Tematrio Frankrike

Igår var det Frankrikes nationaldag och i måndags presenterade Lyran veckans tematrio: Berätta om tre franska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.
Sagt och gjort! Ehh...det var visst inte så enkelt. Det får nog bli en samling nobelpristagare istället. Men jag kan inte direkt kalla dom för favoriter.

1. J-M G Le Clézio. Jag har läst Rapport om Adam (recension). Det var inte min kopp café au lait, nej. Jag har Öken ståendes i bokhyllan. Hoppas på en bättre läsupplevelse där.

2. Albert Camus. Jag har läst Pesten. Inga större hejarop här inte. Suck. Det var dock ett bra tag sedan jag läste den, kanske skulle jag ha uppskattat den mer nu? Kanske inte. Någon som har tips på något bättre av Camus? Främlingen kanske?

3. Gao Xingjian som kommer från Kina men som nu är fransk medborgare. Jag har läst novellsamlingen När jag köpte ett spinnspö åt farfar. Det är inga noveller som har lämnat något bestående intryck, har dock ett minne av att de var rätt svåra. Ska läsa Xingjian igen i oktober när han är Månadens nobelpristagare, vet dock inte vad det ska bli än. En ensam människas bibel kanske?

Sorry, det här var inget inspirerande bidrag från mig. Kanske kan jag istället få tips på bra franska författare? Lyrans inlägg om Frankrike var väldigt bra!

1 kommentar:

  1. Jag ska prova "Fyra dramer. Nattvandraren ; Mellan liv och död ; Dialoger och genmälen", har redan köpt den men den känns tung!
    Apropå franska författare; kolla in Elisabetg Grates förlag. Hon är specialiserad på fransk litteratur! Jag gillar Claire Castillon, har skriivt mycket om henne på bloggen. Och Gustave Flaubert såklart med sin Madame Bovary.. Oj, nu fick du igång mig...!

    SvaraRadera