ex en nyutgiven skolans mattebok inte hamnar på din lista eftersom den inte är en roman - jag menar snarare de mer informella kriterier som gör att en bok nomineras, något jag också tror att herr, fru eller fröken Anonymous ovan är lite inne på angående Lundell. Jag läste lite om din profil, och den och detta ger mig en känsla av att du tar det som en absolut kvalitetsstämpel om en bok har blivit prisbelönt - och föredrar att läsa sådana titlar. Då vill jag påstå att du missar en hel del fantastiska texter som det av en eller annan anledning inte är politiskt korrekt eller gynnsamt för priskommittéerna att belöna.

    Måhända är det jag som fått en släng av dålig läsförståelse, men din sista mening i ditt svar till mig motsäger väl också delvis ditt övriga resonemang?

    SvaraRadera
  9. HubbaBubba: det är helt ok att du inte är bekväm med att dissa en bok utifrån gissningar. Och det behöver du heller inte göra. Dom som vill däremot, får gärna göra det.

    Eftersom jag ber andra att göra dessa gissningar, så vet jag heller inte på vilka grunder de gör det, om dom inte uttryckligen säger det. Därför kan en hissning vara pga att de tror det är en roman Augustprisjuryn kommer gilla, och en dissning kan vara pga att de läst boken och inte tyckt om. Så det finns inga kriterier i den här idén av det slag som nämns om Ulf Lundell.

    Du får gärna påstå att jag missar fantastiska texter som inte vinner priser, men om du även kollat vilka titlar jag faktiskt läst de senaste åren kommer du att hitta säkerligen fler icke prisbelönta titlar än sådana som är det. Och istället för att bara säga att jag missar bra litteratur, ge gärna tips på vad du tror att jag missat.

    Jag tycker det är intressant med litteraturpriser, men det betyder inte att jag blint litar på att de romaner som vinner Augustpriset är bra romaner enligt mitt tycke. Snarare kan jag ju säga att jag vet att det inte är så efter att ha läst dom.

    Och så det här om läsvärdhet. Du skrev "en bok kan vara mycket läsvärd i sin egen rätt", och det tolkade jag som att du menade att en bok kan vara läsvärd även om det bara finns en enda person som har gillat den. Och det håller jag med om. Så det jag försökte säga var att den här gissningsidén inte handlar om att ta fram titlar som är ansedda som läsvärda eller inte, utan alla får tycka precis vad dom vill. Så ja, en dissad bok kan vara läsvärd, men det har jag faktiskt inte sagt att den inte kan vara heller.

    SvaraRadera
  10. Måste bara kolla om Kristian Lundberg: Och allt skall var kärlek finns med, det gör den. Jag har nyss läst den och jag gillar, det gör jag!

    http://violensboksida.bloggplatsen.se/2011/09/12/6224206-lundberg-kristian-och-allt-ska-vara-karlek/

    hm, jag tror det här blir min andra nominering såhär långt, Anton Marklund fick ju en tveksam första.

    SvaraRadera
  11. Och måste kolla om Korparna av Thomas Bannerhed finns med, verkar inte så.........
    Den är ju helt fantastisk, att jag inte tänkt på den förut.

    SvaraRadera
  12. Tack Violen för hissningar.
    Ska kolla upp Korparna.
    Ja, titta där, den lägger vi till!

    SvaraRadera